Andalusianhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andalusianhevonen
Tyyppi: kevyt lämminverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Espanja (Andalusia)
Polveutuminen: paikalliset kannat; arabianhevonen, berberihevonen
Muita nimityksiä: Pura Raza Española, PRE
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ratsu
Ominaisuudet
Korkeus: noin 150–160 cm
Värit: usein kimo; myös ruunikko ja musta

Andalusianhevonen (esp. Pura Raza Española, PRE, "puhdasrotuinen espanjalainen") on Espanjan Andalusiasta peräisin oleva hevosrotu, joka polveutuu muun muassa berberihevosesta ja arabianhevosesta. Andalusianhevosella on ollut suuri merkitys risteytysjalostuksessa, ja sen vaikutus näkyy hyvin monissa eri roduissa, esimerkiksi lipizzanhevosissa. Andalusianhevosesta polveutuvat myös monet Amerikan mantereen hevosroduista, koska rotua vietiin tutkimusretkeilijöiden mukana uuteen maailmaan.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säkäkorkeudeltaan andalusianhevonen on noin 150–160 cm. Väriltään se on yleensä kimo, mutta myös ruunikoita ja mustia andalusianhevosia on. Andalusianhevosen luonne on säyseä, olemus arvokas ja askel korkea, ja se liikkuu ketterästi. Andalusianhevosia kasvatetaan Espanjan armeijan siittoloissa ja valtio valvoo myös yksityistä hevoskasvatusta. Rakenteeltaan andalusianhevonen on jalonmuotoinen ja sillä on usein kyömy pää. Jouhet ovat paksut ja pitkät, usein myös kiharat. Kaula on lyhyehkö, lihaksikas ja kaareva. Lavat ovat leveät ja vahvat, melko pystyt. Jalat hyväluiset ja kestävät, kaviot kovat ja hyvänmuotoiset.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andalusianhevosia käytetään lähinnä ratsuina. Kotimaassaan Espanjassa andalusianhevosia käytetään muun muassa härkätaisteluhevosena ja ratsastusnäytöksissä. Muualla päin maailmaa rotu on saavuttanut suosiota niin yleis-, koulu- kuin esteratsunakin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.