Koordinaatit: 54°1′N, 10°45′E

Scharbeutz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scharbeutz
vaakuna
vaakuna

Scharbeutz

Koordinaatit: 54°1′N, 10°45′E

Valtio Saksa
Osavaltio Schleswig-Holstein
Piirikunta Ostholstein
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 52,5 km²
Korkeus 12 m
Väkiluku 10 908[1]
 – Väestötiheys 208 as./km²









Kuvassa Scharbeutzin sijainti Ostholsteinin piirikunnassa. Pienessä kuvassa Ostholsteinin piirikunnan sijainti Schleswig-Holsteinin osavaltiossa.
Scharbeutzin rantaa.
Bastei/Am Hang
Scharbeutzin rautatieasema

Scharbeutz on kunta Pohjois-Saksassa Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Lyypekinlahden rannalla noin 20 kilometriä Lyypekistä pohjoiseen.[2] Matkailu on paikkakunnan merkittävä elinkeino. Scharbeutzin hiekkaranta on noin 6,5 kilometriä pitkä, kaupungin keskusta sijaitsee rannan ja moottoritie A1:n välissä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scharbeutz sijaitsee merellisen Ostholsteinin piirikunnan eteläosassa ja sen alue rajoittuu idässä Itämereen. Kiel sijaitsee maanteitse noin 65 kilometriä Scharbeutzista luoteeseen.[3] Etäisyys Hampuriin on noin 80 kilometriä.[4]

Scharbeutzin kymmenen osa-aluetta ovat Scharbeutz, Pönitz, Gleschendorf, Haffkrug, Gronenberg, Klingberg, Sarkwitz, Schulendorf, Schürsdorf ja Wulfsdorf. Pönitzistä on varhaisin asiakirjamaininta vuodelta 1221 muodossa Penze, Scharbeutzista 1271 muodossa Scarbuce ja Gleschendorfista 1259 muodossa Golesko.

Scharbeutzin järviä ovat Großer Pönitzer See, Kleiner Pönitzer See, Wennsee ja Taschensee tanskalaisine kanavineen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikannimi Scharbeutz palautuu paikalla muinoin sijainneeseen slaavilaiskylään, jonka nimi oli Scorbuze tai Schoreboce. Paikkakunnan alueella on lukuisia tumuluksia eli kumpuhautoja.

1400-luvulla aluetta hallitsi Kartause Ahrensbök (Kloster Ahrensbök), 1600-luvulla alueella vaikuttivat tanskalaiset; tuolloin perustettiin muun muassa Gronenberger Hof. Rannikkoalue alkoi kehittyä 1800-luvulla rantaturismin myötä. Toisen maailmansodan jälkeen idästä tulleet pakolaiset kasvattivat Scharbeutzin asukaslukua. Matkailuelinkeino alkoi elpyä 1950-luvulla. Vuonna 1974 Gleschendorf ja Haffkrug-Scharbeutz yhdistettiin Scharbeutzin kuntaan.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scharbeutzin nähtävyyksiä ovat muun muassa Schulendorfin vanha vesimylly (Alte Wassermühle in Schulendorf) ja orgaanista arkkitehtuuria edustava Gut Garkau Großer Pönitzer See -nimisen järven lounaisrannalla Klingbergin kylässä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scharbeutzin rautatieasema sijaitsee 88,6-kilometrisellä rataosuudella LyypekkiPuttgarden noin 19 kilometriä Lyypekin asemalta pohjoiseen. BAB 1:n reitti kulkee Scharbeutzin keskustan länsipuolitse. Muita huomattavia maantieliikenteen väyliä ovat Bundesstraße 432 ja B 76 (Lyypekki–Kiel).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Regionaldaten für Scharbeutz Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein. Viitattu 19.2.2017. (saksaksi)
  2. Die Entfehrnung von Lübeck bis Scharbeutz dieentfernung.de. Viitattu 27.2.2017. (saksaksi)
  3. Entfehrnung Scharbeutz Kiel (html) entfernung.org. Viitattu 19.2.2017. (saksaksi)[vanhentunut linkki]
  4. Entfernung Scharbeutz (Germany) Hamburg (Germany) entfernungsrechner.net. Viitattu 19.2.2017. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]