Salakuljetus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomalaisia salakuljettajia Venäjän rajalla vuonna 1853. Vasily Hudiakovin maalaus
Harvinaisten lintujen salakuljetusta
Huumeita salakuljetetaan ruumiin sisällä. Kuvassa röntgenkuva mahalaukussa olevista kokaiinia sisältävistä kapseleista

Salakuljetus tarkoittaa esineen tai asian laitonta kuljetusta maasta toiseen. Salakuljetuksen tarkoitus on välttää verojen ja tullien maksua, kuljettaa paikasta toiseen laitonta tavaraa tai kuljettaa ihmisiä paikkoihin joihin heillä on kielto mennä. Nykyisin salakuljetuksen piiriin on tullut myös ihmissalakuljetus. Salakuljetettu tavara eli kontrabandi ei välttämättä itsessään ei ole laitonta (kuten esimerkiksi savukkeet), mutta verojen ja tullimaksujen kiertäminen on. Yleisimmin salakuljetetaan huumausaineita, aseita, eläimiä tai eläimistä valmistettuja tuotteita (esimerkiksi norsunluuesineitä).

Joppaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joppaus on vanha Tornionlaaksossa käytetty sana salakuljetukselle. "Jobba" tarkoittaa ruotsin kielessä työn tekemistä, mitä salakuljetuksesta kertovat tarinat tukevat. Erityisesti viinan salakuljetuksesta pohjoisessa on tutkittua tietoa kieltolain vuosilta 19191932. Viinan salakuljetus Itämeren maista Lappiin oli ammattimaisesti organisoitua toimintaa.

Suomella ja Ruotsilla on pitkä yhteinen raja ja rajajoki Torniojoki, jonka valvonta on tuottanut ongelmia. Erityisesti toisen maailmansodan jälkeen Suomesta jopattiin Ruotsiin turkkeja, hiihtokenkiä, rukkasia, voita ja lihaa ja muita elintarvikkeita. Ruotsista jopattiin vastaavasti Suomeen kahvia, sokeria ja muita "elintasotavaroita".

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Potter, Matt: Salainen lasti: Maailman vaarallisimmat salakuljettajat. (Outlaws Inc: Flying with the World's Most Dangerous Smugglers, 2011.) Suomennos: Jyrki Kiiskinen. Helsinki: Tammi, 2012. ISBN 951-3-16300-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.