HTML-editori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KompoZer-HTML-editori.
Kuvankaappaus Notepad++ -editorista

HTML-editori on ohjelma, jolla luodaan verkkosivuja. Editorilla joko kirjoitetaan HTML-koodia tai sitä käytetään tavallisen tekstieditorin tapaan ja lisätään tarvittavat muotoilut, jotka editori muuntaa HTML-koodiksi.

Vaikka verkkosivulle voi kirjoittaa HTML-kieltä millä tahansa tekstieditorilla, erikoistuneet HTML-editorit tarjoavat työskentelyä helpottavia työkaluja ja lisäominaisuuksia. HTML-editori voi tarjota WYSIWYG-tilan, jossa verkkosivua muokataan sellaisena kuin se näkyy selaimella. HTML-editoreilla voi myös luoda verkkosisältöjä hyödyntäen läheisesti HTML-koodiin liittyviä teknologioita, kuten CSS, XML ja JavaScript tai ECMAScript.

HTML-editorit tuottavat staattisia HTML-sivuja, jotka tyypillisesti siirretään verkkopalvelimelle FTP:n ja WebDAV:n avulla.

Tämänkaltainen verkkosivujen julkaisu pitkälti on vanhentunut ja väistynyt WWW-sisällönhallintaohjelmiston kuten WordPress tieltä. Sisällönhallintaohjelmisto mahdollistaa sisällön lisäämisen verkkosivulle pelkästään uuden sisällön kirjoittamalla ja postaamalla sen. Sisällönhallintaohjelmisto muotoilee tekstin ja voi näyttää siitä eri versioita tietokoneen selaimelle ja mobiililaitteelle. Verkkosivun WYSIWYG-muotoilu, Web design jää pelkästään siihen, että verkkosivulle suunnitellaan layout, johon sisältö lisätään.

HTML-editoreita ovat mm. Adobe Dreamweaver, HTML-Kit, Nvu ja KompoZer.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]