Tepelenë

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tepelenë
Linna ja uusi kaupunki
Linna ja uusi kaupunki
vaakuna
vaakuna

Tepelenë

Koordinaatit: 40°17′44″N, 20°01′08″E

Valtio Albania
Maakunta Gjirokastër
Hallintoalue Tepelenë
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 436[1] km²
Korkeus 200 m
Väkiluku (2011) 8 949[1]
 – Väestötiheys 20,5 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2









Tepelenë (alb. Tepelena) on kaupunki Albaniassa. Nimi on turkkia ja tarkoittaa "Helenin kukkulaa"lähde?. Kaupunki sijaitsee Etelä-Albaniassa Vjosë-joen rannalla noin kolme kilometriä alavirtaan sen ja Drino-joen yhtymäkohdasta. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Tepelenën asukasluku oli 8 949.[1]

Tepelenën jalkapalloseuran nimi on SK Tepelena.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla ja sen lähellä on linnoituksen rauniot. Ali Pasha syntyi läheisessä Hormovan kylässä. Vuonna 1847 brittiläinen kirjailija Edward Lear vieraili kaupungissa ja näki tuhoutuneet rakennukset.

Läheisellä Aoos- eli Vjosë-joen kapeikolla Makedonian armeija sulki tien Epeirokseen ja vuonna 196 eaa. ratkaiseva taistelu käytiin Rooman armeijan komentajan Titus Quinctius Flamininuksen ja Makedonian Filippos V:n välillä, jonka Rooman armeija voitti.

Bysantti rakensi puolustustornin, jota turkkilaiset kehittivät 1400-luvulla ja Ali Pasha 1800-luvulla. Vuonna 1920 maanjäristys tuhosi kaupungin ja se korjattiin täysin jälkeenpäin; paikallisen perinteen mukaan Tepelenë tuhoutuu, jos siellä on yli 100 rakennusta. Samana vuonna 400 Italian sotilasta antautui albanialaisille.

Toisen maailmansodan alussa Italia miehitti Tepelenën. Sodanjälkeinen kommunistihallinto muutti paikallisen Italian sotilasleirin pakkotyöleiriksi. Sillä oli paha maine brutaaleista menetelmistä ja sairauksista ja sitä sanottiin "Albanian Belseniksi". Se suljettiin 1950-luvulla, kun suuri osa vangeista kuoli koleraan.

Vuonna 1997 Tepelenëstä tuli Sali Berishan hallinnon vastaisen kansannousun keskeinen paikka. Kansankomitea otti kaupungin haltuunsa maaliskuussa ja vapautti oppositiopoliitikko Fatos Nanon paikallisesta vankilasta. Liike levisi Gjirokasteriin maaliskuussa ja aseita jaeltiin Tepelenëstä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Tepelenë citypopulation.de. Viitattu 23.8.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]