Aaron Swartz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aaron Swartz

Aaron H. Swartz (8. marraskuuta 198611. tammikuuta 2013) oli yhdysvaltalainen tietokoneohjelmoija ja internet-aktivisti. Swartz muistetaan muun muassa RSS-syötteiden varhaisesta kehitystyöstä ja merkittävästä roolistaan verkkopalvelu Redditissä.[1]

Swartz sai vuonna 2011 syytteen yli neljän miljoonan tieteellisen artikkelin varastamisesta. Hän käytti Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tietoverkkoa massaladatakseen artikkeleita JSTOR-verkkoarkistosta. Kun asia huomattiin, Swartzin IP-osoite lukittiin, jonka jälkeen hän asetti uuden IP-osoitteen ja jatkoi artikkeleiden lataamista. Lopulta hän asetti MIT:n kellariin kannettavan tietokoneen, sekä kiintolevyjä ja kytki ne suoraan MIT:n tietoverkkoon (aikaisemmin hän oli käyttänyt wifiä) ja jätti ne lataamaan artikkeleita.

Hänen kannettava tietokoneensa ja kiintolevynsä löydettiin, jonka jälkeen kellariin asennettiin kamera, joka kuvasi Aaron Swartzin toimintaa.

Swartz perusti Demand Progress -aktivistiryhmän, joka kampanjoi internetin sensuuria vastaan.[2] Hän vastusti Stop Online Piracy Act (SOPA) -lakiehdotusta.

Swartz löydettiin hirttäytyneenä asunnostaan Brooklynissä, New Yorkissa 11. tammikuuta 2013.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aaron Swartz – tiedon vapaustaistelija – otti henkensä (arkistoitu versio) 14.1.2013. It-viikko. Arkistoitu 9.3.2013. Viitattu 14.1.2013.
  2. Nettiaktivisti Aaron Swartz teki itsemurhan (arkistoitu versio) 12.1.2013. Turun Sanomat. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu 14.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aaron Swartz.