Andrei Kontšalovski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Andrei Kontšalovski vuonna 2010.

Andrei Sergejevitš Mihalkov-Kontšalovski (ven. Андре́й Серге́евич Михалко́в-Кончало́вский; s. 20. elokuuta 1937) on venäläinen elokuvaohjaaja.

Moskovassa syntynyt Kontšalovski on Sergei Mihalkovin poika ja Nikita Mihalkovin veli. Hän oli lahjakas pianisti ja opiskeli pitkään Moskovan konservatoriossa, mutta muutti urasuunnitelmiaan tavattuaan Andrei Tarkovskin ja käsikirjoitettuaan tämän elokuvan Andrei Rublev (1969). Hän pääsi Gerasimovin elokuvainstituuttiin.

Kontšalovskin ohjauksia ovat muiden muassa Ensimmäinen opettaja (1965), Nuoren naisen onni (1967), Siperiada (1978), Marian rakastajat (1984), Pakojuna (1985), Tango & Cash (1989), Odysseus (1997) ja Hullujen talo (2002). Hän on voittanut Cannesin Grand Prix’n sekä Emmy-palkinnon ja ollut monesti ehdolla muiden arvostettujen elokuvapalkintojen, kuten Venetsian Kultaisen leijonan, Cannesin Kultaisen palmun ja César-palkinnon saajaksi.

Suomessa Kontšalovski sai elokuvista Ensimmäinen opettaja, Aateliskoti ja Vanja-eno parhaan ulkomaisen ohjaajan Jussi-palkinnon vuonna 1973.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.