Alfred William Finch

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Finchin pointillistinen työ vuodelta 1888.
Finchin maalaus Box at the Theatre.

Alfred William Finch (28. marraskuuta 1854 Bryssel, Belgia28. huhtikuuta 1930 Helsinki) oli keraamikko ja taidemaalari sekä pointillismin merkittävä edustaja. Hän syntyi englantilaisten vanhempien lapsena Belgiassa ja opiskeli Brysselin taideakatemiassa. Hän perusti opiskelutovereidensa kanssa ryhmän Les XX, jonka järjestämässä näyttelyssä hän tutustui Georges Seuratin töihin ja alkoi itsekin tutkia optiikkaa ja värien jakautumista.[1]

Finchin aiheet olivat usein maisemia, nuoruudentöissä kotiseudulta Pohjois-Belgiasta, vanhemmiten Englannista Doverin seudulta, minne Finchin vaimo ja lapset muuttivat.

Finch muutti Suomeen vuonna 1897 kreivi Louis Sparren kutsumana, ja asettui Iris-keramiikkatehtaan johtajaksi Porvooseen. Hän vaikutti vahvasti jugend-tyylin kehitykseen Suomessa. Tehtaan sulkemisen jälkeen hän muutti Helsinkiin ja alkoi jälleen maalata sekä opettaa Taideteollisen koulun keramiikkalinjalla.[2] Hän teki yhteistyötä muun muassa Magnus Enckellin kanssa Septem-ryhmässä.[3] Finch on myös toiminut leipurina Kreikassa vuonna 1876.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alfred William Finch Biography Grove Art excerpts - Electronic ©2003, Oxford Art Online Invaluable.com. Viitattu 15.12.2014.
  2. Mug (A Finch) V & A Museum (englanniksi)
  3. 1909: Septem Group A Revolution in the Arts

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]