6/12

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6/12
6-12 kansi.jpg
Kirjailija Ilkka Remes
Kieli suomi
Genre jännitys
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2006
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 498
ISBN 978-951-0-32050-1
Edeltävä Nimessä ja veressä
Seuraava Pahan perimä
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

6/12 on Ilkka Remeksen vuonna 2006 julkaistu jännitysromaani. Kirjan nimi 6/12 viittaa Suomen itsenäisyyspäivään 6. joulukuuta. 6/12 on Remeksen 13. jännitysromaani. Kirjaa myytiin kotimaisista romaaneista eniten, 151 600 kappaletta, ja käännetyistä sen ohitti vain Harry Potter ja puoliverinen prinssi 800 kappaleen turvin.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Haagissa on tuomittu sotarikoksista serbialainen eversti Borislav Jankovic, joka istuu riihimäkeläisessä vankilassa. Mutta hänen poikansa Radovan ja Vasa Jankovic ovat päättäneet vapauttaa hänet. He ottavat panttivangiksi vanginvartijan vaimon ja kiristävät isänsä vapaaksi. Matkalla kohti itärajaa poliisi heidän yllätyksekseen pysäyttää heidät ja panttivanki pääsee pakoon. Poliisin tarkka-ampuja ampuu Radovanin tämän jahdatessa karannutta vankia ja koko operaatio epäonnistuu.

Vasa pakenee Suomen poliisilta kotiinsa Tukholmaan ja päättää ottaa käyttöön järeämmät keinot isänsä vapauttamiseksi. Hän houkuttelee suunnittelemaansa operaatioon mukaan viisi Ruotsissa asuvaa serbiä, joiden kanssa on tehnyt kolme onnistunutta rahankuljetusauton ryöstöä, luvaten näille suuria rahasummia.

Suomen itsenäisyyspäivän koittaessa valtakunnan kerma kokoontuu perinteiseen tapaan juhlimaan presidentin linnaan. Kesken juhlien Vasan johtamat viisi kommandoasuihin pukeutunutta järeitä aseita kantavaa serbiä tunkeutuu linnaan ja ottaa kaikki juhlijat panttivangeiksi. KRP:n Johanna Vahtera onnistuu livahtamaan panttivankien joukkoon. Vasa kiristää arvokkaiden panttivankien avulla suomalaiset näyttämään serbialaisen propagandafilmin maan televisiossa, vapauttamaan isänsä, laittamaan heille pakokoneen lähtökuntoon ja viimeiseksi valtaisan lastin tamiflun-lääkkeen raaka-ainetta.

Serbit pakenevat Helsinki-Vantaalta Finnairin matkustajakoneella mukanaan Vasan isä, Suomen tasavallan presidentti, kaikki ministerit, osa kansanedustajista sekä erään serbin tyttöystävä Jasmin Ranta. Kesken lennon Johanna Vahtera uhkaa Vasan isän henkeä ja käskee serbejä palauttamaan koneen ja panttivangit Helsinkiin. Syntyy kahakka, jonka seurauksena Vasan isään osuu kuolettavasti luoti. Tätä ei ehditä pelastamaan ja kostoksi serbit tappavat yhden Karhuryhmän poliisin, joka löydettiin aiemmin kahden muun poliisin kanssa ruumaan piilotettuna.

Samaan aikaan TERA:ssa työskentelevä Antti Korpi yrittää saada serbien vaatimia lunnaita, mutta niitä kieltäydytään antamasta arvokkuuden takia. Tämän takia hän murtautuu salaisen tahon määräyksestä Arlandaan ja varastaa raaka-ainelastin, jonka toimittaa ohjeiden mukaisesti pommilla varustettuun pakettiautoon, joka uhataan räjäyttää ilmaan ellei vaadittuun paikkaan toimitettaisi 100 miljoonan arvosta timantteja. Lääketehdas Rochen ja TERA:n virkailijat pudottavat timantit vaadittuun paikkaan Puolaan, jossa Anttia ohjeistanut salaperäinen taho, Marek, myy sen saadakseen tarvittavat lunnaat serbeille.

Serbien johtama kone laskeutuu lopulta pahimpaan mahdolliseen paikkaan, Minskiin, ja ottavat siellä mukaansa vain Jasmin Rannan ja Suomen presidentin jatkaen ilman estelyjä Valko-Venäjän maaseudulle ja päätyvät lopulta hylättyyn huvilaan, jossa tapaavat kaksi FSB-miestä, joiden oli määrä hoitaa heille tarvittava kalusto operaatioon. Antti ja Johanna seuraavat ja salakuuntelevat näitä salaa ja saavat selville Venäjän tukeneen serbien iskua. Nyt KGB-miehet aikovat ryöstää ja vaientaa heidät sekä Suomen presidentin ja Jasmin Rannan, mutta ehtivät ampua vain kaksi serbiä, kun Antti Korpi saapuu huvilaan ja joutuu pakosta ampumaan FSB-miehet.

Antti ja Johanna sitovat kaikki eloonjääneet venäläiset ja serbit sekä Jasmin Rannan ja ottavat mukaansa vain Vasan ja presidentin. Lähtiessään autolla huvilasta heidän kimppuunsa hyökätään toisesta autosta, mutta nämä välttävät iskun. Antti, Johanna, presidentti sekä panttivangit pääsevät Minskin kentältä turvallisesti Suomeen, mutta takaisin palattuaan FSB-agentti ampuu tarkkuuskiväärillä presidentin Helsingissä. Lopussa selviää Vasan istuvan elinkautista vankeusrangaistusta Riihimäellä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2019 ilmoitettiin, että romaanista on tekeillä Antti J. Jokisen ohjaama elokuva, Omerta 6/12 (2021). Elokuvan pääosaa, suojelupoliisin agentti Max Tanneria, esittää Jasper Pääkkönen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.