Dundee United FC

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dundee United
Koko nimi Dundee United Football Club
Perustettu 1909 (Dundee Hibernian)
1923 (Dundee United)
Kotikenttä Tannadice Park, Dundee
– Kapasiteetti 14 500
Puheenjohtaja Skotlannin lippu Stephen Thompson
Valmentaja Skotlannin lippu Peter Houston
Sarja Skotlannin mestaruussarja
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Kotipeliasu
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Vieraspeliasu

Dundee United Football Club on skotlantilainen jalkapalloseura Dundeesta. Se perustettiin alun perin nimellä Dundee Hibernian vuonna 1909, mutta nykyinen nimi on ollut käytössä vuodesta 1923. Unitedilla on kolme lempinimeä: The Terrors, The Tangerines ja The Arabs.

Dundee United pelaa Skotlannin korkeimmalla sarjatasolla Skotlannin mestaruussarjassa. Peter Houston on toiminut päävalmentajana joulukuusta 2009 lähtien Craig Leveinin siirryttyä Skotlannin maajoukkueen peräsimeen ja Stephen Thompson puheenjohtajana syyskuusta 2002 ostettuaan enemmistön Unitedin osakkeista.

Dundee Unitedilla oli kaudella 2005–2006 Skotlannin valioliigan kuudenneksi korkein katsojakeskiarvo, 8 197 katsojaa per ottelu. Dundee United on ollut 22 kertaa mukana eri Euroopan seurajoukkuekilpailuissa, pelaten 102 ottelua (45 voittoa, 31 häviötä ja 26 tasapeliä).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 1909 Dundeessa perustettiin uusi jalkapalloseura, nimeksi tuli Dundee Hibernian. Seuran perustajat ottivat haltuunsa Clepington Parkin kentän ja vaihtoivat sen nimeksi Tannadice Park, joka tunnetaan yhä Dundee Unitedin kotikenttänä. Samana vuonna 18. elokuuta pelattiin seuran ensimmäinen ottelu Hiberniania vastaan, ottelu päättyi 1–1. Vuonna 1923 seura päätti vaihtaa nimeään Dundee Unitediksi, etteivät Dundeen Hibernian ja Edinburghin Hibernian sekoittuisi. Dundee United pelasi pitkään alasarjoissa, kunnes vuonna 1959 valmentajaksi palkattiin Johnny Kerr, joka nosti Dundeen takaisin pääsarjatasolle.

Vuonna 1971 Unitedin valmentajaksi palkattiin Jim McLean, ja hänen johdollaan alkoi Dundee Unitedin menestys. Hän ja joukkue voittivat ensimmäisen pokaalinsa, Skotlannin liigacupin vuonna 1980. Kaudella 1982–1983 Dundee United voitti ensimmäisen liigamestaruuden ja vakuutti myös Euroopan kentillä voittaessaan sellaisia joukkueita kuin FC Barcelona, PSV Eindhoven ja Werder Bremen. Lopulta kaudella 1986–1987 United eteni UEFA Cupin loppuotteluun, mutta hävisi kaksiosaisessa finaalissa IFK Göteborgille. Sen jälkeen menestystä Dundeelle ei ole juuri tullut, viimeisenä menestyksenä voidaan pitää kauden 2004–2005 Skotlannin cupin loppuottelupaikkaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.