Ajax (ohjelmointi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ajax (akronyymi sanoista Asynchronous JavaScript And XML)[1] on joukko web-sovelluskehityksen tekniikoita, joiden avulla web-sovelluksista voi tehdä vuorovaikutteisempia. Alkuperäisessä merkityksessään AJAX:lla on alun perin viitattu tekniikkaan, jossa verkkosivulla JavaScript:llä asynkronisesti tehtävistä HTTP-pyynnöistä palautetaan XML-merkkausta, mutta nykyään käytetään laajasti yksinkertaisempaa JSON-merkkausta. Nykyisin Ajax-tekniikoilla viitataan yleisesti samankaltaiseen toimintatapaan: Ajaxissa selainohjelma vaihtaa pieniä määriä dataa palvelimen kanssa taustalla niin, ettei koko verkkosivua tarvitse ladata uudelleen joka kerta käyttäjän tehdessä muutoksen [2]. Tekniikan päämääränä on siis lisätä verkkopalvelun vuorovaikutteisuutta, nopeutta ja käytettävyyttä.

Ajax koostuu seuraavien tekniikoiden yhdistelmästä:

 • XHTML (tai HTML), CSS – informaation merkitsemiseen ja muotoiluun. [1]
 • DOM[1] asiakaspuolen skriptikielellä – erityisesti ECMAScript-toteutukset (kuten JavaScript ja JScript). Käytetään informaation dynaamiseen esittämiseen ja vuorovaikutukseen informaation kanssa.
 • XMLHttpRequest-objekti – datan vaihtamiseen asynkronisesti verkkopalvelimen kanssa.[1] Joissakin Ajax-puitteissa ja tietyissä tilanteissa, IFrame-objektia käytetään XMLHttpRequest-objektin sijasta datan vaihtamiseen palvelimen kanssa. Ajax -kysely voidaan muodostaa myös synkronisesti. Tätä tarvitaan tilanteessa, jolloin lähetetään peräkkäin monta eri kyselyä, jotka vaikuttavat toistensa sisältöön. Tällöin palautetun datan saapumisjärjestys on olennaista.
 • XML – käytetään yleisesti muotona datan siirtämiseen takaisin palvelimelta[1], vaikkakin mikä tahansa muoto toimii: esimuotoiltu HTML, pelkkä teksti, JSON tai jopa EBML.

Kuten DHTML, LAMP tai SPA, Ajax ei ole itsenäinen teknologia, vaan termi viittaa useiden teknologioiden käyttöön yhdessä.

Selaimet, jotka tukevat Ajaxia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajaxin käyttö vaatii selaimelta tukea XMLHttpRequest DOM-ohjelmointirajapinnalle. Kaikissa yleisimmissä työpöytäselaimissa on olemassa tälle tuki seuraavasti:

 • Microsoft Internet Explorer versio 5.0 [3] ja uudemmat sekä sen Trident HTML-moottoria ja JScript-moottoria käyttävät selaimet. (IE:n Mac OS -versiot eivät ole tuettuja)
 • Gecko HTML-moottoria käyttävät selaimet, kuten Mozillan Mozilla Firefox, SeaMonkey, Camino, Flock, Web (selain), Galeon ja Netscape versio 7.1 ja uudemmat. Joiden kanssa käytetään TraceMonkey javascript-moottoria.
 • Selaimet, jotka käyttävät KHTML-moottorin versiota 3.2 tai uudempaa, mukaan lukien Konquerorin versiot 3.2. Ja siitä johdetun Webkit HTML-moottorin uudemmat versiot joita Apple käyttää Safarin 1.2 versiota uudemmissa. Safarissa käytetään Nitro -nimistä javascript-moottoria. Konquerorissa KJS -nimistä javascript-moottoria.
 • Operan kehittämä Opera selain Presto HTML-moottorilla sekä Carakan nimisellä javascript-moottorilla versiosta 8.0 ylöspäin[4], mukaan lukien Operan mobiiliselaimen versiot 8.0 ja uudemmat

Huomaa, että tämä on yleinen lista ja yksityiskohtainen tuki riippuu selaimen itsensä tukemista ominaisuuksista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Smith, Dori ja Negrino, Tom: ”15. Ajaxin esitteleminen”, JavaScript: Tehokas hallinta, s. 359. readme.fi, 2007.
 2. http://www.adaptivepath.com/ideas/essays/archives/000385.php
 3. http://blogs.msdn.com/ie/archive/2006/01/23/516393.aspx
 4. http://www.opera.com/docs/changelogs/windows/800/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.