The Last of Us

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Last of Us
The Last of Us.jpg
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Ohjaaja Neil Druckmann
Bruce Straley
Käsikirjoittaja(t) Neil Druckmann
Säveltäjä(t) Gustavo Santaolalla
Versio 1.02
Julkaisupäivä 14. kesäkuuta 2013
Lajityyppi toimintaseikkailu, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18 [1]
Alusta PlayStation 3
PlayStation 4
Jakelualusta Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Last of Us on Naughty Dogin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailu- ja selviytymiskauhupeli. Peli julkaistiin yksinoikeudella PlayStation 3:lle kesäkuussa 2013. Peli paljastettiin joulukuussa 2011 Spike Video Game Awards -gaalatilaisuudessa. The Last of Us julkaistiin maailmanlaajuisesti 14. kesäkuuta 2013.[1][2]

Peli sijoittuu maailmanlopun jälkeiseen Yhdysvaltoihin, missä joukko ihmisiä elää armeijan hallitsemilla karanteenialueilla loiseliön aiheuttaman tartuna-aallon levittyä maailmaan 20 vuotta aikaisemmin. Pelaaja ohjaa Bostonin karanteenialueella asuvaa Joelia (äänenä Troy Baker), joka saa tehtäväkseen viedä teini-ikäisen Ellien (Ashley Johnson) kapinallisjoukko Tulikärpästen luo. Matkalla he kohtaavat monia esteitä ja vaikeuksia, joista heidän tulee selviytyä.

The Last of Us on myynyt yli 7 miljoona kappaletta.[3] Peli sai yli 200 ”Vuoden peli” -palkintoa, mikä tekee siitä kaikkien aikojen palkituimman videopelin.[4] The Last of Us sai kiitosta muun muassa sen käsikirjoituksesta, ääninäyttelystä, äänisuunnittelusta, tasosuunnittelusta ja sävellyksestä. Lisäksi sen tarinaa kehuttiin hahmojen kehityksestä, alatekstistä, ihmisyyden tarkastelusta ja sen naishahmojen kuvauksesta.

Pelistä julkaistiin päivitetty versio PlayStation 4:lle nimeltä The Last of Us: Remastered heinäkuussa 2014. Se sisältää lisäosan Left Behind, joka julkaistiin aiemmin PlayStation 3:lle helmikuussa 2014.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Last of Us on tarinavetoinen[5] kolmannen persoonan selviytymiskauhu- ja toimintaseikkailupeli.[6][5] Pelaaja ohjaa pääasiassa Joelia samalla kun Ellie ja muut hahmot ovat tekoälyn ohjaamia.[7] Peli sisältää aseita, kuten pistooleja, kivääreitä ja liekinheittimen sekä monia lähitaisteluaseita, joita voidaan käyttää vihollisia vastaan.[8] Tyypillisiä vihollisia pelissä ovat tartunnan saaneet ja toiset ihmiset, joita kutsutaan metsästäjiksi.[9] Tartunnan saaneet jaetaan kolmeen ryhmään: ”naksuttelijat”, ”juoksijat” ja ”punkerot”.[10] Juoksijat ovat lähiaikoina tartunnan saaneita ihmisiä, jotka pelaajan havaitessaan juoksevat tätä kohti. Naksuttelijat ovat saaneet tartunnan paljon aikaisemmin ja ne ovat menettäneet näkökykynsä. Ne näkevät lepakon tavoin käyttämällä apunaan ääntä, naksuttelemalla. Naksuttelijat ovat vaikeammin tapettavissa, kuin juoksijat, joihin tehoaa jo pelkästään nyrkit. Naksuttelijoita varten tarvitaan joko käsiase tai päivitetty lähitaisteluase. Punkerot ovat pelin harvinaisimpia vihollisia ja ne toimivat ikään kuin tason päävihollisina. Ne ovat isoja, painavia otuksia, jotka heittelevät eräänlaisia pommeja, jotka vahingoittavat pelaajaa.[11] Tartunnan saaneet pyrkivät tappamaan pelaajan joko puremalla tai hakkaamalla hänet kuoliaaksi. Niiden lisäksi pelin vihollisina on toisia ihmisiä, jotka ryöstävät ja tappavat muita selviytyjiä. Osa heistä on kannibaaleja. Toisinaan pelaajan vastassa on armeijan sotilaita tai kapinallisjoukko Tulikärpästen jäseniä.

Pelaaja voi usein päättää taisteleeko hän vihollisia vastaan vai yrittääkö hän hiiviskellä huomaamatta niiden ohitse. Joskus taistelu on ainoa vaihtoehto varsinkin silloin, kun se edistää tarinaa. Pelaajalla on käytössään pitkiä aseita, kuten kivääreitä, haulikoita ja jousipyssyjä sekä lyhyitä käsiaseita, kuten pistooleita ja revolvereita. Pelaaja voi löytää maasta lähitaisteluaseita, kuten pesäpallomailoja tai putkia, jotka kuitenkin hajoavat käytössä. Pulloja ja tiiliä voidaan käyttää vihollisten tainnuttamiseen tai harhauttamiseen.[12] Aseita voidaan parannella työpenkkien ääressä ja Joelin fyysisiä kykyjä, kuten elämäpisteiden määrää tai askartelunopeutta, voidaan parantaa keräämällä pillereitä ja lääkekasveja. Lääkepakkauksia ja välineitä, kuten Molotovin cocktaileja voidaan tehdä pelialueelta löytyvien osien, kuten alkoholin ja siteiden, avulla.[7] Aseiden panokset ovat harvassa ja niitä voi kantaa mukanaan vain rajatun määrän.[13] Muita kerättäviä esineitä, kuten sarjakuvia, muistilappuja ja Tulikärpästen riipuksia voi löytää maastosta, mutta niillä ei ole pelaamisen kannalta mitään arvoa.[14]

Taistelukohtausten lisäksi pelissä on paljon rauhallisia kohtauksia, jotka sisältävät usein keskusteluja hahmojen välillä. Keskustelut ovat usein valinnaisia eikä niitä ole pakko kuunnella. Näiden kohtausten aikana pelaajien tulee ratkaista yksinkertaisia tehtäviä, kuten viedä uimataidoton Ellie lautalla syvien vesialueiden yli, ja käyttää tikkaita tai roskalavoja ylemmäs pääsemiseksi.[7]

The Last of Us sisältää tekoälyjärjestelmän, jota kutsutaan ”vallan tasapainoksi.” Järjestelmä antaa vihollisten reagoida taistelutilanteisiin realistisesti. Viholliset menevät suojaan pelaajan nähdessään, huutavat apua tarvittaessa ja käyttävät hyväksi pelaajan ahdinkoa, jos tältä on esimerkiksi panokset loppuneet. Samalla tavoin Ellie pystyy auttamaan Joelia heittämällä esineitä vihollisia päin, kertomalla Joelille vihollisen olinpaikan ja pelin loppua kohden käyttämällä veistä ja pistoolia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pääpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa prologilla, jossa esitellään päähenkilö Joel ja hänen nuori tyttärensä Sarah. Joelin syntymäpäivänä yhtäkkinen loiseliön aiheuttama tartunta-aalto leviää Yhdysvalloissa. Pelaaja ohjaa Sarahia, joka herää setänsä Tommyn sekavaan puhelinsoittoon. Hän löytää alakerrasta isänsä joka etsii pistooliaan. Tommy saapuu Joelin ja Sarahin luo ja he yrittävät lähteä pois kaupungista. Matkalla he kolaroivat ja joutuvat jatkamaan jalan. He luulevat pelastuneensa, kun he kohtaavat armeijan sotilaan, mutta sotilas saa määräyksen ampua heidät. Tommy onnistuu ampumaan sotilaan, mutta Sarahiin osuu luoti ja hän menehtyy.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tartunta on tuhonnut lähes kaiken sivilisaation ja vain joukko selviytyjiä elää Yhdysvalloissa. Selviytyjät elävät joko armeijan tarkasti vartioimilla karanteenivyöhykkeillä tai niiden ulkopuolella. Joel elää Bostonin karanteenivyöhykkeellä ja toimii salakuljettajana yhdessä parinsa Tessin kanssa. Joel ja Tess lähtevät etsimään Robertia, paikallista gangsteria joka on varastanut heiltä suuren määrän aseita ja myynyt ne eteenpäin kapinallisjoukko Tulikärpäsille. Joel ja Tess tapaavat Tulikärpästen johtajan, Marlenen, joka suostuu antamaan aseet jos he salakuljettavat teini-ikäisen Ellien pois karanteenivyöhykkeeltä. He lähtevät yöllä, mutta huomaavat pian Ellien käsivarressa olevan infektion. Ellie väittää sen olevan kolme viikkoa vanha ja että hän on immuuni tartunnalle. Päästessään määränpäähänsä he löytävät Tulikärpäsjoukon kuolleena. Tess paljastaa saaneensa tartunnan ja käskee Joelia jättämään hänet. Tess kuolee sotilaiden luoteihin.

Joel päättää viedä Ellien veljensä Tommyn luo, joka oli kerran Tulikärpästen jäsen. Tommy asuu kuitenkin kaukana Coloradossa, joten Joel hankkii auton tutultaan Billiltä. Joel ja Ellie jatkavat autolla matkaansa, mutta joutuvat pysähtymään Pittsburghiin, missä heitä väijyy joukko metsästäjiä. Ellie pelastaa Joelin ampumalla yhden metsästäjistä, mikä saa Joelin opettamaan Ellietä ampumaan. Joel antaa Ellielle myös pistoolin käyttöönsä. Pittsburghissa he tapaavat Henryn ja tämän pikkuveljen Samin, joka on suunnilleen Ellien ikäinen. He matkaavat yhdessä jonkin aikaa kunnes Sam saa tartunnan ja muuttuu. Ennen kuin muuttunut Sam ehtii tehdä vahinkoa, Henry ampuu hänet. Murtuneena veljensä kohtalosta hän ampuu itsensä.

Syksyllä Joel ja Ellie ovat päässeet Jacksoniin, Coloradoon. He löytävät vesivoimalaitoksen, missä Tommy ja hänen vaimonsa Maria asustavat. Maria kertoo Ellielle Joelin menneisyydestä. Joel päättää jättää Ellien Tommyn käsiin ja palata takaisin. Joel kuitenkin muuttaa mielensä ja lähtee viemään Ellietä hevosen selässä kohti Coloradon yliopistoa, missä Tommy kertoo Tulikärpästen majailevan. Yliopistolle päästyään he huomaavat Tulikärpästen hylänneen koulun laboratorion ja siirtyneen Salt Lake Cityyn. Joukko selviytyjiä yllättää Joelin ja Ellien ja Joel haavoittuu pahasti.

Joelin ollessa sairaana, Ellie metsästää peuraa. Kun hän lopulta onnistuu tappamaan sen, hän kohtaa kaksi selviytyjää, Davidin ja Jamesin. Ellie suostuu vaihtamaan peuran lääkkeeseen Joelille. James lähtee takaisin leiriinsä, mutta David jää Ellien kanssa kahden. Joukko tartunnan saaneita saartaa heitä, mutta he onnistuvat tappamaan ne. Myöhemmin David kertoo, että yliopistolla Joelin ja Ellien kimppuun hyökänneet selviytyjät olivat heidän leiristään. David antaa Ellien silti mennä lääkkeen kanssa, mutta joukko miehiä lähtee jäljittämään Ellietä Davidin käskyä kuuntelematta. Ellie johdattaa heidät pois Joelin luota ja joutuu kiinniotetuksi. Hän kuitenkin karkaa, mutta joutuu Davidin saartamaksi palavaan ravintolaan. Joel herää ja kuulustelee kahta miestä Ellien olinpaikasta. Hän saapuu ravintolaan, missä Ellie tappaa Davidin.

Keväällä kaksikko saapuu Salt Lake Cityyn. He matkaavat tunnelin läpi, mutta joutuvat virran pyörteeseen ja melkein hukkuvat. Tulikärpäsjoukko kuitenkin ottaa heidät kiinni. Joel herää sairaalasta, missä häntä odottaa Marlene. Marlene kertoo Ellien olevan valmiina leikkaukseen, missä Tulikärpäset aikovat poistaa hänen aivonsa tutkiakseen hänen immuniteettiaan. Joel pakenee ja löytää Ellien tajuttomana leikkauspöydältä. Hän kantaa Ellien sairaalan parkkipaikalle, missä Marlene yrittää estää häntä. Joel ampuu Marlenen ja valehtelee Ellielle kotimatkalla, että Tulikärpäset ovat lakanneet etsimästä lääkettä tartunnalle. Peli päättyy kaksikon pysähtyessä lähelle Tommyn asuinpaikkaa, missä Ellie komentaa Joelin vannomaan, että kaikki mitä hän kertoi Tulikärpäsistä oli totta. Joel valehtelee ja vastaa myöntävästi, mihin Ellie toteaa: "Okei."

Lisäsisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelille julkaistiin lisäosa Left Behind 14. helmikuuta 2014. Lisäosa seuraa kahta aikajanaa, joiden välillä tarina hyppii. Ensimmäinen tarina sijoittuu Coloradon yliopiston tapahtumien jälkeiseen aikaan, jolloin Joel on vakavasti haavoittunut. Ellie vie hänet turvaan ostoskeskukseen ja lähtee etsimään ensiaputarvikkeita. Kun ostoskeskuksen apteekki on jo ryövätty, Ellie joutuu etsimään lääkettä muualta. Hän törmää pudonneeseen armeijan helikopteriin ja löytää sen sisältä ensiapupakkauksen. Hän yrittää päästä turvallisesti takaisin Joelin luo, mutta kohtaa matkalla tartunnan saaneita ja Davidin ryhmän selviytyjiä. Lopulta hän pääsee Joelin luo taisteltuaan heitä vastaan ja onnistuu sitomaan hänen haavansa.

Toinen tarina sijoittuu Bostoniin kolme viikkoa ennen pääpelin tapahtumia. Ellien paras ystävä Riley yllättää hänet sisäoppilaitoksessa, missä Ellie opiskelee. Riley paljastaa liittyneensä Tulikärpäsiin ja vie Ellien hylättyyn ostoskeskukseen, missä he ovat aiemminkin käyneet. Tytöt leikkivät jonkin aikaa, kunnes Riley sanoo, että Tulikärpäset ovat määränneet hänet toiseen kaupunkiin ja että hän halusi nähdä Ellien vielä viimeistä kertaa. Piristääkseen tunnelmaa, tytöt leikkivät sotaa vesipyssyillä ja tanssivat yhdessä. Ellie paljastaa ettei halua Rileyn lähtevän ja suutelee häntä. Yhtäkkiä musiikista kiinnostuneet tartunnan saaneet saartavat heidät. He onnistuvat pakenemaan niiltä, mutta tulevat sitä ennen purruksi. Ellie raivostuu, mutta Riley yrittää rauhoitella häntä sanoen: ”Odotetaan vain, mitä tapahtuu. Ollaan tosi traagisia, menetetään järkemme yhdessä.” Hänen sanansa painuvat Ellien mieleen ja hän muistelee niitä, kun hän valmistautuu viemään Joelin toiseen piilopaikkaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ashley Johnson  … Ellie  
 Troy Baker  … Joel  
 Hana Hayes  … Sarah  
 Jeffrey Pierce  … Tommy  
 Annie Wersching  … Tess  
 Robin Atkin Downes  … Robert  
 Merle Dandridge  … Marlene  
 W. Earl Brown  … Bill  
 Brandon Scott  … Henry  
 Nadji Jeter  … Sam  
 Ashley Scott  … Maria  
 Reuben Langdon  … James  
 Nolan North  … David  
 Yaani King  … Riley  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Last of Us
Gustavo Santaolalla
Soundtrack-albumin tiedot
 Julkaistu Flag of the United States.svg 2013-06-1111. kesäkuuta 2013
 Formaatti CD
Gustavo Santaolallan muut julkaisut

The Last of Us
2013

Kaikki kappaleet säv. Gustavo Santaolalla.

 1. The Quarantine Zone (20 Years Later) – 3.40
 2. The Hour – 1.02
 3. The Last of Us – 3.02
 4. Forgotten Memories – 1.08
 5. The Outbreak – 1.32
 6. Vanishing Grace – 2.06
 7. The Hunters – 2.00
 8. All Gone – 1.13
 9. Vanishing Grace (Innocence) – 0.56
 10. By Any Means – 1.53
 11. The Choice – 1.43
 12. Smugglers – 1.39
 13. The Last of Us (Never Again) – 1.02
 14. The Last of Us (Goodnight) – 0.51
 15. I Know What You Are – 1.22
 16. Home – 3.08
 17. Infected – 1.16
 18. All Gone (Aftermath) – 1.05
 19. The Last of Us (A New Dawn) – 2.28
 20. All Gone (No Escape) – 2.55
 21. Vanishing Grace (Childhood) – 1.41
 22. The Path – 1.29
 23. All Gone (Alone) – 1.22
 24. Blackout – 1.39
 25. The Way It Was – 1.32
 26. Breathless – 1.25
 27. The Last of Us (You and Me) – 2.09
 28. All Gone (The Outside) – 1.58
 29. The Path (A New Beginning) – 2.47
 30. Returning – 3.36

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b The Last of Us - Playstation 3 Discshop.fi. Viitattu 13.2.2013. (suomeksi)
 2. Leboeuf, Sarah: The Last of Us Gets May Release Date The Escapist. 8.12.2012. Viitattu 13.2.2013. (englanniksi)
 3. Karmali, Luke: The Last of Us Sales Pass 7 Million with New DLC Coming 16.7.2014. IGN. Viitattu 21.1.2015. (englanniksi)
 4. Nelva, Giuseppe: Naughty Dog’s The Last of Us Is the Most Awarded Game in Recorded History by Critics 24.1.2014. DualShockers. Viitattu 21.1.2015. (englanniksi)
 5. a b Moilanen, Jukka: Ohjaaja vahvistaa: The Last of Us -leffa perustuu pelin tarinaan Pelaaja. 14.3.2014. Viitattu 5.2.2015.
 6. Naughty Dogin selviytymiskauhu The Last of Us nappasi Australiassa K18-luokituksen 16.5.2013. Tilt.fi. Viitattu 5.2.2015.
 7. a b c Pärssinen, Manu: V2.fi - Arvostelu - The Last of Us 14.6.2013. V2.fi. Viitattu 5.2.2015.
 8. Ennakossa The Last of Us 17.5.2013. Konsolifin.net. Viitattu 5.2.2015.
 9. The Last of Us: Viimeiset selviytyjät, Viimeiset päivät (Ja vain aikuisille!) 5.8.2013. Peliraati.fi. Viitattu 5.2.2015.
 10. Arvekari, Ville: Arvostelu: The Last of Us Pelaaja. 7.6.2013. Viitattu 5.2.2015.
 11. The Last Of Us - Let's play / Pelailu osa 10 - Punkero - suomeksi / Finnish - HD 24.6.2013. YouTube. Viitattu 5.2.2015.
 12. The Last of Us 19.6.2013. Konsolifin.net. Viitattu 5.2.2015.
 13. The Last of Us - The Real Men's Playground 2.7.2013. The Real Men's Playground. Viitattu 5.2.2015.
 14. Arvostelussa The Last of Us 7.7.2013. Gaming.fi. Viitattu 5.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]