Aleksei Tšerepanov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksei Tšerepanov
Henkilötiedot
Syntynyt15. tammikuuta 1989
Barnaul, Neuvostoliitto
Kuollut13. lokakuuta 2008 (19 vuotta)
Tšehov, Venäjä
Kansalaisuus Venäjä Venäjä
Jääkiekkoilija
Lempinimi The Siberian Express
Pelipaikka oikea laitahyökkääjä
Maila vasen
Pituus 185 cm
Paino 83 kg
Pelaajaura
Pääsarjaura 2006–2008
Seurat HK Avangard Omsk (KHL)
NHL-varaus 17. varaus, 2007
New York Rangers

Aleksei Andrejevitš Tšerepanov (ven. Алексей Андреевич Черепанов, 15. tammikuuta 1989 Barnaul, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto13. lokakuuta 2008 Tšehov, Venäjä) oli venäläinen jääkiekkoilija, pelipaikaltaan laitahyökkääjä. Hän edusti Venäjän superliigan Avangard Omskia.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä kaudellaan "Siperian pikajuna" teki enemmän pisteitä kuin Jevgeni Malkin, Aleksandr Ovetškin ja Ilja Kovaltšuk tekivät pelatessaan 17-vuotiaina Venäjän liigassa. Maaliskuussa 2007 hän rikkoi Pavel Buren vanhan tulokkaiden maaliennätyksen.

Tšerepanov edusti Venäjää sekä alle 20-vuotiaiden että alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa, tuloksena hopeaa ja kultaa. Hänet valittiin molemmissa kisoissa tähdistökentälliseen.

New York Rangers varasi Tšerepanovin NHL:ään vuoden 2007 varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella numerolla 17.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšerepanov kuoli 13. lokakuuta 2008. Hän tuupertui kesken KHL-liigan ottelun HK Vitjaz Tšehovia vastaan joukkueensa vaihtoaitioon.[1] Kuolinsyyksi on ilmoitettu sydänpysähdys.[1] Hän oli kuollessaan vasta 19-vuotias. Tšerepanov sai lääkärihoitoa vasta 15 minuuttia sairauskohtauksen alkamisen jälkeen ja lisäksi defibrillaattorin akku oli tyhjä. Kuolinsyyntutkijoiden mukaan Tšerepanov oli virtsa- ja veritestien perusteella käyttänyt veridopingia useiden kuukausien ajan ennen kuolemaansa parantaakseen harvinaisen sydänsairautensa. Tutkijoiden mukaan hänen ei olisi pitänyt pelata jääkiekkoa ammattitasolla sairautensa takia.[2]

Tapauksen seurauksena KHL asetti neljä henkilöä elinikäiseen toimitsijakieltoon. Rangaistuksen saivat Omskin entinen puheenjohtaja Konstantin Potapov ja entinen toimitusjohtaja Anatoli Bardin. Saman tuomion saivat lisäksi Omskin lääkäri ja Vitjaz Tšehovin entinen manageri.[3]

Kauden päätteeksi KHL palkitsee vuoden parhaimmaksi katsotun tulokkaan Tšerepanovin muistopalkinnolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aleksei Tsherepanov kuollut (jatkoaika.com)
  2. Tutkijat: Pelin aikana kuollut Tšerepanov käytti dopingia hs.fi. 29.12.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 31.12.2008.
  3. Kiekkoilija Tsherepanovin kuolema johti neljään toimitsijakieltoon hs.fi. 16.1.2009. Helsingin Sanomat. Viitattu 17.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.