Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Copyleft.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Newspaper.svg
Chat bubbles.svg
Nuvola apps filetypes.svg


TemplateDatan muokkaamiseen työkalu käyttöön fi-wikissä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Visuaalista muokkainta käytetään varsin paljon, niin myös mallineiden pitäisi tukea Visuaalista muokkainta. Sen vuoksi mallineisiin pitäisi lisätä TemplateData, jonka lisääminen puolestaan vie aikaa ja järjen ennen pitkää. Ehdotankin, että otamme fi-wikiinkin käyttöön TemplateDatan generointia/muokkaamista helpottavan sitä varten suunnitellun graafisen työkalun. Se on jo käytössä muutamissa muissa Wikipedioissa. Esimerkki työkalun toiminnasta löytyy sivulta https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Template:Cite_web/doc&action=edit (Manage template documentation sivun yläosassa). Jos vastustusta ei ilmene, niin voin tehdä Bugzilla-pyynnön tässä lähipäivien aikana. --Stryn (keskustelu) 13. heinäkuuta 2014 kello 16.04 (EEST)

Tilannepäivitys: Tulee käyttöön maanantaina / Will be deployed on Monday. Bugzilla:68184. --Stryn (keskustelu) 18. heinäkuuta 2014 kello 23.07 (EEST)

Järjestelmäviesti:Templatedata-editbutton määrittää ilmeisesti mallineen muokkaustilassa näkyvän työkalun linkkitekstin. Näkyykö teillä "Näytä historia" välilehti? Minulla ei jostain syystä näy vaikka muilla Järjestelmäviesteillä näkyy. Minusta suomennos "Hallitse mallineen dokumentaatiota" ei ainakaan nykytilanteessa ole onnistunut, koska toiminnolla hallitaan vain ja ainoastaan TemplateDataa. "Muokkaa mallineen TemplateDataa" tai "Muokkaa mallineen TemplateData-osiota" kuvaisi minusta asian paremmin. Lieneekö mahdollista lisätä painikkeen perään linkki ohjeeseen? --Usp (keskustelu) 30. heinäkuuta 2014 kello 17.53 (EEST)

Näkyy "näytä historia" -välilehti ihan normaalisti ainakin mulla. Näetkö sen kaikilla muilla sivuilla paitsi mallinesivuilla? Totta puhut, tarkemmin asiaa tuumittuani olet oikeassa, ja se pitäisi nimetä TemplateDataan liittyväksi. --Stryn (keskustelu) 30. heinäkuuta 2014 kello 17.59 (EEST)
Siis historia -linkiä ei näy ainoastaan mainitulla järjestelmäviesti sivulla. Lienekö kyseessä se, että sivulla ei ole historiaa vaan se on tuotu jotenkin suoraan tietokantaan.--Usp (keskustelu) 30. heinäkuuta 2014 kello 18.36 (EEST)
Aa joo, nyt ymmärsin. Järjestelmäviesteissä ei ole historiasivua, mikäli järjestelmäviestiä ei ole luotu/muokattu paikallisesti fi-wikissä. Järjestelmäviestithän tulevat automaattisesti Translatewikin kautta. --Stryn (keskustelu) 30. heinäkuuta 2014 kello 18.38 (EEST)

Tietosuojakäytäntö -linkki käyttäjän valikossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos oikean yläkulman alasvetovalikosta valitsee "Tietosuojakäytäntö" -kohdan, ohjataan sivulle Wikipedia:Tietosuojakäytäntö, jota ei ole olemassa. Alareunan "Tietosuojakäytäntö" linkki ohjaa sivulle https://meta.wikimedia.org/wiki/Privacy_policy/fi . Onko kaksi linkkiä tarpeellisia ja jos tuo alasvetovalikon linkki säilytetään, mistä sen voi muuttaa? Privacy Policy/fi -sivu on muuten ikävän osittaisesti käännetty. --Harriv (keskustelu) 14. heinäkuuta 2014 kello 12.04 (EEST)

Betaominaisuuksia piti pistää päälle ennen kuin koko alasvetovalikon löysin. https://translatewiki.net/wiki/MediaWiki:Privacypage/fi, on tosin myös paikallinen Järjestelmäviesti:Privacypage mutta jostain syystä ohitetaan. --Anr (keskustelu) 14. heinäkuuta 2014 kello 13.10 (EEST)
Ohje-sivukin menee artikkeliin Https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Help:Contents ... Näyttää olevan jo kehittäjien tiedossa: Bugzilla:64909 ja Bugzilla:65427. --Stryn (keskustelu) 14. heinäkuuta 2014 kello 19.42 (EEST)
Käännöstyössä on monta vaihtoehtoa: a) Wikimedia-säätiö palkkaa ammattikääntäjän, b) tavikset kääntävät tekstin suomea muistuttavaksi englanniksi, jolloin siitä tulee sellainen kökkerö, c) tai sitten yksi vapaaehtoinen masokisti jaksaa tehdä huolellista työtä kääntämällä koko pitkän ja raskaan sisällön huolitellulle ja oikealle suomelle käyttäen oikeita termejä. Jos mikään vaihtoehdoista ei toteudu, se saa jäädä sellaiseksi kuin on. Säätiön henkilökunta on kasvanut, ja siellä tuotetaan yhä enemmän kaikkea tekstiä, joka muka pitäisi kääntää kaikille kielille. Ajanhukkaa. --Pxos (keskustelu) 14. heinäkuuta 2014 kello 20.01 (EEST)

Viitteet-malline tarpeeton?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enää ei näköjään tarvita {{Viitteet}}-mallinetta, vaan viitteet tulevat alas ilman sitäkin. Vahingossa unohdin, eikä enää tullut punaista hälytysmerkkiä vaan itse viite. --Käyttäjä:Kielimiliisi 15. heinäkuuta 2014 kello 15.06 (EEST)

Silloin ne viitteet vain menevät aivan viimeiseksi kaikkien mahdollisten navigaatiomallineidenkin perään. Parempi siis käyttää edelleen. --Anr (keskustelu) 15. heinäkuuta 2014 kello 15.11 (EEST)
Onko tuo automatisointi siis edes hyväksi vaan päinvastoin. Nyt niitä väärään paikkaan joutuvia saa sitten korjailla, ja jos ei korjailla, ovat missä sattuu. --Käyttäjä:Kielimiliisi 15. heinäkuuta 2014 kello 15.24 (EEST)
Olen vuosia ihmetellyt, miten wiki-käyttöliittymä osaa kyllä herjata reftagien virheistä, muttei viitsi niitä itse korjata vaikka korjauksen ohjelmointi ei kai olisi juuri herjojen ohjelmointia vaikeampaa. Viitteiden automaattinen ilmestyminen on siis taivaan lahja, mutta miten tuon lahjan saisi osumaan oikeaan kohtaan artikkelissa? –Kotivalo (keskustelu) 15. heinäkuuta 2014 kello 16.51 (EEST)
Ehdotan bottiajoa. Botti haistelee onko viitteellisissä artikkeleissa viitteet-mallinetta ja tekee apinan työn tarvittaessa. --Gwafton (keskustelu) 15. heinäkuuta 2014 kello 17.59 (EEST)

coor title dms -mallineen korvaaminen Coord-mallineella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onko jotain vähemmän työlästä tapaa korvata coor title dms -mallinetta käyttävät sivut käyttämään Coord-mallinetta vai pitääkö nuo käydä käsin läpi? Coord-mallineen käyttö toisi sen sivun Toiminnot:nearby -listalle. Tässä on esimerkki muutoksesta. --Josutus (keskustelu) 17. heinäkuuta 2014 kello 11.16 (EEST)

Sä voit tehdä muutospyynnön Wikipedia:Bottipyynnöt -sivulla jolloin joku AWB:tä käyttävä tekee sen. --Zache (keskustelu) 17. heinäkuuta 2014 kello 12.37 (EEST)
Ok, tehty. --Josutus (keskustelu) 17. heinäkuuta 2014 kello 13.08 (EEST)

Useilta artikkeleilta uupuu ensisijainen koordinaattitieto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Nikerabbit listasi ne sivut jotka käyttävät Coord-mallinetta, mutta joilta silti uupuu ensisijainen koordinaatti. Reilusta 23 000 Coord-mallinetta käyttävästä sivusta ensisijainen koordinaatti uupuu reilulta 11 000 sivulta. Käytännössä siis koordinaatti ei näy sivun yläreunassa otsikon vieressä eikä ko. sivu näy Toiminnot:Nearby-listassa. Korjauksena Coord-mallineen parametrina tulee olla esim näyttö=otsikko (display=title) tai näyttö=otsikko,rivi (display=title,inline) jne. Lista sivuista löytyy täältä Käyttäjä:Nikerabbit/toissijaiset_paikantimet. Onkohan nuo vain käytävä yksitellen läpi?

Teknisenä yksityiskohtana Coord-mallineessa käytetty #coordinates:lle tulee olla asetettu primary-parametri, jotta sivulle tallentuu sijaintitieto (coordinates property) (esimerkki) --Josutus (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 14.31 (EEST)

Mikä on ensisijainen koordinaatti ja mitä muita koordinaatteja on olemassa (Wikipediassa)? -Htm (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 14.42 (EEST)
"Primary vs. secondary coordinates: primary coordinates define article subject's location, while secondary coordinates are other coordinates mentioned in the article. There can be only one primary coordinate per article, but as many secondaries as you like barring technical restrictions." [1] --Josutus (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 14.50 (EEST)
Suomenkielisessä Wikipediassa oli pitkään (joko virallisena tai epävirallisena) käytäntönä, että "title"-koordinaatteja ei käytetä, jos koordinaatit ovat esimerkiksi tietolaatikossa. Näitä pitää vain nyt sitten korjailla. Joistain boteista saattaisi olla apua. ––Apalsola km 20. heinäkuuta 2014 kello 17.34 (EEST)
Yksi vaihtoehto on, että mallinetta muutetaan siten, että oletuksena koordinaatti merkitään ensisijaiseksi (riippumatta näyttöparametrin arvosta) ja jos artikkelissa käytetään useampia koordinaatteja (toissijaisia) niin nämä pitäisi sitten merkitä toissijaisiksi. En osaa sanoa mikä on järkevää, kun en niin ole perillä miten näitä koordinaatteja on totuttu käyttämään. Tuohon käytäntöön liittyen sanoisin, että nyt on hieman hämäävää, että välillä koordinaatti löytyy heti otsikon vierestä ja toisinaan se on tietolaatikossa. --Josutus (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 17.48 (EEST)
Olemassa olevan ja laajasti käytetyn mallineen logiikkaa ei mielestäni pidä lähteä muuttamaan. Se voisi aiheuttaa liikaa ongelmia olemassaolevissa artikkeleissa. Mieluummin asetetaan tietolaatikoissa oleviin Coord-mallineisiin näyttö=rivi,otsikko tai display=inline,title. Muutos ei toki tapahdu hetkessä, mutta milloinka Wikipedia olisi valmis. ––Apalsola km 20. heinäkuuta 2014 kello 19.24 (EEST)
Jos tarkoitus on käydä manuaalisesti läpi noi Nikerabbitin listassa olevat artikkelit, niin varmaan olisi mahdollista päivittää sitä listaa joko isse issekseen eli automaattisesti tai joku tekisi sen manuaalisesti. Vois helpottaa? -Htm (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 21.57 (EEST)
Tai ainakin pilkkoa lista pienempiin osiin, josta voisi kukin merkata mitä on ottanut työnalle tai tehnyt. --Josutus (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 22.08 (EEST)

Muistan noin kuukausi sitten kirjoittaneeni jonkin artikkelin keskustelusivulle, että voisiko artikkelin sisältämän koordinaatin saada näkyviin sivun oikeaan yläkulmaan. Kannatan sitä, että joku/jotkut kävisivät näitä lävitse ja koordinaatit saataisiin siirrettyä sekalaisista mallineista samaan kohtaan sivulla. --Hartz (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 19.27 (EEST)

Eivät mallineet ole sekalaisia. Koordinaatit näkyvät mallineissa ihan hyvin sinistettynä ja edessä on joku pallonpyllerö. Lisäksi koordinaattien edessä lukee mustalla lihavoidulla tekstillä "Koordinaatit". -Mitä tulee vastaukseen jonka sain alussa esittämääni kysymykseen, en ymmärtänyt vastauksesta mitään. Nikerabbitin tekemästä listasta havaitsen, että mallineissa olevissa koordinaateissa ei lue display=jotain, koska sitä ei tarvita, jotta koordinaait näkyy mallineissa. STGM. -Htm (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 20.16 (EEST)
Listan artikkeleilta uupuu ensisijainen koordinaatti. Tästä seuraa mm. se etteivät artikkelit näy Toiminnot:nearby -listassa tai muissa työkaluissa, jotka tukeutuvat noihin koordinaatteihin. Esimerkiksi Wiki ShootMe voisi olla loistava apuväline kuvittajille, jos myös täällä artikkeleilla olisi nuo koordinaattitiedot kunnossa. --Josutus (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 21.57 (EEST)
Vaikuttaa siltä, että Nikerabbit päivittää listaa, vai vaikuttaako? Ny lukema on vähän päälle 7300. -Htm (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 14.13 (EEST)
Kerran taisi päivittää. Muutin Kaupunki2 mallinetta siten, että oletuksena näytetään koordinaatit sivun ylälaidassa, jonka jälkeen pyysin päivittämään listaa. Olen nyt käynyt läpi Stadion artikkeleita ja ajattelin tänään opetella loihtimaan kyseisen listan ja päivittää sen. --Josutus (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 14.55 (EEST)
Käyn läpi listatsta suomalaisia kirkkoja ja katselen samalla osoittavatko koordinaatit suurin piirtein oikeaan paikkaan. Onhan se vähän hidasta, mutta mikäs kiire tässä. Tuskin listaa tarvitsee kovin usein päivitää, kerta viikossa? -Htm (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 15.12 (EEST)
Ruotsalaisissa kunnissa on Kaupunki2 malline ja ongelmia kts Keskustelu käyttäjästä:Raksa123#Ongelmia ruots. kuntien / paikkojen coord-mallinneiden kanssa - Törmäsin eilen Knivstaan... -Htm (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 04.15 (EEST)

Tuplakoordinaatit pois botilla?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskustelua siirretty käyttäjän keskustelusivulta --Jmk (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 13.56 (EEST)

Luokassa Luokka:Sivut, joissa on virheellisessä muodossa olevia koordinaatteja oli viisi artikkelia, kun perustin sen kesäkuun alussa haluttuna luokkana. Nyt siellä on 1 033 artikkelia. --Pxos (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 09.54 (EEST)
Saattaapi johtua minun tekemisistä. Muutin Kaupunki2 mallinetta [2], jonka vuoksi ilman ensisijaista koordinaattia olevien artikkelien määrä tippui reilusta 11000:sta noin 7000:een. --Josutus (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 11.46 (EEST)
Tuplakoordinaatit varmaan saisi pois bottiajolla, mutta pystyisiköhän samalla tarkistamaan ovatko koordinaatit samat. Klikkasin täysin randomilla em. luokasta yhtä artikkelia Beeskow, ja siellähän oli eri koordinaatit Kaupunki2- ja Coord-mallineissa (jälkimmäiset virheelliset, koska oli sekoitettu asteen desimaalit ja minuutit). --Jmk (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 12.15 (EEST)
Olen noita käsin jo käynyt vauhdilla läpi ja kylmästi poistanut ylimääräsen coord (tms) määrityksen. Ei noita enää ole kuin vajaa 350 jäljellä, joten tiedä sitten onko enää tässä vaiheessa järkevää bottiajoa viritellä. Jos koordinaatteja haluaa tarkistaa, niin ehkä niitä voisi verrata Wikidataa vasten. Jossain vaiheessa olisi kai järkevää, että koordinaatit tulisi Wikidatasta. --Josutus (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 17.58 (EEST)

Korjausten eteneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listaa on näköjään päivitetty 8. elokuuta. -Olen edelleen käymässä läpi suomalaisia kirkkoja (rationalisointi) ja päässyt Pöytyään asti. Jos artikkeleissa on jotain äkkinäistä korjattavaa, teen sen samalla, mallineen vaihtoa tms. ja katson myös että koordinaatit osoittavat suurin piirtein oikeaan paikkaan. Lisään maakuntakoodin, jos se puuttuu. --Htm (keskustelu) 9. elokuuta 2014 kello 08.35 (EEST)

Aloin käymään järviä läpi. Lähinnä tarkastanut, että löytyy tyyppi ja maakoodi. --Josutus (keskustelu) 14. elokuuta 2014 kello 22.32 (EEST)
Suomessa sijaitsevat kirkot käyty läpi, pysyäkseni vielä Maanmittauslaitoksen kartalla katselen seuraavaksi siltoja. Tarkistan pikaisesti, onko koordinaati paikallaan ja mitä muuta nyt silmäyksellä näkee.-Htm (keskustelu) 15. elokuuta 2014 kello 04.56 (EEST)
Luulisin, että kirkot ja sillan kaikkialla on katsottu.-Htm (keskustelu) 17. elokuuta 2014 kello 09.04 (EEST)(edit), samoin tunturit ja Ahvenanmaa.-Htm (keskustelu) 17. elokuuta 2014 kello 11.54 (EEST)

Ongelmallisia artikkeleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CC-BY-SA 4.0[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creative Commons -lisenssin uusin versio on 4.0. Meidänkin pitäisi varmaan tarjota sitä vaihtoehdoksi, kun tiedostoja ladataan tänne paikallisesti, eikös vaan? --Pxos (keskustelu) 3. elokuuta 2014 kello 00.15 (EEST)

Kuvat näkyvät vinksin vonksin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Oskari Jauhiainen olevat valokuvat näkyvät väärin päin laitteissani. Toisessa valokuva Jauhiaisen Vesaisen patsaasta näkyy oikein eli vaakakuvana, mutta vaakakuva Kalasääski ja lohi näkyy pystykuvana. Toisella laitteistokokoonpanolla (tabletilla) molemmat kuvat näkyvät väärin päin, eli vaakakuviksi tarkoitetun näkyvät pystykuvina. Voiko asialle tehdä jotain?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 18.05 (EEST)

En tiedä miten se korjataan, ja minullakin ne näkyvät väärin päin, mutta ainakin kummankin tiedoston sisältökuvauksissa lukee: "Suunta Käännetty 90° myötäpäivään". --Savir (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 19.47 (EEST)
Täällä Commonsin sivulla on jotain tietoa tuosta metadataongelmasta. --Savir (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 19.51 (EEST)
En tiedä missä vika, mutta Vesaisen patsas näkyy mulla väärässä asennossa vasemmalla kyljellääm, samoin kalasääski & lohi. Agricola seisoo tolpillaan kuten kuuluukin. - Kun kalasääskestä ja lohesta painaa (kun on avannut tiedoston eri ikkunaan) "laajenna näkymä" -nappulaa, kuva kääntyy oikeaan asentoon eli pystyyn. -Htm (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 20.26 (EEST)
Käänsin Vesaisen patsaan ja tallensin sen artikkeliin testimielesä. Miltä näytää, mulla se on oikein päin. (edit) Palautetta.-Htm (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 20.38 (EEST)-Htm (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 20.40 (EEST)
Aha, nyt molemmissa laitekokoonpanoissani alempi eli kääntämäsi kuva Vesaisen patsaasta on ok. Eli pitäisi kääntää myös Kalasääski. Voisitko tehdä sen, kun edellisenkin onnistuneesti käänsit. Kiitos!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 21.17 (EEST)
Voinpa hyvinkin eli tallennan toisenkin kuvan koneelleni, avaan sen Digital photo professional -ohjelmalla, käännän oikeaan asentoon, konvertoin ja tallennan uudella nimellä. -Htm (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 21.21 (EEST)

Commonsissa kuvat pystyy kääntämään automaattisesti botilla, fiwikissä tuota ominaisuutta ei ole. Olisi hyvä saada tännekin. –Makele-90 (keskustelu) 7. elokuuta 2014 kello 23.29 (EEST)

Kun uvat kääntää jollakin kuvankäsittelyojelmall, kuten Htm yllä neuvoo, ne kokemukseni mukaan näkyvät oikeassa asennossa Wikipediassakin. Pelkästään Windowsin perustyökaluilla käännettynä ne säilyttävät sen alkuperäisen asentonsa. --Abc10 (keskustelu) 8. elokuuta 2014 kello 08.23 (EEST)
Ainakin minulla kuvat kääntyvät oikein Windowsissa kun kuvakansiossa valitsen oikealla hiiren painikkeella kierrä myötäpäivään/vastapäivään, ei tarvita kuvankäsittelyohjelmia. –Makele-90 (keskustelu) 10. elokuuta 2014 kello 21.21 (EEST)

Joidenkin linkkien korostaminen värillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa artikkeleissa korostuu jotkut linkit korostuvat värillä eikä sinisellä peruslinkin värillä. Esim. artikkelissa Phnom Penh korostuu sana Kambodža vihreällä eikä sinisenä. Näin on myös kaikissa artikkeleissa. Miksi näin on ja johtuuko se asetuksista mikäli johtuu miten saisin sen pois päältä.--Ashoka (Numero 76 ja Numero 46664). Käyttäjä nimi voidaan kirjoittaa myös muodossa Asoka tai Ašoka (keskustelu) 10. elokuuta 2014 kello 20.08 (EEST)

Minullakin näkyy se linkki vihreällä, mutta se johtuu omista asetuksistani, jotka korostavat laadukkaaksi valittujen artikkelien linkit. Sinulla tuskin on samat asetukset päällä. Ei kai se vain ole käytyjen sivujen linkkiväri sinulla? Mitkä linkit sinulla näkyvät vihreällä etusivulla? --Savir (keskustelu) 10. elokuuta 2014 kello 20.38 (EEST)
Juuri se asetus on minulla näköjään päällä. Miten saan asetuksen pois. En muista enää. Voitko auttaa. --Ashoka (Numero 76 ja Numero 46664). Käyttäjä nimi voidaan kirjoittaa myös muodossa Asoka tai Ašoka (keskustelu) 10. elokuuta 2014 kello 20.58 (EEST)
Se on varmaan Linkclassifier, joka sinulla on päällä. Minulla on vähän eri systeemi. Linkclassifier löytyy asetusten kohdasta Pienoisohjelmat ja Selaus. --Savir (keskustelu) 10. elokuuta 2014 kello 22.00 (EEST)
Nyt se poistui. --Ashoka (Numero 76 ja Numero 46664). Käyttäjä nimi voidaan kirjoittaa myös muodossa Asoka tai Ašoka (keskustelu) 10. elokuuta 2014 kello 22.18 (EEST)

Super-suojaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuressa maailmassa (lähinnä en-wikissä mahdollinen ja de-wikissä ruoririitelyn estona) on otettu käyttöön super-suojaus (super protect), joka estää myös ylläpitäjiä tekemästä muutoksia sivuun. Keskustelua asiasta on enguulanninkielisessä wp:ssä. Sitä ei varmaan tulla koskaan käyttämään täällä fikilässä, koska suojauksen voinee asettaa vain säätiön korkeat herrat. --Pxos (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 18.02 (EEST)

Teknokraatit ovat kehittäneet ja ottaneet käyttöön hienon ominaisuuden, jota yhteisö ei tarvitse. Eli ei siis mitään uutta. --Hartz (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 18.41 (EEST)
Aikamoisen kritiikkivyöryn tuo superprotect ja sen käyttäminen sai aikaiseksi. Muutama muokkaaja ainakin jätti Wikimedian muokkaamisen toistaiseksi. Mielenkiinnolla odotan mitä WMF:n henkilöt vastaavat annettuun kritiikkiin. Erik Möller olikin jo vastaillut postituslistalla. --Stryn (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 18.58 (EEST) edit: --Stryn (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 19.06 (EEST)
Kai ongelmana on se, että yhteisöltä ei ole kysytty ja Super-protect ei ole ollut yhteisön pyynnön toteutus tai ratkaisu mihinkään yhteisön esittämään ongelmaan... --Hartz (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 19.15 (EEST)
Ongelmathan alkoivat siitä, kun ensin en-wiki piti kommenttipyynnön, jossa päätettiin, että MediaViewer on oletuksena poissa käytöstä kaikilta käyttäjiltä. Käyttäjä toteutti tämän common.js:ään, jonka WMF:n henkilö + en-wikin ylläpitäjä (Erik Möller) kumosi ja uhkasi poistaa ylläpitäjän oikeudet käyttäjiltä, jotka vielä tekevät ko. muutoksen js:ään. Tästä voi lukea lisää sivulta en:Wikipedia:Arbitration/Requests/Case/Media Viewer RfC. Sama kommenttipyyntö käytiin de-wikissä, jossa kävi samalla tavalla, eli käyttäjä teki muutoksen common.js;ään, jonka jälkeen WMF:n henkilö kumosi muutoksen ja sen jälkeen "supersuojasi" sen noin 30 minuuttia sen jälkeen, kun kyseinen toiminnallisuus (Add a new protection level called "superprotect") oli Wikimediaan toteutettu. --Stryn (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 19.26 (EEST)
Ymmärsinkö oikein, että kaikki siis alkoi siitä, että WMF:n henkilökunta ei suostu ymmärtämään, että MediaViewer on suurimmalle osalle meistä turha, tarpeeton tai jopa häiritsevä? Iivarius (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 19.29 (EEST)
Puolestani MediaViewerin saisi poistaa täälläkin. En pidä siitä. --Hartz (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 19.30 (EEST)
Käsittääkseni jotenkin näin. Itsekään en ole siihen täysin tyytyväinen, mutta odottelen rauhassa, josko he saisivat siitä sellaisen vehkeen, että siitä olisi jotain hyötyäkin. --Stryn (keskustelu) 12. elokuuta 2014 kello 19.32 (EEST)
Juri yksi päivä kiinnitin huomiota media vieweriin, joka mielestäni on hankala ja ainakin omalla huonolla romulla koneellani hidas ja vaikeuttaa kuvien katselua, kun kuvan latautuminen teräväksi kestää monta sekuntia. Kun vertasin muutamaa wikiä, totesin, että se näkyi olevan oletuksena poissa päällä en-wikissä, mutta de ja sv-wikeissä päällä. Mutta se liittyikin sitten näköjään tähän. On kai valinta halutaanko oletuksena suosia niitä, joilla on hienot kilkkeet viimeisen päällä tai tulla vastaan köyhiä, joilla on vanhat romut koneet, mutta jos tieto kuuluu kaikille, niin mikä mahtaisi olla valinta. Tai kehitysmaiden köyhät kai käyttävät wikipediaa puhelimilla, enkä tiedä miten tämä suhtautuu puhelimiin, mutta ainakin näin rikkaan länsimaan köyhillä tämä menee näin päin. Sen varmaan löytäisikin jostain, mistä sen saa pois päältä, mutta kun nyt tuli puheeksi, niin antaisiko joku linkin ao. asetukseen? EDIT: löytyi. Kaiken kaikiaan kysymys on mielenkiintoinen.--Urjanhai (keskustelu) 22. elokuuta 2014 kello 21.11 (EEST)
Jaa, löysinkin jo, jos se oli se "Ota käyttöön uusia median katselukokemus". Ainakin omalla romulla koneellani se on tahmaamiskokemus, ja lisäksi enensimmäisenä haluan nähdä mieluummin vanhan näkymän.--Urjanhai (keskustelu) 22. elokuuta 2014 kello 21.20 (EEST)
Missä sen Möllerin vastauksen voi lukea, jos ei jaksa kahlata koko valtavaa keskustelua?--Urjanhai (keskustelu) 22. elokuuta 2014 kello 21.15 (EEST)
Uutiskahvihuoneessa oli myös linkki asiaa koskevaan vetoomukseen, ja ilmeisesti myös sen alla oleva linkki, jossa kutsutaan metaan keskustelemaan, taitaa liittyä tähän..--Urjanhai (keskustelu) 22. elokuuta 2014 kello 21.28 (EEST)

Muutospyyntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olisi pieni toive: Sivulla Suomen CP-jalkapallomaajoukkue puhutaan FIFA-rankingista, mutta kyseessä on CPISRA Football 7-a-side World Ranking, kuten lähteessä mainitaan. Miten tuon voi muuttaa? --212.149.252.9 15. elokuuta 2014 kello 12.19 (EEST)

Muutos tarttee tehdä Jalkapalloilija-mallineeseen. Mitäs kansa tuumaa: Sotkeeko muutos liikaa tuota mallinetta, jos CPISRA-rankingkentän lisäisi siihen, vai tehdäänkö uusi malline, jossa FIFA-rankingin tilalla on CPISRA-ranking ? --Lax (keskustelu) 15. elokuuta 2014 kello 13.23 (EEST)