Zübeyde Hanım

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Makbule, Zübeyde Hanım ja hänen poikansa Mustafa Kemal.

Zübeyde Hanım (185714. tammikuuta 1923) oli Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin äiti. Zübeyde syntyi Hacısofularin perheeseen Thessalonikissa nykyisessä Kreikassa.

Zübeyde Hanımin peruskoulutus oli vain luku- ja kirjoitustaito. Hanimin koulutusta pidettiin hyvin korkeana, sillä Ottomaanien valtakunnassa naiset eivät saaneet kovinkaan suurkoulutusta. Kampanja "naisten eivät tarvitse koulutusta" oli tuttu Ottomaanien valtakunnassa, joten monet naiset joutuivat koulutuksen ulkopuolelle.

Koska Hanim osasi lukea ja kirjoittaa, hän sai nimekseen Zübeyde Molla (suom. viisastelija). Zübeyde Hanım oli hyvin uskonnollinen nainen ja piti kiinni uskonnosta, joten hän halusi poikansa Mustafan menevän islamilaiseen madrasa-kouluun, jossa opetetaan koraania.

Zübeyde Hanımin ensimmäinen aviomies oli Ali Rıza Efendi. Zübeyde tapasi miehensä tullissa; tämä oli töissä rajavartiolaitoksessa. Ali Riza ja Zübeyde Hanım menivät naimisiin perinteisen järjestetyn avioliiton kautta.

Zübeyde Hanım oli melkein aikuinen ja 20 vuotta aviomiestään nuorempi. Perheen ensimmäiset lapset Fatma, Ömer ja Ahmet kuolivat nuorina. Myöhemmin Zübeyde ja Efendi saivat kolme lasta. Esikoinen Mustafa syntyi 1881 ja vuonna 1885 Makbule. Vuonna 1889 heille syntyi tytär Naciye, joka kuoli tuberkuloosiin.

Zübeyde ja Mustafa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustafa Kemalin isä Ali Rıza Efendi kuoli hänen ollessa kuusivuotias. Zübeyde Hanım muutti veljensä Hüseyinin luokse tämän maatilalle Thessalonikiin. Zübeyde Hanım meni naimisiin Ragıp Beyn kanssa, jolla oli jo neljä lasta ex-vaimostaan. Tämä suututti Mustafaa. Mustafa piti äitinsä uutta liittoa osoituksena siitä, ettei tämä kunnioittanut isänsä kuolemaa enää.

Turkin itsenäisyydensodan aikana vuonna 1919 Atatürk ei pitänyt suhteita äitiinsä ja eikä hyväksynyt Mustafan avioliittoa nuoren naisen kanssa.

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun ensimmäinen Balkanin sota loppui ja Ottomaanien valtakunta menetti Thessalonikin Kreikalle, Zübeyde Hanım muutti Istanbulin lähistölle tyttärensä kanssa. Vuonna 1922 hän muutti Ankaraan, mutta ilmasto ei sopinut hänelle, joten hän muutti İzmiriin. Hän kuoli vuonna 1923.