Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Copyleft.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Newspaper.svg
Chat bubbles.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Metasivujen poisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olen poistamassa mallineiden metasivuja botilla. Käytännössä siis sivut siirretään ohje-alisivuiksi ja muokataan sitten uuteen muotoon vakiomuotoisella muokkauksella. Vakiomuokkauksella saa luettavan version aikaan mutta pikkuvirheitä (saattaa) jää käsin korjattavaksi. Siksi lisätään korjattava-malline. Onko kehitys ideoita ennen kuin siirtää loputkin?

Mallineiden metasivuja on noin 300 jäljellä. Näiden siirron jälkeen jäljellä on enää ohjauksia, sitten kaiketi nimiavaruuden voi poistaa. --Usp (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 08.33 (EEST)

Nimiavaruuden voi kaiketi jättää olemaan, vaikka se on tyhjä. Jos jostain syystä pitää sitä käyttää vanhojen asioiden tarkistamiseen tai kokeilemiseen. Nimiavaruuksien muutokset vaativat kai bugzilla-pyynnön, ja pääasia on, että metasivut poistuvat käytöstä eikä niiden luomiseen enää kehoiteta. --Pxos (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 12.14 (EEST)
Omasta mielestäni metasivu-nimiavaruus joutaa pois sen jälkeen, kun se on tyhjä. Ohjesivuille pitäisi saada TemplateDatatkin jossakin välissä, ainakin nyt tärkeimpiin mallineisiin. --Stryn (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 13.36 (EEST)
Jäljellä on enää ohjauksia. --Usp (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 10.16 (EEST)
Saattaisiko metasivuja tarvita moduulien ohjeissa? Vai onnistuuko niiden kirjoittaminen /ohje-alasivuille ja ymppääminen moduuleihin? --Pxos (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 10.59 (EEST)
Siellä on tälläinen yleis "mallineohje"-malline: en:Template:Documentation. Siellä on moduuleilla alasivu kuten en:Module:Infobox/doc mutta itse moduulikoodissa ei näy kutsua Documentation-mallineeseen, joten se tulee jotenkin automaattisesti, kts. en:Module:Infobox. Kokeiltava. --Usp (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 13.23 (EEST)

Metasivut on nyt poistettu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stryn ilmoitti tänään, että metasivut on nyt poistettu. Siitä kommentoin seuraavaa: Hyvä että metasivut ovat poissa. Mielestäni itse nimiavaruuden poistamisella ei ole minkäänlainen kiire, koska tärkeää on, että metasivuja ei enää ole käytössä. Kun on sovittu, että niitä ei enää luoda ja lisäksi on selvää, että niiden luominen on tavalliselle käyttäjälle aivan ylivoimainen risukasa, niitä ei takuuvarmasti enää tulekaan. Tyhjästä nimiavaruudesta ei ole haittaa tyhjänä niin kauan kuin selvitetään, voisiko sille mahdollisesti olla jossain jotain käyttöä. Metasivuissa oli ongelmana se, että niiden toteutus oli niin kamalan monimutkainen, mutta itse nimiavaruus ei ole monimutkainen. Sinne voisi teoriassa ajatella siirrettäväksi sellaisen metatiedon artikkeleista, joka on nyt keskustelusivulla, kuten artikkelin historia (laatuarviointi LA/HA/SA), poistoäänestyksen tulokset ja uutena sitten tuo paljon vatvottu {{Käännös}}-malline. Tai sitten ei, mutta asiaa voisi selvittää vielä. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 13.47 (EEST)

On totta, että muissa wikipedioissa ei ole ylimääräistä metasivuavaruutta ja että jokaiseen sivuun liittyvä keskustelusivu on itse asiassa jo metasivu, koska sinne voi sijoittaa kaiken taustatiedon, joten metasivuavaruuden poistaminen lienee järkevä ratkaisu. Mikäli metasivut olisi kuitenkin toteutettu niinkin yksinkertaisesti kuin sijoittamalla sinne vain tekstiä ja helppoja mallineita, ne olisivat voineet olla järkevämpiä. Metasivujen käytön olisi pitänyt olla yhtä helppoa kuin keskustelusivujen. Liika koodaus ja se, että noin promille käyttäjistä ymmärsi koodimetsästä mitään, pilasi muuten kelvollisen idean. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 15.59 (EEST)

Toisaalta ilman tätä "koodimetsää", tmv. metasivuilla ei teoriassakaan olisi voinut saavuttaa sitä mitä niillä tavoiteltiin. Niillä olisi ainoastaan jaettu keskustelusivut kahteen osioon. --Usp (keskustelu) 23. lokakuuta 2014 kello 08.15 (EEST)
Eivät suostuneet kuolemaan kertalaakista: mallinetta {{MetaYlä}} käyttävillä ohjesivuilla on nyt punaisia linkkejä: [1]. --Silvonen (keskustelu) 9. lokakuuta 2014 kello 21.11 (EEST)
Jäljelle jääneet MetaYlä-mallinekutsut hakivat annetun mallineen kopioitavan mallinekutsun. Osaisitko katsoa tuliko Wikipedia:Botit#Pyyd.C3.A4_pakkoliputtamista oikein/ajantasalle. --Usp (keskustelu) 23. lokakuuta 2014 kello 08.09 (EEST)

Metavälilehti-pienoisohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metavälilehti-pienoisohjelma (Järjestelmäviesti:Gadget-metavalilehti ja Järjestelmäviesti:Gadget-metavalilehti.js) joutanee myös arkistoon. Voisiko joku yp hoitaa homman? --Usp (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 08.13 (EET)

Vika kaupunginosa-tietolaatikossa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikähän kaupunginosatietolaatikossa on vikana, kun päiväys on näkyvänä eri kuin tekstissä, eikä lähde näy. Yritin korjata ensin lähdettä, kun se oli ongelma, mutta toimillani ei ollut siihen mitään vaikutusta. --Käyttäjä:Kielimiliisi 14. lokakuuta 2014 kello 11.36 (EEST)

luvut ja päivämäärät tulevat wikidatasta mikäli ne sieltä löytyvät. Josutus osaa varmaan kertoa paremmin. --Zache (keskustelu) 14. lokakuuta 2014 kello 12.40 (EEST)
Mallineen ohjeessa lukee näin: "Osalla kaupungeista voidaan käyttää kaupunginosissa väkiluku, väkiluku-päiväys ja väkiluku-lähde tilalla kenttää haku jolloin tiedot haetaan keskitetysti yhdeltä mallineelta. Tuettuja kaupunkeja on: Oulu." Minusta nämä pitää olla niin yksinkertaisia ettei tarvita erikoisasiantuntijaa niiden kirjoittamiseen. Eikä tuossa ole mitään hakukenttääkään jolla se haettaisiin, vaan aivan tavallinen malline. --Käyttäjä:Kielimiliisi 14. lokakuuta 2014 kello 12.54 (EEST)
Tässä sama malline toimii. --Käyttäjä:Kielimiliisi 14. lokakuuta 2014 kello 12.56 (EEST)
... koska Oulunkylän väkilukua ei ole asetettu Wikidataan. Mitä tulee siihen, että mallineiden tulisi olla helppokäyttöisiä ja ohjeiden ajantasalla, niin olen samaa mieltä. Koska emme elä täydellisessä maailmassa, niin joskus joutuu päivittämään esimerkiksi ohjeita itse jotta ne saisi ajan tasalle. Lähinnä tässä nyt katsoin mallinekoodista mitä se teki ja kerroin sinulle syyn sille miksi malline käyttäytyi siten kuin käyttäytyi. --Zache (keskustelu) 14. lokakuuta 2014 kello 13.08 (EEST)
Yritetään elää tässä epätäydellisessä maailmassa jossa pärjäävät vain erikoisasiantuntijat. --Käyttäjä:Kielimiliisi 14. lokakuuta 2014 kello 13.33 (EEST)
Siis mistä koodista tarkkaan ottaen tulee tuo uusi uljas päiväyksen muoto? Esimerkiksi Pasila-artikkelissa Väkiluku 8 866 (1,1,2013). Lienee vahinko, jonka voisin korjata, jos tietäsin mistä se tulee. ¬Antilope 15. lokakuuta 2014 kello 12.26 (EEST)
Tässä tapauksessa wikidatasta tuleva teksti ajettiin kaupunginosamallineessa formatnum-funktion läpi joka muotoili päivämäärässä olleet pisteet pilkuiksi (koska pilkku on numeroissa käytetty erotin Suomessa). Muutin pelkästään parametrina annetun luvun menemään formatnumin läpi. diffi tekemästäni muutoksesta. Wikidatasta tulevat luvut tulevat Moduuli:Wd:llä, mutta ongelma ei ollut siellä. --Zache (keskustelu) 15. lokakuuta 2014 kello 12.49 (EEST)
Kiitos, siinäpä se piili. ¬Antilope 15. lokakuuta 2014 kello 18.10 (EEST)

Catscan2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catscan2 on nurin ja pistin väliaikaisesti fiwiki-tools:n alle kopion siitä jos joku kyseistä työkalua tarvitsee. --Zache (keskustelu) 18. lokakuuta 2014 kello 11.12 (EEST)

Viite sarjajulkaisuun tai artikkeliin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malline:Lehtiviite ja Malline:Kirjaviite eivät oikein kumpikaan sovi eräisiin tapauksiin. Eli jos on artikkeli kokomateoksessa, tai jos on artikkeli sarjassa, joka ilmestyy muunlaisissa voluumeissa kuin useampi numero vuodessa. Tällaisia ovat esimerkiksi joidenkin yhteisöjen vuosikirjat (jotka joko ilmestyvät säännöllisesti vuosittain, mutta voivat joskus ilmestyä epäsäännöllisestikin), tai lehdet tai sarjat jotka ilmestyvät epäsäännöllisesti tai ovat ilmestyneet epäsäännöllisesti joskus aiemmin. Niillä voi esimerkiksi olla volyymi, joka ei ole vuosikerta, koska ilmestymistahti on tai on ollut epäsäännöllinen. Kun en ole informaatikko enkä tiedetoimittaja, niin en osaa antaa tarkkoja ohjeita, mutta kun täällä varmaan on näitäkin aloja hyvin tuntevia niin tämmöisiä ehkä voisi koettaa säätää. En tiedä onnistuisiko tämä parhaiten luomalla uusi malline tai mallineita (ja jos niin minkä nimisiä? "Malline:Sarjaviite?", "Malline:Artikkeliviite?") vaiko lisäämäällä vaihtoehtoisia parametreja nykyisiin. Vai onnistuisiko tämä peräti jollain tavalla suoraan nykyisillä mallineilla. Toisaalta olisi mukava, jos näissäkin tapauksissa voisi täyttää mallineen suoraan. Esimerkiksi aikakauskirjalla Fennia ei ole vuosikertoja vaan volyymeja, koska se aiemmin ilmestyi volyymeina epäsäännöllisesti, vaikka sittemmin volyymit ovatkin ilmestyneet vuosittain. Tai miten merkitä lähde, joka lisäsin artikkeliin Maitotonkka Aiheesta muualla -osioon?--Urjanhai (keskustelu) 18. lokakuuta 2014 kello 22.54 (EEST)

Ilmailuprojektin artikkelipohja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hei,

Ajattelin lyödä liikkeelle lentokoneartikkelien ulkoasun yhtenäistämiseen tähtäävän projektin, ja tavoitteena olisi ensimmäisenä luoda pohja näille artikkeleille.

Ehdotuksia artikkelipohjalle on koottu sivulle Wikipedia:Wikiprojekti Ilmailu/Artikkelipohja.

Pyytäisin vastaamaan tähän viestiin Artikkelipohjan keskustelusivulle. --Msaynevirta (keskustelu) 18. lokakuuta 2014 kello 22.26 (EEST)

Miksei Kaune tule hakuehdotuksiin?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tein tänä aamuna tunnin verran turhaa työtä kirjoittaessani artikkelia turkulaisyrityksestä nimeltä Kaune. Vasta tallennusvaiheessa huomasin, että Kauneesta on jo artikkeli, Makelen aloittamana vuodelta 2009. Erehdykseni johtunee siitä, että artikkeli Kaune ei jostain syystä ilmesty hakuehdotusten joukkoon kun naputtaa k-a-u-n-e Hae-valikkoon. Tulee vain pidempiä kaune-alkuisia artikkelinnimiä. Mistä tämmöinen voisi johtua ja olisiko se jopa korjattavissa? –Kotivalo (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 12.48 (EEST)

Syytä en tiedä, mutta painan aina enteriä ellei osumaa tule, ja toisinaan sitten löytyykin piilossa oleva artikkeli. --Abc10 (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 13.01 (EEST)
Hyvä neuvo, kiitos. Näyttäisi siltä, että hakuehdotukset tulevat nykyisin suosituimmuusjärjestyksessä, siis eniten katsotut artikkelit ensin. Päätellen siitä, että tulee niin kovin monia naistenlehtimäisiä kauneusalan hakutuloksia kärkeen. Minun logiikallani hakuehdotusten pitäisi tulla läheisyysjärjestyksessä, siis eniten hakumerkkijonoa muistuttavat ensin, ja tottakai täsmälleen oikea osuma kärkeen. –Kotivalo (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 13.11 (EEST)
Hakuehdotukset-systeemi toimii juuri niin kuin uumoilet eli siten, että se ehdottaa kaikkein suosituimpia sivuja ensin. Esim. kirjoittaa "Adolf", niin heti ensimmäisenä on Hitler, vaikka artikkeleita Adolfeista löytyy täältä toistasataa. Sama juttu vaikkapa, kun kirjoittaa "Vladimir"; Ensimmäisenä ehdottaa Leniniä ja toisena Putinia, vaikka artikkeleita Vladimireista löytyy täältä yli toistasataa. 84.249.67.187 20. lokakuuta 2014 kello 13.18 (EEST)
Eivät kai ne suosituimmuusjärjestyksessä tule? Esimerkiksi kaksisanainen nimikkeistö ei ole suosituin K:lla alkava artikkeli (sehän on pelkkä ohjaussivu), mutta se näkyy ylimpänä ehdotuslistassa. Useimmat muutkin ehdotukset ovat hämäriä. Artikkelia K ei edes näy. --Savir (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 13.20 (EEST)
Arvelisin, että ne tulevat siinä järjestyksessä, mihin artikkeleihin on eniten sisäisiä linkityksiä – uudelleenohjausten tapauksessa luku katsotaan ohjauksen kohteena olevasta artikkelista. Näin esimerkiksi A:n kirjoittaminen hakuikkunaan tuottaa ylimpänä tuloksena ohjaussivun Amerikan yhdysvallat, koska Yhdysvallat on wikin linkatuimpia artikkeleja. Pähkähullua tietysti on, ettei edes eksakti täsmäävyys aja tuon järjestyksen yli. – Haltiamieli 20. lokakuuta 2014 kello 17.16 (EEST)
Näin on. Lyhyt maininta, että ehdotukset tulevat sisäisten linkkien mukaan löytyy sivulta mw:Help:CirrusSearch#Search_suggestions. Tuo CirrusSearch on vasta jonkin aikaa käytössä ollut uusi hakukone. --Stryn (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 19.44 (EEST)
Tuntuu että ennen tätä Cirrusta haku oli rationaalisempi. Minusta on hyvin huolestuttavaa tehdä noin suuria muutoksia hakumoottoriin kertomatta sitä muuten kuin piilotetusti. Jos nyt olisin tavallinen käyttäjä enkä täällä meuhkaava aktiivimuokkaaja, saattaisin monen artikkelin kohdalla ihmetellä onko artikkeleita poistettu kun haku ei enää niitä näytä samalla tavoin kuin ennen. Ja moni artikkeli jäisi löytämättä, koska hakumoottorin logiikan muutosta ei ole selvästi kerrottu hakukentän yhteydessä. Nythän hakuehdotukset itse asiassa pikemminkin vaikeuttavat monien artikkelien löytymistä sen sijaan että helpottaisivat. Voi voi, ei näin. Hirveetä kattoo kun muutenkin kömpelö käyttöliittymä vain huononee. –Kotivalo (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 20.48 (EEST)
Niin no, lukeehan Special:Search-sivulla tosin "Tämä wiki käyttää uutta hakukonetta. (Lue lisää)". Ollut muuten käytössä jo kesä-heinäkuusta lähtien. Samaa mieltä kyllä olen, että akkosjärjestys oli kivempi. --Stryn (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 22.09 (EEST)

Voisiko hakuruudun vieressä olla painike HAE, ETSI tai vaikka LÖYDÄ? Nyt siinä on joku ehkä hyvällä tahdolla suurennuslasiksi tulkittava kuvio, mutta sen ymmärtäminen ei ole aivan yksiselitteistä. --Abc10 (keskustelu) 21. lokakuuta 2014 kello 17.18 (EEST)

Selkeintä olisi, jos siinä olisi kaksi linkkiä (sanana tai kuvana): Mene ja Etsi. --Savir (keskustelu) 21. lokakuuta 2014 kello 17.38 (EEST)

Firefoxin oikoluku jumittaa Wikipedian[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskustelusivulta tulleen vinkin perusteella asensin oikolukuohjelman Firefoxiin, mutta Wikipedia jumittui siitä. Asennuksen jälkeinen sisäänkirjautuminen onnistui, mutta sen jälkeen ei enää päässyt eteenpäin vaan sivu jäi odottamaan latautumista ja lopulta pysähtyi (aikakatkaisu). Muut sivut toimivat, ainakin ne muutamat mitä kokeilin. --Abc10 (keskustelu) 26. lokakuuta 2014 kello 20.19 (EET)

Varmaan ongelma on korjattavissa ko. lisäosan tekijän toimesta. --Stryn (keskustelu) 26. lokakuuta 2014 kello 20.57 (EET)
Se ongelma ratkesi: Päivitin Firefoxin 33.0.1:een, ja sen jälkeen ei jumita, mutta toisaalta ei tässä mitään oikolukua näy toimivan, ei tule yhtään punaista vaikka tein tietoisesti virheitäkin. Rastittu on myös että oikoluku on käytössä. Onkohan joku saanut toimimaan? --Abc10 (keskustelu) 26. lokakuuta 2014 kello 21.13 (EET)
Kyseinen lisäosa on aina toiminut ongelmitta monen vuoden ajan, vaikka sitä on viimeksi päivitetty yli kaksi vuotta sitten. Päivitin äsken Firefoxin uusimpaan versioon, ja lisäosa toimii edelleen moitteetta. Käytätkö joitain pienoisohjelmia Wikipediassa? Jos kyllä, niin kokeile lisäosan toimivuutta uloskirjautuneena. Jos toimii, niin ohjeita jatkotoimenpiteisiin tuskin tarvitset. 84.249.67.187 26. lokakuuta 2014 kello 21.36 (EET)
Kokeiltu on nyt kirjautumatta ja kokeiltu myös Wikipedian ulkopuolisessa maailmassa eikä toimi. Poistin sen. Ehkä minun koneessani on joku vika. --Abc10 (keskustelu) 26. lokakuuta 2014 kello 22.10 (EET)

Paraisten merialue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedoksenne ja mahdollisia toimenpiteitä varten: Artikkelin Parainen keskustelusivulla on ihmetelty, miksi Paraisten tietolaatikossa ei ole ilmoitettu meripinta-alaa. Olen virittänyt keskustelun kuntamallineen sivulla Keskustelu mallineesta:Suomen kunta#Meripinta-ala. --Htm (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 05.16 (EET)

Korjasin ja vastasin Paraisten sivulla jossa IP oli huomannut asian. Kiitos asian tuomisesta eteenpäin. --Zache (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 05.42 (EET)
Kiitos korjauksesta! --Htm (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 05.58 (EET)

Wikidata-ongelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ehkä kuuluisi johonkin wikidatan omalle ilmoitustaululle, mutta ehkä vastaus löytyy nopeammin täältä. Artikkelissa Koivuniemi (Helsinki) ovat interwikit wikidatassa väärin, kun sv-interwikinä pitäisi olla sv:Björkudden (herrgård) mutta nyt on virheellisesti wikidatassa interwikiksi merkitty täsmennyssivu sv:Björkudden. Kun yritin korjata tätä, niin tallennus ei onnistunut. Jos joku haluaa antaa linkin sille wikidatan sivulle, missä voi esittää pyyntöjä tällaisista, niin sekin käy.--Urjanhai (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 17.01 (EET)

Kielilinkkien muokkaamista on tosiaan vaikeutettu vieläkin entisestään. Veikkaan siis, että sulta jäi sivulla d:Q18287205 klikkaamatta Save-painiketta vielä sen jälkeen kun olit painanut ensin "Edit" ja "Remove". Nykyään siis kielilinkin poistoon tarvitaan kolme hiiren klikkausta, kun ennen taisi selvitä kahdella (vai jopa yhdellä?). 84.249.67.187 30. lokakuuta 2014 kello 17.20 (EET)
Painoin save-painikkeita useaankiankin kertaan, mutta kenties väärässä paikassa. Ongelma oli se, että muutosta ei annettu tallentaa, vaan tuli virheilmoitus, että sv-interwikinä on jo sivu sv:Björkudden. Niin onkin, mutta se juuri täsmennyssivuna pitäisi saada siitä pois ja oikea linkki sv:Björkudden (herrgård) tilalle. Jotain kautta kaivelemalla se ehkä voisi onnistua.--Urjanhai (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 18.24 (EET)
Musamies hoitikin jo asian poistamalla täsmennyssivu-linkin ja lisäämällä tuon oikean tilalle. Loin uuden kohteen Wikidatassa täsmennyssivulle. --Stryn (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 18.30 (EET)

Outo luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(siirretty Jussi Halla-aho -keskustelusivulta, josko täällä huomattaisiin paremmin)

Mikähän tarkoitus on luokalla "Sivut, jotka käyttävät kaksinkertaisia argumentteja mallinekutsuissa" artikkelissa Jussi Halla-aho? Sitä ei edes ole olemassa. Yritin poistaa luokkaa, mutta sitä ei näy artikkelin muokkauskentässä. --Caerylues (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.16 (EET)

Tekninen luokka, joka tulee jostain automaattisesti, ilmaisemaan että jossain mallinekutsussa on (virheellisesti) pantu samanniminen argumentti kahteen kertaan. Luokassa on nyt reilu 500 sivua. En-wikin vastaava luokka on vähän paremmin dokumentoitu. --Jmk (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.21 (EET)
Ok. Osaisitko vielä selventää, mitä se käytännössä tarkoittaa? --Caerylues (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.28 (EET)
No jos vaikka jonkun kaupungin artikkelissa on mallinekutsu tähän tapaan {{Kaupunki2 | väkiluku_yhteensä=200 | väkiluku_yhteensä=300}} niin kutsussa on varmaan jotain vikaa; kumpi argumentin arvoista on oikea? Tuommoinen sivu näkyy sitten tuossa luokassa. Jonkun pitäisi jotenkin etsiä missä mallinekutsussa on tupla-argumentti ja korjata virhe. En tiedä miten sen helposti löytää, mikä sivulla olevista lukuisista mallinekutsuista on se viallinen. --Jmk (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.35 (EET)
Tässä esimerkki korjauksesta. Tuon jälkeen Chiba katosi tästä "tarkkailuluokasta". --Jmk (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.38 (EET)
Tämä selkeytti, kiitoksia. --Caerylues (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.40 (EET)
Luokassa on 267 sivua (catscan-haku), jotka ovat myös luokan Kreikan kunnat alla, ja ilmeisesti kaikissa noissa syynä on ylimääräinen tyhjä selite viitemallineessa ([2]). Joku botteilija/awbisti/... vois ahkerana korjata noi. --Anr (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 00.58 (EET)
Ja 67 sivua jotka ovat luokan Japanin kaupungit alla, noissa kaikissa syyllisenä lienee Jmk:n yllä mainitsema ylimääräiset postinumero/suuntanumero. --Anr (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 01.04 (EET)
Tein nuo Kreikan kunnat juuri äsken. Artikkelipohjaani oli livahtanut yhteen viitteeseen selite kahdesti. Harmi, että tämä tarkastustoiminnallisuus tuli käyttöön vasta kun nuo artikkelit oli tehty, eikä esim. pari viikkoa aiemmin. Toivottavasti nuo voisi tosiaan korjata botilla. --Tomisti (disputaatiot) 31. lokakuuta 2014 kello 13.48 (EET)

Pitkästä artikkelisivusta voi olla vaikea löytää missä mallinekutsussa on tuplaparametreja. Kai tähän tulee joskus joku parempi automaattinen härveli, mutta en-wikissä on joku nikkaroinut tällaisen etsintäskriptin: en:User:Frietjes/findargdups. En vaan osannut asentaa sitä itselleni fi-wikiin että olisin saanut kokeiltua. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 09.01 (EET)

Lisää rivi mw.loader.load('//en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Frietjes/findargdups.js&action=raw&ctype=text/javascript'); sivulle Toiminnot:Oma sivu/common.js. --Silvonen (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 09.13 (EET)
Kiitos. Hyvin toimii. Muokkaustilaan tulee siis vasemmalle työkaluihin "Find dups". On tuo niin paljon helpompaa, ettei todellakaan kannata käsin etsiskellä tupla-argumentteja. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 13.09 (EET)

Miksi meillä on erikseen Luokka:Sivut, jotka käyttävät kaksinkertaisia argumentteja mallinekutsuissa (nyt 170 sivua) ja Luokka:Pages using duplicate arguments in template calls (196 sivua)? Noissa on eri sisällöt. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.21 (EET)

Kun englanniksi väkertävät wiki-insinöörit keksivät järjestelmän ja antavat sille nimen, se on englanniksi. Sitten tuota tarjotaan aina translatewikissä käännettäväksi. Joskususein käy niin, että uusi toiminnallisuus tulee jo nopeasti käyttöön kaikissa wikeissä, jolloin sivut luokittuvat englanninkieliseen luokkaan ja sitten joku hyväntahtoinen ihminen luo uuden luokan englanniksi. Vähitellen saapuu myös translatewikin käännös suomeksi ja toinen tonttu luo sen mukaan suomenkielisen luokan. Näin on kaksi yhden hinnalla. Sivut, jotka ovat ehtineet luokittua ensin luotuun englanninkieliseen luokkaan, eivät sieltä itsestään siirry uuteen suomenkieliseen luokkaan. Jos niitä muokataan jotenkin, ne siirtyvät. --Pxos (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.25 (EET)
Kätevää. Ei mikään oo niin viisas kuin englanninkielinen wiki-insinööri. Pitää sit vain koluta kumpikin luokka erikseen läpi. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.32 (EET)
Tuossa on se älykkyys, että hyödylliset uudet luokat saadaan käyttöön kaikissa wikeissä yhtenäisellä englanninkielisellä nimellä riippumatta siitä, löytyykö projektista ketään, joka kääntää sen paikalliseen muotoon. Lisäksi joku vähäsavolainen projekti voi vaikkapa jättää luokan englanninkieliselle nimelleen. Haittapuolena on tosin se, että sivut jämähtävät aina siihen luokkaan, joka tulee ensin ja se, että jos luokka luodaan englanniksi tänne, niin voi tulla näitä kaksinkertaisia kaksinkertaisten juttujen luokkia. Toisaalta usein translatewiki ehtii mukaan maailmanpyörän kyytiin, mutta ei aina. --Pxos (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.49 (EET)
Nyt pitäisi olla vain suomenkielinen luokka jäljellä ja sinne on saatu käsin hinattua kaikki englanninkielisessä luokassa olevat sivut. Yhdistin luokat niin, että englanninkielisestä luokasta "Luokka:Pages using duplicate arguments in template calls" tuli pelkkä ohjaussivu. Sinne ei pitäisi enää luokittua yhtään uusia sivuja eli sen pitäisi pysyä tyhjänä. Luokassa "Sivut, jotka käyttävät kaksinkertaisia argumentteja mallinekutsuissa" on nyt 230 sivua tätä kirjoittaessani. --Pxos (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 01.04 (EET)

No nyt on vähän siivoiltu, noin 200 sivua jäljellä. Suurin osa virheistä on ollut triviaaleja (tyhjiä argumentin arvoja, tai sama ei-tyhjä arvo kahdesti). Mutta sitten jäljelle jää tapauksia joissa tarvittaisiin joku joka tuntee asiaa. Esim.

  • Eläin- tai kasvilajille on arvottu kaksi eri heimoa / luokkaa / lahkoa / ties mitä. Näitä ei voi korjata sokkona, vaan jonkun pitää selvittää mikä on oikein.
  • Kirjaviitteisiin on arvottu tyynesti kahta eri julkaisuvuotta, kahta eri julkaisijaa jne. Pitäisi tarkistaa kirjan oikeat tiedot.
  • Shakkiartikkeleissa tuli vastaan jotain pelilautamallinehäkkyröitä, joissa on ilmeisesti jotain tupla-argumenttivikaa. Nämäkin pitäisi korjata jonkun joka tuon häkkyrän tuntee. --Jmk (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 09.53 (EET)

Ne Japanin kaupungit puolestaan ovat triviaaleja (tyhjiä argumenttiarvoja) mutta kun niitä on 60 kpl ihan samanlaista, ne voisi ajaa botilla. Bottiajoa on pyydetty. --Jmk (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 09.56 (EET)

Siivous ei olekaan ihan äkkiä valmis, sillä artikkeleita on tupsahtanut luokkaan lisää. Ilmeisesti joku automaatti luokittelee niitä vähän kerrallaan. Nyt niitä on jo 925 kpl. --Jmk (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 14.07 (EET)

Vinkiksi muille siivoojille: Yleensä tuo yllä mainittu työkalu "Find dups" löytää tupla-argumentit helposti. Joskus ei löydä. Vaikka artikkeli näkyykin tarkkailuluokassa, vika voi olla artikkelin käyttämässä mallineessa, eikä siis ollenkaan löydy artikkelin lähdekoodista. Esimerkiksi artikkeli Give It All oli merkattu vialliseksi, mutta syy löytyi sen käyttämästä navigaatiomallineesta {{Rise Against}} (tässä mallineen korjaus). Sen korjaamalla "korjautuivat" saman tien kaikki tuota mallinetta käyttävät artikkelit. → Jos artikkelista ei vikaa tahdo löytyä, avataan sitten muokkaustilaan joku sen sisältämistä mallineista, ja katsotaan löytyykö vika sieltä joko silmämääräisesti tai Find dups -työkalulla. --Jmk (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 14.55 (EET)

Ilmestyyhän ne mallineetkin sinne luokkaan. --Anr (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 15.14 (EET)
No niinhän ne ilmestyy. Jos mallineet korjataan ensin niin sillä tuo luokka siistiytyy tehokkaimmin, ja jäljelle jäävissä artikkeleissa on sitten vikaa itse artikkelissa. --Jmk (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 16.20 (EET)

Magneton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taannonin Wikipediassa oli paljon erillisiä artikkeleja Pokémon-hahmoista. Niitä on sittemmin yhdistelty, ja aiemmista artikkeleista on tullut uudelleenohjaussivuja. Yksi hahmoista on Magneton ja kirjoitin aikoinaan artikkelin samannimisestä yrityksestä yritys-tarkenteella. Tarkenne on nyt turha, mutta en voi siirtää artikkelia nimelle Magneton, koska sen paikalla on tuo uudelleenohjaussivu. Voisiko siirron tehdä joku jolla on laajemmat valtuudet? --Gwafton (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 13.38 (EET)

Tein siirron Magneton (yritys) -> Magneton ja jätin tuon ensimmäisen UO:ksi jotta siitä näkee mitkä sivut linkittävät siihen. Sitten kun linkitkin on päivitetty, niin UO:n voi merkitä poistettavaksi. --Zache (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 13.46 (EET)
Kiitos avusta. Pitää päivittää nuo tarkenteelliselle sivulle ohjaavat linkit jonain huonona päivänä kun ei pysty korkeamman tason ajatteluun – ellei joku botti ehdi ensin. --Gwafton (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 16.14 (EET)

Koordinaatit laatikossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikähän täällä meni pieleen? Laatikon koordinaattien yhteydessä näkyy jotain sälää, vaikka en mielestäni tehnyt koodiin mitään muutoksia. --Esamatti1 (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 13.58 (EET)

Olisikohan tästä samasta kyse taas. Eli juttuja säädetään ja sitä varten tuo coordinates-tagi on väliaikaisesti poissa käytöstä ja ongelma korjautuu itsekseen. Toivottavasti muutaman tunnin sisällä. --Zache (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 14.12 (EET)

Säveltäjien yhtenäistetyt teosluettelot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täällä on kymmeniin klassisen musiikin säveltäjiä käsitteleviin artikkeleihin lisätty Aiheesta muualla -linkki Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisemiin täydellisiin suomenkielisiin teosluetteloihin, jotka ovat vapaastiluettavina netissä ("Yhtenäistetty se-ja-se"). Kaikki linkit on tehty kirjastot.fi-sivustolle, jossa nuo luettelot ovat ilmeisesti aikoinaan olleet luettavissa, vaan eivätpä ole enää. Sen sijaan ne löytyvät nykyään kaikki pdf-muodossa kaapeli.fi-nimiseltä sivustolta. Korjasin äsken linkin artikkelista Sergei Prokofjev, kun joku sitä pyysi. Jaksaisiko joku käydä käsin korjaamassa kaikki nämä osoittamaan näihin? Vai pystyisikö jotain bottia jotenkin hyödyntämään tähän? Urlit eivät ole ihan samanmuotoisia, mutta ehkä joku osaisi kikkailla niiden kanssa? Joka tapauksessa nuo ovat mielestäni olleet erittäin hyödyllisiä linkkejä. --Risukarhi (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 13.08 (EET)

Lisäys: Näemmä nuo löytyvät edelleen myös Kirjastot.fi-sivultakin [3], mutta sielläkin ne ovat nyt uudenmuotoisilla osoitteilla (esim. [4]). --Risukarhi (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 13.20 (EET)

Viitelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuli ongelma: esimerkiksi Kannabis-artikkelissa lähteitä on sekä artikkelissa että sen allaesim.. Jos haluaa korjata viitteitä käyttämällä apuna vihreän painikkeen viitelistaa ("Erottele viitteet muokkauksen ajaksi"), palautus ei onnistu, vaan tulee virheitä jotka erotetaan punaisella hälytysvärillä: [5] (tässä en edes muokannut vielä mitään). Onko tämä korjattavissa muuten kuin että ihmiset lopettavat tuon erillisen alas tehtävän listan käytön? --Käyttäjä:Kielimiliisi 3. marraskuuta 2014 kello 12.12 (EET)

Katson mikä tuossa on vikana illemmalla. --Zache (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 12.16 (EET)

Oman tarkkailulistan sivujen tarkkailijoiden määrät?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olisiko mahdollista tehdä sellainen lista, jolla näkyisi omien tarkkailtavien sivujen tarkkailijoiden kokonaismäärä? Se lista voisi näkyä vain omien asetusten kautta ja vain itselle. Esimerkiksi Tarkkailulistan muokkaus -listassa uutena sarakkeena. --Savir (keskustelu) 7. marraskuuta 2014 kello 11.33 (EET)

Tästä olisi se hyöty, että jos haluaa karsia ylipitkää tarkkailulistaansa, voi poistella sieltä niitä artikkeleita, joilla on jo paljon aktiivisia tarkkailijoita ja jättää huonosti tarkkaillut sivut. Ja tämä tarkkailijamäärä voisi näkyä vain esimerkiksi seulojille, jos pelätään että sitä käytettäisiin vääriin tarkoituksiin. --Savir (keskustelu) 7. marraskuuta 2014 kello 11.42 (EET)

Ei taida olla nykyään mahdollista? Luulen, että tuo olisi liian raskas juttu palvelimille. Siis varmaan pitäisi tehdä "tunnin kestävä tietokanta-ajo", jotta tuo onnistuisi ja jos kymmenen tai sata käyttäjää tekisivät näitä tietokanta-ajoja, niin palvelimista lamput poksahtaisivat *poks* *poks*. Ehkä joskus voisi ollakin mahdollista? Tätähän voi ehdottaa jossakin teknisen puolen ihmisille, jotka ovat Wikimedia-säätiön/MediaWikin parissa puuhaavia... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 18.35 (EET)
Minua kyllä vaivaa sellainen, että muistelen joskus nähneeni sivujen luettelon, jossa näkyisi "tätä tarkkailee 7 käyttäjää" tms. Olenkohan nähnyt unta? Ihan kuin joskus olisi ollut sulkujen sisässä, siis esim. (7)... MediaWiki voisi tarjota listan artikkeleista, joita eivät ketkään ole lisänneet tarkkailulistoilleen (tarkkailemattomat artikkelit). Lisäksi tarkkailijoiden lukumäärän voisi nähdä silloin kun on lisäämässä artikkelin omalle tarkkailulistalleen, tyyliin "tätä tarkkailee jo 7 käyttäjää"... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 18.51 (EET)
Noniin, tuollapas se Toiminnot:Odottavat_muutokset. Tuon kautta näkee "x aktiivisen käyttäjän tarkkailema". MediaWikissä siis on jo tällainen ominaisuus sisäänrakennettuna! :D Kumma juttu, että sitä ei tarjota useammassa kohtaa... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 19.00 (EET)
Onnistuukohan mitä Savir kysyi laittamalla raksin ruutuun "tarkkailulistallani olevat sivut" -> Hae? Höm... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 19.02 (EET)

Timeline[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moi! Olen tehnyt Timeline-ohjelmoinnilla Blues Section ja Wigwam (yhtye) -bändien kokoonpanoista jatkumot toisten bändien sivujen vastaavien pohjalta. Muuten toimii ihan hyvin, mutta vuosiluvuissa on jostain syystä desimaalipilkku (tyyliin 1967.12). Osaisiko joku muokata nämä tasavuosiksi ja selittää mistä tämä johtuu? --178.55.9.255 10. marraskuuta 2014 kello 13.52 (EET)

Mites tuo Timeline-ohjelmointi toimii.? Itse meinasin joskus tehdä tuollaisen aikajanan, mutten löytänyt fi-wikistä ohjeita. Kävin sitten läpi noita musiikkiartikkeleita, kunnes löysin yhden missä on aikajana. Ei siitä loppujen lopuksi tullut juuri mitään. Onko meillä mitään ohjetta aikajanojen teosta? --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 10. marraskuuta 2014 kello 17.22 (EET)

Lähde-mallineille botti?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osaisikos joku tehdä sellaisen botin, joka kävisi {{lähde}}-mallinemerkinnät läpi ja lisäisi niihin mallineen lisäysvuoden? Siis vuoden, jolloin malline lisättiin artikkeliin? Tuota vuosilukua voitaisiin hyödyntää niin, että "riittävän vanhat" lähdepyynnöt voisi käydä karsimassa kyseenalaisine teksteineen vuosiluvun perusteella (vanha lähdepyyntö -> voidaan poistaa kyseenalainen teksti). Ensin kai pitäisi saada lähdemerkintöihin lisättyä nuo vuosiluvut (2010, 2011, 2012, 2013, 2014)? Sitten voitaisiin luoda jokaisella vuosiluvulle oma luokkansa, tyyliin Luokka:Vuoden 2011 lähdepyynnöt, ja nämä luokat olisivat alaluokkina. Varmaan bottia kannattaisi ajaa silloin tällöin, jotta aina uusiin lähdepyyntöihin saataisiin vuosiluvut (käyttäjät eivät niitä lisää)? Helpottaisi varmaan lähdepyyntöjen läpikäyntiä, kun lähdepyynnöt putoaisivat eri luokkiin ja vanhemmasta päästä voitaisiin puuttua... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 18.30 (EET)

Uusi hakukone on ongelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi hakukone ei välttämättä anna linkkiä puuttuvaan artikkeliin vaan tuo vain listan sopiviksi katsomistaan ehdotuksista. Esimerkki: Halusin tehdä ohjauksen Eino Leino -palkinto, mutta punaista linkkiä ei syntynyt, joten jouduin menemään johonkin artikkeliin, johon tein sen linkin ja aloitin ohjauksen teon sieltä. Ongelmaa voi testata kirjoittamalla hakuruutuun saman isolla P:llä: Eino Leino -Palkinto. --Abc10 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 07.43 (EET)

Välilyönnin ja yhdysmerkin yhdistelmä taitaa sotkea hakukoneen pasmat, koska yhdysmerkki on negaatio sen hakusyntaksissa. Tästä ei tainnut vielä olla raporttia Bugzillassa, mutta palataan asiaan illalla, jollei joku ehdi raportoida ensin. --Silvonen (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 08.24 (EET)
Käykää äänestämässä bugia bugzilla:73355, jos toivotte korjausta. --Silvonen (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 12.39 (EET)
Mitenkä se tapahtuu? Niin ja kummallista jos ei ongelmia aiheuttavaa asiaa voi korjata ilman äänestystä. Englantihan ei ole mikään oletuskieli paitsi tietysti englanninkielisille. --Abc10 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 15.32 (EET)
Bugissa näkyy vote-linkki ainakin sisään kirjautuneille. Toki bugeja korjataan ilman ääniäkin, eikä suuri äänimäärä takaa korjausta, mutta tämä on ollut yksi priorisoinnin apuneuvo muiden joukossa. Ensi viikolla tosin Bugzilla korvataan Phabricatorilla, jolloin nämä uurnat siirretään ullakolle (ks. mw:Phabricator/versus Bugzilla#Missing data). --Silvonen (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 15.43 (EET)
Voit käyttää myös "Luo artikkeli" -toimintoa, jonka linkki löytyy ainakin etusivulta. --Savir (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.46 (EET)

En tiedä, onko tämä sama ongelma, mutta tein äsken artikkelin Pélou ja yritin tehdä siihen ohjauksen muodosta "Pelou". Kun kirjoitan aksentittoman muodon hakuruutuun, kone heittää minut sivulle "Pélou" ilman ohjausta. Voidakseni tehdä ohjauksen, minun on varmaan kirjoitettava tähän Pelou ja painettava linkkiä... Kyllä, linkki jää punaiseksi ja jos klikkaan sitä, voin tehdä ohjauksen. --Esamatti1 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.01 (EET) En kuitenkaan tee ohjausta vielä, jotta ymmärtäisitte yskän. --Esamatti1 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.03 (EET)

Mikset kirjoittaisi aksentitonta muotoa suoraan osoiteriville? --Pitke (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.11 (EET)
Siis selaimen osoiteriville? Näyttää onnistuvan niinkin, mutta aikaisemmin aksentittomien muotojen ohjaukset pystyi tekemään suoraan hakuruudun avulla. Saattaa hämmentää jotakuta, vaikka kaiketi tämä ominaisuus on keksitty helpottamaan elämää, varsinkin englanninkielisten. --Esamatti1 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.15 (EET)
Pelou-sivua luomaan pääsee myös valitsemalla hakutulosten alapuolella oleva "sisältää"-linkki. --Savir (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.34 (EET)
Eipä tämä ole ongelma, vaan uuden CirrusSearch-hakukoneen ominaisuus. Se ei etsi sivuja, joita ei ole olemassakaan. Se ehdottaa vain olemassaolevia sivuja, ja jos haluaa luoda sivun, jota ei ole olemassa, voi tosiaan klikata sitä "sisältää"-linkkiä, kuten Savir yllä ehdotti. --Stryn (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 19.06 (EET)
No niinpäs onkin, kiitoksia vain! --Esamatti1 (keskustelu) 14. marraskuuta 2014 kello 11.48 (EET)
Uuden hakukoneen ominaisuus on ilmeisesti myös se, että jos teen haun jollain sanalla, niin kaikki artikkelit joiden nimessä sana esiintyy eivät välttämättä ole ensimmäisten hakutulosten joukossa. Muistaakseni aiemmin haku tarjosi aina ensimmäiseksi kaikki artikkelit joiden nimessä sana esiintyi ja sitten vasta muut. --Risukarhi (keskustelu) 14. marraskuuta 2014 kello 13.05 (EET)

Käyttöehdot-linkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eikös tuolla Etusivulla ja tälläkin sivulla, ssivun alaosassa oleva linkki "käyttöehdot" kannattaisi muuttaa viittaamaan suomenkieliseen terms of use -tekstiin, kun nyt se viittaa englanninkieliseen tekstiin? Wikipedian sisältö on muuten käytettävissä myös GFDL-lisenssillä, jos olen oikein tulkinnut... --Hartz (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.37 (EET)

Linkit muutettu viemään suomenkieliseen sivuun, joka ei tosin näytä sisältävän uusinta versiota käyttöehdoista. --Stryn (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.49 (EET)
Ahaps. Miten se eroaa? --Hartz (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.52 (EET)
Pitäisikö myös lisätä tekstiin, että "myös GFDL"? Käyttöehdoissa lukee, että voi käyttää Creative Commonsin TAI GFDL:n mukaan. --Hartz (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.52 (EET)

Panoraamakuvan käyttäytymisestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin tälle sivulle panoraamakuvan, mutta ainakin minulla se näkyy väärin, eli se leviää täyteen leveyteensä eikä käytä vierityspalkkia. Sen sijaan omalla testisivullani sama kuva näkyy oikein. Mistä on kyse? --Savir (keskustelu) 17. marraskuuta 2014 kello 16.31 (EET)

Siinä oli ylimääräinen taulukonaloitus jonka takia panoraamakuva oli lopettamattoman taulukon sisällä ja tulkitsi sivun olevan leveämpi kuin piti (diffi korjauksesta) Sitä en osaa sanoa miksei tuo ollut hajonnut siten että rikkinäinen wikikoodi olisi näkynyt artikkelissa. --Zache (keskustelu) 17. marraskuuta 2014 kello 16.43 (EET)
Mainitsen tässä vaan, ettei mobiililaitteella (tabletilla) katsellessa tässä mitään palkkia näkynyt. Tämä hämäsi ainakin minua aluksi, vaikka pilvenpiirtäjätalojen profiilien kuvassa pystyi liikkumaan oikealle tai vasemmalle. Ei varsinaisesti kai ongelma, mutta voisi tuo vieritysoptio olla selkeämpikin, että tyhmempikin talonpoika tietäisi, mitä kuvaa kannattaa yrittää vierittää ja mitä ei. --Paju (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 20.37 (EET)

Sisäänkirjautumisessa ongelmia (Firefox/Win)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hei osaajat!

1) Onko kenelläkään muulla ollut viime päivinä (esim. eilen ja tänään) tavallista enemmän ongelmia sisäänkirjautumisessa fiwikiin Firefox-selaimella (MS-Win 7)?
2) Pulman kuvausta:
  • Firefox-selain heittää allekirjoittaneen käytännössä (miltei) aina fiwikin Kirjaudu Sisään -sivulta Wikimedia Foundation - Error -sivulle (käyttöliittymä englanniksi). Siis silloin kun kirjoitan salasanani oikein. Tuolla virhesivulla kerrotaan teknisestä pulmasta, ja että ongelma olisi luultavasti tilapäinen, nopeasti korjautuva. Pitäis yrittää uudelleen muutaman minuutin päästä. Sisäänkirjottautujan tiedot lähetetään ilmoituksen perusteella edelleen neljään eri IP-osoitteeseen. Näistä yksi kuulunee Wikimedia-säätiön Euroopan toimipisteelle (Hollanti), yksi Wikimedia-säätiön Yhdysvaltain organisaatiolle (US), yksi yksi omalle operaattorilleni ja yksi Los Angelesissa olevalle "Internet Assigned Numbers Authority"lle.
  • Olen vaihtanut sanasanani eilen, kun tämä ongelmatilanne toistui lukuisia kertoja. On merkillepantavaa, että pääsen samalla Windows-koneella sisään fiwikiin toisella selaimella ja samoin erillisellä mobiililaitteella (ja sen Firefoxilla). Eli salasana on tiedossa ja toimii. Mutta sisäänkirjautuminen ei vaan toimi Windows-tietokoneen Firefox-selaimella, kuten toivoisin. Silti esim. enkkuwiki toimii koneen Firefox-selaimella ongelmitta, mutta tämä fiwiki ei vaan nyt suostu. Koemielessä antamani väärän salasanan antaminen ohjaa kuitenkin asialliseen virheilmoitukseen väärästä salasanasta.
  • Firefoxiin tallennettu fi.wikipedia.org-salasana pyyhitty. Seuraavalla sisäänyrityskerralla tallensin uudestaan ja tarkistin, että oikea salasana jäi selaimelle. Vika eli sisäänkirjautumisen ohjautuminen säätiön virhesivulle ei tällä poistunut.
  • Voin avata ja pitää useita muunkielisiä wikipedioita/-mediaa avoinna ongelmitta tällä samalla Firefox-selaimella.
  • Eli yhteenvetona: osaisiko joku vihjaista, miten tästä fi.wikiin ja Firefox-selaimeen liittyvästä ongelmasta pääsisi eroon? Tai mitä asetuksia selaimella/koneella olisi hyvä tarkistaa/ pyyhkiä/ korjata/ päivittää??

Yst. --Paju (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 17.39 (EET)

Kuulostaa joltain evästeongelmalta, kokeile auttaako evästeiden tyhjentäminen. Ohje Firefoxille. --Stryn (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 18.17 (EET)
Jäljillä ilmeisesti oltiin, hyvä! Pelkkä cachen tyhjennys + koneen bootti ei vielä tepsinyt, vaikka välimuistin varaama 36 MB kutistui 2 MB:ksi. Puolison logattua koneelle pääsin Firefoxissa fiwikin tunnuksella sisälle. Näin ongelman rajaus täsmentyi. Kirjauduin jälleen käyttikseen omalla tunnuksella, päivitin muutamia Tuliketun pluginneja, tyhjensin CCleanerilla 400+ MB kaikenkarvaista turhaa, tyhjensin selainhistorian (Clear All History). A vot, sisäänkirjaus toimi taas. Täsmällinen syy toimimattomuuteen jäi silti vähän hämäräksi. Ehkä selaimessa oli jo rompetta niin, että joku sisäänkirjautumisen aikaraja tms. tuli täyteen ja käyttäjä ohjattiin "virheosastolle". Sitä ilmoitusta on ollut joskus tilapäisesti näkynyt wikipedian ollessa kuormittautuneena. Nyt ei tämä ollut syynä, kun toisilla selaimilla ei estettä ollut. Mutta kiitos vihjeestä, suunta oli oikea! Aloitin ehdotuksesi mukaan, ja jatkoin selaimen ylläpitoa himpun lisää. Ongelma sai ratkaisun. --Paju (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 20.29 (EET)

Ladataan keskusteluviestejä...? Kun ladattaisikin.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävyydeltään kyseenalaistettujen artikkelien keskustelusivujen alalaidassa lukee aina että Ladataan keskusteluviestejä..., mutta mitään ei koskaan tapahdu. Joskus vuosi pari sitten tämä toimi, muistaakseni myös ko. luokkasivun alalaidassa näki aina uusimmat keskusteluviestit. Miksi tämä ei ainakaan minulla toimi enää muuta kuin tälleen näennäisesti? Olisi hyödyllinen ominaisuus, voisi aktivoida merkittävyyskeskusteluja, jotka usein jäävät kovin monologimaisiksi. –Kotivalo (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 09.37 (EET)

Haloo? –Kotivalo (keskustelu) 21. marraskuuta 2014 kello 10.16 (EET)

Mun tekemä scripti. Vilkaisen sitä jossain välissä. --Zache (keskustelu) 21. marraskuuta 2014 kello 10.55 (EET)

Toiminto vähentämään päällekkäisiä muokkauksia?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olisiko mahdollista toteuttaa kahvihuoneen osastoihin sellainen toiminto, jossa voi halutessaan kirjoittaa viestinsä ensin johonkin ponnahdusikkunaan ja kun se on valmis, painaa "OK" jolloin latautuu kyseinen keskustelusivun osio johon voi liittää leikepöydälle kopioitunut oma teksti nopeasti. Nyt kirjoittaja joutuu käyttämään jotain toista tekstieditoria tai "varaamaan" keskustelusivun osion itselleen lataamalla sen ennen viestin aloitusta. Jos kirjoittaa pitkän viestin, monesti joku ehtii sillä välin kirjoittamaan oman viestin ja tallentamaan, jolloin syntyy hankala päällekkäinen muokkaus. Se linkki voisi olla jokaisen osion "Muokkaa wikitekstiä" -linkin vieressä. --Savir (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 11.04 (EET)

Lisäyksenä tuohon, että minä en itse asiassa tiedä, mitä nyt tapahtuu kun moni käyttäjä tekee päällekkäisiä muokkauksia samanaikaisesti samaan osioon ja jokainen tallentaa. Pyyhkiytyvätkö aiempien muokkajien muokkaukset pois? --Savir (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 11.10 (EET)
Se hukkaa ainakin joissain tilanteissa muokkauksen jos on useita yhtäaikaisia editoijia. Eli on mahdollista saada aikaiseksi tilanne jossa käyttäjä ei saa virhettä päälekkäisestä muokkauksesta ja tyypillisin tilanne on itselläni ollut seuraava: Olen saanut ilmoituksen päälekkäisestä muokkauksesta, mutta kun yritän tästä huolimatta tallentaa sivua uudestaan, mutta sivu on taas ehtinyt muuttua ja oma tallennukseni menee käyttöliittymässä läpi mutta mitään ei tallennu tietokantaan ja kun katson muokkaushistoriaa nii näen jonkun muun muokanneen sivua juuri samaan aikaan. --Zache (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 11.18 (EET)

Sattumalta Wikimedia-tech-listalla on hieman aihetta sivuava – eli keskustelua päällekkäisistä muokkauksista ja miten kehittää toimintoa – keskustelu käynnissä: Feature request. --Stryn (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 22.01 (EET)

Miten luokan sisällön saisi näkymään toisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miten luokan sisällön saisi näkymään toisin esim Luokka:Kuvaohjelmien kuvakaappaukset kuvat samalla tavalla kuin näkyy Toiminnot:Uudet_tiedostot niin olisi helpompi katsoa onko joku kuva väärällä lisenssillä--Musamies (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 07.37 (EET)

CatFood on ainoa keino joka tulee mieleen eikä sekään varsinaisesti tee tuota mitä haluat. Eli tuo dumppaa kategorian tiedostomuutokset RSS-syötteenä ulos. --Zache (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 11.58 (EET)

Kuvakoko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mistä on kyse, kun joutkut muokkaajat lisäävät valokuvan leveysmäärittelyn esimerkiksi 250px sijaan 250*250? Eihän suorakaiteen muotoinen kuva kuitenkaan näy neliömäisenä. Onko tässä joki hyötyaspekti, jota en käsitä? Esimerkkiartikkelina olkoon Ruotsi.--Htm (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 07.54 (EET)

Olen huomannut että jotain tuon tapaista saattaa syntyä, jos säätää kuvan kokoa visuaalisella muokkkaimella tarttumalla hiirellä kuvan kulmaan. Eli visuaalinen muokkain saattaa tuottaa tuon näköistä koodia, jos sitä käyttää kuvakoon säätöön. En muista oliko syntynyt merkintä juuri tuota muotoa, mutta ainakin se oli erilainen kuin tuo aiempi määrittelyn muoto.--Urjanhai (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 10.11 (EET)
Ahaa, kiitos tiedosta, en ole koskaan muokannut visuaalisesti. --Htm (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 10.18 (EET)
Enwikin kuvatutoriaalissa on selitys tuolle: en:Wikipedia:Picture tutorial#Width or height in pixels, whichever makes the image smaller. Annetuista leveys- ja korkeusarvoista valikoituu skaalauksen lähtökohdaksi jompikumpi sen perusteella, kumpi arvoista tuottaa pienemmän kuvan. Näin ollen esimerkiksi kokomäärittely 150x150px johtaa siihen, että kuva mahtuu sen kokoisen alueen sisälle (jos kuvasuhde on vaikkapa 5×3, niin 150×90 < 250×150, joten vertailluista vaihtoehdoista kuvakooksi valikoituu 150×90). –Ejs-80 22. marraskuuta 2014 kello 11.08 (EET)