İnönü Stadyumu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
İnönü Stadyumu
Rakennuksen tiedot
Sijainti Istanbul, Turkki
Rakennustyöt aloitettu 1939
Avattu 19. toukokuuta 1947
Remontoitu 2004
Omistaja Beşiktaş JK
Hoitaja Beşiktaş JK
Kenttä luonnonnurmi
Arkkitehti Şinasi Şahingiray
Vietti Violi
Fazıl Aysu
Aiemmat nimet Mithatpaşa Stadı
Dolmabahçe Stadı
Käyttäjät

Beşiktaş JK

Katsojakapasiteetti

32 145

Kentän mitat

105 x 68 metriä

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Beşiktaş İnönü Stadyumu on jalkapallostadion, joka sijaitsee Istanbulissa Turkissa. Jalkapalloseura Beşiktaş JK pelaa stadionilla kotiottelunsa. Se sijaitsee Dolmabahçen palatsin lähistöllä Istanbulin Euroopan puolella olevalla Beşiktaşin alueella. Stadionin kapasiteetti on 32 145, joista kaikki ovat istumapaikkoja. Se on ensimmäinen moderni stadion Istanbulissa. Beşiktaşin lisäksi stadionilla ovat pelanneet myös kaksi muuta istanbulilaisjoukkuetta Galatasaray ja Fenerbahçe, kunnes 1960-luvulla Galatasaray siirtyi omalle stadionilleen. Fenerbahçe siirtyi omalle stadionilleen vuonna 1982.


İnönü Stadyumu on neljä katsomonosaa: Kapalı on stadionin pääkatsomo, jonne mahtuu katsojia 5 881. Tätä katsomonosaa kutsutaan stadionin sydämeksi, sillä kaikki fanaattisimmat kannattajat ovat siellä. Kapalıa vastapäätä on katsomonosa Numaralı jonka kapasiteetti on 5 237. Päätykatsomot ovat nimeltään Eski Açık, jonka kapasiteetti on 7 962, ja Yeni Açık kapasiteetillä 13 065. Eski Açıkin oikealla ja vasemmalla puolella on torni, jotka kuvastavat historiallista sopimusta Beşiktaşin ja ministeriön välillä.

Brasilialaisjalkapallolegenda Pelén mukaan İnönü Stadyumu on yksi maailman kauneimmista stadioneista, etenkin Euroopassa.[1] Se on pyhäpaikka Beşiktaş-kannattajille, tämän vuoksi se on vaikea paikka vierasjoukkueille. Stadionilla on kaatunut Euroopan menestyksekkäimpiä joukkueita kuten Barcelona, Liverpool, Marseille, Paris Saint-Germain, AC Milan ja monia muita. Stadionilla on mitattu korkein äänenvoimakkuus, jopa 132 desibeliä. Tulos mitattiin ottelussa Liverpoolia vastaan, jonka kannattajat pitivät hallussaan vanhaa ennätystä Anfieldillä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tottenham show eastern promise Daily Telegraph. Viitattu 4.10.2009.
  2. Liverpool in danger of making an early exit Daily Telegraph. Viitattu 4.10.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]