Dolmabahçen palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dolmabahçen palatsi Bosporin suunnasta katsottuna.

Dolmabahçen palatsi (Dolmabahçe Sarayı) on palatsi Istanbulissa. Se sijaitsee Bosporin eurooppalaisella puolella, heti kaupungin keskustasta pohjoiseen. Palatsi toimi Osmanien valtakunnan hallinnollisena keskuksena 18561923. Vuonna 1856 valmiustunut palatsi kuvasti osmanihallinon halua olla uudistuva imperiumi. [1] Palatsi onkin eri tyylien sekoitus, siinä yhdistyy barokkin-, rokokoon- sekä empiretyylin keskeisimmät osat. [1]

Dolmabahçen palatsin kuuluisa kristalliportaikko.

Dolmabahçen paikalla oli aikoinaan Bosporin lahti, jota vähitellen 1700-luvulla täytettiin, ja siitä tuli osmanisulttaanien kuninkaallinen puutarha; Siitä on peräisin nimityskin: dolma, "täytetty", ja bahçe, "puutarha". Paikalle rakennettiin 1700- ja 1800-luvuilla useita palatsena. Paikalla nykyisin oleva palatsi valmistui 1856 sulttaani Abd ül-Mecidn valtakaudella. Sulttaani muutti sinne Topkapin palatsista, kun vanhassa palatsissa ei ollut nykyajan mukavuuksia, kuten juoksevaa vettä. Rakennus siirtyi vuonna 2007 valtion omistukseen, ja siinä on pääministerin virka-asunto.

Palatsin pinta-ala on 45 000 m² ja siinä on 285 huonetta, 46 hallia, kuusi turkkilaista kylpylää (hamam) ja 68 wc:tä.[1] Kuuluisa kristalliportaikko on rakennettu kaksoishevosenkengän muotoon kristallista, messingistä ja mahongista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dolmabahçen palatsi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kankonen, Tom: TURKKI, Eurooppa ja Aasia. Helsinki: Edita Prima Oy, 2005. ISBN 951-37-4425-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kankkonen, s.31