Aaron Swartz

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aaron Swartz

Aaron H. Swartz (8. marraskuuta 198611. tammikuuta 2013) oli yhdysvaltalainen tietokoneohjelmoija ja internet-aktivisti. Swartz muistetaan muun muassa RSS-syötteiden varhaisesta kehitystyöstä ja merkittävästä roolistaan verkkopalvelu Redditissä, josta hän oli jo lähtenyt. Swartz sai vuonna 2011 syytteen yli neljän miljoonan tieteellisen artikkelin varastamisesta. Hän käytti Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tietoverkkoa anastaakseen artikkeleita JSTOR-verkkoarkistosta, kun asia huomattiin Swartzin IP-osoite lukittiin, jonka jälkeen hän asetti uuden IP-osoitteen ja jatkoi artikkeleiden lataamista, kunnes hän lopulta asetti MIT:n kellariin huoneeseen läppärinsä, sekä kiintolevyjä ja kytki ne suoraan MIT:n tietoverkkoon, kun aikaisemmin hän oli käyttänyt wifiä ja jätti ne lataamaan artikkeleita.

Hänen läppärinsä ja kiintolevyt löydettiin, jonka jälkeen kellarin huoneeseen oli asennettu kamera, joka kuvaisi Aaron Swartzin tekoja.

Swartzin syy ladata Jstorin artikkeleita ei ikinä saatu tietää, mutta monet uskoi, että hän halusi tutkia näitä artikkeleita itsekseen, toiset uskoivat että hän saattaisi julkaista kaikki artikkelit ilmaiseksi.

[1] Swartz perusti Demand Progress -aktivistiryhmän, joka kampanjoi internetin sensuuria vastaan.[2] Hän vastusti Stop Online Piracy Act (SOPA) -lakiehdotusta.

Swartz löydettiin hirttäytyneenä asunnostaan Brooklynissä, New Yorkissa 11. tammikuuta 2013.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aaron Swartz – tiedon vapaustaistelija – otti henkensä 14.1.2013. It-viikko. Viitattu 14.1.2013.
  2. Nettiaktivisti Aaron Swartz teki itsemurhan 12.1.2013. Turun Sanomat. Viitattu 14.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aaron Swartz.