Ylä-Kuittijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylä-Kuittijärvi
Vuokkiniemeä Ylä-Kuittijärveltä nähtynä (2007).
Vuokkiniemeä Ylä-Kuittijärveltä nähtynä (2007).
Valtiot  Karjalan tasavalta (Venäjä)
Paikkakunta Karjalan tasavaltaView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 65°02′00″N, 30°44′00″E
Laskujoki Jelmane (d)View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 103 m
Pituus 42 km
Leveys 19,6 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 198 km²
Valuma-alue 7 390 km2View and modify data on Wikidata
Kartta
Ylä-Kuittijärvi

Ylä-Kuittijärvi eli Ylä-Kuittinen[1] (ven. Ве́рхнее Ку́йто, Verhneje Kuito) on läntisin kolmesta Kuittijärvestä Karjalan tasavallassa, Vienan Kemijoen latvoilla.

Ylä-Kuittijärvi jakautuu kolmeen osaan, jotka työntyvät järven keskustasta luoteeseen, koilliseen ja lounaaseen. Näistä varsinkin luoteisosa on pitkä ja lahtimainen. Ylä-Kuittijärven pinta-ala on 198 km², ja sen pinta on 103 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin pituus on 42 kilometriä, ja leveys vaihtelee 2 ja 19 kilometrin välillä. Ylä-Kuittijärven rantakylistä merkittävimmät ovat Vuokkiniemi, Vuonninen ja Jyvälahti.

Järven lounaisosaan laskevista joista merkittävimmät ovat etelästä tuleva Livojoki ja lännestä tuleva joki, joka tuo vettä Lapukka-, Veneh-, Kivi- ja Tsenajärvistä. Järven luoteisosaan laskee pohjoisesta Kuusamosta alkunsa saava Pistojoen reitti ja lännestä Vuonnisen- eli Kuorsmanjoki.

Ylä-Kuittijärven vedet laskevat järven koillispäästä ensin pieneen Alajärveen, jonne myös Kostamus-, Koiva- ja Kenttijärvistä tuleva Kenttijoen reitti laskee. Alajärvestä vedet laskevat Keski-Kuittijärven lounaisosaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylä-Kuittijärvi Eksonyymit. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 12.2.2022.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.