Nuraghe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oristanon pohjoispuolella sijaitseva Nuraghe Losa.

Nuraghet ovat tornimaisia, muinaisia muuraamattomia kivirakennelmia Sardiniassa.[1] Niitä rakennettiin Sardiniassa pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella. Nuragheja saatettiin rakentaa jo kuparikaudella tai jopa aiemminkin. Nuragheja muistuttavia rakennelmia on löydetty muualta Välimeren seuduilta, muun muassa Korsikalta, Pantellerialta ja Baleaareilta. Kreikkalaiset tholos-haudat muistuttavat rakenteeltaan nuragheja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei tiedetä varmasti, milloin nuragheja alettiin rakentaa, ei kuitenkaan ennen vuotta 6000 eaa.; jonkin verran niitä luultavasti rakennettiin jo 3500-luvulla eaa. Nuraghien rakentaminen oli runsaimmillaan pronssikaudella noin 1800-luvulta eaa. alkaen; jotkin olivat käytössä vielä roomalaisten saapuessa saarelle noin vuonna 200 eaa. Noin 1800–1500-luvuilla eaa. tehtiin ”protonuragheja”, jotka liittyivät Sardinian pronssikautisen Bonnanaro-kulttuurin B-vaiheeseen. Protonuraghet olivat ylhäältä katsottuina pyöreitä, soikeita, D-kirjaimen muotoisia, puolisuunnikkaita tai suorakaiteita.

Nuraghien käyttötarkoitusta ei täysin tunneta. Niiden turviin on voitu paeta vihollista, mutta niitä on käytetty myös asuntoina. Näistä kartiomaisista rakennelmista on saanut nimensä tuolloin Sardiniassa vallinnut kulttuuri, josta käytetään nimitystä nuraghe-kulttuuri (tai vaihtoehtoisesti nuraghe-sivilisaatio).

Nuraghe Sardiniassa.

Niiden rakentamisessa ei käytetty laastia, vaan rakenteen lujuus perustui tarkasti sommiteltuihin kivenlohkareisiin. Suurimmat tornit ovat halkaisijaltaan kymmenmetrisiä; korkeutta tornilla saattaa olla yli 15 metriä. Joissakin tapauksissa useita torneja on yhdistetty toisiinsa muurein, jolloin on muodostunut pieni linnoitus. Joidenkin tornien ympärille on myös aikoinaan kehittynyt asutusta. Niitä on rakennettu paikoin yksittäin, paikoin ”nuraghekyliksi”.

Nuraghien tapaisia hautoja on käytetty myös muilla Välimeren saarilla. Mallorcalla ja Menorcalla on rakennettu kivistä pyramidimaisia naveta- ja talaiot-tyyppisiä hautoja. Korsikalta on löydetty torre-hautoja ja Pantellerialta sesi-hautoja. Myös kreikkalaiset tholos-haudat muistuttavat rakenteeltaan nuragheja.

Sardiniasta on löydetty todisteita noin 7 000 nuraghen olemassaolosta.[1] Monet niistä ovat säilyneet hyvin näihin päiviin asti. Suurimpia nykyaikaan asti säilyneistä nuragheista ovat Su Nuraxi di Barumini ja Nuraghe di Sant’Antine.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sardinia Encyclopædia Britannica. Viitattu 18.8.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]