Aleksandr Karelin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alexander Karelin RN 09-2013.jpg

Aleksandr Karelin, (ven. Александр Карелин, s. 19. syyskuuta 1967 Novosibirsk, Neuvostoliitto) on kolminkertainen kreikkalais-roomalaisen painin raskaan sarjan (130 kg) olympiavoittaja, 9-kertainen maailmanmestari, 12-kertainen Euroopan mestari, kuusinkertainen Neuvostoliiton ja nelinkertainen Venäjän mestari ja yksi maailman kaikkien aikojen ylivoimaisimmista urheilijoista. Hänet tunnetaan lempinimellä "Siperian karhu".

Elämä ja urheilu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karelin syntyi vuonna 1967 Novosibirskissä lähes 7-kiloisena. Hänen isänsä oli trukinkuljettaja ja äitinsä toimistotyöntekijä. Lapsena Karelinin mielipuuhia olivat hiihto ja metsästys. Painin pariin hän siirtyi 14-vuotiaana vuonna 1981 Novosibirskin sähköteknillisessä instituutissa. Tuhansien ikäistensä joukosta hän teki lahjakkuudellaan heti vaikutuksen valmentajaansa Viktor Kuznetzoviin, joka toimi hänen valmentajanaan koko kilpauran ajan.

15-vuotiaana Karelin loukkasi jalkansa juniorikilpailuissa, mutta loukkaantumisesta toipuminen toi vain lisäpuhtia. Kaksi vuotta loukkaantumisensa jälkeen Karelin voitti nuorten maailmanmestaruuden ja valittiin Neuvostoliiton maajoukkueeseen.

Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjän riveissä Karelin voitti Euroopan mestaruuden 12 kertaa ja maailmanmestaruuden ennätykselliset yhdeksän kertaa vuosina 1988–1999 sekä kultaa vuosien 1988, 1992 ja 1996 kesäolympialaisissa ja jäi hopealle vuonna 2000 kärsittyään loppuottelussa historiallisen tappion (pistein 1–0) amerikkalaiselle Rulon Gardnerille. Tätä ennen Karelin ei ollut hävinnyt kahteentoista vuoteen otteluakaan ja oli paininut kuusi vuotta ilman, että vastustaja oli saanut pistettäkään.

Karelin on oppiarvoltaan kasvatustieteiden kandidaatti. Vuonna 1999 Karelin valittiin duumaan johtamansa Yhtenäisyys-puolueen edustajana, joka sittemmin yhdistyi Yhtenäinen Venäjä -puolueeksi.

Kunniamerkkejä ja palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.