Aavekaupunki (albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aavekaupunki
La Ville fantôme
Albumin kansi.
Albumin kansi.
Alkuperäisteos
Kirjailija Morris
Kieli ranska
Genre sarjakuva
Julkaistu 1965
Suomennos
Suomentaja Heikki Kaukoranta
Kansitaiteilija Morris
Kustantaja Otava
Julkaistu 1975
Ulkoasu pehmeäkantinen
Sivumäärä 48
ISBN 951-1-02037-4
Sarja: Lucky Luke
Edeltävä Suuriruhtinas
Seuraava Öljyä taivaalla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Aavekaupunki on 19. Suomessa ilmestynyt Lucky Luke -albumi. Albumin on käsikirjoittanut René Goscinny ja suomentanut Heikki Kaukoranta.[1] Suomeksi albumin on tekstannut Riitta-Kaarina Tikkamäki.[1] Albumi ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1965 Ranskassa, Suomessa vuonna 1975.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lucky Luke löytää tien varrelta kaksi tervassa ja höyhenissä uitettua miestä, jotka esittäytyvät liikemiehiksi nimeltään Denver Miles ja Colorado Bill. Miehet on karkotettu kaupungista uhkapelihuijauksien takia, mutta sitä he eivät Lucky Lukelle myönnä. Porukka jatkaa matkaa kolmisin, kunnes saapuvat hylättyyn Gold Hillin aavekaupunkiin. Miehet painuvat nukkumaan, mutta Lucky Luken nukahdettua Miles ja Bill hiipivät ulos ja yrittävät varastaa Lucky Luken hevoset ja tavarat. Aseen laukaus kuitenkin pelästyttää heidät ja herättää Lucky Luken. Ampujaksi paljastuu järkensä menettänyt vanha kullankaivaja, Powell. Hän häätää Lucky Luken sekä Milesin ja Billin pois kaupungista.

Aamuun mennessä he saapuvat Bingo Creekin kylään, jossa saavat kuulla Powellin tarinan, kuinka hänelle huijattiin tyhjä kaivos, ja hän edelleen olettaa sen olevan täynnä kultaa. Miles ja Bill innostuvat tarinasta, ja kehittävät juonen, jolla saisivat Powellin kaivoksen halvalla itselleen ja sitten huijaisivat samalla lailla kaivoksen jollekin toiselle niin kuin Powellille tehtiin. Ainoaksi ongelmaksi muodostuu kaivoksen hankinta. Miehet saavat hankittua uhkapelillä hieman rahaa, mutta Powell ei suostu myymään kaivostaan. Miehet yrittävät myös vierittää erilaisia rikoksia Powellin niskaan, jotta saisivat Bingo Creekin asukkaiden vihan kohdistumaan Powelliin. Lucky Luke on kuitenkin Powellin puolella ja pelastaa tämän moneen otteeseen.

Lopulta Powell kyllästyy kaivokseensa ja ihmisiin, joten päättää myydä kaivoksensa Milesille ja Billille. Miehet tekevät kaupat saluunassa, mutta kauppa lyödään lukkoon vasta parin päivän päästä. Miles panee suunnitelmansa täytäntöön, ja "suolaa" (=lavastaa kultahiekalla kaivoksen rikkaaksi) kaivoksen, sekä kirjoittaa valmiiksi lehteen tulevat artikkelit suuresta kultalöydöstä, jotta saisivat jonkun huijattavan ostamaan kaivoksen. Bill kuitenkin vie artikkelit painoon jo ennen kuin kauppaa on edes lyöty lukkoon. Artikkelien ansiosta aavekaupunkiin ryntää valtava määrä ihmisiä, ja koko kaupunki herää taas eloon. Powell saa myös kuulla uutisesta, joten kauppa peruuntuu ja Powell palaa kaivokseensa.

Myllättyään koko alueen ihmiset ymmärtävät, että alueella ei ole lainkaan kultaa, ja syyttävät siitä Powellia. Lucky Luke nappaa kuitenkin oikeat konnat - Milesin ja Billin - sekä panee nämä tunnustamaan tekonsa. Ihmisten kuultua totuuden uhkaavat he lähteä ja kaupungista uhkaa taas tulla aavekaupunki. Lucky Luke puuttuu kuitenkin asioihin taas, ja saa asukkaat jäämään ja perustamaan suuren maatalouskaupungin ja valmiiksi myllätylle maalle. Miles ja Bill kieritetään tervassa ja höyhenissä ja karkotetaan kaupungista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.