Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Copyleft.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Newspaper.svg
Chat bubbles.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Automaattinen esto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selvittäkääpä minulle tietävämmät, miten tuo 29. joulukuuta 2014 kello 12.05 päättyvä Automaattinen esto #1854960 on tullut: Toiminnot:Muokkausestot. --Otrfan (keskustelu) 29. joulukuuta 2014 kello 19.48 (EET)

Syy oli Autoblock. Poistin nyt tuon eston. --Stryn (keskustelu) 29. joulukuuta 2014 kello 20.24 (EET)
Ai niin, tuo oli tullut IP:lle. Itsellä oli koko ajan käyttäjätunnus mielessä. Nyt selvisi. --Otrfan (keskustelu) 29. joulukuuta 2014 kello 20.28 (EET)

Paranoidikko vauhdissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miten se näkyy, paljonko käyttäjä tarkkailee omaa tarkkailulistaansa? Näkyykö se muille ja jos niin miten? --Höyhens (keskustelu) 1. tammikuuta 2015 kello 00.49 (EET)

Teknisesti tarkkailulista toimii siten, että siellä on lista sivuista ja päivämäärä jolloin niistä on lähetetty käyttäjälle notifikaatio (notifikaatio=sähköposti tai lihavointi tarkkailulistalla). Kun käyttäjä käy sivulla niin tuo päivämäärä asetetaan tyhjäksi.
Siitä, että näkyykö tarkkailulistasi muille, niin vakiona ei näy. Voit kuitenkin jakaa oman tarkkailulistasi muille käyttäjille kertomalla tarkkailulistan avaimen wikipedia:asetukset -> Tarkkailulista -> Tarkkailulistan avain (siinä alareunassa) jolloin muut käyttäjät tai ohjelmat saavat lukuoikeuden tarkkailulistan tietoihin. Eli sen mitä tarkkailulistalla on ja millä sivuilla on käyty. Tyypillisesti tätä käytetään esimerkiksi siihen, että jos käyttäjä haluaa käyttää jotain Wikipedian ulkopuolista työkalua tarkkailulistansa seuraamiseen niin siihen asetetaan tuo avain ja ohjelma saa sen avulla RSS-syötteenä tarkkailtavana olevat muutokset.
Siitä, että pystyykö muut seuraamaan kuinka usein seuraat tarkkailulistaa niin jos et ole jakanut avainta, niin eivät mitenkään. Jos olet, niin siitä pystyy päättelemään oletko käynyt wikipediassa tarkkailulistalla olevan artikkelin tuoreimman muutoksen jonka notifikaatiopäivämäärän on tyhjä jälkeen. ( Ei välttämättä sitä oletko käynyt tarkkailulistalla. ) Ja jos tuon tyyppistä tarkistusta tekee ohjelmallisesti vaikka kerran minuutissa ja tekee sitä riittävän pitkään niin siitä saa jonkin arvion siitä kuinka usein henkilö käy tarkkailulistallaan. --Zache (keskustelu) 1. tammikuuta 2015 kello 14.27 (EET)

Kuntaliitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntaliitosten takia (ilmeisesti?) väkuluku- ym. viitteet ovat rikki artikkeleissa Tarvasjoki, Lavia ja Maaninka. Korjaaminen ilm. vaatii teknistä osaamista.--Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2015 kello 11.57 (EET)

Eli aikaisemmin väkiluku ja pinta-ala viitteet ja osassa tapauksessa niiden arvot tulivat keskitetysti {{suomen kunta}}-mallineen kautta. Nyt kun malline vaihtui {{Lakkautettu Suomen kunta}}-mallineeseen kuntaliitoksen myötä(tehty muutos), niin viitteitä ei enää tullutkaan ja ne piti lisätä artikkeliin käsin. (tehty muutos). Syy sille miksi lakkautetussa kunnassa tule keskitetysti noita pinta-ala ja väkilukutietoja on se, että niissä arvot ovat pysyvästi lakkautusajan arvoja eikä niitä tarvitse enää päivittää. --Zache (keskustelu) 1. tammikuuta 2015 kello 13.38 (EET)
Nuo kolme artikkelia on nyt päivitetty. --Zache (keskustelu) 1. tammikuuta 2015 kello 13.49 (EET)

Diffien värien muuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hei! Haluaisin että diffeissäni näkyisi helpommin (suuremmalla kontrastilla ja kirkkaammalla värillä) muutetut välilyönnit, esimerkkinä tämän diffin ensimmäinen ero. Luulen että se onnistuisi muuttamalla jotenkin omaa skiniäni, mutta siihen ymmärrykseni loppuu. Käytän vector-skiniä. Osaisiko joku avittaa? Palosirkka (keskustelu) 2. tammikuuta 2015 kello 00.32 (EET)

Itselläni on common.css-tiedostossani seuraava koodinpätkä:
.diff-context, .diff-deletedline, .diffchange, .diffchange-inline, .diff-addedline { font-size:120%; }
.diffchange-inline { border: 1px solid #5C717A; }
.diffchange { font-weight:bold; background: #92DBFE; }
Sen avulla ainakin poistetut välilyönnit erottuvat. --Stryn (keskustelu) 2. tammikuuta 2015 kello 10.21 (EET)
Kiitos tuo auttoi kummasti! Palosirkka (keskustelu) 2. tammikuuta 2015 kello 21.10 (EET)

Wikipedia on nopeutunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on nopeutunut kun PHP-koodin tulkkauksessa on siirrytty Zendistä HHVM:ään (Hiphop). Erityisesti tämä näkyy muokkausten tallentamisessa, mutta latausajoissakin on parannusta. Tässä lisää yksityiskohtia ja teknistä jargonia sitä kaipaaville: http://blog.wikimedia.org/2014/12/29/how-we-made-editing-wikipedia-twice-as-fast/ --Harriv (keskustelu) 2. tammikuuta 2015 kello 00.32 (EET)

Eilen kävi niin, että jossain vaiheessa työskentelyn aikana ei enää päässyt tallentamaan kirjoittamistaan vaan meni error-sivulle. Ongelmasta pääsi aina kertaalleen kun vaihtoi ip:n, kuten jostain näkee, että jouduin joka välissä vaihtamaan. Ongelma loppui joskus oliko se 15.30 vai 16.30 tienoilla. Aika hankalaa jos tällaista alkaa olla. --THautala (keskustelu) 2. tammikuuta 2015 kello 08.37 (EET)

Ruotsin kuntien väkilukutiedot artikkeleihin mallineesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kuntien artikkeleiden leipätekstiin ja mallineisiin esimerkiksi kuntien väkiluvut tulevat mallineesta Malline:Suomen kunta/väkiluku. Tein kokeeksi Ruotsista samanlaisen Malline:Ruotsin kunta/väkiluku ja lisäsin siihen Upplands Väsbyn kunnan väkilukutiedon. Kun artikkeliin koittaa lisätä koodia

Kunnassa asuu {{formatnum: {{Ruotsin kunta/väkiluku|{{PAGENAME}}}} }} ihmistä<ref name="väkilukuviite" />

niin näkyviin tulee vain lähdeviite kahteen kertaan, mutta asukaslukua ei tule näkyviin. Mitä pitäisi tehdä, että väkilukutiedot saisi haettua keskitetysti mallineesta kunta-artikkeleihin? --Raksa123 (keskustelu) 3. tammikuuta 2015 kello 18.07 (EET)

Kuuluuko hyvä-malline Wikidataan?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyäänhän ainakin muunkielisten artikkelien arvioinnit (Link FA, Link GA etc) kuuluvat Wikidataan, mutta kun poistin eräästä artikkelista hyvä-mallineen, siitä hävisi oikeasta ylälaidasta sellainen vihreä plussa. Wikidatassa artikkeli on kuitenkin merkitty suomenkielellä hyväksi. Palosirkka (keskustelu) 4. tammikuuta 2015 kello 17.25 (EET)

Ei kai niitä mallineita pidä täältä poistella, vaan vain kielilinkkien yhteydessä näkyvät arviointimerkinnät. --Savir (keskustelu) 4. tammikuuta 2015 kello 17.31 (EET)
Juuri näin. --Stryn (keskustelu) 4. tammikuuta 2015 kello 17.32 (EET)

Kiitokset selvennyksestä. Palosirkka (keskustelu) 4. tammikuuta 2015 kello 17.34 (EET)

Luokat joissa on vähän väkeä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saako jollain menetelmällä aikaan luettelon suomenkielisen hikipajan luokista, joissa on tällä hetkellä 1 sivu, 2 sivua, 3 sivua tai 4 sivua. Tai lukumäärän niistä, jotta näkee, kuinka monta vakiintunutta luokkaa täällä on, joissa ei ole "muutamaa artikkelia" enempää tai joihin ei voi tullakaan kuin muutama artikkeli. --Pxos (keskustelu) 9. tammikuuta 2015 kello 19.34 (EET)

Ryhmäkoon numerot kirjaimin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onko mallineeseen {{Ryhmäkoko}} mahdollista upottaa sellaista koodia, että se muuttaisi numerot 1–4 sanoiksi? Nyt esimerkiksi Wikipediassa on 2 häivyttäjää, mutta lauseessa olisi parempi lukea "kaksi". Numerosta 5 alkaen tämä ei ole niin häiritsevää. --Pxos (keskustelu) 11. tammikuuta 2015 kello 19.24 (EET) Tai siis tämän voisi kaiketi tehdä omalla mallineella, joka muuttaisi numerot 0–9 sanoiksi. Osaako joku viritellä tällaisen? --Pxos (keskustelu) 11. tammikuuta 2015 kello 19.25 (EET)

Taulukot mobiililaitteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki taulukot (esim. artikkelissa VHL) eivät näy mobiililaitteilla. Miksi? --Vnnen (keskustelu) 12. tammikuuta 2015 kello 13.41 (EET)

kerrotko millä laitteella ja selaimella se ei täsmällisesti näy. --Zache (keskustelu) 12. tammikuuta 2015 kello 14.03 (EET)
Ja vastauksena kysymykseen, niin CSS-tyylin navbox omaavia juttuja ei renderöidä mobiililaitteille tai renderöi ne viimeiseen osioon tai jotain. Poitin tuosta navboxin (diffi --Zache (keskustelu) 12. tammikuuta 2015 kello 14.37 (EET)
Nyt toimii Android-alustalla Chrome-selaimella. Kiitos! Eli toi navbox on se ongelma? --Vnnen (keskustelu) 13. tammikuuta 2015 kello 00.23 (EET)

Artikkeleiden lukumäärä pieneni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitanpa vaan tänne ylös, että artikkeleiden lukumäärä pieneni aamun jälkeen. Klo 8.00 mennessä tänään oli laskurin mukaan 364 000 artikkelia, nyt klo 17 aikoihin laskuri näyttää 363 996. Jos oikein laskin niin on luotu 27 uutta artikkelia tuon klo 8 jälkeen (tai tarkemmin ottaen artikkelin Masis luomisen jälkeen, joka merkittiin artikkeliksi numero 364 000 → Wikipedia:Virstanpylväät). Tänä aikana ei ole poistettukaan yhtään artikkelia, jotka olisi luotu ennen klo 8 tänään, pois lukien Tunteet pelissä (6. tuotantokausi), joka oli muutenkin vain ohjaussivu noihin aikoihin. Mutta artikkelilaskuriin ei kai voikaan hirveästi luottaa. Sivulla phab:T76356 on hieman samaa asiaa käsitelty. --Stryn (keskustelu) 12. tammikuuta 2015 kello 17.13 (EET)

Tämä lienee yksinkertaisin selitys asialle. --MiPe (wikinät) 12. tammikuuta 2015 kello 17.16 (EET)
Aijaa, täällä on tuollainen operaatio ollut. --Stryn (keskustelu) 12. tammikuuta 2015 kello 17.17 (EET)

Liitetyt sovellukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kysyn kun taidan olla ensimmäinen kysyjä, että mitä ovat käyttäjän Asetukset-sivun "liitetyt sovellukset" (engl. connected apps)? Olisiko heittää esimerkkinä esim. yksi? Onko joillain käytössä tuollaisia? Millaisia ne ovat? Minulla nolla kun en tiedä. --Hartz (keskustelu) 13. tammikuuta 2015 kello 19.37 (EET)

Esim quarry tai supercount . Eli toi on käytännössä OAUTH kirjautuminen käyttäen wikimedian autentikointia. Zache (keskustelu) 13. tammikuuta 2015 kello 19.45 (EET)

Metassa on otettu käyttöön toiminto nimenvaihtopyynnön tekemiseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meta-Wikissä on juuri otettu käyttöön uusi toimintosivu, jonka välityksellä voi pyytää oman käyttäjänimensä vaihtoa: meta:Special:GlobalRenameRequest. Ylivalvojat ja globaalit nimeäjät voivat tarkastella jätettyjä pyyntöjä sivulta Special:GlobalRenameQueue/open, joka sisältää edellä mainituille käyttäjäryhmille tarkoitettuja toimintoja. –Ejs-80 14. tammikuuta 2015 kello 10.26 (EET)

Tähän liittyen: miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia? --Groove (keskustelu) 19. tammikuuta 2015 kello 20.30 (EET)
Parhaan tietoni mukaan sinun kannattaa tehdä aikajärjestyksessä näin:
  1. Tee Groovesta globaali tunnus napsauttamalla linkkiä Special:MergeAccount (kerro jos tulee ongelmia).
  2. Odota, että sinulle kuulumattomat paikalliset Groove-nimiset tunnukset nimetään uudelleen SUL-järjestelmän viimeistelyn yhteydessä. Se tapahtuu aikaisintaan huhtikuussa 2015. Silloin esimerkiksi ptwikin Groove-tunnuksesta tulee Groove~ptwiki jne.
  3. Jätä sivulle meta:Steward requests/Username changes pyyntö, jossa ilmoitat haluavasi yhdistää Groove- ja Groovenstein-tunnusten muokkaukset nimelle Groove.
Ennen kolmatta vaihetta sinun on järkevintä muokata suomenkielisessä Wikipediassa vain käyttäjätunnuksella Groove ja muualla vain tunnuksella Groovenstein. Kolmosvaiheessa tarvittava tunnusten yhdistämiseen tarkoitettu AccountMerge-työkalu ei ole vielä käytössä, mutta se on kehitteillä. Voin tarvittaessa auttaa pyyntöjen tekemisessä, mutta globaalien nimeäjien oikeudet eivät riitä näiden hankalimpien pyyntöjen toteuttamiseen, joten ylivalvojat (stewardit) hoitavat ne. Teknisesti homma onnistuisi ylivalvojilta nykyisinkin Groovenstein-tunnuksen globaaliuden poistamisen ja paikallisten nimeämisten välityksellä (ts. monimutkaisemmin), mutta haltuunottopyyntöjä käsitellään tapauskohtaisesti ja tällä hetkellä ptwikin ja eswikin Groovet todennäköisesti lamauttaisivat pyynnön käsittelyn etenemisen. –Ejs-80 20. tammikuuta 2015 kello 00.31 (EET)
Kiitos ohjeista. Suoritin tuon ensimmäisen kohdan ongelmitta. Seuraavaksi pitää sitten muokkailla ohjeistuksesi mukaisesti ja vain odotella noiden es- ja pt-wikin kaimojeni uudelleenristimistä. Nimiämisillä ja muokkausten yhdistämisillä kun ei itselleni ole kiirusta, niin odotustaktiikka kuulostaa hyvältä. --Groove (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 13.59 (EET)

Näkemiin, patrollerit![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvittelenko vain, vai onko patroller-ryhmä poistunut fiwikistä? --Geohakkeri (keskustelu) 16. tammikuuta 2015 kello 18.06 (EET)

Taitaa olla mielikuvitusta. Itse olen edelleen ryhmässä. Se on sellainen ryhmä, jossa ei näytä olevan jäseniä, koska joo. --Pxos (keskustelu) 16. tammikuuta 2015 kello 18.08 (EET)
Sen verran on muuttunut, että sivulla Toiminnot:Käyttäjät ei enää patroller-sanaa näy. Mukava kuulla, että ryhmä kuitenkin on vielä olemassa. --Geohakkeri (keskustelu) 16. tammikuuta 2015 kello 18.20 (EET)

Virheellinen wikikoodi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkintä: virheellinen wikikoodi. Tässä muokkauksessa poistettiin ylim. ref-tägi: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Osuuskunta_Tradeka&curid=429758&diff=14589975&oldid=14589973 Tuossahan ei sinänsä mennyt mitään rikki? Kuitenkin muokkaukseen tuli merkintä "virheellinen wikikoodi". --Hartz (keskustelu) 17. tammikuuta 2015 kello 16.42 (EET)

Siellä on jotain muuta rikki. Tuo tarkistaa koko artikkelin ja vain IP-muokkaajille (ainakin kun viimeksi vilkaisin), siksi tuota ilmoitusta ei tule käyttäjätunnuksella muokkaajille. --Anr (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 01.07 (EET)
Tulee myös sisäänkirjautuneille. [1] --Geohakkeri (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 07.45 (EET)
Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin/61. Ilmoittaa koodivirheistä, jos tunnuksella on alle 10 muokkausta ja ei ole autoconfirmed. --Stryn (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 08.11 (EET)
... ja edelleen se tarkistaa ensin onko diffissä "[|{}<>\[\]]"-merkkien määrä muuttunut. Jos on niin se tarkistaa onko koko tulostetussa tekstissä "Malline:", "", "", "" yms. tyyppisiä merkkejä. Ja yhteenvetona, niin tuo suodatin ajetaan aika satunnaisesti aivan tuoreiden käyttäjien tekemien muutosten yhteydessä ja se osuu koko artikkelitekstiin eikä pelkästään muutokseen. Tavallaan tuon tyyppinen validointisuodatin olisi kiva ajaa kaikkien käyttäjien muutosten kohdalla niin saataisiin kiinni kädetetty wikikoodi heti tallennuksen yhteydessä, mutta todennäköisesti se olisi vain liian hidas. --Zache (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 08.52 (EET)

Toinen tapaus: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Ceres&diff=14599672&oldid=14555126 Siinä lienee vain merkintä: <ref name=Planetary1></ref>. --Hartz (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 19.32 (EET)

Kokeilin vaihtaa tuon lähteen ja siihen viitaavan kohdan toisinpäin, sillä lähde oli kokonaisena vasta myöhemmin kuin pelkästään siihen viittaava tagi. 80.220.251.130 20. tammikuuta 2015 kello 20.13 (EET)
Suodatin osuu {{{Julkaisija}}} -teksteihin. Eli jos artikkelissa on näkyvää wikikoodia, niin tuo osuu niihin. --Zache (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 20.47 (EET)
Luuleeko suodatin sitä mallinemerkinnäksi, johon on jäänyt ylimääräiset aaltosulkeet? --Hartz (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 20.49 (EET)
Ei suodatin ymmärrä mitään mallinemerkinnöistä. Se etsii tekstijonoja tyyliin "[[", "]]", "{{" jne ... ja jos niitä löytyy niin se liputtaa, että artikkelissa on viallista wikikoodia --Zache (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 20.56 (EET)
Mutta liputtaa, vaikka ei olisi viallista wikikoodia? Kannattaisi etsiä perässä roikkuvaa vastakappaletta. --Hartz (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 21.07 (EET)
Ei artikkelissa tulisi olla mitään ylimääräistä koodia eli tuo {{{Julkaisija}}} on virhe joka pitäisi korjata. --Zache (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 21.10 (EET)

webm-tiedostot?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joku lisäsi Pegida-artikkeliin webm-tiedostomuotoisen videotiedoston. Siitä ei näkynyt minulla millään selaimella muuta kuin aloitusframe, IE:llä se jopa blokattiin, joten poistin sen. Pitäisikö nuo webmit jättää vai poistaa? Näkyvätkö ne muille käyttäjille? --Savir (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 08.55 (EET)

Mulle näkyi (Ubuntu ja Firefox) ja koska se on file-tagilla, niin mediawikin pitäisi automaattisesti hanskata se miten tiedosto näytetään. En usko, että se miten tiedosto näytetään lukijalle on erityisesti sidottu siihen tiedostomuotoon jossa tuo on talletettu vaan järjestelmä konvertoi tiedostosta useita eri formaatteja joita sitten näytetään. Jos jollain on aikaa ja kiinnostusta, niin tuon voisi selvittää, että millä videotoisto toimii ja millä ei. --Zache (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 09.05 (EET)
Mulla näkyy. Chrome-selaimella. --Hartz (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 20.14 (EET)

Globaalit lähteet?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onko mitään keinoa merkitä "globaaleja lähteitä", joita voitaisiin käyttää lyhyin merkinnöin useammassa artikkelissa? Tällä hetkellä pystytään merkitsemään yksittäisessä artikkelissa lähde sellaiseksi, että siihen voidaan viitata lyhyin merkinnöin samassa artikkelissa. Kuitenkin jotakin yhtä ja samaa lähdettä käytetään useammassa artikkeleissa, jolloin se täytyy merkitä jokaiseen artikkeliin erikseen. Onko mitään "globaaleja lähteitä" kaavailtu? Tuohan voisi olla yhtä fiksu juttu kuin Wikidata. Nykyään varmaan jotenkin mallineiden avulla pystyy merkitsemään lähteitä? --Hartz (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 21.41 (EET)

Mallineita on käytetty jonkin verran, ja niillä ainakin pystyy vähentämään saman koodin toistoa. Nykyisiä löytyy luokasta Luokka:Lähdekohtaiset viitemallineet. --Ryhanen (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 22.29 (EET)
Satuin joskus huomaaman, että joku oli tehnyt tuollaisen jostain usein käyttämästään kirjalähteestä. Myös sen tapaiset kuin Malline:Muinaisjäännösrekisteri ym. ovat käteviä.--Urjanhai (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 23.41 (EET)
En muuten muista ihan varmasti, olisiko tuollaisista olut joskus jotain juttua, ping Käyttäjä:Zache.--Urjanhai (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 23.41 (EET)
Joo, Lontoossa muutamat tyypit suunnitteli sitä, että tulisi yhteinen hakemistolähteille ja toinen oli, että visual editorin viitelomakkeet saisi automaattitäydennyksen. Niistä kumpikaan ei ollut vielä kuitenkaan lähitulevaisuudessa käyttöön tulevia juttuja. Lisäksi kun Wikidatan seuraava vaihe tulee tuotantokäyttöön niin se mahdollistaa osin sen tyyppisiä juttuja, että mikäli lähteenä käytetyn kirjan tiedot löytyy wikidatasta niin ne voidaan hakea jollain id:llä sieltä (id voi olla kirjasta kertovan artikkelin nimi esimerkiksi) Näistä tuo kolmas eli Wikidata etenee nopeiten, mutta sekään vielä fiwikissä käytössä. --Zache (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 23.50 (EET)
Kiitoksia tiedoista. Ajattelinkin, että Wikidatan kautta kannattaisi yrittää tehdä jotain, kun se on saatu pystyyn ja sinne voi lisätä joitain juttuja. Automaattitäydennys olisi helpottava homma. Minkälaiseksi tuota yhteistä hakemistoa lähteille on ajateltu? Olisiko se wikikohtainen eli joka kieliversiolle omansa? Missä se ikään kuin "sijaitsisi"? Jos näistä on kirjoitettu johonkin, niin linkkiä saa laittaa. --Hartz (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 00.10 (EET)
Automaattitäydennystä on suunniteltu tehtäväksi citoid-lisäosalla mediawikiin (frontend) joka hakisi Zoterosta viitetiedot. Tuon rinnalla oli sitten pari proggista esim jotka perustuisivat siihen, että tehdään Wikidata-tyyppinen hakemisto lähteille. Citoid on näistä kahdesta se hyödyllisempi johon kannattaa tutustua ja jos lueskelet sitä niin vinkkaa jos tulee vastaan jotain mikä viittaisi johonkin aikatauluun milloin se olisi tulossa. --Zache (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 00.21 (EET)
Jos muuten olet automaattisesti täydentyvistä viitteistä kiinnostunut, niin tsekkaa tämä jos et ole tutustunut aikaisemmin Wikipedia:Verkkoviite-bookmarklet --Zache (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 00.24 (EET)
No niin, tuonkin olin ehtinyt unohtaa, vaikka olin siitä kuullut. Pitää perehtyä myös tuohon.--Urjanhai (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 01.28 (EET)

Onnistuisiko botilla wikidataan lisäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos meillä on artikkelissa Commonscat tai Commons|category kohdat niin onnistuisiko jollain botilla wikidataan sen luokan lisäys--Musamies (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 10.02 (EET)

Onnistuu. pywikibotissa on esimerkki wikidataan lisäämisestä. Tosin vaatii koodaustaitoa ehkä sen hyödyntäminen. --Zache (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 10.04 (EET)
Keneen voisi ottaa yhteyttä että homma etenisi.--Musamies (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 10.10 (EET)
Ping Stryn varmaan tietää parhaiten josko wikidatassa olisi siirtobotteja tämän tyyppisille tiedoille tai paikkaa jossa tiedon siirtoa voi pyytää. --Zache (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 10.19 (EET)
Tässä on jo pyyntö yhdestä wikistä tehtynä. Varmaan tuollainen luokka voisi olla kätevä. Stryn (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 12.31 (EET)
Miten jatketaan, odotetaanko ettö tuo pyyntö on tehty vai tehdäänkö oma.--Musamies (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 17.29 (EET)

@Zache: osaatko sanoa miten tuon luokkahärvelin saa toimimaan (mun testi 1 huomaa siinä on ylimääräinen ] ja testi 2). Pelkät Luokka:Commonscat ilman linkkiä Wikidatassa ja Luokka:Commonscat-linkki eri kuin Wikidatassa voisivat olla ne mitkä riittää. Meillä on kuitenkin erilailla en-wikin suhteen, koska meillä on {{commonscat}}, joka käyttää {{commons}}-mallineen koodia. En-wikissä Commons category -malline on oma mallineensa eikä käytä toisen commons-mallineen koodia. Ohjeet myös sivulla d:Wikidata:Commons category tracking. --Stryn (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 21.00 (EET)

No nyt siellä on Luokat Luokka:Commonscat-linkki eri kuin Wikidatassa, Luokka:Commonscat-linkki sama kuin Wikidatassa, Luokka:Commonscat-linkki eri kuin Wikidatassa ja Luokka:Commonscat ilman linkkiä Wikidatassa. Tällä hetkellä kuitenkin nuo luokat ovat pahasti epäsynkassa ja pitää odotella, että wikipedia päivittää luokitukset. Jos haluaa nähdä sivun oikean luokituksen niin se onnistuu helpoiten siten, että avaa sivun muokattavaksi ja sitten valitsee esikatselun. --Zache (keskustelu) 21. tammikuuta 2015 kello 22.01 (EET)
Kiitos, oletan että nuo luokat ovat sisältöineen jo ajan tasalla. Noin 100 sivua luokassa Commonscat ilman linkkiä Wikidatassa. Tuohonhan ei tarvita edes bottia... --Stryn (keskustelu) 24. tammikuuta 2015 kello 18.25 (EET)
Päivittyykö nuo luokat millä aikataululla jos joku editoi wikidataa.--Musamies (keskustelu) 27. tammikuuta 2015 kello 07.10 (EET)

Hiekkalaatikko pois Wikipedia-nimiavaruudesta?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heips, huomasin että sivulla Wikipedia:Hiekkalaatikko ei toimi Wikipedia:Visuaalinen muokkain (VisualEditor) laisinkaan. Tämä on mielestäni suuri puute, kun hiekkalaatikko on sentään Wikipediassa kokeilumuokkausten virallinen paikka. Visuaalinen muokkain ei toimi Wikipedia-nimiavaruudessa jostain syystä ollenkaan. Ilmeisesti Wikipedia-nimiavaruus on jätetty tarkoituksella Visuaalisen muokkaimen "ulkopuolelle". Ehdotan, että hiekkalaatikko siirrettäisiin Ohje-nimiavaruuteen: Ohje:Hiekkalaatikko, sillä Ohje-nimiavaruudessa Visuaalinen muokkain toimii. Vaadittaisiin vain yksi siirto ja joidenkin mallineiden linkkien korjaamisen uuteen osoitteeseen. Wikipedia-nimiavaruudessa hiekkalaatikko on rampa nyt ja hamaan tulevaisuuteen, joten ei sitä siellä kannata pitää, jos tarkoitus on tehdä kokeilumuokkauksia myös Visuaalisella muokkaimella. --Hartz (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 13.22 (EET)

Mun mielestä tämä on ihan hyvä idea ja kannattettava muutos. --Zache (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 17.06 (EET)
Minäkin kannatan äkkiä, ennen kuin jengi alkaa jaaritella tästäkin miksi se ei nyt vain millään käy. –Kotivalo (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 18.24 (EET)
En kannata. Hiekkalaatikko ei ole ohje, vaan paikka harjoittelemiseen, joten sopii Wikipedia-nimiavaruuteen. Mieluummin pyydetään Visuaalisen muokkaimen käyttöönottoa Wikipedia-nimiavaruudessa. Voin jättää pyynnön siitä Phabricatoriin, jos kannatusta tulee. --Stryn (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 18.25 (EET)
Joo, se olisi paras tapa tavallaan, mutta sitten Visuaalinen muokkain tulisi käyttöö myös kahvihuoneissa ja ylläpitäjien ilmoitustaululle. No, en tiedä olisiko siitä haittaa, mutta toki ne on yleensä aika pitkiä sivuja. Siis helposti yli 100K tavua, että onkohan vähän liikaa Visuaalisen muokkaimen mutkikkaalle moottorille. Luulen, että alkaisi yskiä. --Hartz (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 21.16 (EET)
Totta, en tullutkaan tuota huomioineeksi. En-wikissä on sellainen ratkaisu, että on en:User:Sandbox väsätty hiekkalaatikoksi, ja sen muokkaaminen onnistuu VE:llä. --Stryn (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 21.20 (EET)
Aika jännä ratkaisu tuokin. Itse kannattaisin kuitenkin Ohje-nimiavaruutta, kun siellä tapahtuu se ohjeistaminen niin miksei samalla kokeilutkin? Wikipedia-nimiavaruudessa ei varmaan siksi pääse muokkaamaan VE:llä, että Wikipedia-nimiavaruudessa on noita virallisia keskustelupaikkoja, joita varmaan tulisi muokattua VE:llä sieltä yläosasta, kun pitäisi mennä nimenomaan sinne alaosaan muokkailemaan. No en tiedä tarkalleen, mutta spekuloin vain, että VE:llä varmaan tulisi vahingossa muokattua yläosasta ja välistä, tai ehkä joillakin tulisi... --Hartz (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 21.24 (EET)
Mielestäni ratkaisu on yksinkertaisuudessaan ja helpossa toteutettavuudessaan hyvä. Onko kukaan muuten viime aikoina huomannut, että Ohje-avaruudella ja Wikipedia-avaruudella ei ole mitään järkeen käypää eroa? Lisäksi onko visuaalinen muokkain käytössä muiden wikien WP-avaruudessa ollenkaan? Jos ei, ei sitä tännekään pidä pharbicoiman. --Pxos (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 22.55 (EET)
Entä jos hiekkalaatikko yhdistettäisiin Wikipedia:Tervetuloa Wikipediaan 2 -systeemiin ja siirrettäisiin se(kin) Ohje-avaruuteen. --Usp (keskustelu) 29. tammikuuta 2015 kello 11.17 (EET)

Tiedoksi kiinnostuneille: mw:Thread:VisualEditor/Feedback/Is_it_possible_to_enable_VE_on_a_certain_page?. --Stryn (keskustelu) 28. tammikuuta 2015 kello 21.25 (EET)

Luokka:Mallineohjeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miksi Mallineohjeet-luokkaan on luokiteltu muutakin kuin mallineohjeita? --Geohakkeri (keskustelu) 26. tammikuuta 2015 kello 18.15 (EET)

Ne menee sinne luokkaan automaattisesti mallineen {{Mallineen ohjesivu}} kautta. Se on kai mallineessa ollut tarkoituskin, jos mallineen tekstistä "luokittele sisällyttävä sivu, luokittele malline" jotain ymmärsin. Tosin en tiedä mikä tarkoitus on luokitella molemmat, malline ja ohjeet tuohon luokkaan... --Stryn (keskustelu) 26. tammikuuta 2015 kello 18.30 (EET)
Siinä, Malline:Mallineen ohjesivu, oli virhe, joka tuli kun lisäsin siihen tuen ohjeiden alisivuille. Nyt näyttäisi korjatun. --Usp (keskustelu) 29. tammikuuta 2015 kello 11.52 (EET)

Luokan sivut joissa ei ole linkki sv-wikiin?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onko mahdollista väsätä sellainen siktirp, joka tutkii luokan sisältämät sivut (esim. Luokka:Suomen oikeushistoria) ja tekee luettelon niistä sivuista, joissa ei ole Wikidatassa kielilinkkiä ruotsinkieliseen Wikipediaan? --Pxos (keskustelu) 27. tammikuuta 2015 kello 21.58 (EET)

Tälläänen. --Stryn (keskustelu) 27. tammikuuta 2015 kello 22.10 (EET)
Jo vain sanoi Heikkilä kun pyörän näki. --Pxos (keskustelu) 27. tammikuuta 2015 kello 22.16 (EET)

Wikiprojekti Wiki Loves Maps 5. helmikuuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pistetään myös tänne, että Wikiprojekti Wiki Loves Maps ja Hack4fi on 5-8. helmikuuta. Tapahtuma ilmeisen suosittu ja hack4fi on täynnä, mutta jos kiinnostaa 5. helmikuuta olevaan seminaariin mahtuisi jokunen Wikipedisti mukaan. Tapahtuma on siis ilmainen ja sijaitsee Helsingissä . Tällä hetkellä tilanne on ilmeisesti se, että tilaisuuteen on ilmoittautunut hyvin jengiä, mutta ei kovinkaan montaa Wikipedistiä ainakaan sen pohjalta mitä itse osaan nimistä sanoa joten jos kiinnostaa niin ilmoittautukaa ihmeessä. Lisäksi jos olette menossa Hack4fi:n muuten niin saapi vinkata. --Zache (keskustelu) 29. tammikuuta 2015 kello 01.38 (EET)