Tukholman saaristo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kartta Tukholman saaristosta.

Tukholman saaristo (ruots. Stockholms skärgård) on Ruotsin suurin saaristo ja yksi koko Itämeren suurimpia. Se levittäytyy Tukholmasta, noin 60 kilometrin verran itään, rajoittuen Ahvenanmereen. Saaristo mukailee suurimmaksi osaksi Uplannin ja Södermanlandin maakuntien rannikkoa, ja koostuu arviolta 24 000 saaresta.

Vuonna 1719 saaristossa arveltiin olevan noin 2 900 asukasta, pääasiassa kalastajia. Nykyään se on hyvin suosittu matkailukohde, varsinkin veneilijöiden keskuudessa, ja siellä sijaitsee noin 50 000 vapaa-ajan asuntoa, joita asuttaa suurimmaksi osaksi tukholmalaiset. Saariston suurin kaupunki, pois lukien Tukholma, on Vaxholm. Kaupungin lähistöllä sijaitsee myös tunnettu louhos, Ytterby.

Saariston maisemaa on pitkän aikaa muokannut, ja muokkaa edelleen, maankohoaminen. Sen saaret kohoavat noin viiden millimetrin vuosivauhtia.

Monet tunnetut runoilijat, kirjailijat ja taiteilijat ovat saaneet vaikutteita Tukholman saaristosta, ja ovat kokeneet sen kiehtovaksi. Joukkoon lukeutuu muun muassa August Strindberg, Ture Nerman, Roland Svensson, Ernst Didring sekä Aleister Crowley.

Saaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tukholman saaristo.