Viimeinen uhri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viimeinen uhri
The Life Before Her Eyes
Viimeisen uhrin levitysjuliste.
Viimeisen uhrin levitysjuliste.
Ohjaaja Vadim Perelman
Käsikirjoittaja Romaani:
Laura Kasischke
Käsikirjoitus:
Emil Stern
Tuottaja Mark Cuban
Todd Wagner
Marc Butan
Anthony Katagas
Vadim Perelman
Aimée Peyronnet
Chase Bailey
Ian McGloin
Couper Samuelson
Mike Upton
Säveltäjä James Horner
Kuvaaja Paweł Edelman
Pääosat Uma Thurman
Evan Rachel Wood
Eva Amurri
Gabrielle Brennan
Brett Cullen
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 2929 Productions
Levittäjä Magnolia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 8. syyskuuta 2007
Toronton elokuvajuhlat,
Toronto, Kanada

2. huhtikuuta 2008
AFI Dallas elokuvajuhlat,
Dallas, Texas, Yhdysvallat

18. huhtikuuta 2008
Yhdysvallat
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $ 8[1]–13[2] miljoonaa (arvioitu)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Viimeinen uhri (engl. The Life Before Her Eyes) on ukrainalaissyntyisen Vadim Perelmanin ohjaama yhdysvaltalainen trilleri-/draamaelokuva vuodelta 2007, jonka pääosissa ovat Uma Thurman, Evan Rachel Wood, Eva Amurri, Gabrielle Brennan ja Brett Cullen. Sivurooleissa ovat muiden muassa Nathalie Paulding ja Maggie Lacey. Käsikirjoituksen laati Emil Stern Laura Kasischken romaanin The Life Before Her Eyes (2002) pohjalta.

Viimeinen uhri on värielokuva ja pituudeltaan 90 minuuttia. Elokuva sai ensi-iltansa ensimmäisen kerran Toronton elokuvajuhlilla 8. syyskuuta 2007 Torontossa, Kanadassa. Tämän jälkeen se kiersi myös Chungmuro Internationalin elokuvajuhlat 25. lokakuuta 2007 Soulissa, Etelä-Koreassa, AFI Dallasin elokuvajuhlat 2. huhtikuuta 2008 Dallasissa, Texasissa ja Phoenixin elokuvajuhlat 10. huhtikuuta 2008 Phoenixissa, Arizonassa. Elokuvajuhlien jälkeen se sai ensimmäisen itsenäisen ensi-iltansa Yhdysvalloissa 18. huhtikuuta 2008. Suomessa Viimeinen uhri ei saanut ensi-iltaa, mutta se julkaistiin DVD:nä 8. lokakuuta 2008; samana päivänä se julkaistiin myös Brasiliassa ja Ruotsissa DVD:lle. 2929 Entertainmentin omistama 2929 Productions -tuotantoyhtiö tuotti elokuvan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viimeinen uhri kertoo Columbinen verilöylyn tapaisesta koulusurmatapahtumasta. Kekseliäs, harkitsematon ja villi Diana McFee (Evan Rachel Wood) ei jaksa odottaa aikuiselämänsä alkamista. Odotellessaan keväällä high schoolin viimeisiä päiviä Diana testaa rajojaan seksin ja huumeiden alueella, sillä aikaa kun hänen konservatiivisempi ystävänsä Maureen (Eva Amurri) katsoo vierestä huolestuneena.

Eräänä päivänä automaattiaseella varustautunut tekijä Michael Patrick (John Magaro) riehuu koulussa nuorison keskellä kunnes löytää suositun Dianan piilostaan ystävättärensä Maureenin kanssa.

15 vuotta myöhemmin Diana (Uma Thurman) elää hiljaista perhe-elämää miehensä Paulin (Brett Cullen) ja tyttärensä Emman (Gabrielle Brennan) kanssa, ja yrittää kaikin keinoin torjua menneisyytensä. Häntä painaa syyllisyys, niin ettei hän saa unta. Kun kouluammunnan 15. vuosipäivä lähestyy, alkavat traumaattiset muistot purkautua. Samalla myös pelottavia ja selittämättömiä asioita alkaa tapahtua hänen ympärillään.

Onko se vain kuvitelmaa vai onko olemassa jokin yhteys tapahtumaan 15 vuotta sitten, kun Diana joutui tekemään käsittämättömän valinnan. Toisinaan menneisyyden synkät salaisuudet eivät suostu unohtumaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Uma Thurman  Diana Adams McFee  
 Evan Rachel Wood  Nuori Diana "Dee" Adams  
 Eva Amurri  Maureen "M" Grasshopper  
 Oscar Isaac  Marcus  
 Brett Cullen  Professori Paul McFee  
 Gabrielle Brennan  Emma "Em" McFee  
 Molly Price  Dianan äiti  
 Lynn Cohen  Sisar Beatrice  
 Jack Gilpin  Herra McCleod  
 Maggie Lacey  Aikuinen Amanda  
 John Magaro  Michael Patrick  
 Nathalie Paulding  Nuori Amanda  
 Isabel Keating  Maureenin äiti  
 Adam Chanler-Berat  Ryan Haswhip  
 Tanner Cohen  Nate Witt  

Kuvaukset ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeinen uhri kuvattiin kokonaisuudessaan Connecticutissa Darienin, Greenwichin, New Havenin, Norwalkin ja Stamfordin kaupungeissa. Koulukohtaukset kuvattiin New Havenin Yalen yliopistolla ja Sheridan Schoolissa.lähde?

Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa DVD:lle 19. elokuuta 2008.[3]

Kaupallinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avausviikonloppunaan (18.–20. huhtikuuta 2008) Yhdysvalloissa Viimeistä uhria esitettiin ainoastaan kahdeksassa teatterissa, jolloin se tuotti 20 220 dollaria[2] (2 527 dollaria per teatteri, sijalla 70[2]). Parhaimmillaan Viimeistä uhria esitettiin 48 teatterissa (25.– 27. huhtikuuta 2008). Elokuvaa esitettiin Yhdysvalloissa aina 29. kesäkuuta 2008 asti, 77 päivää ja 11 viikkoa.[2] Viimeinen uhri tuotti pelkästään Yhdysvalloissa 303 439 dollaria, joka on vain 4,2 % koko tuotosta. Muualla maailmassa elokuva tuotti 6 945 051 dollaria (4. lokakuuta 2009), joka on koko tuotosta 95,8 %. Viimeinen uhri tuotti kokonaisuudessaan 7 248 490 dollaria[2] sen yli 8 000 000 dollarin budjetista eli se ei ollut taloudellinen menestys, mikä johtui huonosta teatterilevityksestä (yleensä elokuvia esitetään yli 2000 teatterissa).lähde?

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeinen uhri sai yleisesti negatiivista palautetta kriitikoilta, mutta yleisöltä yleensä positiivista. 23. huhtikuuta 2008 arvosteluja kokoavalla Rotten Tomatoes -sivustolla elokuvalla on 29 %/100 %, eli "mätä" (rotten) 35 arvostelun perusteella – muut 71 % ovat yksimielisiä siitä, että elokuva on "hämmentävä, tuskallisen pingottunut melodraama." Heinäkuussa 2010 arvostelu oli laskenut 24 %, 91 arvostelun perusteella; vain 4,8/10 pistettä. Metacritic ilmoitti, että Viimeinen uhri sai keskimäärin 38/100 pistettä, 25 arvostelun perusteella.[3] Metacriticin käyttäjien arvostelu on 7/10 pistettä, perustuen 15 arvosteluun.[3] Allmovie antoi Viimeiselle uhrille kaksi tähteä viidestä.[4] San Francisco Chronicle -sanomalehti antoi Viimeiselle uhrille täydet pisteet (100/100). The Charlotte Observer ja ReelViews -sanomalehdet antoivat kummatkin elokuvalle 75 pistettä.lähde tarkemmin?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]