Edgar F. Codd

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edgar F. Codd
Henkilötiedot
Syntynyt 23. elokuuta 1923
Portland
Kuollut 18. huhtikuuta 2003 (79 vuotta)
Williams Island, Florida
Koulutus ja ura
Palkinnot Turing-palkinto

Edgar F. ”Ted” Codd (23. elokuuta 1923 Portland18. huhtikuuta 2003) oli englantilainen tietojenkäsittelytieteen tutkija, joka teki mittavan työn relaatiotietokantojen teorian parissa. Työskennellessään IBM:n palveluksessa 1970-luvulla hän loi relaatiomallin tietokantojen hallintaan. Hän teki muutakin arvokasta työtä tietojenkäsittelyn saralla, mutta relaatiomalli tiedonhallinnan yleisenä teoriana on säilynyt hänen tunnetuimpana saavutuksenaan.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edgar F. Codd syntyi Englannin Portlandin saarella Dorsetin rannikolla. Hän opiskeli matematiikkaa ja kemiaa Oxfordin yliopistossa ennen asepalvelustaan Kuninkaallisten ilmavoimien pilottina toisen maailmansodan aikana. Vuonna 1948 hän muutti New Yorkiin työskennelläkseen IBM:llä matemaattisena ohjelmoijana. 1953 Codd muutti Ottawaan senaattori Joseph McCarthyn vihastuttamana.

Vuosikymmenen kuluttua Codd palasi Yhdysvaltoihin ja väitteli tietojenkäsittelytieteen tohtoriksi Michiganin yliopistossa Ann Arborissa. Kaksi vuotta myöhemmin hän muutti Kalifornian San Joséen työskentelemään IBM:n Almaden-tutkimuskeskuksessa. Hän työskenteli San Joséssa 1980-luvulle asti. 1990-luvulla hänen terveytensä heikkeni ja hän lopetti työnteon.

Codd sai työstään Turingin palkinnon vuonna 1981.

Edgar F. Codd kuoli sydänkohtaukseen kotonaan Williams Islandilla Floridassa 79-vuotiaana.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960- ja 1970-luvuilla Codd työskenteli tiedon järjestämisen teorioidensa parissa ja julkaisi 1970 artikkelinsa ”A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks”. Coddin pettymykseksi IBM oli kovin hidas toteuttamaan hänen suunnitelmiaan ja tämän vuoksi kilpailijat ehtivät ensin. Esimerkiksi Larry Ellison rakensi Oracle-tietokannan Coddin ideoiden pohjalta.

Codd jatkoi relaatiomallinsa kehittämistä ja laajentamista, välillä myös yhteistyössä Chris Daten kanssa. Tietokannan normalisoinnissa käytettävä Boyce-Codd -normaalimuoto on nimetty Coddin mukaan.

Edgar Codd myös lanseerasi termin OLAP ja kirjoitti online-analyyttisen käsittelyn kaksitoista lakia. Codd teki myös työtä soluautomaattien parissa.

Vuonna 2004 SIGMOD (Association for Computing Machinery's Special Interest Group on Management of Data) nimesi korkeimman palkintonsa, SIGMOD Innovations -palkinnon, Coddin mukaan.