Wikipedia:Neuvonta/arkisto1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Jääkaapin toimintaperiaate[muokkaa wikitekstiä]

Eli jääkaappihan toimii niin, että siellä kiertää neste,joka on elohopeaa ja jonka painetta alennetaan, jolloin se höyrystyy ja sitoo itseensä lämpöä jääkaapista ja ulkoa, ja sitten höyry ohjataan muualle, sen painetta nostetaan, se muuttuu nesteeksi ja luovuttaa lämpönsä muualle (esim. tuulettimella jäähdytettävään jäähdytyssiileen) Ennen jääkaapissa on käytetty freonia. Toimiiko sama homma typellä tai heliumilla? Tarvitseeko silloin kompressorissa suurempaa painetta? Ja toimiiko jääkaappi näin?

Hieman tuohon suuntaan, mutta tarkennetaan vähän. Neste kiertää jääkaapin sisällä ja sitoo lämpöä sieltä, jonka johdosta neste höyrystyy. Höyry puristetaan kompressorissa korkeampaan paineeseen ja lämpötilaan, kuuma höyryy on huonelämpötilaa kuumempaa, joten huoneilma jäähtyy höyryn patterityyppisessä lämmönsiirtimessä nesteeksi ja sitten venttiilillä nesteen paine pudotetaan sopivaksi höyrystymistä varten ja kierto alkaa uudelleen. Kuvitettu linkki
Heliumilla ja typellä voidaan toteuttaa kierto myös, mutta niiden nesteytyminen vaatii niin alhaisen lämpötilan, että niiden käyttö ei taida olla jääkaappikäyttöön soveliasta. Jabamula 17. huhtikuuta 2006 kello 19.45 (UTC)

Tiedostojen kopiointi[muokkaa wikitekstiä]

Voiko Windows 98:n ja MS-DOS 6.22:n välillä kopioida tiedostoja sarja- tai rinnakkaiskaapelilla? Jos voi, miten se tehdään?

Interlnk.exe/Intersvr.exe saattaisi olla vastaus, se on Dosissa pyörivä tiedostojako-ohjelma, joka toimii nollamodeemikaapelin ja laplinkin yli. Katso http://www.elepal.fi/antennit/pcasennus1.html --Mikko Paananen 23. helmikuuta 2006 kello 20.35 (UTC)

Suurin muistomerkki[muokkaa wikitekstiä]

yritän löytää mikä on maailman suurin muistomerkki, niin , että mikä se on. (82.181.105.99)

Kysymys siirretty oikeaan paikkaan, vastaus on luultavasti Gizan pyramidit. -TeemuN 4. helmikuuta 2006 kello 12.38 (UTC)

Kertokaahan miten luodin käy? . . . Jos liikutaan luodin nopeudella, ja ammutaan luoti taaksepäin. Lentääkö luoti taaksepäin, vai tippuuko se suoraan alas?

Entäs miten käy radioaaltojen, jos niitä lähetetään eteenpäin liikkuessa valonnopeudella? - Sillä valonnopeushan on tutkitusti nopein havaittu nopeus. Jäävätkö radioaallot jälkeen?

1) Riippuu minkä suhteen tapahtumaa tarkastellaan. Maan suhteen katsottaessa luoti tippuu alaspäin, ampujan suhteen luoti liikkuu luodin nopeudella ampumissuuntaan.

2) Radioaallot eivät jää jälkeen, Sähkömagneettisen säteilyn nopeus on sama kaikille tarkkailijoille, niin kummalliselta kuin se kuulostaakin maalaisjärjen kannalta. Katso: Erityinen suhteellisuusteoria ja Valonnopeus. -TeemuN 4. helmikuuta 2006 kello 12.32 (UTC)

Radioaaltoja ei yleensä ajatella lähetettävän "eteenpäin" vaan pallomaisesti joka suuntaan. Tässä "levossa olevan" eli lähteeseen nähden valonnopeudella kulkevan tarkkailijan mielestä aallot lähtevät pallorintamina kustakin lähetyspisteestä kullakin hetkellä, jolloin menosuuntaan kasaantuu korkea aaltorintama. Lähteen mukana kulkevan tarkkailijan mielestä aallot lähtevät samasta pisteestä vain eri aikaan. Se, miten nämä kaksi havaintomaailmaa sovitetaan samaan "objektiiviseen" avaruuteen, tapahtuu Lorenz-muunnoksilla. Otettaessa raja-arvo kohti valonnopeutta (sillä mikään lähetin ei varmastikaan voisi kulkea täyttä valonnopeutta?) maailma litistyy menosuuntaa vastaan kohtisuoraksi lätyksi, jolloin siis kaikki lähteen kulkusuoran pisteet kutistuvat yhdeksi ja samaksi pisteeksi. Lähde ei voi kulkea käyrämäistä reittiä, sillä silloin se joutuisi kiihdyttämään, jolloin astutaan erityisen suhteellisuusteorian trivialiteettien tuolle puolen. Siinä vaiheessa kannattaa konsultoida esim. Kreyszig, Erwin: Advanced Engineering Mathematics, Wiley Publishing. --Sigmundur

Luontoiltakysymys koskien pisaroivaa kääpää[muokkaa wikitekstiä]

Osaako kukaan kertoa, miksi kääpä pisaroi, vaikka on kuiva ilma? Luulin ensin, että se on männyn pihkaa. Helmiä tipahteli aina toisinaan, ja uusia kasvoi hitaasti tilalle. Tuohirulla 31. elokuuta 2005 kello 22.43 (UTC)

Kirjoititkos luontoiltaan: luonto.ilta(a)yle.fi? Seuraava lähetys 7.5. -tKahkonen 2. toukokuuta 2006 kello 17.32 (UTC)

Buddhalaisten temppelien merkit[muokkaa wikitekstiä]

onko kenelläkään havaintoa budhalaisten temppeleissä olevista merkeistä ja niiden tarkoituksista? mistähän sivuilta osais ettiä kuviot ja tarkotukset :utelias

Siirretty sivulta Lauri Kokko

Oliskohan jollakin tietoa tästä Kokosta? Luulen, että hän oli sen komppanian päällikkö jossa isänikin oli sotimassa. Marskin ritariksi esityksen tehnyt majuri Susi oli JP 6 päällikkö. Tämä oli se alkuperäinen JP 6 Ilomantsista Stalinin kanavalle ja Karhumäkeen asti tiensä sotinut Pyhäjärven miehistä koottu yksikkö. Se hajoitettiin kuten muutkin JP:t 1942 sotaväsymyksen ja joukkokieltytymisien vuoksi muihin yksiköihin.

rauno.jaaskelainen@dnainternet.net


Ihmisten lukumäärä[muokkaa wikitekstiä]

Paljonko nykyihmisiä on elänyt maapallollamme? Kun nykyinen populaatio on n. 6 miljardia, niin kuinka suuren osajoukon se muodostaa maapallolla eläneistä ihmisistä?

Tarkkaa lukua en tiedä, mutta nykyään elää enemmän ihmisiä kuin on joskus elänyt ja kuollut. Edit: Jälkimmäisten kommenttien perusteella väärä väittämä. --Iiro Laiho 19. huhtikuuta 2005 kello 06:43:05 (UTC)
Snopesin mukaan nykyään ei elä enemmän ihmisiä kuin on joskus elänyt ja kuollut:
"– if we consider modern humans to have emerged around 40,000 to 45,000 years ago, estimates about the number of dead in human history vary widely — anywhere from 12 billion to up to 110 billion. However, most demographers peg the number of dead at approximately 60 billion." --JmT 26. huhtikuuta 2005 kello 13:20:03 (UTC)
Avaruusseikkailu 2001 -romaanin esipuheessa taidetaan sanoa, että jokaista elävää ihmistä kohden on 30 kuollutta. Se on kirjoitettu noin 30 vuotta sitten. --Hautala 28. huhtikuuta 2005 kello 12:12:27 (UTC)
Tieteen Kuvalehden numerossa 16/2005 kerrotaan, että maailmassa on elänyt arviolta hieman yli 100 miljardia ihmistä, joten nykyihmisten määrä kaikista eläneistä ihmisistä on noin 6 prosenttia. Täältä löytyy tarkempaa tietoa aiheesta. --Spirit 1. tammikuuta 2006 kello 20:07:09 (UTC)

Malvaviscus arboreus[muokkaa wikitekstiä]

Mikä rehu on Malvaviscus arboreus? --Hautala 26. huhtikuuta 2005 kello 12:39:04 (UTC)

Jokin malvakasvi näkyy olevan. Tuskin on suomenkielistä nimeä. --Hippophaë 26. huhtikuuta 2005 kello 13:16:35 (UTC)


Norsu ja hiiri[muokkaa wikitekstiä]

Siis pelkääkö norsu oikeasti hiirtä ja pieniä eläimiä? 050505 klo n. 20:35

Sivun http://www.zoo.org/educate/fact_sheets/elephants/elephant3.htm mukaan norsu ei pelkää hiiriä, vaan kyseessä on myytti. -- Ism 5. toukokuuta 2005 kello 16:54:40 (UTC)

KOLIBRI-LINNUISTA TIETÄVÄT IHMISET TÄNNE !!Tarvitsen apua. :/ Pitäs saada tietoa kolibrista, voisko joku kiltti vaikka ettiä mulle tai kertoa koska oon niin onneton ja täältä eikä googlesta löydy mitään tietoa :(

Englanniksi kolibri on Hummingbird. --Hautala 30. toukokuuta 2005 kello 12:16:30 (UTC)

Mitä on latinaksi "rakastakaa toisianne" (oli: apua.)[muokkaa wikitekstiä]

tarvitsisin kipeästi apua. voisiko joku kertoa mikä on latinaksi "rakastakaa toisianne".

en tiiä tuleeko turhan myöhään, mutta ainakin "Rakastakaamme toinen toistamme" on "Diligamus nos invicem".--Warlord 28. joulukuuta 2005 kello 16:49:14 (UTC)

En ole varma, muttta sanoisin: " Amare alius alio"

Tietääkö kukaan Suzuki Kerosine perämoottorista? Saako polttoainetta jostain vai voiko niikuin kuulin kerrottavan käyttää löpön ja bensan seosta? trv. kalaan jatakaisin

Ongelmia oman Wikin kanssa.[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on oma Wiki. Kaikki sivut-luettelossa näkyy vain Etusivu. Uudet sivut-luettelo ei toimi. Miten asian voisi korjata? --iirolaiho (kitinää) 6. kesäkuuta 2005 kello 19:18:04 (UTC)

Ongelma poistui. En vain osannut käyttää listausta kunnolla, tuli ongelmia nimiavaruuksien kanssa. Wikissäni kun ei ole vielä ainuttakaan vakionimiavaruudessa olevaa sivua. --iirolaiho (kitinää) 8. kesäkuuta 2005 kello 15:07:08 (UTC)

Evert Johan Taube[muokkaa wikitekstiä]

Hei

Kellahden rusthollin isäntänä on vuonna 1735 toiminut jonkin aikaa Evert Johan Taube. Tietääkö kukaan, onko hän sukua lauluntekijä Evert Axel Taubelle (1890-1976)? Odotan arvoisia vastauksia e-mailosoitteessa: pentti.naumanen@dnainternet.net

Heinäkuisin terveisin

Pentti Naumanen

Hölynpölyä[muokkaa wikitekstiä]

Tuo artikkeli Varkaus (kaupunki) sisältää mielstäni hiukan valheellista tietoa. Asun Varkaudessa, ja Varkaus on 76 vuotta sitten erotettu leppävirralta. Siinä väitetään että varkaus olisi ollut jo ennen 1400-lukua olemassa. Valetta! Tämän kaupungin asukas tietää kyllä käupungista enemmän kuin työ vähäjärkiset muiden paikkakuntien ihmiset!!!!!!!!!!! Kommentin jätti Talvi (keskustelu · muokkaukset)

Varkaus on ollut alueen nimenä jo 1400-luvulta lähtien, lähde. —MikkoM () 22. elokuuta 2005 kello 17.07 (UTC)

mita tarkoittaa[muokkaa wikitekstiä]

ulkomaılta ostetussa kultaketjussa ZiNCıR? Termin loysın Turkkiin liittyen GLOSSARY OF STATİSTICAL TERMS 'taulukosta'

kiitos vastauksesta

  • Zincir on turkin kielinen sana, joka tarkoittaa ketjua. --Lendu 6. syyskuuta 2005 kello 15.02 (UTC)

O


Osaako joku sanoa että paljonko on 75 ruotsin kruunua €uroina? Ois kiva tietää. t: talvi Keskustele minusta talvi Keskustele minusta 3. lokakuuta 2005 kello 16:44:19 (UTC)

Noin 8 euroa. http://www.xe.com/ucc/Anchjo(jutskaa) 3. lokakuuta 2005 kello 17:14:35 (UTC)


Suomen ja Espanjan euron ero?[muokkaa wikitekstiä]

Minua on jo pitkän aikaa mietittänyt että miksi ero suomen ja espanjan eurossa on niin suuri? 193.211.4.77 (keskustelu · muokkaukset)

Jokaiselle Euro-maan valuutalle on 1.1.1999 asetettu muuttumaton "Euron muuttokurssi", joka kertoo vanhan valuutan arvon euroissa. Espanjan peseta (ESP) vastaa 166.386 € ja Suomen markka (FIM) 5.94573 €. [1]. --Gurumasa 31. joulukuuta 2005 kello 12:38:28 (UTC)
Luulisin että kyse on kuitenkin siitä että esitetään euron arvo vanhassa valuutassa. Eli 5,94573 markaa vastaa 1 Euroa, eikä suinkaan päin vastoin. (kommentin jätti 80.186.77.65)
Gurumasalle tullut ilmeisesti virhe: 1€ = 5.94573mk ja 1€ = 166.386 pesetaa. --TeVe 23. tammikuuta 2006 kello 16.56 (UTC)
Heh, kiitoksia korjauksesta. Asia oli oikein päässäni viestiä kirjoittaessani, mutta jostain syystä mietteissäni olen kirjoittanut väärin ja viellä päästänyt sen ohi tarkistukseni. --Gurumasa 23. tammikuuta 2006 kello 17.00 (UTC)

Mikä on rautakanki englanniksi?[muokkaa wikitekstiä]

Elisan nettisanakirjan mukaan se olisi crowbar, mutta en-wikin artikkeli näyttää käsittelevän sorkkarautaa. Toinen mahdollinen on elisan mukaan iron bar, mutta sillä ei enwikistä löydy mitään.--Teveten 18. tammikuuta 2006 kello 13.23 (UTC)

Oliskohan Handspike. --Hautala 18. tammikuuta 2006 kello 13.33 (UTC)
Ilmeisesti. Kiitos! Nyt muuten löytyi aihe, jossa fiwikin artikkeli on enwikiä parempi. Googlen kuvahaulle rautakanki näyttää olevan hyvin vieras asia, yksi rautakangelta näyttävä asia löytyi. Varmaankin hyvin harvinaista, että kuvahaku löytää vain 63 osumaa englanninkieliselle käsitteelle. Voimme päätellä, että "rautakanki" ei liity keskeisiin nettikäsitteisiin. Suomalaisia rautakanki-saitteja näyttää olevan, mutta ne liittyvät potenssiin tai rockiin :D--Teveten 18. tammikuuta 2006 kello 13.46 (UTC)
Jossain yhteyksissä rautakangesta on käytetty myös nimitystä "iron spear". En osaa kyllä ottaa kantaa onko se oikeampi.

Mikä on thaimaan orkidea latinaksi?[muokkaa wikitekstiä]

Sattuisiko kukaan tietämään mikä tuo yllä oleva kukkanen olisi latinaksi tai millä nimellä sitä englannin kielessä kutsutaan? Kiitos!

Minä en tiedä kukista tai rehuista yhtään mitään, mutta enkkuwikistä löytyy tällainen sivu: List of Orchidaceae genera. Sieltä löytyy ainakin thaia-niminen suku, mutta linkki on punainen. --Hautala 19. tammikuuta 2006 kello 15.17 (UTC)
Missä se kukkanen on? --Hippophaë 19. tammikuuta 2006 kello 17.23 (UTC)

Moottorivarjoliito[muokkaa wikitekstiä]

Onko kenelläkään tietoa mikä on moottorivarjoliito englanniksi? Ajattelin tehdä artikkelin mutta tyssäsi siihen kun ajattelin lisätä commonsiin kuvia.

En tiedä alasta, mutta olisiko Powered parachute. --Hautala 31. tammikuuta 2006 kello 14.34 (UTC)

Tuo ainakin liippaa läheltä. Näköjään tuota lajia voi harrastaa tuommoisen pyörillä varustetuin häkkyrän kanssa myös. Itse olen jo jonkinajan ihmetellyt tuota harrastusta. --The World 31. tammikuuta 2006 kello 19.21 (UTC)

Olisiko Powered paragliding hakemasi? --Lendu 31. tammikuuta 2006 kello 19.24 (UTC)

Community Boards[muokkaa wikitekstiä]

en wikin Manhattan artikkelissa" Manhattan is politically divided in 12 Community Boards". Mikähän tuo community board olisi suomeksi?--Teveten 3. helmikuuta 2006 kello 09.50 (UTC)

Community Boardit on selvitetty artikkelissa Government of New York City. Ehkäpä sopiva suomenkielinen termi olisi kaupunginosavaltuusto, mutta termiä pitäisi tietenkin selittää. --Lendu 9. helmikuuta 2006 kello 15.15 (UTC)
Kiitos.--Teveten 6. huhtikuuta 2006 kello 11.53 (UTC)

Malline palautuksen yhteydessä Yhteenveto -riville?[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa mallinetta Yhteenveto riville peruskäyttäjille? Ylläpidolle kai on? --Pasixxxx 21. helmikuuta 2006 kello 19.42 (UTC)

Eipä taida mallineet toimia yhteenvetorivillä. Ylläpitäjillä on erityinen palautustoiminto, joka lisää tuon tekstin automaattisesti. --Harriv 9. maaliskuuta 2006 kello 06.48 (UTC)

Valentin Rasputin[muokkaa wikitekstiä]

kirjailija vai mikä? --62.237.9.169 13. maaliskuuta 2006 kello 20.25 (UTC)

Rasputin oli munkki ja määrätyllä tavalla myös seksityöläinen, jonka työväline on museoitu Pietarissa. Alexius Manfelt 15. maaliskuuta 2006 kello 18.05 (UTC)
Ei todellakaan näin. Se oli Grigori Rasputin se. Valentin Rasputin sen sijaan on tosiaankin neuvostoliittolainen, nykyään venäläinen kirjailija, syntynyt 1937 Irkutskin lähistöllä. Ei mitään sukua sille kuuluisalle munkille, vaikka molemmat ovatkin Siperiasta kotoisin. Valentin Rasputin toimi pitkään lehtimiehenä ympäri Siperiaa, seuraili maalaiskansan elämää Baikaljärven ympäristössä, julkaisi ensimmäisen teoksensa 1961. Päätyönä pidetään varmaankin yleensä 1967–76 kirjoitettuja neljää kirjaa, jotka kuvaavat tavallisten siperialaisten elämänmuutosta neuvostoyhteiskunnan niin sanotusti kehittyessä. Nuo on kaikki suomennettu, samoin ilmeisesti myös pari myöhemmin tullutta novellikokoelmaa. Litami 24. maaliskuuta 2006 kello 22.25 (UTC)
(Lisäyksenä edelliseen) Tämä on muuten hyvä esimerkki Wikipedian voimasta väärän tiedon levittäjänä. Jos Googlessa hakee sanoilla "Valentin Rasputin" tietoa tästä kirjailijasta, niin ensimmäisenä tuloksena se tarjoaa jo nyt wikin neuvontaa, jossa Alexius sitten selittää että hän oli "munkki ja määrätyllä tavalla myös seksityöläinen". Näin se käy. Eli hieman siis vastuullisuutta tässäkin, parempi sitten vaikka ettei tule vastausta ollenkaan, kuin että menee täysin väärin. Litami 24. maaliskuuta 2006 kello 23.26 (UTC)
Anteeksi. Myönnön erehtyneeni ja olleeni tosi huolimaton. Sysäsni todella varomattomasi tuon vastauksen, joka oli täysin väärä. Onneksi joku minua viisaampi, Litami, korjasi töppäilyni, Alexius Manfelt 25. maaliskuuta 2006 kello 03.37 (UTC)
Juu, ei siinä mitään, virheitä sattuu viisaammillekin. Sitähän varten täällä ollaan, korjailemassa toistemme huolimattomuuksia. Lähinnä naureskelin tuossa sitä, miten suuren painoarvon hakukoneet antavat nykyään suomenkielisellekin wikille, vaikkei sitä sisältöä täällä olisikaan. Litami 25. maaliskuuta 2006 kello 08.07 (UTC)

Tietääkö joku mikä on englannin Ilkhanaten eli mongolien Persiaan perustaman valtion [2] oikea suomennos? Ilkanaatti? --ML 16. maaliskuuta 2006 kello 15.42 (UTC)

Suomenkielisessä kirjallisuudessa nuo ovat aina väliviivalla, eli Il-kaani ja Il-kaanit. Varmaankin muoto Il-kaanien valtakunta on se vakiintunein, vaikka voikin vaikuttaa hieman kömpelöltä. Sitä käyttää myös Risto Karin "Historian ABC - kaikkien aikojen valtiot" (2001), joka on näissä asioissa aika kätevä lähdeteos. Ilman väliviivaa tuota ei oikeastaan voikaan kirjoittaa, samoin käsite "kanaatti"/"kaanaatti" kuulostaa turhan keinotekoiselta. Litami 24. maaliskuuta 2006 kello 22.32 (UTC)

Degeneroituminen[muokkaa wikitekstiä]

Eli mitä on (ainakin) fysiikassa ja tähtitieteessä käytetty termi degeneroituminen? Eethy91 23. maaliskuuta 2006 kello 14.35 (UTC)

En ole mikään asiantuntija, mutta tarkoitatko degeneroitunutta materiaa (en:Degenerate matter) mitä esim. artikkeli Valkoinen kääpiö kuvaa? Siis luhistunutta ainetta? -- Ism 24. maaliskuuta 2006 kello 22.45 (UTC)
En myöskään ole kovin pätevä vastaamaan tähän, (ja tuo en-wikin artikkeli kuvannee asian hyvin) mutta katsotaas. Degeneroituminen, eli rappeutuminen, heikentyminen, yksinkertaistuminen, on aika yleinen käsite yhteiskuntatieteellisellä puolella. Samantyyppinen käsite on käytössä biologian, genetiikan ja lääketieteen alalla. Matemaattisesti puolestaan esimerkiksi piste on degeneroitunut ympyrä (sen säde on 0). Fysiikassa yhdessä merkityksessä degeneraatio merkitsee esimerkiksi kahden tai useamman kvanttitilan päätymistä samalle energiatasolle. Tunnetumpi fysikaalinen merkitys on kuitenkin se, mitä käytetään myös tähtitieteessä; degeneroitunut aine. Se on aineen viides olomuoto kolmen maanpäällisen ja tähdet muodostavan plasman lisäksi. Degeneroitunut aine on hyvin tiheää ja se muodostaa valkoiset kääpiöt sekä neutronitähdet ja teoreettiset kvarkkitähdet. Degeneroituneeksi tätä aineen olomuotoa kutsutaan siksi, että siinä osa elektronikuorista (tai ne kaikki) on romahtanut ja atomit näin menettäneet osan, tai kaikki, elektroneistaan. Valkoinen kääpiö syntyy tähden romahtaessa kasaan, jolloin elektroneilla ei ole tilaa kiertää ytimiään vaan ne muodostavat oman kaasunsa, ja tähdestä tulee eräänlainen jättiläismäinen atomi. Paulin kieltosääntö määrää kuitenkin elektronit eri kvanttitiloihin, jolloin osasta niistä tulee nopeita ja ne kykenevät vastustamaan painovoimaa ja pitämään tähden koossa. Painavammat tähdet luhistuvat edelleen neutronitähdiksi, jossa samassa asemassa on neutronikaasu; tällainen tähti on eräänlainen jättiläismäinen atomin ydin. Ja jälleen hypoteettisissa kvarkkitähdissä sama, mutta tällä kertaa kvarkeille. Jollei sekään riitä (liikaa massaa) niin silloin ei luultavasti enää mikään estä romahdusta suoraan mustaksi aukoksi, jota puolestaan ei ymmärtääkseni voida pitää degeneroituneena aineena, koska sillä ei tunneta olevan muita ominaisuuksia kuin massa (ja sähkövaraus, sekä pyörimisliike).
Ilmeisesti degeneroitunutta ainetta voisi olla muuallakin kuin hyvin tiheissä tähdissä, esimerkkinä metallinen vety, jota voi kai syntyä tietyissä olosuhteissa erittäin korkean paineen alla, mahdollisesti jopa laboratoriossa. Noista tutkimuksista löytynee tietoa ainakin ulkomaisista tiedelehdistä. Litami 24. maaliskuuta 2006 kello 23.15 (UTC)

Elohopealämpömittari[muokkaa wikitekstiä]

Tietääkö kukaan, koska elohopeamittareita alettiin käyttää lämmön mittaamisessa Suomessa? Mistä ensimmäiset mittarit tulivat? Millä lämpöä ennen niitä mitattiin? Kommentin jätti Tietämätön (keskustelu – muokkaukset).

Mitä tarkoittaa nyanssi?[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tarkoittaa nyanssi? Pitäisi liittyä musiikin historiaan.

nyanssi = vivahdus, vivahde, hienous --Ilkant 5. huhtikuuta 2006 kello 15.45 (UTC)
nyanssilla tarkoitetaan musiikissa myös voimakkuuden vaihtelua (esim. forte tai piano eli karkeasti käännettynä hiljaa tai kovaa) --Jjh 5. huhtikuuta 2006 kello 18.37 (UTC)

No tuostahan voisi joku kirjoittaa ihan artikkelin. Se tarkoittaa yleisemminkin aste-eroa. --Sigmundur

Hei.Mitä on boswellia suomeksi? On kasvi. Komentin jätti 172.208.254.128

Eipä taida olla "virallista" suomenkielistä nimeä. Frankinsenseä tai frankinsinsiä taidetaan välillä käyttää. Boswellia on k asvisuku, jonka jäsenten pihkasta valmistetaan suitsukkeita (siitä tulee se frankinsense) ja mirhaa.
Käänsin englanninkielisen wikipedian pohjalta lyhennelmän suomeksi, löytyy nyt boswellia. --Rakel 29. huhtikuuta 2006 kello 09.22 (UTC)


täysi-ikäinen vai täysikäinen?[muokkaa wikitekstiä]

Laitoin artikkelitoiveen täysi-ikäisyys. Helsingin sanomat käyttää kuitenkin ainakin tässä [3] uutisessa muotoa täysikäinen. Täysi-ikäinen on kuitenkin yleisempi [4]. Ovatko molemmat oikein?--Teveten 25. toukokuuta 2006 kello 09.05 (UTC)

Kielitoimiston sanakirja tuntee vain muodon täysi-ikäinen. --Tsemii 25. toukokuuta 2006 kello 13.39 (UTC)
Kiitos--Teveten 25. toukokuuta 2006 kello 14.10 (UTC)

Puistojen, oppilaitosten yms. nimistä[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Ajattelin kysäistä teiltä kokeneemmilta, että onko suomalaiseen wikipediaan tarkoitus kirjoittaa ulkomaalaiset paikkojen nimet suomeksi vai alkuperäisellä kielellä? Esimerkkinä tänään luomani artikkeli Nairobi National Park. Kuuluisiko tämän tapaiset nimet suomentaa? --Ufsark 2. kesäkuuta 2006 kello 19.16 (UTC)

Jos asialla on suomenkielinen nimi (Lontoo, Moskova, Yhdysvaltain kongressi), niin suomeksi. Jos (vakiintunutta yleiskielistä) suomenkielistä nimeä ei ole, niin translitteroitu muoto alkukielisestä (tietenkään latinalaisilla kirjaimilla translitteraatiota ei tarvita). En-wikissä ainakin käytäntö on tämä. -tKahkonen 2. kesäkuuta 2006 kello 19.37 (UTC)
On vain vaikea sanoa, milloin nimi on vakiintunut. Ainakin yliopistojen nimet on useimmiten suomennettu. Nairobin kansallispuisto olisi minusta parempi valinta. Sitä muotoa käyttää näköjään Factakin. --Tsemii 3. kesäkuuta 2006 kello 19.29 (UTC)
Olen samaa mieltä vaikeudesta. Raymond Carver-artikkeliin laitoin laiskuuttani kaikki "state universityt" sellaisinaan, mutta jos joku kääntää ne, arvostan sitä. --ML 3. kesäkuuta 2006 kello 19.33 (UTC)

Oluenpano -sanastoa[muokkaa wikitekstiä]

"He attracted a pupil of Louis Pasteur to head this laboratory. This scientist, Doctor Elion, isolated a yeast strain of superior quality, the Heineken A-yeast. Even today, it gives Heineken its unique taste and guarantees its quality."

Oluenpano -sanasto ei ole ainakaan vielä kovin kirkkaasti hallussa varsinkaan Lontoon murteella, joten kysyn miten tuon kursivoidun tekstin osan voisi parhaiten kääntää? Kiitos! --Ppntori 3. kesäkuuta 2006 kello 13.46 (UTC)

"Elion eristi erinomaisen hiivakannan, Heineken A-hiivan" --TBone 3. kesäkuuta 2006 kello 13.50 (UTC)
Kiitos. --Ppntori 3. kesäkuuta 2006 kello 13.54 (UTC)