The Last of Us

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Last of Us
The Last of Us.jpg
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Ohjaaja Neil Druckmann
Bruce Straley
Käsikirjoittaja(t) Neil Druckmann
Säveltäjä(t) Gustavo Santaolalla
Versio 1.02
Julkaisupäivä 14. kesäkuuta 2013
Lajityyppi toimintaseikkailu, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18 [1]
Alusta PlayStation 3
PlayStation 4
Jakelualusta Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Last of Us on Naughty Dogin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailu- ja selviytymiskauhupeli. Peli julkaistiin PlayStation 3:lle kesäkuussa 2013 ja heinäkuussa 2014 PlayStation 4:lle. Peli paljastettiin joulukuussa 2011 Spike Video Game Awards -gaalatilaisuudessa. The Last of Us julkaistiin maailmanlaajuisesti 14. kesäkuuta 2013.[1][2]

Peli sijoittuu post-apokalyptiseen Yhdysvaltoihin, missä Joel (äänenä Troy Baker) ja Ellie (Ashley Johnson) matkaavat yrittäen selvitä keinolla millä hyvänsä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Prologi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa prologilla, jossa esitellään päähenkilö Joel ja hänen nuori tyttärensä Sarah. Joelin syntymäpäivänä yhtäkkinen loiseliön aiheuttama tartunta-aalto leviää Yhdysvalloissa. Pelaaja ohjaa Sarahia, joka herää setänsä Tommyn sekavaan puhelinsoittoon. Hän löytää alakerrasta isänsä joka etsii pistooliaan. Tommy saapuu Joelin ja Sarahin luo ja he yrittävät lähteä pois kaupungista. Matkalla he kolaroivat ja joutuvat jatkamaan jalan. He luulevat pelastuneensa, kun he kohtaavat armeijan sotilaan, mutta sotilas saa määräyksen ampua heidät. Tommy onnistuu ampumaan sotilaan, mutta Sarahiin osuu luoti ja hän menehtyy.

Kesä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tartunta on tuhonnut lähes kaiken sivilisaation ja vain joukko selviytyjiä elää Yhdysvalloissa. Selviytyjät elävät joko armeijan tarkasti vartioimilla karanteenivyöhykkeillä tai niiden ulkopuolella. Joel elää Bostonin karanteenivyöhykkeellä ja toimii salakuljettajana yhdessä parinsa Tessin kanssa. Joel ja Tess lähtevät etsimään Robertia, paikallista gangsteria joka yritti tapattaa Tessin. Robert on varastanut heiltä suuren määrän aseita ja myynyt ne eteenpäin kapinallisjoukko Tulikärpäsille. Joel ja Tess tapaavat Tulikärpästen johtajan, Marlenen, joka suostuu antamaan aseet jos he salakuljettavat teinityttö Ellien pois karanteenivyöhykkeeltä. He lähtevät yöllä, mutta huomaavat pian Ellien käsivarressa olevan infektion. Ellie väittää sen olevan kolme viikkoa vanha ja että hän on immuuni tartunnalle. Päästessään määränpäähänsä he löytävät Tulikärpäsjoukon kuolleena. Tess paljastaa saaneensa tartunnan ja käskee Joelia jättämään hänet. Tess jää taistelemaan sotilaita vastaan, mutta hänet ammutaan.

Joel päättää viedä Ellien veljensä Tommyn luo, joka oli kerran Tulikärpästen jäsen. Tommy asuu kuitenkin kaukana Bostonista ja Joel hankkii auton tutultaan Billiltä. Joel ja Ellie jatkavat autolla matkaansa, mutta joutuvat pysähtymään Pittsburghiin, missä heitä väijyy joukko metsästäjiä. Ellie pelastaa Joelin ampumalla yhden metsästäjistä, mikä saa Joelin opettamaan Ellietä ampumaan. Joel antaa Ellielle myös pistoolin käyttöönsä. Pittsburghissa he tapaavat Henryn ja tämän pikkuveljen Samin, joka on suunnilleen Ellien ikäinen. He matkaavat yhdessä jonkin aikaa kunnes Sam saa tartunnan ja muuttuu. Ennen kuin muuttunut Sam ehtii tehdä vahinkoa, Henry ampuu hänet. Murtuneena veljensä kohtalosta hän ampuu itsensä.

Syksy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä Joel ja Ellie ovat päässeet Jacksoniin, Coloradoon. He löytävät vesivoimalaitoksen, missä Tommy ja hänen vaimonsa Maria asustavat. Maria kertoo Ellielle Joelin menneisyydestä. Joel päättää jättää Ellien Tommyn käsiin ja palata takaisin. Joel kuitenkin muuttaa mielensä ja lähtee viemään Ellietä hevosen selässä kohti Coloradon yliopistoa, missä Tommy kertoo Tulikärpästen majailevan. Yliopistolle päästyään he huomaavat Tulikärpästen hylänneen koulun laboratorion ja siirtyneen Salt Lake Cityyn. Joukko selviytyjiä yllättää Joelin ja Ellien ja Joel haavoittuu pahasti.

Talvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joelin ollessa sairaana, Ellie metsästää peuraa. Kun hän lopulta onnistuu tappamaan sen, hän kohtaa kaksi selviytyjää, Davidin ja Jamesin. Ellie suostuu vaihtamaan peuran lääkkeeseen Joelille. James lähtee takaisin leiriinsä, mutta David jää Ellien kanssa kahden. Joukko tartunnan saaneita saartaa heitä, mutta he onnistuvat tappamaan ne. Myöhemmin David kertoo, että yliopistolla Joelin ja Ellien kimppuun hyökänneet selviytyjät olivat heidän leiristään. David antaa Ellien silti mennä lääkkeen kanssa, mutta joukko miehiä lähtee jäljittämään Ellietä Davidin käskyä kuuntelematta. Ellie johdattaa heidät pois Joelin luota ja joutuu kiinniotetuksi. Hän kuitenkin karkaa, mutta joutuu Davidin saartamaksi palavaan ravintolaan. Joel herää ja kuulustelee kahta miestä Ellien olinpaikasta. Hän saapuu ravintolaan, missä Ellie tappaa Davidin.

Kevät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä kaksikko saapuu Salt Lake Cityyn. He matkaavat tunnelin läpi, mutta joutuvat virran pyörteeseen ja melkein kuolevat. Tulikärpäsjoukko kuitenkin ottaa heidät kiinni. Joel herää sairaalasta, missä häntä odottaa Marlene. Marlene kertoo Ellien olevan valmiina leikkaukseen, missä Tulikärpäset aikovat poistaa hänen aivonsa tutkiakseen hänen immuniteettiaan. Joel pakenee ja löytää Ellien tajuttomana leikkauspöydältä. Hän kantaa Ellien sairaalan parkkipaikalle, missä Marlene yrittää estää häntä. Joel ampuu Marlenen ja valehtelee Ellielle kotimatkalla, että Tulikärpäset ovat lakanneet etsimästä lääkettä tartunnalle. Peli päättyy kaksikon pysähtyessä lähelle Tommyn asuinpaikkaa, missä Ellie komentaa Joelin vannomaan, että kaikki mitä hän kertoi Tulikärpäsistä oli totta. Joel valehtelee ja vastaa myöntävästi, mihin Ellie toteaa: "Okei."

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ashley Johnson  … Ellie  
 Troy Baker  … Joel  
 Hana Hayes  … Sarah  
 Jeffrey Pierce  … Tommy  
 Annie Wersching  … Tess  
 Robin Atkin Downes  … Robert  
 Merle Dandridge  … Marlene  
 W. Earl Brown  … Bill  
 Brandon Scott  … Henry  
 Nadji Jeter  … Sam  
 Ashley Scott  … Maria  
 Reuben Langdon  … James  
 Nolan North  … David  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Last of Us
Gustavo Santaolalla
Soundtrack-albumin tiedot
 Julkaistu Flag of the United States.svg 2013-06-1111. kesäkuuta 2013
 Formaatti CD
Gustavo Santaolallan muut julkaisut

The Last of Us
2013

Kaikki kappaleet säv. Gustavo Santaolalla.

 1. The Quarantine Zone (20 Years Later) – 03:40
 2. The Hour – 01:02
 3. The Last of Us – 03:02
 4. Forgotten Memories – 01:08
 5. The Outbreak – 01:32
 6. Vanishing Grace – 02:06
 7. The Hunters – 02:00
 8. All Gone – 01:13
 9. Vanishing Grace (Innocence) – 00:56
 10. By Any Means – 01:53
 11. The Choice – 01:43
 12. Smugglers – 01:39
 13. The Last of Us (Never Again) – 01:02
 14. The Last of Us (Goodnight) – 00:51
 15. I Know What You Are – 01:22
 16. Home – 03:08
 17. Infected – 01:16
 18. All Gone (Aftermath) – 01:05
 19. The Last of Us (A New Dawn) – 02:28
 20. All Gone (No Escape) – 02:55
 21. Vanishing Grace (Childhood) – 01:41
 22. The Path – 01:29
 23. All Gone (Alone) – 01:22
 24. Blackout – 01:39
 25. The Way It Was – 01:32
 26. Breathless – 01:25
 27. The Last of Us (You and Me) – 02:09
 28. All Gone (The Outside) – 01:58
 29. The Path (A New Beginning) – 02:47
 30. Returning – 03:36

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b The Last of Us - Playstation 3 Discshop.fi. Viitattu 13.2.2013. (suomeksi)
 2. Leboeuf, Sarah: The Last of Us Gets May Release Date The Escapist. 8.12.2012. Viitattu 13.2.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.