Adi Shamir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adi Shamir
Adi Shamir vuonna 2018
Adi Shamir vuonna 2018
Henkilötiedot
Syntynyt8. heinäkuuta 1952 (ikä 71)
Tel Aviv, Israel
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Zohar Manna
Tutkimusalue Informatiikka
Tunnetut työt RSA
Palkinnot Japani-palkinto
Turing-palkinto

Adi Shamir (hepr. ‏עדי שמיר‎; s. 8. heinäkuuta 1952, Tel Aviv, Israel) on israelilainen kryptografi ja kryptoanalyytikko.

Hänellä on matematiikan BSc Tel Avivin yliopistosta 1973, sekä tietotekniikan MSc (1975) ja tietotekniikan PhD (1977) Weizmann-instituutista.

Yhtenä RSA-salauksen kehittäjistä hän Ron Rivestin ja Leonard Adlemanin kanssa vastaanotti Turing-palkinnon 2002 työstä julkiseen avaimeen perustuvien salausmenetelmien soveltamisesta käytäntöön.[1]

Hän on voittanut Japani-palkinnon vuonna 2017.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saatuaan tohtorinarvon 1977 hän vietti ensin vuoden Warwickin yliopistossa Britanniassa ja siirtyi sitten Yhdysvaltoihin MIT:iin, jossa toimi matematiikan apulaisprofessorina. Siellä hän tapasi ja aloitti yhteistyön Rivestin ja Adlemanin kanssa. 1980 Shamir palasi työskentelemään Weizmann-instituutiin. 2006 hänet kutsuttiin myös vierailevaksi professoriksi Pariisin École Normale Supérieureen.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paitsi, että on tullut tunnetuksi yhtenä RSA:n kehittäjistä, yhden "secret sharing" -menetelmän luojana, Feige–Fiat–Shamir-tunnistuksesta ja visuaalisen salauksen kehittäjänä, Shamir on myös tehnyt työtä eri salausmenetelmien heikkouksien löytämiseksi. Näihin lukeutuvat hänen työnsä Merkle–Hellman -salausmenetelmän murtamiseksi, differentiaalisen kryptoanalyysin kehitystyö Eli Bihamin kanssa ja kryptaavan tietokoneen akustinen vakoilu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Adi Shamir 2012. Association for Computing Machinery. Viitattu 19.8.2015.
  2. Laureates of the Japan Prize japanprize.jp.