Abruzzo

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Abruzzi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abruzzo
Autunno, autumn, Herbst 2007, my most popular photo.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Italia
Maakuntia 4
Kuntia 305
Hallinto
 – hallinnollinen keskus L'Aquila
 – Presidentti Luciano D'Alfonso
Pinta-ala 10 794 km²
Väkiluku (2011) 1 307 199[1]
 – väestötiheys 121 as./km²
Alueen kotisivut

Abruzzo on alue Keski-Italian itärannikolla. Sitä rajaavat alueet ovat Marche pohjoisessa, Lazio lännessä ja lounaassa ja Molise kaakossa. Idässä Abruzzo rajautuu Adrianmereen. Vuoteen 1963 saakka se oli osa Abruzzi e Molisen aluetta yhdessä Molisen kanssa. Sana Abruzzi on monikko ja juontaa juurensa ajalta, jolloin Bourbonit hallitsivat aluetta nimellä Lähempi Abruzzo ja Kauempi Abruzzo.

Alueen pääkaupunki on L'Aquila. Alue on jakautunut neljään provinssiin: L'Aquilaan (suurin), Teramoon, Chietiin (asukasluvultaan suurin) ja Pescaraan, Abruzzon taloudelliseen keskukseen. Nämä neljä maakuntaa jakautuvat edelleen 305 kuntaan. Asukkaita alueella on noin 1,3 miljoonaa.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue on kooltaan 10 794 km², josta lähes kaksi kolmasosaa on vuoristoa. Loput alueesta on kukkuloita, jotka laskeutuvat alas kapealle kaistaleelle tasankoa, joka kattaa suurimman osan 129 kilometriä pitkästä Adrianmeren rantaviivasta. Apenniinien vuoristo kulkee läpi Abruzzon, ja alueen korkeimmat kohdat ovat Gran Sasso (2 914 m) ja Maiella Massif (2 795 m). Suurimmat joet ovat Aterno-Pescara, Sangro ja Tronto.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmasosa alueesta on osa kansallispuistoa tai alueellista puistoa. Mm. seuraavat puistot sijaitsevat osittain tai kokonaan Abruzzossa:

Suojellut alueet ovat ympäristönsä puolesta tärkeitä, ja niissä esiintyy harvinaisia eläimiä ja kasveja, kuten ruskeakarhu, susi ja gemssi.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen luonto on kaunista ja historia laajaa, mutta massaturismi on vasta hiljattain löytänyt tiensä Abruzzoon. Etenkin L'Aquilan ympärillä on pieniä keskiaikaisia kaupunkeja ja linnoja. Vuoristojen ansiosta alueelta löytyy myös laskettelukeskuksia[6]. Alueella tuotetaan viiniä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Abruzzo Citypopulation.de
  2. http://www.parcoabruzzo.it/ Parco Nazionale d'Abruzzo
  3. http://www.gransassolagapark.it/ Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga
  4. http://www.parcomajella.it/ Parco Nazionale della Majella
  5. http://www.parks.it/parco.sirente.velino/ Parco Naturale Regionale Sirente-Velino
  6. Abruzzo Discover italy

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]