Reima Jokinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reima Jokinen (s. 17. tammikuuta 1952 Tampere) on suomalainen teatterialan vaikuttaja ja johtaja. Jokinen toimii hallituksen puheenjohtajana Aleksanterin teatterissa, Tero Saarinen Companyssa, Riihimäen Teatterissa sekä Linnateatterin Dominossa. Jokinen sai teatterineuvoksen arvonimen vuonna 2023[1].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinainen teatteriura alkoi vuonna 1977 Penniteatterissa.[1] Vuodesta 1978 lähtien Jokinen on tehnyt tiivistä yhteistyötä ohjaaja Ritva Siikalan kanssa. Aleksanterin teatterista Jokinen on tarjonnut näyttämön Kassandran esityksille. Vuonna 1980 alkoi lähes kolmen vuosikymmenen mittainen yhteistyö Teatteri Avoimien Ovien perustajan Liisi Tandefeltin kanssa. Jokinen siirtyi Tampereelle vuonna 1982 ja työskenteli Tampereen työväenteatterissa, Teatteri 2000:ssa, Tampereen Teatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa. Tampereella Jokinen aloitti yhdessä Esko Roineen kanssa Tampereen Teatterin toimintamallin uudistustyön.

Vuonna 1999 Jokinen pyydettiin Helsingin kaupunginteatterin hallintojohtajaksi. Asko Sarkolan kanssa Jokinen jatkoi Tampereella aloittamaansa tuotantomallien kehittämistyötä. Hallintoalan ihmisenä hän antoi poikkeuksellisen ja merkittävän panoksen myös taiteellisella puolella ja oli mukana päättämässä ohjelmistosta ja miehityksestä.

Jokinen nimitettiin vuonna 2002 UIT:n toimitusjohtajaksi. Vuonna 2005 hän käynnisti toiminnan Aleksanterin teatterissa ja vuonna 2008 Linnanmäen Peacock-teatterissa sekä Studio Krunikassa. Hän oli perustamassa Turun Linnateatteria ja teki 2010-luvulla yhteistyötä Oulun Teatteri Rion kanssa. Jokinen siirtyi Aleksanterin teatterin kokopäiväiseksi hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2013.

Jokisen toiminta on ollut laaja-alaista taiteen eri aloilla ja järjestöelämässä. Hän on ollut vahvasti mahdollistamassa freelance-ryhmien ja vapaan kentän toimintaa erityisesti Aleksanterin teatterissa.[1]

Tuotantoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokisen merkittäviin tuotantoihin kuuluu mm. on Paavo Nurmi -ooppera, johon libreton kirjoitti Paavo Haavikko, sävelsi Tuomas Kantelinen ja ohjasi Kalle Holmberg. Helsingin kaupunginteatterissa Jokisen Lontoosta tuoma, menestynein tuotanto ja monella mittapuulla myös Suomen menestynein näytelmä kautta aikojen oli Lasse Pöystin, Ritva Valkaman, Kyllikki Forssellin ja Pentti Siimeksen tähdittämä Kvartetti. Teatteri 2000:ssa Jokinen tuotti mm. Max ja Moritz -musikaalin, jonka sävelsi Jukka Linkola ja Pertsa Reponen, esiintyjinä olivat Eija Ahvo, Susanna Haavisto ja Miitta Sorvali. Toiminnanjohtajana Pyynikin kesäteatterissa Jokinen käynnisti kirjailija, fil.tri Panu Rajalan ja ohjaaja Kalle Holmbergin kanssa Väinö Linna -produktioiden sarjan.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokinen on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]