Makedonia (maantiede)
Makedonia (kreik. Μακεδονία, Makedonía, lat. Macedonia, mak. Македонија, Makedonija) on historiallis-maantieteellinen alue Balkanin niemimaalla. Sen nimi on peräisin antiikin aikaiselta, aluetta hallinneelta Makedonian valtakunnalta. Nykyisin historiallinen Makedonia jakaantuu pääasiassa Kreikan ja Pohjois-Makedonian alueille. Pienempiä osia on Bulgarian, Albanian, Kosovon ja Serbian alueilla.
Antiikin aikana
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Makedonian valtakunta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Makedonian valtakunta
Makedonian valtakunta oli helleeninen valtakunta, jonka pääalueet sijaitsivat nykyisen Kreikan alueella sen pohjoisosassa. Se syntyi noin 700 eaa. ja sen suurinta kukoistuskautta oli 300-luku eaa. Tuolloin valtakunta valloitti ensin Filippos II:n johdolla koko Kreikan alueen ja sitten Aleksanteri Suuren johdolla suuren osan kreikkalaisten tuolloin tuntemasta maailmasta, mukaan lukien Persian ja Egyptin. Hellenistisellä kaudella valtakunta käsitti jälleen lähinnä valtakunnan vanhan ydinalueen Pohjois-Kreikassa sekä muun Manner-Kreikan. Alue liitettiin Rooman valtakuntaan vuonna 168 eaa. Roomalaisajalla alue muodosti alun perin Rooman provinssin nimeltä Macedonia. Myöhemmin alkuperäinen Makedonian alue Pohjois-Kreikassa oli jaettuna kahdeksi provinssiksi, jotka olivat Macedonia prima ja Macedonia secunda.[1][2][3]
Nykyaikana
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kreikan Makedonia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Kreikan Makedonia
Makedonia on yksi nykyisen Kreikan valtion historiallis-maantieteellisistä alueista. Alue liitettiin Kreikkaan ensimmäisen ja toisen Balkanin sodan vuosina 1912–1913 jälkeen.[4]
Nykyisin kreikkalainen Makedonia jakaantuu kolmeen hallinnolliseen alueeseen, jotka ovat:[5]
Kreikkalaisen Makedonian keskus on Thessalonikin kaupunki.[4]
Pohjois-Makedonia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Pohjois-Makedonia
Pohjois-Makedonia, aiemmin Makedonian tasavalta tai virallisesti Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, on yksi hajonneesta Jugoslaviasta vuonna 1991 syntyneistä valtioista. Päin vastoin kuin edellä mainitut kreikkalaiset alueet, kyseessä on eteläslaavilainen valtio. Pohjois-Makedonian pääkaupunki on Skopje.
Koska historiallisen Makedonian alue jakaantuu pääosin kahden valtion alueelle, Kreikan ja Makedonian tasavallan välillä oli pitkään kiistaa Makedonian nimestä. Kreikka vastusti pitkään sitä, että nimi ”Makedonia” esiintyy sen pohjoisen naapurin nimessä, ja halusi, että nimellä viitattaisiin vain antiikin aikaiseen valtakuntaan sekä Kreikan nykyiseen maakuntaan. Pitkäkestoinen kiista tunnetaan Makedonian nimikiistana. Kiista sovittiin vuonna 2018, jolloin Makedonian tasavallan nimeksi sovittiin Pohjois-Makedonia.[6][7] Nimenmuutos astui voimaan vuonna 2019.[8]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Smith, William: ”Macedonia”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
- ↑ Adkins, Lesley & Adkins, Roy A.: Handbook to Life in Ancient Rome, s. 113–117. (Updated Edition. Facts on File Library of World History) Infobase Publishing, 2004. ISBN 978-0-8160-5026-0
- ↑ Peck, Harry Thurston: Harper's dictionary of classical literature and antiquities. Harper & brothers: New York, 1896. Teoksen verkkoversio. Teoksen verkkoversio (Perseus)
- ↑ a b Macedonia Encyclopaedia Britannica. Viitattu 26.3.2019.
- ↑ Explore Macedonia Visit Greece. Viitattu 26.3.2019.
- ↑ Kähkönen, Virve: Lähes 30 vuotta jatkunut Makedonian nimikiista ratkesi – Uusi nimi on Pohjois-Makedonian tasavalta Helsingin Sanomat. 12.6.2018. Viitattu 12.6.2018.
- ↑ Ortamo, Simo: Kreikan parlamentti hyväksyi naapurin uuden nimen Yle.fi, uutiset. 25.1.2019. Viitattu 25.1.2019.
- ↑ Announcement of the Government of the Republic of North Macedonia for entry into force of the Final Agreement, Constitutional Amendments and Constitutional Law for Implementation of Amendments 12.2.2019. Government of the Republic of North Macedonia. Viitattu 13.2.2019.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Makedonia (maantiede) Wikimedia Commonsissa