SeaMonkey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SeaMonkey
SeaMonkey 2.53.10
SeaMonkey 2.53.10
Kehittäjä SeaMonkey Council
Kehityshistoria
Vakaa versio 2.53.1[1] / 28. helmikuuta 2020
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Verkkoselain, HTML-editori, Sähköposti, IRC
Käyttökielet 26[2]
Alusta alustariippumaton
Ohjelmointikielet C++, JavaScript, XUL, XBL
Lisenssi MPL/GPL/LGPL -kolmoislisenssi[3]
Aiheesta muualla
seamonkey-project.org

SeaMonkey on vapaa alustariippumaton Internet-ohjelmistopaketti. Se on Mozilla Application Suiten sekä Netscapen seuraaja ja perustuu samaan lähdekoodiin. SeaMonkeyn lähdekoodi on julkaistu kolmoislisenssillä, joka antaa vapauden valita seuraavista kolmesta lisensointivaihtoehdosta: MPL versio 1.1 tai uudempi, GPL versio 2 tai uudempi ja LGPL versio 2.1 tai uudempi.

SeaMonkeyn kehittäminen alkoi 2006, kun Mozilla Foundation ilmoitti lopettavansa Mozilla Application Suiten ylläpidon. SeaMonkeyn kehittäminen on yhteisövetoista toisin kuin Mozilla Suiten, jonka kehittämistä sen viimeiseen julkaistuun versioon (1.7.13) saakka johti Mozilla Foundation. SeaMonkeyn kehittämisestä vastaava uusi ryhmä on nimeltään SeaMonkey Council.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta uusi tuote ei herättäisi hämmennystä organisaatioissa, jotka halusivat yhä käyttää alkuperäistä Mozilla Suitea, uusi tuote tarvitsi uuden nimen. Yhteisön jäsenten alkuarvailujen jälkeen 2.7.2005 julkaistu tiedote vahvisti, että SeaMonkey olisi jatkossa sen internetohjelmistopaketin nimi, joka ottaa Mozilla Suiten paikan.

"Seamonkey" (pienellä m-kirjaimella) oli alkujaan koodinimi, jota Netscape käytti Netscape Communicator 5:stä, jota ei koskaan julkaistu. Myöhemmin Mozilla Foundation käytti samaa koodinimeä Mozilla Suitesta. Nimi sai alkunsa siitä, että nimikilpailun voittaneen "ButtMonkey"-ehdotuksen tilalle haluttiin jokin siistimpi vaihtoehto. Nimi viittaa lehtijalkaisiin kuuluvaan Sea-Monkeys -nimellä myytävään akvaarioäyriäislajiin. SeaMonkey Council on nyt rekisteröinyt nimen tavaramerkiksi Mozilla Foundationin avulla. Projekti käyttää eri versionumerointijärjestelmää kuin Mozilla Suite, joten ensimmäinen versio oli SeaMonkey 1.0. Eri nimestä ja versionumerosta huolimatta SeaMonkey 1.0 perustui samaan lähdekoodiin kuin Mozilla 1.8.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10.3.2005 Mozilla Foundation julkaisi tiedotteen, jonka mukaan säätiö ei julkaisisi virallisia versioita Mozilla Suitesta 1.7.x:n jälkeen, koska se oli siirtänyt painopisteensä Firefoxiin ja Thunderbirdiin. Säätiö kuitenkin korosti jatkavansa infrastruktuurin tarjoamista niille yhteisön jäsenille, jotka haluavat jatkaa kehittämistä. Tosiasiallisesti tämä tarkoitti, että ohjelmistopaketin kehittämistä jatkettaisiin, nyt vain kehittäjänä Mozilla Foundationin sijasta SeaMonkey Council.

Projektin- ja julkaisunhallinnasta vastaava tiimi SeaMonkey Council koostuu tällä hetkellä seuraavista henkilöistä: Philip Chee, Karsten Düsterloh, Robert Kaiser, Ian Neal, Neil Rashbrook, Andrew Schultz ja Justin Wood.

SeaMonkeyn ensimmäinen versio, 1.0 alfa, julkaistiin 15.8.2005, jonka jälkeen vakaa SeaMonkey 1.0 julkaistiin 30.1.2006.

Komponentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SeaMonkeyssä on selain, joka on Netscape-perheen perillinen, sähköposti- ja keskusteluryhmäohjelma, joka käyttää samaa koodia Mozilla Thunderbirdin kanssa, HTML-editori ja IRC-asiakasohjelma (ChatZilla). SeaMonkey tukee ulkoasun muuttamista teemoilla. Sen mukana tulee vakiona kaksi teemaa: "Klassinen", joka on samantapainen kuin Firefox 3:n vakioteema, sekä "Moderni", joka on tyyliltään samankaltainen kuin Netscape 6.

Selain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SeaMonkeyn selainkomponentti käyttää samaa renderöintiohjelmistoa kuin Firefox, joten SeaMonkey tukee kaikkia samoja WWW-standardeja kuin Firefox. SeaMonkey tukee välilehtiä kuten Mozilla Suite.

Sähköposti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköpostiohjelman ominaisuuksiin kuuluvat useiden sähköpostitilien tuki, roskapostisuodatus, yleiskäyttöiset viestisuodattimet, oikoluku, HTML-viestien tuki, osoitekirja sekä muokattavat tunnukset, lisäosat ja sähköpostinäkymät.

HTML-editori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SeaMonkeyn HTML-editori (Composer) on WYSIWYG-tyyppinen HTML-editori ja osa SeaMonkey-internetsovelluspakettia. Sen pääasiallisessa käyttöliittymässä on neljä muokkaustilaa: normaali (WYSIWYG), HTML-tunnukset, HTML-koodi ja esikatselu. Se tukee perustekstinmuotoilua, hyperlinkkejä, kuvia sekä taulukkoja. Composerin tuottama koodi HTML 4.01 Transitional.

Mozilla Application Suiten HTML-editorin jatkajaksi kehittiin myös Nvu Linspiren sponsoroinnilla. Linspire palkkasi editoria kehittämään entisen Netscape Communication Corporationin työntekijän Daniel Glazmanin.

Glazman ilmoitti syyskuussa 2006 että Nvun virallinen kehitys päättyy ja hän aloittaa sen seuraajan kehittämisen Mozilla.orgin alaisena projektina. Uuden projektin nimeksi tuli BlueGriffon. Vapaaehtoiset jatkoivat Nvun ylläpitoa nimellä KompoZer. Tämän viimeinen vakaa versio on elokuulta 2007 ja viimeinen kehitysversio vuodelta 2010.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SeaMonkey: SeaMonkey 2.53.1 released seamonkey-project.org. 28.2.2020. Viitattu 28.2.2020. (englanniksi)
  2. SeaMonkey: SeaMonkey Download & Releases seamonkey-project.org. 13.1.2015. Viitattu 2.2.2015. (englanniksi)
  3. SeaMonkey: SeaMonkey Legal Resources seamonkey-project.org. 7.5.2012. Viitattu 2.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta SeaMonkey.