Alphonsus Liguori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alphonsus Liguori
Pyhä Alphonsus Maria Antony John Francis Cosmas Damian Michael Gaspard de Liguori
Pyhä Alphonsus Maria Antony John Francis Cosmas Damian Michael Gaspard de Liguori
Syntynyt 27. syyskuuta 1696
Marianella, Campania, Napoli
Kuollut 1. elokuuta 1787
Pagani, Campania, Napoli
Kansalaisuus italialainen

Pyhä Alphonsus Maria Antony John Francis Cosmas Damian Michael Gaspard de Liguori C.Ss.R. (27. syyskuuta 1696 Marianella lähellä Napolia1. elokuuta 1787 Pagani lähellä Salernoa) oli roomalaiskatolinen kirkonopettaja, sääntökunnan perustaja, teologi ja monipuolinen taiteilija. Hän syntyi Napolin kuningaskunnassa ja työskenteli alun alkaen kanonisen ja maallisen lain lakimiehenä. 1720-luvulla hänen uranäkymänsä vaihtuivat, ja 21. joulukuuta 1726 hän sai pappisvihkimyksensä pyhän Philip de Nerin oratoriossa. Liguorista tuli vastentahtoisesti 20. kesäkuuta 1762 Sant’Agata dei Gotin piispa ja hän kutsuikin piispanvihkimyspäiväänsä elämänsä onnettomimmaksi. Pyhä Alphonsus kirjoitti 23 moraalista, 73 dogmaattista ja 156 askeettista työtä ja yli 1451 kirjettä. Hän kirjoitti runsaasti varsinkin mariologiasta ja moraaliteologiasta sekä sävelsi tunnetun hymnin ”Quanno Nascetti Ninno” (”Tu scendi dalle stelle”) ja on yksi luetuimpia katolisia kirjoittajia. Tunnettuihin teoksiin kuuluvat Preparation for Death, The Glories of Mary, The Way of the Cross, The Holy Eucharist ja Victories of the Martyrs.  Pyhä Alphonsus de Liguori on moraaliteologien sekä ripittäjien suojeluspyhimys ja hänen muistopäivänsä on 1. elokuuta.

Liguori perusti vuonna 1732 redemptoristien veljeskunnan Congregatio Sanctissimi Redemptoris (C.Ss.R.). Muita sääntökuuntaan kuuluneita ihmisiä, joiden kanonisaatioprosessi on avattu, ovat pyhä Gerard Majella (1726 – 1755), pyhä Clement Mary Hofbauer, (1751 – 1820) autuas Januarius Maria Sarnelli, (1702 – 1744) kunnianarvoisa Caesar Sportelli, (1699 – 1750) kunnianarvoisa Dominic Blasucci (1732 – 1752) ja kunnianarvoisa Paul Cafero (1707 – 1753). Redemptoristien hengellisyyttä seuraa myös moderni 2. elokuuta 1988 perustettu sääntökunta transalpiinisten redemptoristien sääntökunta Filii Sanctissimi Redemptoris (F.Ss.R.). Molempien sääntökuntien mottoon kuuluu lause Copiosa Apud Eum Redemptorio eli Runsas Lunastus Hänen Tykönänsä. (Ps. 130:7)

Pyhä Liguori kuoli Paganissa ajalle epätavanomaisessa 90 vuoden iässä. Hänet julisti autuaaksi 15. paavi Pius VII syyskuuta 1816, hänet kanonisoi paavi Gregorius XVI postuumisti 26. maaliskuuta 1839, ja vuonna 1871 autuas paavi Pius IX julisti hänet kirkonopettajaksi. Pyhän Alphonsus de Liguorin arvonimi kirkonopettajana on Doctor zelantissimus eli Innokkain tohtori.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Alphonsus syntyi isänsä kodissa Marianellassa lähellä Napolia vuonna 1696 pyhien Cosmaksen ja Damianoksen päivinä ja kastettiin pyhän arkkienkeli Mikaelin päivänä nimellä Alphonsus Maria Antony John Francis Cosmas Damian Michael Gaspard de Liguori. Sopivassa iässä pappi Thomas Pagano valmisti pojan ensikommuuniolle ja toimi tämän hengellisenä ohjaajana. Myös hänen äitinsä toimi hänen uskonnollisena ohjaajanaan. Poika tutki nuorena huomattavasti kirjallisuutta ja tarjosi jo 16-vuotiaana itsensä tutkittavaksi kanonisen ja maallisen tohtorin tutkintoon. Hänen hengellinen elämänsä ei kuitenkaan tästä kärsinyt, vaan jopa eräs hänen kotitaloutensa muslimipalvelijoista pyysi päästä kristityksi hänen esimerkkinsä mukaan.

Pyhän Alphonsuksen ollessa 20-vuotias tämän isä yritti solmia avioliiton hänen ja prinsessa Teresa de Liguorin kanssa, mutta Teresasta tulikin karmeliittanunna ja hän kuoli muutaman vuoden jälkeen. Pyhä Alphonsus kirjoitti 1761 hänen elämäkertansa. Vuoden 1723 maaliskuun retretin aikana pyhimys päätti elää selibaatissa.

Myöhemmin Napolissa sattui lakikäräjä, johon liittyi suuri summa rahaa ja pyhä Alphonsus oli yhden osapuolen puoltaja. Lopulta käräjä päättyi yllättäen hänen häviöönsä, mutta vuosia myöhemmin dokumenttien pohjalta paljastui, että tapahtumaan liittyi korruptiota ja lahjontaa. Pyhä Alphonsus pettyi syvästi ja päätti lopettaa lakimiehen uransa. Pyhän Alphonsuksen isä Joseph yritti estää häntä luopumasta urastaan, mutta lopulta suostui ja 21. joulukuuta 1726 hänet vihittiin diakoniksi ja papiksi. Pappina pyhä Alphonsus omisti aikansa sielujen pelastukselle, saarnaamiselle ja ripittämiselle.

Sääntökunnan perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näihin aikoihin pyhä Alphonsus tapasi Thomas Falcoian, tulevan hengellisen ohjaajansa ja puhui tämän kanssa uuden sääntökunnan perustamisesta. Vuoden 1732 marraskuun 5. päivänä pyhä Alphonsus muutti Scalan kylään Campaniassa ja muodosti siellä hengellisen yhteisön. Scalan kolme kukkulaa onkin kuvattu redemptoristien sääntökunnan vaakunassa ristin, sienen ja keihään alla. Hänen seuraansa liittyi seitsemän postulanttia: Caesar Sportelli, Vitus Curtius, isä John Mazzini, isä Peter Romano, isä John Baptist Donato, isä Vincent Mannarini ja Sylvester Tosquez. Ensimmäisen evankelointimatkansa pyhä Alphonsus teki Tramontin ympäristöön.

Myöhemmin kaikki pyhän Alphonsuksen seuraajat jättivät hänet ja hän kirjoitti asiasta Castellamaren piispalle, joka opasti häntä asiassa. Myös Thomas Falcoia rohkaisi pyhää Alphonsusta, vaikka hänen vihollisensa Napolissa pilkkasivat häntä. Myös kardinaali Pignatelli sääli pyhää Alphonsusta tämän vihollisten syytöksistä huolimatta ja lupasi olla päästämättä tämän yhteisöön niitä henkilöitä, jotka pettivät hänet. Pyhä Alphonsus palasi Scalaan ja saikin kaksi uutta postulanttia eli Caesar Sportellin ja myöhemmin autuaaksijulistetun isä Januarius Sarnellin. Myöhemmin pyhä Alphonsus hankki Scalasta Casa d'Anastasiona tunnetun talon, josta tuli ensimmäinen redemptoristiluostari. Pyhän Alphonsuksen siellä laatimat hengelliset harjoitukset ovat vieläkin olemassa. Pyhä Alphonsus meni vuoden 1734 alussa hetkeksi takaisin Napoliin, jossa hän tapasi silmäätekeviä ihmisiä ja nuoria miehiä pyysi päästä mukaan hänen yhteisöönsä.  

Scalalaisen tradition mukaan autuas Neitsyt Maria ilmestyi pyhälle Alphonsukselle luolassa Scalassa. Kuolemaansa edeltäneenä vuotena pyhimys sanoi keskustelleensa usein autuaan Neitsyt Marian kanssa sääntökuntaan liittyneistä asioista. Aina palatessaan Scalaan pyhä Alphonsus palasi paikalle ja kaipasi menneitä aikoja.

Sääntökunnan jatko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Alphonsus hankki uuden paikan ja kappelin yhteisölleen Cajazzosta piispa monsignore Vigilantelta, missä pyhän Anselmuksenkin uskotaan kirjoittaneen osan kirjastaan Jeesus Kristuksen inkarnaatiosta Cur Deus Homo. Pyhimys muutti paikalle vuonna 1734 tuoden mukanaan vain yhden uuden noviisin isä Rossin, vietti siellä eukaristista adoraatiota ja saarnasi siellä talonpojille.

Huhtikuussa 1735 novisiaatti avattiin, mutta kaikki papit ja maallikot eivät saapuneet paikalle. Pyhä Alphonsus raportoi Thomas Falcoialle tapahtuneesta ja sen hänelle aiheuttaneesta vaivasta ja piispa tuki häntä. 1736 novisiaatti purettiin, mutta piispa Falcoia ennusti yhteisölle jo kolmannen kerran suurta tulevaisuutta.

Yhteisö asetti perustuskirjoissaan itselleen 12 sääntöä: usko, toivo, rakkaus Jumalaan, sydämen puhtaus, kuuliaisuus, vaatimattomuus, sydämen nöyryys, mortifikaatio, mietiskely, rukous, itsensä kieltäminen ja rakkaus ristiä kohtaan. Jokaisen jäsenen piti viettää yksi päivä viikosta retriitissä. Yhteisön tuli pitää missioita niiden omissa hiippakunnissa, viettää rippejä, pitää saarnoja ja antaa hengellistä ohjeistusta. Omatunnon tutkiskelu tehtiin säännön mukaan joka aamu ja ilta hetkipalveluksen viettämisen lisäksi.

Elämänvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 27. syyskuuta 1696: Syntymä Marianellassa
 • 1705: Ensirippi ja ensikommuunio
 • 1713: Tutkinto kanonisen ja maallisen lain tohtorina
 • 1717: Don Joseph yritti epäonnistuneesti sopia avioliiton pyhän Alphonsuksen ja prinsessa Teresa de Liguori välillä
 • 1722: Pyhimys vastaanotti konfirmaation sakramentin
 • 1723: Tapahtuma käräjillä
 • 1724: Pyhä Alphonsus vastaanottaa tonsuurin
 • 1725: Alidiakonaatti
 • 1726: Diakoniksi ja papiksi
 • 1732: Redemptoristien sääntökunnan perustaminen
 • 1762: Piispuus
 • 1. elokuuta 1787: Kuolema Paganissa

Kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Glories of Mary
 • Marian Devotion
 • Prayers to the Divine Mother
 • Preparation for Death
 • Spiritual Songs
 • The True Spouse of Jesus Christ
 • Great Means of Salvation and of Perfection
 • The Way of Salvation and of Perfection
 • The Way of the Cross
 • The Incarnation, Birth and Infancy of Jesus Christ
 • The Holy Eucharist
 • Victories of the Martyrs

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]