Vesivehmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesivehmaan läpi kulkeva tie 3131

Vesivehmaa on yksi Asikkalan kylistä Päijät-Hämeessä. Etäisyys Vääksyyn on noin 10 km, Lahteen vajaat 20 km ja Heinolaan noin 30 km.

Vesivehmaa on Asikkalan toiseksi suurin osa heti keskustaajama Vääksyn jälkeen. Sen väkiluku on yli 700.[1]

Kylässä on Vesivehmaan koulu, joka on rakennettu 1980. Koulussa on luokat 1–6, ja sen rehtorina toimii Markus Koskinen. Oppilaita on noin 90.[2] Koululla menee hyvin verrattuna muihin Asikkalan ensimmäisten luokkien peruskouluihin, sillä se ei ole lakkautusuhan alla kuten moni muu koulu.lähde?

Vesivehmaan kylän historiasta on kirjoitettu kaksiosainen kirjasarja Vesivehmaan seudun kylien historia I ja II.

Museovirasto on määritellyt Toisen Salpausselän eteläpuoliseen viljelyvyöhykkeeseen sijoittuneen Vesivehmaan kylän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[3]

Vesivehmaa tunnetaan populaarikulttuurissa Usko Kempin sanoittamasta ja Yrjö Saarnion säveltämästä Vesivehmaan jenkasta. Vesivehmaalla sijaitsee myös Jenkkapirtti, vuonna 1969 avattu kesätanssilava, jossa on paljon eloa kesäisin. Heti Jenkkapirtin läheisyydessä on urheilukenttä, jossa monet nuoret urheiluseura Vesivehmaan Vireen jäsenet kisailevat usein järjestetyissä kisoissa. Jukolan viesti kilpailtiin Vesivehmaalla vuonna 2002. Urheilukentän läheisyydessä on myös kuntopolku, jossa on talvella valaistu hiihtolatu.

Suomalainen sijaisnäyttelijä ja stuntmies Antti Pendikainen kuoli vuonna 2019 Vesivehmaalla järjestetyssä offroad-moottoripyörien cross country -kilpailussa menettäessään ajoneuvonsa hallinnan.[4]

Muita nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahti-Vesivehmaan lentopaikka sijaitsee Vesivehmaalla ja kentällä toimii Päijät-Hämeen ilmailumuseo. Vierumäen ja Vääksyn välinen seututie 313 kulkee lentokentän ohi ja Vesivehmaan kylän läpi. Lahden ja Vääksyn välisiä linja-autojen vakiovuoroja liikennöidään Vesivehmaan kautta seututie 313:n reittiä. Körrin suoraksi kutsuttavalla valtatie 24:n osuudella kuuluu Vesivehmaan alueeseen motelli ja kahvila-ravintola huoltoaseman yhteydessä. Körrin vakiovuoropysäkin kautta kulkee osa Lahden ja Vääksyn välisistä linja-autoista.

Eräs Vesivehmaan nähtävyyksistä on ollut Tuohimestarin tupa.[5] Tuvassa on noin 340 kappaletta monenlaisia tuohesta valmistettuja esineitä. Näitä ovat muun muassa yli puolentoista kuutiometrin vetoinen kontti ja 2,7 metriä pitkät virsut, jotka pääsivät Guinnessin Suureen ennätyskirjaan vuonna 1998.

Hämeen Rykmentin Vesivehmaan harjoitusalue sijaitsee kylässä. Hämeen Rykmentin myötä myös Vesivehmaan harjoitusalue lakkautettiin vuoteen 2015 mennessä Keuruun, Kirkonmaan, Jaamankankaan ja Reilan harjoitusalueen tapaan.[6]

Vesivehmaalla toimii Antin automuseo.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mäkelä-Alitalo, Anneli: Vesivehmaan seudun kylien historia I, Gummerus 2005.
  • Husar, Reijo: Vesivehmaan seudun kylien historia II, Gummerus 2005.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.