Ero sivun ”Nuraghe” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tomisti (keskustelu | muokkaukset)
Yhdistettävä: Nuraghi
yhdistetty+kh+w+fix
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Nuraghe Losa.jpg|thumb|320px|Oristanon pohjoispuolella sijaitseva Nuraghe Losa.]]
{{Yhdistettävä|Nuraghi}}
[[Kuva:Nuraghe Losa.jpg|thumb|320px|'''Nuraghe Losa''' [[Oristano]]n pohjoispuolella]]


'''Nuraghet''' ovat tornimaisia kivirakennelmia, joita rakennettiin [[Sardinia]]an [[pronssikausi|pronssikaudella]] ja varhaisella [[rautakausi|rautakaudella]], ajanjaksona 1800 eaa. – 500 eaa. Nämä rakennelmat ovat antaneet nimen tuolloin Sardiniassa vallinneelle kulttuurille, josta käytetään nimitystä nuraghe-kulttuuri (vaihtoehtoisesti nuraghe-sivilisaatio).
'''Nuraghe''' on [[torni]]mainen kivirakennelma, joita rakennettiin [[Sardinia]]assa [[hauta|haudoiksi]] [[pronssikausi|pronssikaudella]] ja varhaisella [[rautakausi|rautakaudella]]. Ei tiedetä varmasti, milloin nuragheja alettiin rakentaa, ei kuitenkaan ennen vuotta [[6000 eaa.]]; jonkin verran niitä luultavasti rakennettiin jo [[3500-luku eaa.|3500-luvulla eaa.]] Nuraghien rakentaminen oli runsaimmillaan pronssikaudella noin [[1800-luku eaa.|1800-luvulta eaa.]] alkaen; jotkin olivat käytössä vielä [[roomalaiset|roomalaisten]] saapuessa saarelle noin vuonna [[200 eaa.]] Noin [[1800-luku eaa.|1800]]–[[1500-luku eaa.|1500-luvuilla eaa.]] tehtiin "protonuragheja", jotka liittyivät Sardinian
pronssikautisen [[Bonnanaro-kulttuuri]]n B-vaiheeseen. Protonuraghet olivat ylhäältä katsottuina pyöreitä, soikeita, D-kirjaimen muotoisia, trapetsoideja tai suorakaiteita.


Nuraghien turviin on voitu paeta vihollista, mutta niitä on käytetty myös asuntoina. Niiden rakentamisessa ei käytetty laastia, vaan rakenteen lujuus perustui tarkasti sommiteltuihin kivenlohkareisiin. Suurimmat tornit ovat halkaisijaltaan kymmenmetrisiä, ja korkeutta tornilla saattaa olla 15 metriä. Joskus useita torneja on yhdistetty toisiinsa muurein, jolloin on muodostunut pieni linnoitus. Joidenkin tornien ympärille on myös aikoinaan kehittynyt asutusta.
Nuraghien turviin on voitu paeta vihollista, mutta niitä on käytetty myös asuntoina. Näistä [[kartio]]maisista rakennelmista on saanut nimensä tuolloin Sardiniassa vallinnut kulttuuri, josta käytetään nimitystä nuraghe-kulttuuri (tai vaihtoehtoisesti nuraghe-sivilisaatio). [[Kuva:Nuraghe-Su Nurraxi-inside.png|thumb|left|200px|Nuraghe Sardiniassa.]] Niiden rakentamisessa ei käytetty [[laasti]]a, vaan rakenteen lujuus perustui tarkasti sommiteltuihin kivenlohkareisiin. Suurimmat tornit ovat halkaisijaltaan kymmenmetrisiä; korkeutta tornilla saattaa olla yli 15 metriä. Joissakin tapauksissa useita torneja on yhdistetty toisiinsa [[muuri|muurein]], jolloin on muodostunut pieni [[linnoitus]]. Joidenkin tornien ympärille on myös aikoinaan kehittynyt asutusta. Niitä on rakennettu paikoin yksittäin, paikoin "nuraghekyliksi".


Nuraghien tapaisia hautoja on käytetty myös muilla [[Välimeri|Välimeren]] saarilla. [[Mallorca]]lla ja [[Menorca]]lla on rakennettu kivistä [[pyramidi]]maisia ''naveta''- ja ''talaiot''-tyyppisiä hautoja. [[Korsika]]lta on löydetty ''torre''-hautoja ja [[Pantelleria]]lta ''sesi''-hautoja. Myös [[kreikka]]laiset [[tholos]]-haudat muistuttavat rakenteeltaan nuragheja.
Sardiniasta on löydetty todisteita noin 7000 nuraghen olemassaolosta. Monet niistä ovat säilyneet hyvin näihin päiviin asti. Suurimpia näistä nykyaikaan asti säilyneistä nuragheista ovat [[Su Nuraxi di Barumini]] ja Nuraghe di Sant'Antine.

Sardiniasta on löydetty todisteita noin 7000 nuraghen olemassaolosta. Monet niistä ovat säilyneet hyvin näihin päiviin asti. Suurimpia nykyaikaan asti säilyneistä nuragheista ovat [[Su Nuraxi di Barumini]] ja Nuraghe di Sant'Antine.

== Aiheesta muualla ==
*[http://maps.google.com/maps?ll=39.705899,8.990604&spn=0.004964,0.009408&t=k&hl=en Ilmakuva Su Nurraxista]
*[http://faculty.ed.umuc.edu/~jmatthew/naples/nuraghipage.htm Kuvitettu artikkeli] {{en}}
*[http://www.archeologiasarda.com ArcheologiaSarda.com] {{it}}
*[http://www.neroargento.com/index.htm NeroArgento.com] {{it}}

<!-- Euroopan pronssikausi-->


[[Luokka:Arkeologia]]
[[Luokka:Arkeologia]]


[[da:Nuragh]]
[[de:Nuraghe]]
[[de:Nuraghe]]
[[en:Nuraghe]]
[[en:Nuraghe]]
[[es:Nurago]]
[[eo:Nurage]]
[[fr:Nuraghe]]
[[fr:Nuraghe]]
[[it:Nuraghe]]
[[it:Nuraghe]]
[[he:נוראגה]]
[[nl:Nuraghe]]
[[nl:Nuraghe]]
[[oc:Nuraghe]]
[[ro:Cultura Nuraghi]]
[[ro:Cultura Nuraghi]]
[[sc:Nuraghes]]
[[sc:Nuraghes]]

Versio 14. marraskuuta 2007 kello 20.40

Oristanon pohjoispuolella sijaitseva Nuraghe Losa.

Nuraghe on tornimainen kivirakennelma, joita rakennettiin Sardiniaassa haudoiksi pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella. Ei tiedetä varmasti, milloin nuragheja alettiin rakentaa, ei kuitenkaan ennen vuotta 6000 eaa.; jonkin verran niitä luultavasti rakennettiin jo 3500-luvulla eaa. Nuraghien rakentaminen oli runsaimmillaan pronssikaudella noin 1800-luvulta eaa. alkaen; jotkin olivat käytössä vielä roomalaisten saapuessa saarelle noin vuonna 200 eaa. Noin 18001500-luvuilla eaa. tehtiin "protonuragheja", jotka liittyivät Sardinian pronssikautisen Bonnanaro-kulttuurin B-vaiheeseen. Protonuraghet olivat ylhäältä katsottuina pyöreitä, soikeita, D-kirjaimen muotoisia, trapetsoideja tai suorakaiteita.

Nuraghien turviin on voitu paeta vihollista, mutta niitä on käytetty myös asuntoina. Näistä kartiomaisista rakennelmista on saanut nimensä tuolloin Sardiniassa vallinnut kulttuuri, josta käytetään nimitystä nuraghe-kulttuuri (tai vaihtoehtoisesti nuraghe-sivilisaatio).

Tiedosto:Nuraghe-Su Nurraxi-inside.png
Nuraghe Sardiniassa.

Niiden rakentamisessa ei käytetty laastia, vaan rakenteen lujuus perustui tarkasti sommiteltuihin kivenlohkareisiin. Suurimmat tornit ovat halkaisijaltaan kymmenmetrisiä; korkeutta tornilla saattaa olla yli 15 metriä. Joissakin tapauksissa useita torneja on yhdistetty toisiinsa muurein, jolloin on muodostunut pieni linnoitus. Joidenkin tornien ympärille on myös aikoinaan kehittynyt asutusta. Niitä on rakennettu paikoin yksittäin, paikoin "nuraghekyliksi".

Nuraghien tapaisia hautoja on käytetty myös muilla Välimeren saarilla. Mallorcalla ja Menorcalla on rakennettu kivistä pyramidimaisia naveta- ja talaiot-tyyppisiä hautoja. Korsikalta on löydetty torre-hautoja ja Pantellerialta sesi-hautoja. Myös kreikkalaiset tholos-haudat muistuttavat rakenteeltaan nuragheja.

Sardiniasta on löydetty todisteita noin 7000 nuraghen olemassaolosta. Monet niistä ovat säilyneet hyvin näihin päiviin asti. Suurimpia nykyaikaan asti säilyneistä nuragheista ovat Su Nuraxi di Barumini ja Nuraghe di Sant'Antine.

Aiheesta muualla