Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Copyleft.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Newspaper.svg
Chat bubbles.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Metasivujen poisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olen poistamassa mallineiden metasivuja botilla. Käytännössä siis sivut siirretään ohje-alisivuiksi ja muokataan sitten uuteen muotoon vakiomuotoisella muokkauksella. Vakiomuokkauksella saa luettavan version aikaan mutta pikkuvirheitä (saattaa) jää käsin korjattavaksi. Siksi lisätään korjattava-malline. Onko kehitys ideoita ennen kuin siirtää loputkin?

Mallineiden metasivuja on noin 300 jäljellä. Näiden siirron jälkeen jäljellä on enää ohjauksia, sitten kaiketi nimiavaruuden voi poistaa. --Usp (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 08.33 (EEST)

Nimiavaruuden voi kaiketi jättää olemaan, vaikka se on tyhjä. Jos jostain syystä pitää sitä käyttää vanhojen asioiden tarkistamiseen tai kokeilemiseen. Nimiavaruuksien muutokset vaativat kai bugzilla-pyynnön, ja pääasia on, että metasivut poistuvat käytöstä eikä niiden luomiseen enää kehoiteta. --Pxos (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 12.14 (EEST)
Omasta mielestäni metasivu-nimiavaruus joutaa pois sen jälkeen, kun se on tyhjä. Ohjesivuille pitäisi saada TemplateDatatkin jossakin välissä, ainakin nyt tärkeimpiin mallineisiin. --Stryn (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 13.36 (EEST)
Jäljellä on enää ohjauksia. --Usp (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 10.16 (EEST)
Saattaisiko metasivuja tarvita moduulien ohjeissa? Vai onnistuuko niiden kirjoittaminen /ohje-alasivuille ja ymppääminen moduuleihin? --Pxos (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 10.59 (EEST)
Siellä on tälläinen yleis "mallineohje"-malline: en:Template:Documentation. Siellä on moduuleilla alasivu kuten en:Module:Infobox/doc mutta itse moduulikoodissa ei näy kutsua Documentation-mallineeseen, joten se tulee jotenkin automaattisesti, kts. en:Module:Infobox. Kokeiltava. --Usp (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 13.23 (EEST)

Metasivut on nyt poistettu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stryn ilmoitti tänään, että metasivut on nyt poistettu. Siitä kommentoin seuraavaa: Hyvä että metasivut ovat poissa. Mielestäni itse nimiavaruuden poistamisella ei ole minkäänlainen kiire, koska tärkeää on, että metasivuja ei enää ole käytössä. Kun on sovittu, että niitä ei enää luoda ja lisäksi on selvää, että niiden luominen on tavalliselle käyttäjälle aivan ylivoimainen risukasa, niitä ei takuuvarmasti enää tulekaan. Tyhjästä nimiavaruudesta ei ole haittaa tyhjänä niin kauan kuin selvitetään, voisiko sille mahdollisesti olla jossain jotain käyttöä. Metasivuissa oli ongelmana se, että niiden toteutus oli niin kamalan monimutkainen, mutta itse nimiavaruus ei ole monimutkainen. Sinne voisi teoriassa ajatella siirrettäväksi sellaisen metatiedon artikkeleista, joka on nyt keskustelusivulla, kuten artikkelin historia (laatuarviointi LA/HA/SA), poistoäänestyksen tulokset ja uutena sitten tuo paljon vatvottu {{Käännös}}-malline. Tai sitten ei, mutta asiaa voisi selvittää vielä. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 13.47 (EEST)

On totta, että muissa wikipedioissa ei ole ylimääräistä metasivuavaruutta ja että jokaiseen sivuun liittyvä keskustelusivu on itse asiassa jo metasivu, koska sinne voi sijoittaa kaiken taustatiedon, joten metasivuavaruuden poistaminen lienee järkevä ratkaisu. Mikäli metasivut olisi kuitenkin toteutettu niinkin yksinkertaisesti kuin sijoittamalla sinne vain tekstiä ja helppoja mallineita, ne olisivat voineet olla järkevämpiä. Metasivujen käytön olisi pitänyt olla yhtä helppoa kuin keskustelusivujen. Liika koodaus ja se, että noin promille käyttäjistä ymmärsi koodimetsästä mitään, pilasi muuten kelvollisen idean. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 15.59 (EEST)

Toisaalta ilman tätä "koodimetsää", tmv. metasivuilla ei teoriassakaan olisi voinut saavuttaa sitä mitä niillä tavoiteltiin. Niillä olisi ainoastaan jaettu keskustelusivut kahteen osioon. --Usp (keskustelu) 23. lokakuuta 2014 kello 08.15 (EEST)
Eivät suostuneet kuolemaan kertalaakista: mallinetta {{MetaYlä}} käyttävillä ohjesivuilla on nyt punaisia linkkejä: [1]. --Silvonen (keskustelu) 9. lokakuuta 2014 kello 21.11 (EEST)
Jäljelle jääneet MetaYlä-mallinekutsut hakivat annetun mallineen kopioitavan mallinekutsun. Osaisitko katsoa tuliko Wikipedia:Botit#Pyyd.C3.A4_pakkoliputtamista oikein/ajantasalle. --Usp (keskustelu) 23. lokakuuta 2014 kello 08.09 (EEST)
Metasivu-nimiavaruutta ei kaiketi pitäisi poistaa. Sen kautta ylläpitäjät voivat nähdä poistettujen metasivujen muokkaushistorian ja kaivaa sieltä tarvittaessa koodinpätkiä esiin. Jos nimiavaruus poistetaan, menee takuulla sekaisin pasmat ja sivuhistoriaan ei enää pääse käsiksi. Nähdäkseni nimiavaruudesta ei ole minkäänlaista haittaa, mutta sen poistamisesta olisi haittoja. --Pxos (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 22.17 (EET)

Metavälilehti-pienoisohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metavälilehti-pienoisohjelma (Järjestelmäviesti:Gadget-metavalilehti ja Järjestelmäviesti:Gadget-metavalilehti.js) joutanee myös arkistoon. Voisiko joku yp hoitaa homman? --Usp (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 08.13 (EET)

Nää on poistettu. --Stryn (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 22.21 (EET)

Outo luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(siirretty Jussi Halla-aho -keskustelusivulta, josko täällä huomattaisiin paremmin)

Mikähän tarkoitus on luokalla "Sivut, jotka käyttävät kaksinkertaisia argumentteja mallinekutsuissa" artikkelissa Jussi Halla-aho? Sitä ei edes ole olemassa. Yritin poistaa luokkaa, mutta sitä ei näy artikkelin muokkauskentässä. --Caerylues (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.16 (EET)

Tekninen luokka, joka tulee jostain automaattisesti, ilmaisemaan että jossain mallinekutsussa on (virheellisesti) pantu samanniminen argumentti kahteen kertaan. Luokassa on nyt reilu 500 sivua. En-wikin vastaava luokka on vähän paremmin dokumentoitu. --Jmk (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.21 (EET)
Ok. Osaisitko vielä selventää, mitä se käytännössä tarkoittaa? --Caerylues (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.28 (EET)
No jos vaikka jonkun kaupungin artikkelissa on mallinekutsu tähän tapaan {{Kaupunki2 | väkiluku_yhteensä=200 | väkiluku_yhteensä=300}} niin kutsussa on varmaan jotain vikaa; kumpi argumentin arvoista on oikea? Tuommoinen sivu näkyy sitten tuossa luokassa. Jonkun pitäisi jotenkin etsiä missä mallinekutsussa on tupla-argumentti ja korjata virhe. En tiedä miten sen helposti löytää, mikä sivulla olevista lukuisista mallinekutsuista on se viallinen. --Jmk (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.35 (EET)
Tässä esimerkki korjauksesta. Tuon jälkeen Chiba katosi tästä "tarkkailuluokasta". --Jmk (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.38 (EET)
Tämä selkeytti, kiitoksia. --Caerylues (keskustelu) 30. lokakuuta 2014 kello 23.40 (EET)
Luokassa on 267 sivua (catscan-haku), jotka ovat myös luokan Kreikan kunnat alla, ja ilmeisesti kaikissa noissa syynä on ylimääräinen tyhjä selite viitemallineessa ([2]). Joku botteilija/awbisti/... vois ahkerana korjata noi. --Anr (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 00.58 (EET)
Ja 67 sivua jotka ovat luokan Japanin kaupungit alla, noissa kaikissa syyllisenä lienee Jmk:n yllä mainitsema ylimääräiset postinumero/suuntanumero. --Anr (keskustelu) 31. lokakuuta 2014 kello 01.04 (EET)
Tein nuo Kreikan kunnat juuri äsken. Artikkelipohjaani oli livahtanut yhteen viitteeseen selite kahdesti. Harmi, että tämä tarkastustoiminnallisuus tuli käyttöön vasta kun nuo artikkelit oli tehty, eikä esim. pari viikkoa aiemmin. Toivottavasti nuo voisi tosiaan korjata botilla. --Tomisti (disputaatiot) 31. lokakuuta 2014 kello 13.48 (EET)

Pitkästä artikkelisivusta voi olla vaikea löytää missä mallinekutsussa on tuplaparametreja. Kai tähän tulee joskus joku parempi automaattinen härveli, mutta en-wikissä on joku nikkaroinut tällaisen etsintäskriptin: en:User:Frietjes/findargdups. En vaan osannut asentaa sitä itselleni fi-wikiin että olisin saanut kokeiltua. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 09.01 (EET)

Lisää rivi mw.loader.load('//en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Frietjes/findargdups.js&action=raw&ctype=text/javascript'); sivulle Toiminnot:Oma sivu/common.js. --Silvonen (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 09.13 (EET)
Kiitos. Hyvin toimii. Muokkaustilaan tulee siis vasemmalle työkaluihin "Find dups". On tuo niin paljon helpompaa, ettei todellakaan kannata käsin etsiskellä tupla-argumentteja. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 13.09 (EET)

Miksi meillä on erikseen Luokka:Sivut, jotka käyttävät kaksinkertaisia argumentteja mallinekutsuissa (nyt 170 sivua) ja Luokka:Pages using duplicate arguments in template calls (196 sivua)? Noissa on eri sisällöt. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.21 (EET)

Kun englanniksi väkertävät wiki-insinöörit keksivät järjestelmän ja antavat sille nimen, se on englanniksi. Sitten tuota tarjotaan aina translatewikissä käännettäväksi. Joskususein käy niin, että uusi toiminnallisuus tulee jo nopeasti käyttöön kaikissa wikeissä, jolloin sivut luokittuvat englanninkieliseen luokkaan ja sitten joku hyväntahtoinen ihminen luo uuden luokan englanniksi. Vähitellen saapuu myös translatewikin käännös suomeksi ja toinen tonttu luo sen mukaan suomenkielisen luokan. Näin on kaksi yhden hinnalla. Sivut, jotka ovat ehtineet luokittua ensin luotuun englanninkieliseen luokkaan, eivät sieltä itsestään siirry uuteen suomenkieliseen luokkaan. Jos niitä muokataan jotenkin, ne siirtyvät. --Pxos (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.25 (EET)
Kätevää. Ei mikään oo niin viisas kuin englanninkielinen wiki-insinööri. Pitää sit vain koluta kumpikin luokka erikseen läpi. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.32 (EET)
Tuossa on se älykkyys, että hyödylliset uudet luokat saadaan käyttöön kaikissa wikeissä yhtenäisellä englanninkielisellä nimellä riippumatta siitä, löytyykö projektista ketään, joka kääntää sen paikalliseen muotoon. Lisäksi joku vähäsavolainen projekti voi vaikkapa jättää luokan englanninkieliselle nimelleen. Haittapuolena on tosin se, että sivut jämähtävät aina siihen luokkaan, joka tulee ensin ja se, että jos luokka luodaan englanniksi tänne, niin voi tulla näitä kaksinkertaisia kaksinkertaisten juttujen luokkia. Toisaalta usein translatewiki ehtii mukaan maailmanpyörän kyytiin, mutta ei aina. --Pxos (keskustelu) 1. marraskuuta 2014 kello 19.49 (EET)
Nyt pitäisi olla vain suomenkielinen luokka jäljellä ja sinne on saatu käsin hinattua kaikki englanninkielisessä luokassa olevat sivut. Yhdistin luokat niin, että englanninkielisestä luokasta "Luokka:Pages using duplicate arguments in template calls" tuli pelkkä ohjaussivu. Sinne ei pitäisi enää luokittua yhtään uusia sivuja eli sen pitäisi pysyä tyhjänä. Luokassa "Sivut, jotka käyttävät kaksinkertaisia argumentteja mallinekutsuissa" on nyt 230 sivua tätä kirjoittaessani. --Pxos (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 01.04 (EET)

No nyt on vähän siivoiltu, noin 200 sivua jäljellä. Suurin osa virheistä on ollut triviaaleja (tyhjiä argumentin arvoja, tai sama ei-tyhjä arvo kahdesti). Mutta sitten jäljelle jää tapauksia joissa tarvittaisiin joku joka tuntee asiaa. Esim.

  • Eläin- tai kasvilajille on arvottu kaksi eri heimoa / luokkaa / lahkoa / ties mitä. Näitä ei voi korjata sokkona, vaan jonkun pitää selvittää mikä on oikein.
  • Kirjaviitteisiin on arvottu tyynesti kahta eri julkaisuvuotta, kahta eri julkaisijaa jne. Pitäisi tarkistaa kirjan oikeat tiedot.
  • Shakkiartikkeleissa tuli vastaan jotain pelilautamallinehäkkyröitä, joissa on ilmeisesti jotain tupla-argumenttivikaa. Nämäkin pitäisi korjata jonkun joka tuon häkkyrän tuntee. --Jmk (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 09.53 (EET)

Ne Japanin kaupungit puolestaan ovat triviaaleja (tyhjiä argumenttiarvoja) mutta kun niitä on 60 kpl ihan samanlaista, ne voisi ajaa botilla. Bottiajoa on pyydetty. --Jmk (keskustelu) 2. marraskuuta 2014 kello 09.56 (EET)

Siivous ei olekaan ihan äkkiä valmis, sillä artikkeleita on tupsahtanut luokkaan lisää. Ilmeisesti joku automaatti luokittelee niitä vähän kerrallaan. Nyt niitä on jo 925 kpl. --Jmk (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 14.07 (EET)

Vinkiksi muille siivoojille: Yleensä tuo yllä mainittu työkalu "Find dups" löytää tupla-argumentit helposti. Joskus ei löydä. Vaikka artikkeli näkyykin tarkkailuluokassa, vika voi olla artikkelin käyttämässä mallineessa, eikä siis ollenkaan löydy artikkelin lähdekoodista. Esimerkiksi artikkeli Give It All oli merkattu vialliseksi, mutta syy löytyi sen käyttämästä navigaatiomallineesta {{Rise Against}} (tässä mallineen korjaus). Sen korjaamalla "korjautuivat" saman tien kaikki tuota mallinetta käyttävät artikkelit. → Jos artikkelista ei vikaa tahdo löytyä, avataan sitten muokkaustilaan joku sen sisältämistä mallineista, ja katsotaan löytyykö vika sieltä joko silmämääräisesti tai Find dups -työkalulla. --Jmk (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 14.55 (EET)

Ilmestyyhän ne mallineetkin sinne luokkaan. --Anr (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 15.14 (EET)
No niinhän ne ilmestyy. Jos mallineet korjataan ensin niin sillä tuo luokka siistiytyy tehokkaimmin, ja jäljelle jäävissä artikkeleissa on sitten vikaa itse artikkelissa. --Jmk (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 16.20 (EET)

@Jmk: Käyttöohjeet ”pelilautamallinehäkkyrään” ovat englanniksi Commons:Standard chess diagram -sivulla. --Geohakkeri (keskustelu · muokkaukset) 10. joulukuuta 2014 kello 14.54 (EET)

Jaahas. Sikäli kuin ymmärrän, pelilautahäkkyrämallinekutsuun on tapana (ohjeenkin mukaan) panna joka rivin loppuun tyhjän niminen argumentti näin: |=
joka "nielaisee" rivinvaihdon ja seuraavan rivin alussa olevan rivinumeron (jota siis ei käytetä mihinkään, se on ikään kuin kommentti koodissa). Argumentin nimi on siis se mitä tuossa on pystyviivan ja yhtäsuuruusmerkin välissä, eli ei mitään. Jos näin kerran on ohjeistettu tekemään niin ei kai noissa sitten ole mitään korjaamista. Ne kuitenkin roikkuvat ongelmaluokassa, koska tuolle "tyhjälle parametrille" annetaan monta arvoa. Jos joku mallineohjelmointia ymmärtävä keksii että tälle kannattaisi jotain tehdä, niin avatkoon sanaisen arkkunsa. --Jmk (keskustelu) 12. joulukuuta 2014 kello 10.34 (EET)

Viitelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuli ongelma: esimerkiksi Kannabis-artikkelissa lähteitä on sekä artikkelissa että sen allaesim.. Jos haluaa korjata viitteitä käyttämällä apuna vihreän painikkeen viitelistaa ("Erottele viitteet muokkauksen ajaksi"), palautus ei onnistu, vaan tulee virheitä jotka erotetaan punaisella hälytysvärillä: [3] (tässä en edes muokannut vielä mitään). Onko tämä korjattavissa muuten kuin että ihmiset lopettavat tuon erillisen alas tehtävän listan käytön? --Käyttäjä:Kielimiliisi 3. marraskuuta 2014 kello 12.12 (EET)

Katson mikä tuossa on vikana illemmalla. --Zache (keskustelu) 3. marraskuuta 2014 kello 12.16 (EET)

Oman tarkkailulistan sivujen tarkkailijoiden määrät?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olisiko mahdollista tehdä sellainen lista, jolla näkyisi omien tarkkailtavien sivujen tarkkailijoiden kokonaismäärä? Se lista voisi näkyä vain omien asetusten kautta ja vain itselle. Esimerkiksi Tarkkailulistan muokkaus -listassa uutena sarakkeena. --Savir (keskustelu) 7. marraskuuta 2014 kello 11.33 (EET)

Tästä olisi se hyöty, että jos haluaa karsia ylipitkää tarkkailulistaansa, voi poistella sieltä niitä artikkeleita, joilla on jo paljon aktiivisia tarkkailijoita ja jättää huonosti tarkkaillut sivut. Ja tämä tarkkailijamäärä voisi näkyä vain esimerkiksi seulojille, jos pelätään että sitä käytettäisiin vääriin tarkoituksiin. --Savir (keskustelu) 7. marraskuuta 2014 kello 11.42 (EET)

Ei taida olla nykyään mahdollista? Luulen, että tuo olisi liian raskas juttu palvelimille. Siis varmaan pitäisi tehdä "tunnin kestävä tietokanta-ajo", jotta tuo onnistuisi ja jos kymmenen tai sata käyttäjää tekisivät näitä tietokanta-ajoja, niin palvelimista lamput poksahtaisivat *poks* *poks*. Ehkä joskus voisi ollakin mahdollista? Tätähän voi ehdottaa jossakin teknisen puolen ihmisille, jotka ovat Wikimedia-säätiön/MediaWikin parissa puuhaavia... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 18.35 (EET)
Minua kyllä vaivaa sellainen, että muistelen joskus nähneeni sivujen luettelon, jossa näkyisi "tätä tarkkailee 7 käyttäjää" tms. Olenkohan nähnyt unta? Ihan kuin joskus olisi ollut sulkujen sisässä, siis esim. (7)... MediaWiki voisi tarjota listan artikkeleista, joita eivät ketkään ole lisänneet tarkkailulistoilleen (tarkkailemattomat artikkelit). Lisäksi tarkkailijoiden lukumäärän voisi nähdä silloin kun on lisäämässä artikkelin omalle tarkkailulistalleen, tyyliin "tätä tarkkailee jo 7 käyttäjää"... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 18.51 (EET)
Noniin, tuollapas se Toiminnot:Odottavat_muutokset. Tuon kautta näkee "x aktiivisen käyttäjän tarkkailema". MediaWikissä siis on jo tällainen ominaisuus sisäänrakennettuna! :D Kumma juttu, että sitä ei tarjota useammassa kohtaa... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 19.00 (EET)
Onnistuukohan mitä Savir kysyi laittamalla raksin ruutuun "tarkkailulistallani olevat sivut" -> Hae? Höm... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 19.02 (EET)

Timeline[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moi! Olen tehnyt Timeline-ohjelmoinnilla Blues Section ja Wigwam (yhtye) -bändien kokoonpanoista jatkumot toisten bändien sivujen vastaavien pohjalta. Muuten toimii ihan hyvin, mutta vuosiluvuissa on jostain syystä desimaalipilkku (tyyliin 1967.12). Osaisiko joku muokata nämä tasavuosiksi ja selittää mistä tämä johtuu? --178.55.9.255 10. marraskuuta 2014 kello 13.52 (EET)

Mites tuo Timeline-ohjelmointi toimii.? Itse meinasin joskus tehdä tuollaisen aikajanan, mutten löytänyt fi-wikistä ohjeita. Kävin sitten läpi noita musiikkiartikkeleita, kunnes löysin yhden missä on aikajana. Ei siitä loppujen lopuksi tullut juuri mitään. Onko meillä mitään ohjetta aikajanojen teosta? --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 10. marraskuuta 2014 kello 17.22 (EET)

Lähde-mallineille botti?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osaisikos joku tehdä sellaisen botin, joka kävisi {{lähde}}-mallinemerkinnät läpi ja lisäisi niihin mallineen lisäysvuoden? Siis vuoden, jolloin malline lisättiin artikkeliin? Tuota vuosilukua voitaisiin hyödyntää niin, että "riittävän vanhat" lähdepyynnöt voisi käydä karsimassa kyseenalaisine teksteineen vuosiluvun perusteella (vanha lähdepyyntö -> voidaan poistaa kyseenalainen teksti). Ensin kai pitäisi saada lähdemerkintöihin lisättyä nuo vuosiluvut (2010, 2011, 2012, 2013, 2014)? Sitten voitaisiin luoda jokaisella vuosiluvulle oma luokkansa, tyyliin Luokka:Vuoden 2011 lähdepyynnöt, ja nämä luokat olisivat alaluokkina. Varmaan bottia kannattaisi ajaa silloin tällöin, jotta aina uusiin lähdepyyntöihin saataisiin vuosiluvut (käyttäjät eivät niitä lisää)? Helpottaisi varmaan lähdepyyntöjen läpikäyntiä, kun lähdepyynnöt putoaisivat eri luokkiin ja vanhemmasta päästä voitaisiin puuttua... --Hartz (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 18.30 (EET)

Uusi hakukone on ongelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi hakukone ei välttämättä anna linkkiä puuttuvaan artikkeliin vaan tuo vain listan sopiviksi katsomistaan ehdotuksista. Esimerkki: Halusin tehdä ohjauksen Eino Leino -palkinto, mutta punaista linkkiä ei syntynyt, joten jouduin menemään johonkin artikkeliin, johon tein sen linkin ja aloitin ohjauksen teon sieltä. Ongelmaa voi testata kirjoittamalla hakuruutuun saman isolla P:llä: Eino Leino -Palkinto. --Abc10 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 07.43 (EET)

Välilyönnin ja yhdysmerkin yhdistelmä taitaa sotkea hakukoneen pasmat, koska yhdysmerkki on negaatio sen hakusyntaksissa. Tästä ei tainnut vielä olla raporttia Bugzillassa, mutta palataan asiaan illalla, jollei joku ehdi raportoida ensin. --Silvonen (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 08.24 (EET)
Käykää äänestämässä bugia bugzilla:73355, jos toivotte korjausta. --Silvonen (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 12.39 (EET)
Mitenkä se tapahtuu? Niin ja kummallista jos ei ongelmia aiheuttavaa asiaa voi korjata ilman äänestystä. Englantihan ei ole mikään oletuskieli paitsi tietysti englanninkielisille. --Abc10 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 15.32 (EET)
Bugissa näkyy vote-linkki ainakin sisään kirjautuneille. Toki bugeja korjataan ilman ääniäkin, eikä suuri äänimäärä takaa korjausta, mutta tämä on ollut yksi priorisoinnin apuneuvo muiden joukossa. Ensi viikolla tosin Bugzilla korvataan Phabricatorilla, jolloin nämä uurnat siirretään ullakolle (ks. mw:Phabricator/versus Bugzilla#Missing data). --Silvonen (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 15.43 (EET)
Voit käyttää myös "Luo artikkeli" -toimintoa, jonka linkki löytyy ainakin etusivulta. --Savir (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.46 (EET)

En tiedä, onko tämä sama ongelma, mutta tein äsken artikkelin Pélou ja yritin tehdä siihen ohjauksen muodosta "Pelou". Kun kirjoitan aksentittoman muodon hakuruutuun, kone heittää minut sivulle "Pélou" ilman ohjausta. Voidakseni tehdä ohjauksen, minun on varmaan kirjoitettava tähän Pelou ja painettava linkkiä... Kyllä, linkki jää punaiseksi ja jos klikkaan sitä, voin tehdä ohjauksen. --Esamatti1 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.01 (EET) En kuitenkaan tee ohjausta vielä, jotta ymmärtäisitte yskän. --Esamatti1 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.03 (EET)

Mikset kirjoittaisi aksentitonta muotoa suoraan osoiteriville? --Pitke (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.11 (EET)
Siis selaimen osoiteriville? Näyttää onnistuvan niinkin, mutta aikaisemmin aksentittomien muotojen ohjaukset pystyi tekemään suoraan hakuruudun avulla. Saattaa hämmentää jotakuta, vaikka kaiketi tämä ominaisuus on keksitty helpottamaan elämää, varsinkin englanninkielisten. --Esamatti1 (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.15 (EET)
Pelou-sivua luomaan pääsee myös valitsemalla hakutulosten alapuolella oleva "sisältää"-linkki. --Savir (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 16.34 (EET)
Eipä tämä ole ongelma, vaan uuden CirrusSearch-hakukoneen ominaisuus. Se ei etsi sivuja, joita ei ole olemassakaan. Se ehdottaa vain olemassaolevia sivuja, ja jos haluaa luoda sivun, jota ei ole olemassa, voi tosiaan klikata sitä "sisältää"-linkkiä, kuten Savir yllä ehdotti. --Stryn (keskustelu) 13. marraskuuta 2014 kello 19.06 (EET)
No niinpäs onkin, kiitoksia vain! --Esamatti1 (keskustelu) 14. marraskuuta 2014 kello 11.48 (EET)
Uuden hakukoneen ominaisuus on ilmeisesti myös se, että jos teen haun jollain sanalla, niin kaikki artikkelit joiden nimessä sana esiintyy eivät välttämättä ole ensimmäisten hakutulosten joukossa. Muistaakseni aiemmin haku tarjosi aina ensimmäiseksi kaikki artikkelit joiden nimessä sana esiintyi ja sitten vasta muut. --Risukarhi (keskustelu) 14. marraskuuta 2014 kello 13.05 (EET)

Käyttöehdot-linkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eikös tuolla Etusivulla ja tälläkin sivulla, ssivun alaosassa oleva linkki "käyttöehdot" kannattaisi muuttaa viittaamaan suomenkieliseen terms of use -tekstiin, kun nyt se viittaa englanninkieliseen tekstiin? Wikipedian sisältö on muuten käytettävissä myös GFDL-lisenssillä, jos olen oikein tulkinnut... --Hartz (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.37 (EET)

Linkit muutettu viemään suomenkieliseen sivuun, joka ei tosin näytä sisältävän uusinta versiota käyttöehdoista. --Stryn (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.49 (EET)
Ahaps. Miten se eroaa? --Hartz (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.52 (EET)
Pitäisikö myös lisätä tekstiin, että "myös GFDL"? Käyttöehdoissa lukee, että voi käyttää Creative Commonsin TAI GFDL:n mukaan. --Hartz (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 20.52 (EET)

Panoraamakuvan käyttäytymisestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin tälle sivulle panoraamakuvan, mutta ainakin minulla se näkyy väärin, eli se leviää täyteen leveyteensä eikä käytä vierityspalkkia. Sen sijaan omalla testisivullani sama kuva näkyy oikein. Mistä on kyse? --Savir (keskustelu) 17. marraskuuta 2014 kello 16.31 (EET)

Siinä oli ylimääräinen taulukonaloitus jonka takia panoraamakuva oli lopettamattoman taulukon sisällä ja tulkitsi sivun olevan leveämpi kuin piti (diffi korjauksesta) Sitä en osaa sanoa miksei tuo ollut hajonnut siten että rikkinäinen wikikoodi olisi näkynyt artikkelissa. --Zache (keskustelu) 17. marraskuuta 2014 kello 16.43 (EET)
Mainitsen tässä vaan, ettei mobiililaitteella (tabletilla) katsellessa tässä mitään palkkia näkynyt. Tämä hämäsi ainakin minua aluksi, vaikka pilvenpiirtäjätalojen profiilien kuvassa pystyi liikkumaan oikealle tai vasemmalle. Ei varsinaisesti kai ongelma, mutta voisi tuo vieritysoptio olla selkeämpikin, että tyhmempikin talonpoika tietäisi, mitä kuvaa kannattaa yrittää vierittää ja mitä ei. --Paju (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 20.37 (EET)

Sisäänkirjautumisessa ongelmia (Firefox/Win)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hei osaajat!

1) Onko kenelläkään muulla ollut viime päivinä (esim. eilen ja tänään) tavallista enemmän ongelmia sisäänkirjautumisessa fiwikiin Firefox-selaimella (MS-Win 7)?
2) Pulman kuvausta:
  • Firefox-selain heittää allekirjoittaneen käytännössä (miltei) aina fiwikin Kirjaudu Sisään -sivulta Wikimedia Foundation - Error -sivulle (käyttöliittymä englanniksi). Siis silloin kun kirjoitan salasanani oikein. Tuolla virhesivulla kerrotaan teknisestä pulmasta, ja että ongelma olisi luultavasti tilapäinen, nopeasti korjautuva. Pitäis yrittää uudelleen muutaman minuutin päästä. Sisäänkirjottautujan tiedot lähetetään ilmoituksen perusteella edelleen neljään eri IP-osoitteeseen. Näistä yksi kuulunee Wikimedia-säätiön Euroopan toimipisteelle (Hollanti), yksi Wikimedia-säätiön Yhdysvaltain organisaatiolle (US), yksi yksi omalle operaattorilleni ja yksi Los Angelesissa olevalle "Internet Assigned Numbers Authority"lle.
  • Olen vaihtanut sanasanani eilen, kun tämä ongelmatilanne toistui lukuisia kertoja. On merkillepantavaa, että pääsen samalla Windows-koneella sisään fiwikiin toisella selaimella ja samoin erillisellä mobiililaitteella (ja sen Firefoxilla). Eli salasana on tiedossa ja toimii. Mutta sisäänkirjautuminen ei vaan toimi Windows-tietokoneen Firefox-selaimella, kuten toivoisin. Silti esim. enkkuwiki toimii koneen Firefox-selaimella ongelmitta, mutta tämä fiwiki ei vaan nyt suostu. Koemielessä antamani väärän salasanan antaminen ohjaa kuitenkin asialliseen virheilmoitukseen väärästä salasanasta.
  • Firefoxiin tallennettu fi.wikipedia.org-salasana pyyhitty. Seuraavalla sisäänyrityskerralla tallensin uudestaan ja tarkistin, että oikea salasana jäi selaimelle. Vika eli sisäänkirjautumisen ohjautuminen säätiön virhesivulle ei tällä poistunut.
  • Voin avata ja pitää useita muunkielisiä wikipedioita/-mediaa avoinna ongelmitta tällä samalla Firefox-selaimella.
  • Eli yhteenvetona: osaisiko joku vihjaista, miten tästä fi.wikiin ja Firefox-selaimeen liittyvästä ongelmasta pääsisi eroon? Tai mitä asetuksia selaimella/koneella olisi hyvä tarkistaa/ pyyhkiä/ korjata/ päivittää??

Yst. --Paju (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 17.39 (EET)

Kuulostaa joltain evästeongelmalta, kokeile auttaako evästeiden tyhjentäminen. Ohje Firefoxille. --Stryn (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 18.17 (EET)
Jäljillä ilmeisesti oltiin, hyvä! Pelkkä cachen tyhjennys + koneen bootti ei vielä tepsinyt, vaikka välimuistin varaama 36 MB kutistui 2 MB:ksi. Puolison logattua koneelle pääsin Firefoxissa fiwikin tunnuksella sisälle. Näin ongelman rajaus täsmentyi. Kirjauduin jälleen käyttikseen omalla tunnuksella, päivitin muutamia Tuliketun pluginneja, tyhjensin CCleanerilla 400+ MB kaikenkarvaista turhaa, tyhjensin selainhistorian (Clear All History). A vot, sisäänkirjaus toimi taas. Täsmällinen syy toimimattomuuteen jäi silti vähän hämäräksi. Ehkä selaimessa oli jo rompetta niin, että joku sisäänkirjautumisen aikaraja tms. tuli täyteen ja käyttäjä ohjattiin "virheosastolle". Sitä ilmoitusta on ollut joskus tilapäisesti näkynyt wikipedian ollessa kuormittautuneena. Nyt ei tämä ollut syynä, kun toisilla selaimilla ei estettä ollut. Mutta kiitos vihjeestä, suunta oli oikea! Aloitin ehdotuksesi mukaan, ja jatkoin selaimen ylläpitoa himpun lisää. Ongelma sai ratkaisun. --Paju (keskustelu) 19. marraskuuta 2014 kello 20.29 (EET)

Jatkoa aiempaan: Sisäänkirjottautumisongelma (ohjaus viipeellä Wikimedia Foundation Error -sivulle) esiintyi aiempaa pahempana koko keskiviikon 4.12.2014. Pääsin sisään kerran koko päivän aikana vaihtamalla tunnuksen salasanan, mutta en päässyt sisään enää toista kertaa kerran uloskirjottauduttuani. Jos naputelen tarkoituksella väärän salasanan, se kyllä ilmoittaa tästä ihan oikein, mutta oikealla salasanalla sisäänkirjauks ohjataan tuonne virheosastoon, eikä editointeja pääsyt tekemään. Sisäänkirjottautumisen ohjaus Wikimedian ongelmasivulle toistui useita kymmeniä kertoja päivän aikana. Pari muuta samassa työpisteessä pyörinyttä pääsivät luvallani samalle koneelle ja käytössäni olleella selaimella sisään fiwikiin kun pyysin heitä kokeilemaan ongelmitta (kahdella oli tunnarit tänne). Mutta Paju-tunnuksella en sisälle päässyt. Ongelma esiintyy nyt myös eri laitteilla ja myös mobiililaittella sisään yrittäessä ja kaikilla kokeimallani 3-4 eri selaimella, kolmen eri verkon kautta. Cachen, historian, talletetun salasanan tyhjennykset ja mainossuotimien tilapäiset poistot eivät auttaneet. Kone käyty läpi 3 eri virusskannerillakin. Ei tunnu sattumalta. Mikä voisi olla tuollaisen systemaattisen virheohjauksen syynä? Hakuammuntaa: Onkohan jotain käyttäjätunnuskohtaisia puskureita fi.wikipedian tai wikimediasäätiön puolella, joka olisi ylittynyt?? Ei kai kukaan ohjaa Paju-tunnusta vahingossa tai tahallaan sisäänkirjauksessa tietoisesti "mappi Ö:hön" ja näin estämään käyttäjätunnuksen käytön? Olisiko ajatusta, miten tunnarin sais taas toimimaan... Tein uuden aputunnarin (Paju2), että pääsin kommentoimaan.--Paju2 (keskustelu) 5. joulukuuta 2014 kello 01.08 (EET)

Hartzilla ainakin toimii sisäänkirjautuminen (kokeilin juuri ulos ja sisään). Jos sinulla on älypuhelin, esim. iPhone tai Android-luuri, niin kokeile onnistuuko sisäänkirjautuminen älypuhelinta käyttäen? Jos muut pääsivät samalla koneella ja samalla selaimella kirjauduttua sisään, mutta sinä et päässyt? Kummallista. Kokeile älypuhelimella tai toisella pöytätietokoneella, että onnistuuko sitten? --Hartz (keskustelu) 5. joulukuuta 2014 kello 01.13 (EET)
Ehkä Paju-käyttäjätunnuksen tiedot on jossakin eri tietokannassa tai eri palvelimella kuin Hartz-käyttäjätunnuksen tiedot? Ehkä Paju-käyttäjätunnuksen sisäänkirjautumisessa tarvittavia tietoja ei saada noudettua palvelimelta/tietokannasta? Ehkä siksi saat virheilmoituksen? Mitä "Wikimedia Foundation Error" -ilmoituksessa tarkemmin lukee? Jotenkin Wikimedia Foundationilla ei kaikki toimi oikein, sillä tietokantaan/palvelimeen ei saada yhteyttä. --Hartz (keskustelu) 5. joulukuuta 2014 kello 01.17 (EET)

Eli: Vika/Bugi/Erityiskäsittely on siis yhä päällä, ja oli myös pe-su (kokeiltiin noin 50 kertaa, 3 eri koneella, mukana myös tällä kertaa mobiililaite. Näissä siis eri OS-maakarin käyttöjärjestelmät). Tänään olen kahdesti päässyt Paju-tunnuksella sisälle, mutta tämä onnistui ainoastaan salasanan vaihdon kautta. Kun loggaan ulos ja yritän muutaman minuutin päästä uudella tunnuksella sisään, tapahtuu vastaava (vihamielinen) uudelleenohjaus. On aika hankalaa, tehokkaasti estää osallistumista. Eli vika ollut muotoa (teksti sivulle keskitettynä, muutamaa eri fonttikokoa käyttäen):
Esim.1, selain 1

Wikimedia Foundation
Error
Our servers are currently experiencing a technical problem. This is probably temporary and should be fixed soon. Please try again in a few minutes.
If you report this error to the Wikimedia System Administrators, please include the details below.
Request: POST http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot:Kirjaudu_sis%C3%A4%C3%A4n&action=submitlogin&type=login&returnto=Nukketeatteri+Sampo&returntoquery=oldid%3D2037078, from 10.20.0.138 via cp1053 cp1053 ([10.64.32.105]:3128), Varnish XID 2354709726
Forwarded for: OMA-IP, 10.20.0.140, 10.20.0.140, 10.20.0.138
Error: 503, Service Unavailable at Mon, 08 Dec 2014 12:32:30 GMT

Esim. 2, selain 2: 20 min aiemmin vaihdetulla salasanalla ei pääse sisälle

Wikimedia Foundation
Error
Our servers are currently experiencing a technical problem. This is probably temporary and should be fixed soon. Please try again in a few minutes.
If you report this error to the Wikimedia System Administrators, please include the details below.
Request: POST http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot:Kirjaudu_sis%C3%A4%C3%A4n&action=submitlogin&type=login&returnto=Wikipedia:Etusivu, :from 91.198.174.72 via cp1068 cp1068 ([10.64.0.105]:3128), Varnish XID 523992095
Forwarded for: OMA-IP, 10.20.0.140, 10.20.0.140, 91.198.174.72
Error: 503, Service Unavailable at Mon, 08 Dec 2014 12:59:58 GMT

edellä olevassa ilmoituksessa OMA-IP on käyttäjän IP-numero. Jälkimmäisessä viestissä oleva IP-numero 91.198.174.72 kuuluu taas wikimediasäätiölle (Hollanti). Tuo returnto-osoite muuttuu sen mukaan, miltä sivulta yritän logata sisään. 10.20.0.-alkuiset IP-numerot kuuluvat IANA:lle (Internet Assigned Numbers Authority). On huomattavaa, että kahdella testilaitteesta ovat - samalla selaimella, Paju-käyttäjän sisäänkirjautumisyritysten välissä - pari työtoveriani/ ystävääni kokeilleet omalla fiwiki-tunnuksillaan sisäänkirjautumista kymmenkunta kertaa, ja ne ovat sujuneet poikkeuksetta ongelmitta. Paju-tunnus sen sijaan vaikuttaisi saavan erityiskohtelun. --Paju (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 15.31 (EET), ennen osoitteenmuutoksen jälkeistä poisloggaamista

Sellainen tastauspyyntö, että silloin kun sisäänkirjaantuminen ei toimi niin onnistutko kirjautumaan enwikin tai commonsin kautta? --Zache (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 15.35 (EET)
Joo, pystytkö Paju kirjautumaan muihin Wikimedia Foundationin hankkeisiin, kuten englanninkieliseen Wikipediaan? Commonsiin? Meta-Wikiin? Valitse mikä tahansa muu kuin suomenkielinen Wikipedia. Ja tule muualla sisäänkirjautumisen jälkeen sitten tänne suomenkieliseen Wikipediaan -- tällöin sinun pitäisi olla kirjautunut Paju-tunnuksella täälläkin (ns. unified login https://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Unified_login). Tämä toimii esim. niin, että jos kirjaudun sisään Wikisanakirjan puolella ja sitten kurkkaan tänne suomenkielisen Wikipedian puolelle, niin minun ei tarvitse kirjautua täällä erikseen, vaan saan lyhyen viestin, jossa sanotaan jotain automaattisesta sisäänkirjautumista tms. kun on jo sisäänkirjautunut muualla. --Hartz (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 15.46 (EET)
Kyllä Paju pystyy, eikä noissa (en/Commons/MediaWiki) ole juuri ongelmaa ollut. (Enkkuwikissä tais olla kerran tai kaksi, tulkitsin ne palvelimen ylikuormittumistilanteiksi). --Paju (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 15.53 (EET), ja päivän 3. salasana (olen kohta poissa muutaman tunnin)
Korostettakoon, etten ole vallannut kaikkien wikipedioiden Paju-tunnusta. Ru-wikissä on ollut joku toinen toimija. Kokeilin siis fi-wikille samaa salasanaa kuin enwikissä, muttei se pitkään toiminut. Erikieliset wikit ovat toimineet hyvin omilla salasanoillaan. Ja toimivat tälläkin hetkellä - paitsi ei fiwiki.--Paju (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 15.59 (EET)
Paju: Osaatko sanoa, että minkä operaattorin verkkoa käytät silloin kun tuo sisäänkirjautuminen ei toimi? (kysymys liittyy siihen, että yritän sulkea pois sitä vaikuttaako operaattori tuon sisäänkirjautumisen toimivuuteen; Artomon IP ja Velman IP silloin kun kertoivat ongelmista olivat molemmat Elisan verkosta. ) Toinen opt-out kysymys on, että seuraavan kerran kun sisäänkirjautuminen ei toimi niin kokeilisitko avata firefoxista incognito tabin (new private window) ja kuittaatko, että vaikuttiko yksityisen välilehden käyttö ongelmaan mitenkään. Jos pääset privaattivälilehdellä kirjautumaan sisälle, niin testaa tämän jälkeen toimiiko normaalilla välilehdellä kirjautuminen. Velma voisi kertoa samat tiedot mikäli jos pääset kirjautumaan sisälle jossain välissä. --Zache (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 19.32 (EET)
Ongelma esiintynyt ainakin DNA:n, TeliaSonera:n (Sonera) ja TeleFinlandin verkoissa. En ulkoa muista yhden toimipisteen palveluntarjoajaa, voin tarkistaa viimeistään ke, kun käyn taas siellä. (en ole varma, ehdinkö ti) --Paju (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 20.51 (EET), nyt käytössä päivän 4. salasana
Firefoxin yksityisen välilehden (new private window) käyttö sisäänkirjautumisessa ei auta asiaa, toista kertaa salasanalla ei pääse sisälle. Ja vika oli siis ollut muilla selaimilla esim. IE ja Opera (tuoreimmat versiot) ja ainakin myös Android-ympäristössä tulikettua, Operaa tai IE:tä käytettäessä.--Paju (keskustelu) 9. joulukuuta 2014 kello 13.29 (EET)
Kiitos tiedosta. Tuo oli oikeastaan odotettu lopputulos, mutta halusin varmistaa. Käyn kirjaamassa tämänkin tuonne tiketille. --Zache (keskustelu) 9. joulukuuta 2014 kello 13.43 (EET)

Velma täällä huutelee, että mulla on nyt ollut samoja ongelmia viikon. Sv-wikissä on sama tunnus ja salasana enkä pääse sinnekään. Nyt kun kokeilin, niin commonsiin ja wikidataankaan en pääse. Eri koneilla (Win 7 kuitenkin kaikissa) ja eri selaimilla kokeiltu, myös välimuistin tyhjentelyä tehty. --80.248.164.6 8. joulukuuta 2014 kello 16.52 (EET)

phabricatorissa on tiketti T75462 joka voi liittyä tähän samaan asiaan. Copypastetin nuo Pajun virheviestit ja käänsin olennaisimmat asiat noista kertomistanne virheistä sinne. --Zache (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 18.04 (EET)
Eli toistan: käyttäjän Paju sisäänkirjaus esim. enwiki, svwiki, commons ja mediawikiin toimii ongelmitta (testattu pariin otteeseen ma 8.12.2014). Koska en ole käyttäjätunnuksiani yhtenäistänyt, noissa kaikissa salasanat eivät ole (tietenkään) samoja.--Paju (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 21.04 (EET)
Jep, ja koska tunnuksia ei ole yhdistetty niin Wikimedia Foundationin wikit käsittelevät noita erillisinä tunnuksina. Tilanne on periaattessa sama kuin se, että Velman päätunnus ei toimi, mutta altteri toimii. Artomolla oli sama havainto eli ongelma on koskenut vain hänen päätunnustaan, mutta kakkostunnukset ovat toimineet. --Zache (keskustelu) 8. joulukuuta 2014 kello 21.12 (EET)
Kannattaa joka tapauksessa yhdistää tunnus, jos vain mahdollista: Toiminnot:Yhdistä tunnus (eli Special:MergeAccount; sisäänkirjautuneena ja linkkiä napsauttamalla yhdistäminen onnistuu). Suunnitelmien mukaan huhtikuussa 2015 tehdään lopulliset SUL-viimeistelyt, joiden jälkeen kukin käyttäjänimi vastaa yhtä kaikissa Wikimedia-wikeissä toimivaa tunnusta. Toki automatiikka tuolloin hoitelee sellaiset tapaukset, joissa samalla käyttäjänimellä on esim. fiwikissä, svwikissä ja Commonsissa asetuksissa sama salasana tai sähköpostiosoite, mutta muuten saattaa tulla tarpeettomia ongelmia, jos ei ole yhdistämistä siihen mennessä tehnyt, vaikka onkin itse ollut käyttäjänimensä ainoa haltija. –Ejs-80 9. joulukuuta 2014 kello 14.20 (EET)
Toistaiseksi pidän turvallisempana pysyä erillisissä salasanoissa yms. Ainakaan alustavasti en ole aikonut yhtenäistää tunnuksia, mm. koska wikiyhteisön eräässä kieliversiossa on toiminut joku toinenkin samalla käyttäjätunnuksella, ja mielestäni meillä molemmilla on oikeus tunnuksiinsa/identiteettiinsä. --Paju (keskustelu) 11. joulukuuta 2014 kello 15.53 (EET)
Niitä varten, joita tekniset yksityiskohdat kiinnostavat: Phabricatorin SUL-tunnusjärjestelmän loppuunvientiin liittyvät tehtävät. –Ejs-80 9. joulukuuta 2014 kello 14.45 (EET)

Pääsin sisään tänne, jeeee! Nyt koitan vielä tunnusten yhdistämistä! --Velma (keskustelu) 10. joulukuuta 2014 kello 15.50 (EET)

Paju ei päässyt tunnuksellaan sisään 10.12. ja 11.12. normaalisti, ainoastaan salasanaa vaihtamalla kertaalleen. Bugi/vika toistuu entiseen tapaan ulosloggaamisen jälkeen, uudestaan sisäänkirjautuessa. Reitittimetkin resetoitu yhdessä osoitteessa, IP-numeron vaihtuminen ei auttanut asiaa. Huomattavaa on, että sisäänkirjottautumista käsittelevä järjestelmä selkeästi tietää, milloin sisään yritetään kirjoittautua oikealla salasanalla (jolloin ohjaus tapahtuu yllämainittuun tapaan Wikimedia säätiön virheosastolle) ja milloin väärällä (toteaa että annettu väärä salasana, ja pyytää uudelleen, muttei ohjaudu Wikimediasäätiön virheilmoitukseen). Todettakoon, että myös tänään 11.12. tuttuni näytti pääsevänsä tunnuksellaan sujuvasti sisään Paju-käyttäjän kahden epäonnistuneen loggausyrityksen välissä. Olisiko lisäohjeita, miten tästä viasta pääsisi eroon? --Paju (keskustelu) 11. joulukuuta 2014 kello 15.53 (EET)
Loin tunnuksen phabricatoriin ja kirjasin yllämainitsemani huomion siitä, että käyttäjän oikean tai virheellisen salasanan syöttäminen vaikuttaisi tunnistettavan käyttäjätunnuksen sisäänkirjautumisen alussa. Väärää salasanaa käytettäessä tulee (varsin nopeasti) normaali punaisella korostettu ilmoitus virheellisestä salasanasta ja annetaan uusi naputtelumahdollisuus. Oikean salasanan käyttö puolestaan ohjataan tuonne säätiön Virheosastolle. --Paju (keskustelu) 11. joulukuuta 2014 kello 16.31 (EET)
Hyvä. Naksuttelin kokeeksi fiwikistä kaikki väärinkäyttösuodattimet pois päältä jos se vaikuttaisi johonkin ja jos viitsit kuitata, että vaikuttiko tuo johonkin kun jossain vaiheessa taas yrität kirjautua sisälle. Lähtöolettamukseni on, että tuo väärinkäyttösuodattimet eivät vaikuta tähän. Siitä miten tuosta pääsisi eroon, niin ainoa tietämäni tapa kiertää ongelmaa on toisen tunnuksen luominen ja sen käyttäminen siihen asti kunnes ongelma on ratkaistu. Ongelma siis näyttäisi olevan käyttäjätunnuskohtainen ja oma arvaukseni sen perusteella mitä eri käyttäjät ovat kirjoittaneet niin vika on palvelinpäässä ja autentikoinnissa. Eli käyttäjät itse voivat aika vähän vaikuttaa siihen miten ongelma ilmenee. --Zache (keskustelu) 11. joulukuuta 2014 kello 16.48 (EET)
Kokeilin tuota Operalla. Ei ainakaan hetki sitten vaikuttanut. Vaihtoehdot edelleen Wikimedia Foundation Error... (oikea salasana syötetty) tai Sisäänkirjautumisvirhe... (väärä salasana syötetty). Eli tämän puolesta väärinkäyttösuotimet voi palauttaa. --Paju (keskustelu) 11. joulukuuta 2014 kello 18.01 (EET)
Kiitos. Pistin väärinkäyttösuodattimet takaisin päälle. --Zache (keskustelu) 11. joulukuuta 2014 kello 18.20 (EET)

Huomautin ja hoputin tästä asiasta jälleen viime yönä (phabricatorin tiketti T75462). Vika näyttää nyt korjatun, useat käyttäjät eri wikipedioista ovat vahvistaneet tämän. Myös allekirjoittaneen sisäänloggaus onnistuu jo olemassa olevalla salasanalla, eikä globaalia käyttäjätunnusta ole tarvinnut perustaa. Suurkiitos avusta Zache, Hartz ja Velma! --Paju (keskustelu) 17. joulukuuta 2014 kello 13.53 (EET)

Ladataan keskusteluviestejä...? Kun ladattaisikin.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävyydeltään kyseenalaistettujen artikkelien keskustelusivujen alalaidassa lukee aina että Ladataan keskusteluviestejä..., mutta mitään ei koskaan tapahdu. Joskus vuosi pari sitten tämä toimi, muistaakseni myös ko. luokkasivun alalaidassa näki aina uusimmat keskusteluviestit. Miksi tämä ei ainakaan minulla toimi enää muuta kuin tälleen näennäisesti? Olisi hyödyllinen ominaisuus, voisi aktivoida merkittävyyskeskusteluja, jotka usein jäävät kovin monologimaisiksi. –Kotivalo (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 09.37 (EET)

Haloo? –Kotivalo (keskustelu) 21. marraskuuta 2014 kello 10.16 (EET)

Mun tekemä scripti. Vilkaisen sitä jossain välissä. --Zache (keskustelu) 21. marraskuuta 2014 kello 10.55 (EET)

Toiminto vähentämään päällekkäisiä muokkauksia?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olisiko mahdollista toteuttaa kahvihuoneen osastoihin sellainen toiminto, jossa voi halutessaan kirjoittaa viestinsä ensin johonkin ponnahdusikkunaan ja kun se on valmis, painaa "OK" jolloin latautuu kyseinen keskustelusivun osio johon voi liittää leikepöydälle kopioitunut oma teksti nopeasti. Nyt kirjoittaja joutuu käyttämään jotain toista tekstieditoria tai "varaamaan" keskustelusivun osion itselleen lataamalla sen ennen viestin aloitusta. Jos kirjoittaa pitkän viestin, monesti joku ehtii sillä välin kirjoittamaan oman viestin ja tallentamaan, jolloin syntyy hankala päällekkäinen muokkaus. Se linkki voisi olla jokaisen osion "Muokkaa wikitekstiä" -linkin vieressä. --Savir (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 11.04 (EET)

Lisäyksenä tuohon, että minä en itse asiassa tiedä, mitä nyt tapahtuu kun moni käyttäjä tekee päällekkäisiä muokkauksia samanaikaisesti samaan osioon ja jokainen tallentaa. Pyyhkiytyvätkö aiempien muokkajien muokkaukset pois? --Savir (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 11.10 (EET)
Se hukkaa ainakin joissain tilanteissa muokkauksen jos on useita yhtäaikaisia editoijia. Eli on mahdollista saada aikaiseksi tilanne jossa käyttäjä ei saa virhettä päälekkäisestä muokkauksesta ja tyypillisin tilanne on itselläni ollut seuraava: Olen saanut ilmoituksen päälekkäisestä muokkauksesta, mutta kun yritän tästä huolimatta tallentaa sivua uudestaan, mutta sivu on taas ehtinyt muuttua ja oma tallennukseni menee käyttöliittymässä läpi mutta mitään ei tallennu tietokantaan ja kun katson muokkaushistoriaa nii näen jonkun muun muokanneen sivua juuri samaan aikaan. --Zache (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 11.18 (EET)

Sattumalta Wikimedia-tech-listalla on hieman aihetta sivuava – eli keskustelua päällekkäisistä muokkauksista ja miten kehittää toimintoa – keskustelu käynnissä: Feature request. --Stryn (keskustelu) 20. marraskuuta 2014 kello 22.01 (EET)

Miten luokan sisällön saisi näkymään toisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miten luokan sisällön saisi näkymään toisin esim Luokka:Kuvaohjelmien kuvakaappaukset kuvat samalla tavalla kuin näkyy Toiminnot:Uudet_tiedostot niin olisi helpompi katsoa onko joku kuva väärällä lisenssillä--Musamies (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 07.37 (EET)

CatFood on ainoa keino joka tulee mieleen eikä sekään varsinaisesti tee tuota mitä haluat. Eli tuo dumppaa kategorian tiedostomuutokset RSS-syötteenä ulos. --Zache (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 11.58 (EET)

Kuvakoko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mistä on kyse, kun joutkut muokkaajat lisäävät valokuvan leveysmäärittelyn esimerkiksi 250px sijaan 250*250? Eihän suorakaiteen muotoinen kuva kuitenkaan näy neliömäisenä. Onko tässä joki hyötyaspekti, jota en käsitä? Esimerkkiartikkelina olkoon Ruotsi.--Htm (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 07.54 (EET)

Olen huomannut että jotain tuon tapaista saattaa syntyä, jos säätää kuvan kokoa visuaalisella muokkkaimella tarttumalla hiirellä kuvan kulmaan. Eli visuaalinen muokkain saattaa tuottaa tuon näköistä koodia, jos sitä käyttää kuvakoon säätöön. En muista oliko syntynyt merkintä juuri tuota muotoa, mutta ainakin se oli erilainen kuin tuo aiempi määrittelyn muoto.--Urjanhai (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 10.11 (EET)
Ahaa, kiitos tiedosta, en ole koskaan muokannut visuaalisesti. --Htm (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 10.18 (EET)
Enwikin kuvatutoriaalissa on selitys tuolle: en:Wikipedia:Picture tutorial#Width or height in pixels, whichever makes the image smaller. Annetuista leveys- ja korkeusarvoista valikoituu skaalauksen lähtökohdaksi jompikumpi sen perusteella, kumpi arvoista tuottaa pienemmän kuvan. Näin ollen esimerkiksi kokomäärittely 150x150px johtaa siihen, että kuva mahtuu sen kokoisen alueen sisälle (jos kuvasuhde on vaikkapa 5×3, niin 150×90 < 250×150, joten vertailluista vaihtoehdoista kuvakooksi valikoituu 150×90). –Ejs-80 22. marraskuuta 2014 kello 11.08 (EET)

Image array[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onko meillä en-wikin Image arrayta [4] vastaavaa mallinetta? J.K Nakkila (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 10.47 (EET)

Ei taida olla. Sen voisi kyllä minusta kopioida fiwikiin jos sitä tarvitaan. --Zache (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 11.10 (EET)
Mites tuo käytännössä onnistuu? J.K Nakkila (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 11.30 (EET)
Pitää kopioida en:Module:Image array nimelle Module:Image array ja Template:Image_array nimelle Malline:Image_array fiwikiin. Ohjeisivua ei tarvitse kopioida, koska se ei kuitenkaan toimisi fiwikissä. Noin tuon siis saa toimimaan identtisesti enwikin kanssa jos se riittää sinulle. Voin katsoa miten mallineen parametrit saa käännettyä suomeksi illemmalla. (vaatii pienen koodimuutoksen tuohon moduuliin)--Zache (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 11.46 (EET)
No, kokeilen jos tuo onnistuu. Voiko tota käyttää ennen kuin se on käänetty? J.K Nakkila (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 11.52 (EET)
Eip toiminut ihan toivotulla tavalla. [5] J.K Nakkila (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 12.11 (EET)
Nyt se toimii (diff). Siirsin ohjetekstit noinclude-tagien sisälle. Eero Saarisesta ei ole muuten kuvaa commonsissa, koska se ei ole vapaa. Tuota enwikin kuvaa ei voi käyttää fiwikissä, koska meidän sitaattioikeussäännöt ovat erillaiset. Tai ainakaan en itse käyttäisi. Tsekkaan nuo ohjetekstit samalla tarkemmin kun katson parametritkin. --Zache (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 12.22 (EET)
Voisko nimeksi muuttaa jo näin heti aluksi Malline:Kuvagalleria tai Malline:Pienoiskuvagalleria? Helpompi muistaa.--Nedergard (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 13.17 (EET)
Sirrä vaan jommalle kummalle. J.K Nakkila (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 13.27 (EET)
Pitäkää Module:Image array alkuperäisellä nimellään, koska jos kopioidaan enwikistä mallineita jotka käyttävät sitä niin ei tarvitse ruveta tunkkaamaan moduulin nimiä. Mallineen nimi voi olla mikä tahansa. --Zache (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 13.42 (EET)
Pienoiskuvagalleria lienee parempi, koska käyttötarkoitus on lähinnä tietolaatikoissa. OK? Moduulin nimellä ei ole väliä, koska sitä muokkaajat eivät käytä.--Nedergard (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 14.22 (EET)
Done. J.K Nakkila (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 14.51 (EET)

Kuvan koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjamalline kaipaisi kuvan kokoa, kun kuvat ovat joskus epäskarppeja. Mielestäni sen on voinut aiemmin lisätä siihen, mutta kuten mallinesivulla lukee, jotain muutoksia on tehty, ja ehkä siinä se on hävinnyt. --Abc10 (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 17.23 (EET)

Toimiiko tämä [[kuva:nimi.jpg|250px]], kokeileppa--Musamies (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 17.29 (EET)
Ei näytä toimiva. Kuva sinänsä pienenee halutun kokoiseksi, mutta tulee ylimääräistä tekstiä. --Abc10 (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 18.08 (EET)
Mallineessa ei ole kuvan koon muuttamista mahdollistavaa koodia, vaan se näyttää olevan automaattisesti 200x300px. --Stryn (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 18.18 (EET)
Tuo tieto minulla on, mutta epäselvästi esittämäni pyyntö tarkoitti, että jos joku viitseliäs sinne sen tekisi. --Abc10 (keskustelu) 26. marraskuuta 2014 kello 18.21 (EET)
Käyttäjä Zache hoiti mallineen pyynnöstäni kuntoon. --Abc10 (keskustelu) 27. marraskuuta 2014 kello 18.49 (EET)
Saman ominaisuuden voisi lisätä kaikkiin tietolaatikkomallineisiin, joihin on mahdollista liittää kuva. Esim. monet henkilömallineet eivät sisällä kuvan koon säätämismahdollisuutta, minkä vuoksi useissa henkilöartikkeleissa näkyy ikävästi suttuinen suurennos pienestä ja epätarkasta kuvasta. --Risukarhi (keskustelu) 1. joulukuuta 2014 kello 15.13 (EET)

Palvelimen välimuisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

En enää löydä miten päivitetään.. vai onko se enää manuaalisesti mahdollistakaan. --Höyhens (keskustelu) 27. marraskuuta 2014 kello 00.49 (EET)

Sivujen historia -välilehdeltä löytyy linkki "päivitä sivu" joka päivittää kyseisen sivun välimuistikopion. --Zache (keskustelu) 27. marraskuuta 2014 kello 16.32 (EET)

Luokka:Sivut, joissa on script error[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehtisikö joku perehtyä kahteen sivuun luokassa Luokka:Sivut, joissa on script error. Joku moduulivirhe. --Pxos (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 20.04 (EET)

Korjattu Wikidatassa. Virheilmoitus johtui siis siitä, että Wikidatassa ei oltu ilmoitettu päivämäärää asukaslukutiedolle. --Stryn (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 21.57 (EET)

Viitemallineen osoiterivin hakasulut ja niiden kierto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hei. Huomasin artikkelia Moldovan parlamenttivaalit 2014 lähteistettäessä pulman erään viitteen kanssa. Lisätty viite oli muotoa

<ref name="EurasiaDailyMonitor-11.2014">{{Verkkoviite | osoite =http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews[tt_news]=43072 | nimeke =Putin Puts Gagauz in Play Against Moldova and the West| Selite= Eurasia Daily Monitor Volume: 11 Issue: 201 | ajankohta= 11.11.2014 | julkaisija = The Jamestown Foundation, jamestown.org| viitattu =1.12.2014 | kieli ={{en}} }}</ref>

Tämän viitteen osoiterivin hakasulut koodautuvat väärin, koska niitä ei ymmärretä osaksi osoitetta. Osaisiko joku auttaa miten pulmasta pääsisi eroon tai miten se voisi kiertää. Ystävällisesti, --Paju (keskustelu) 1. joulukuuta 2014 kello 14.34 (EET)

Vaihdoin hakasulut koodiksi. Esim. tätä sivua voi käyttää apuna tällaisissa tilanteissa (HTML Number -sarake). --Savir (keskustelu) 1. joulukuuta 2014 kello 14.44 (EET)
Kiitos Savir nopeasta ja osaavasta korjauksesta!--Paju (keskustelu) 1. joulukuuta 2014 kello 14.46 (EET)

Haku aikajärjestyksessä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun tekee jonkun haun, vaikka "toimesta", niin tulokset tule jossain arvotussa järjestyksessä. Pystyykö mitenkään saamaan aikajärjestyksessä, eli näkemään mitkä on uusimmat? --THautala (keskustelu) 2. joulukuuta 2014 kello 17.08 (EET)

Ei tietääkseni. Lataa koneellesi fi-wikin tietokantadump ja AutoWikiBrowser (kts. Wikipedia:AutoWikiBrowser; https://dumps.wikimedia.org/fiwiki/20141115/fiwiki-20141115-pages-articles.xml.bz2 430Mt). AutoWikiBroserin sisältämällä Database Scannerilla saat haettua tietokantadumpista kaikki aikajärjestyksessä (artikkelin luontihetken mukaan). --Hartz (keskustelu) 2. joulukuuta 2014 kello 17.15 (EET)
Joo, en tajunnut tuosta mitään, joten antaa olla. Kiitos vain:) --THautala (keskustelu) 2. joulukuuta 2014 kello 17.20 (EET)

Tyhjennä muotoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräässä artikkelissa keskusteltiin eräistä kursivoinneista ja niiden mahdollisesta poistamisesta. Samalla eräitä kursivoituja sanoja linkitettiin. Tällöin huomasin, että linkkejä on kätevä lisätä visuaalisella muokkaimella, samoin kuin lisätä ja poistaa kursivointeja. Kuitenkin jos olisi halunnut visuaalisella muokkaimella poistaa kursivoinnin linkitetystä sanasta, niin tämä ei onnistunut poistamatta samalla linkitystä. Tekstinkäsittelyohjelmissahan tämä menee niin että jos valitsee tekstin ja valitsee kursivoinnin kun teksti on jo kursivoitu, niin saa kursivoinnin pois, mutta muut muotoilut säilyvät. Jos tässä olisi ollut käytössä sama mahdollisuus, niin olisi voinut esim. poistaa sanoista kursivoinnin poistamatta samalla linkitystä. Nyt tämä toimenpide vaatii menemistä wikitekstiin. En tiedä saisiko tätä muutettua visuaalisessa muokkaimessa, mutta jos saisi, niin se olisi varmaan ihan mukava.--Urjanhai (keskustelu) 3. joulukuuta 2014 kello 15.15 (EET)

Kursivoinnin saa poistettua linkitetystä tekstistä, kun valitset sen linkitetyn tekstin (highlight, "maalaa" tms.) hiirellä, ja sen jälkeen klikkaat sitä kursivointi-painiketta. --Stryn (keskustelu) 3. joulukuuta 2014 kello 16.56 (EET)
Luulen että koetin tuota, mutta olin kai vain siten vähän huolimaton. Ok.--Urjanhai (keskustelu) 3. joulukuuta 2014 kello 18.19 (EET)
You should join the conversation here, I think. best, --Elitre (WMF) (keskustelu) 4. joulukuuta 2014 kello 21.00 (EET)

Tynkäskripti Gadgeteihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heips, olen koodannut skriptin, joka löytyy sivulta Käyttäjä:Hartz/common.js (sivulla ei muuta). Skriptin avulla kyetään mittaamaan artikkelin tekstisisällön pituus ja ilmoittamaan, jos artikkelissa on käytössä tynkämalline (tynkämalline on artikkelin alaosassa, joten sitä ei aina näe niin hyvin). Skripti ilmoittaa tiedot sivun otsikon alapuolella: "Pituus: x tavua; Tynkä: {{tynkä/Yhteiskunta}}. Jos artikkelin pituus on alle 1000 tavua, mallineen teksti on keltaisella, jos 1000-2000 tavua oranssilla, jos alle 2000-3000 tavua punaisella ja jos yli 3000 tavua niin punaisella ja samalla lihavoituna. Skripti lisää "Muut"-valikkoon vaihtoehdon "Epätynkä", jota painamalla tynkämerkintä voidaan poistaa artikkelista automaattisesti, mutta se pyytää käyttäjältä vielä tavanomaisen "Tallenna"-painalluksen näytettyään diffin. Tuo on ihan kätevä skripti, joka voisi olla Gadgeteissa valittavana heille, joita kiinnostaa tynkämerkintöjen poisto artikkeleista. --Hartz (keskustelu) 6. joulukuuta 2014 kello 12.39 (EET)

Jatkokehitettävissä Viitteetön-skripti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuosta koodipohjasta saisi pienellä jatkokehityksellä toisen version, joka selvittäisi löytyykö artikkelin tekstistä <ref></ref>-tägejä tai vastaavia viitemerkintöjä ja onko valmiiksi {{lähteetön}}-malline artikkelissa. Skriptillä voisi sitten lisätä mallineen {{lähteetön}} artikkelin yläosaan... Itse asiassa skripti voisi laskea kaikkien viitemerkintöjen lukumäärät ja esittää ne sivun otsikon alla tiiviissä muodossa... Tällaisen version kehittäminen ei vaatisi muuta kuin tunnin työn jos sitäkään... --Hartz (keskustelu) 6. joulukuuta 2014 kello 13.26 (EET)

Uusi malline muokkaustilan ongelmavalikkoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miten lisätään uusi ongelmamalline Malline:Korjattava/johdanto artikkelin muokkaustilassa näkyvän "Ongelmat"-valintalaatikon "Korjaukset"-riville "Määritelmä"-painikkeen oikealle puolelle? --Savir (keskustelu) 14. joulukuuta 2014 kello 21.42 (EET)

Se lisätään edittools.js-järjestelmäviestiin (tehty muutos). Muutoksen jälkeen pitää päivittää selaimen välimuisti ja odotella mahdolisesti hetki siihen, että Wikipedian palvelimen välimuistiversio on päivittynyt myös. (ts. muutos ei ole välttämättä välittömästi nähtävissä) --Zache (keskustelu) 14. joulukuuta 2014 kello 22.05 (EET)

"Juuri nyt" -lista ei päivity[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajankohtaissivun juuri nyt luetuimmat artikkelit -lista ei näköjään ole päivittynyt muutamaan päivään. --Savir (keskustelu) 17. joulukuuta 2014 kello 10.19 (EET)

Muutin koodia hieman. Sivu ei päivittynyt, koska koodi oletti Sylvi (elokuva) -artikkelin olevan olemassa ja se oli poistettu. --Zache (keskustelu) 17. joulukuuta 2014 kello 11.01 (EET)

Bottejen tekninen toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ymmärtääkseni botit ovat tietokoneohjelmia, joilla voi muokata Wikipediaa automaattisesti. Siinä onkin suurin piirtein kaikki, mitä niistä tiedän. Ohjelmoiko botin ohjaaja bottinsa itse? Millä ohjelmointikielellä? Ajetaanko bottia omalla konella vai Wikimedian serverillä? Miten? --Geohakkeri (keskustelu · muokkaukset) 18. joulukuuta 2014 kello 12.12 (EET)

Botteja voi ohjelmoida itse tai käyttää valmiita skriptejä sellaisenaan tai omien viritysten apuna. Yleisimmin käytetty valmis paketti lienee Pythonilla toteutettu Pywikibot. Useimpia botteja voi hyvin ajaa omalla koneella, mutta myös Wikimedian palvelimella ajaminen on mahdollista (ks. wikitech:Help:Tool Labs). --Silvonen (keskustelu) 18. joulukuuta 2014 kello 22.43 (EET)
Olen viime aikoina hieman haaveillut omasta botista ja varmaankin sellaisen osaisin Pywikibotin avulla väkertää. Ajatuksenani on ollut ajaa bottia Raspberry Pi -purkillani. Siistisin esimerkiksi luokkaa Luokka:Sivut, jotka käyttävät kaksinkertaisia argumentteja mallinekutsuissa. Kuulostaako hyvältä? Tarvitsen varmaankin oman käyttäjätunnuksen botin ajamiseen, vai mitä? --Geohakkeri (keskustelu · muokkaukset) 19. joulukuuta 2014 kello 11.27 (EET)
Jep, tarvitset botille erillisen käyttäjätunnuksen ja sille bottimerkinnän. Sivulla Wikipedia:Botit kerrotaan bottimerkinnän pyytämisestä. --Silvonen (keskustelu) 19. joulukuuta 2014 kello 11.41 (EET)
Laitan asian hautumaan korvan taakse. Pistän bottipyynnön, kun on Geobotin aika (menee vielä aika kauan). Kiitos ohjeista! --Geohakkeri (keskustelu · muokkaukset) 20. joulukuuta 2014 kello 09.50 (EET)