Skotlannin valioliiga

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Skotlannin valioliiga
Image-SPL logo.png
Laji jalkapallo
Maa(t) Skotlannin lippu Skotlanti
Perustettu 1998
Edeltäjä valiodivisioona
Lopetettu 2013
Seuraaja Skotlannin mestaruussarja
Joukkueita 12
Hallitseva mestari Celtic (2012–2013)
Eniten mestaruuksia Celtic (8)
Sarjataso 1
Alemmat tasot 1. divisioona
Sivusto scotprem.com

Skotlannin valioliiga (engl. Scottish Premier League) oli Skotlannin miesten jalkapallon korkein sarjataso. Sarja perustettiin vuonna 1998 Skotlannin valiodivisioonan tilalle. Sarja lopetettiin vuonna 2013 ja sen seuraajaksi syntyi Skotlannin mestaruussarja.[1]

Pelisysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liigassa 12 joukkuetta kohtaavat kauden aikana jokainen kolme kertaa toisensa, minkä jälkeen kuusi parasta ja kuusi viimeistä pelaavat keskenään yhden kierroksen. Liigan voittaja pääsee suoraan Mestarien liigaan, toiseksi sijoittunut karsintoihin ja kolmanneksi sijoittunut UEFA Cupiin. Viimeiseksi sijoittunut joukkue putoaa ykkösdivisioonaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmin Skotlannin jalkapalloliigan sarjasysteemi koostui kahdesta divisioonasta, 1. ja 2. divisioonasta, joiden välillä joukkueet nousivat ja putosivat. 1970-luvun puolivälissä systeemiä muutettiin siten, että liigan sarjatasojen määrä nostettiin kolmeen. 1990-luvulla perustettiin vielä neljänneksi korkein sarjataso, 3. divisioona.

Vuonna 1998 ylimmän sarjatason seurat erosivat Skotlannin jalkapalloliigasta ja perustivat nykyisen valioliigan. Aikaisemmin sponsorirahat oli jaettu kaikkien jalkapalloliigan divisioonien seurojen kesken. Aluksi valioliigassa pelasi vain 10 joukkuetta, mutta sittemmin joukkueita otettiin mukaan kaksi lisää. Nykyinen pelisysteemi, jossa viimeinen kierros pelataan kahtena kuuden joukkueen ryhmänä, astui voimaan vuonna 2000.

Joukkueet kaudella 2013–2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huom! Korostetut ovat Skotlannin valioliigan mestareita (1998-2012), aiemmat valiodivisioonan mestareita ja vuodesta 2013 eteenpäin Skotlannin mestaruussarjan mestareita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. http://www.bbc.com/sport/0/football/22864944