Adenovirukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adenovirukset
Elektronimikroskooppikuva adenoviruksesta.
Elektronimikroskooppikuva adenoviruksesta.
Virusten luokittelu
Ryhmä: dsDNA-virukset
Kunta: Virukset
Heimo: Adenovirukset
Adenoviridae
Suvut
Katso myös

  Adenovirukset Wikispeciesissä
  Adenovirukset Commonsissa

Adenovirukset (Adenoviridae) on sekä ihmisessä että eläimissä elävien virusten heimo. Ne ovat saaneet nimensä kitarisojen eli adenoidien mukaan, joista virus on ensimmäisenä eristetty. Adenovirus on vaipaton DNA-virus,[1] joka on halkaisijaltaan noin 82 nanometriä. Viruksen DNA replikoidaan sen infektoiman solun tumassa, ja proteiinisynteesi tapahtuu solulimassa. Syntetisoidut proteiinit kuljetetaan tumaan, jossa virus kootaan. Adenovirus kestää happamia ja emäksisiä olosuhteita, joten se säilyy ehjänä ruuansulatuskanavassa, jätevedessä ja uima-altaissa.

Ihmisen adenovirus-perheeseen kuuluu yli 50 erilaista serotyyppiä, jotka voivat aiheuttaa infektioita useissa eri elimissä, kuten keuhkoissa, hengitysteissä, silmissä, virtsarakossa, suolistossa ja maksassa.[2] Adenovirukset voivat aiheuttaa infektioita myös sydämessä.

Tietokoneella tehty kuva adenoviruksen rakenteesta.

Adenovirukset aiheuttavat muun muassa lasten nielutulehduksia, flunssaa, silmä-[1] ja hengitysteiden tulehduksia[1]. Noin viisi prosenttia alle nelivuotiaiden lasten hengitystieinfektioista on adenoviruksen aiheuttamia.

Adenovirus aiheuttaa oireina oksentelua, kuumetta, löysää ulostetta ja flunssaa. Elimistön nestetasapaino on kovilla varsinkin pienillä vauvoilla. Adenovirus on melko lailla rotaviruksen kaltainen tauti. Ripulointi saattaa kestää useita viikkoja.

Suomessa varmistettiin 994 adenovirusinfektiota vuonna 2017.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Tenhunen, Jukka; Ulmanen, Ismo; Ylänne, Jari: Biologia: Geeni ja biotekniikka, s. 160. 6. uudistettu painos. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-28293-6.
  2. Verma IM & Weitzman MD: GENE THERAPY: Twenty-First Century Medicine. Annual review of biochemistry, 2005, nro 74, s. 711–738.
  3. Tartuntataudit Suomessa 2017, sivu 7 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.