Reikäreuna-elokuvafestivaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reikäreuna-elokuvafestivaali, tuttavallisemmin pelkkä ReikäreunaRR tai Reikis, on vuosittain syyskuun alussa järjestettävä poikkitaiteellinen elokuvafestivaali Orivedellä. Tällä hetkellä Reikäreuna on tauolla (vuodesta 2014 lähtien).

Festivaalin järjestäjänä toimii Taideyhdistys Roihu ry (2004 toimintansa aloittanut yhdistys). Festivaalin persoonallisuus on poikkitaiteellisuus ja tunnelma. Kohokohtana on ollut Kylpytynnyri-Kino (vuodesta 2011), jossa lyhytelokuvia katsotaan kylpytynnyreistä festivaalin baarin terassilla. Vuosittain elokuvien lisäksi festivaalilla ollaan kuultu musiikkia ja koettu kuvataidetta.

Päärakennuksena on toiminut Taiston elokuvateatteri Oriveden aseman vieressä. Myös vanha asematalo ja muut viereiset rakennukset ovat olleet Reikäreunan käytössä elokuvasaleina, taidenäyttely- ja majoitustiloina.

Reikäreunan aikana ollaan näytetty pitkiä- ja lyhytelokuvia sekä Suomesta että ulkomailta. Ohjelmassa on ollut vanha kotimainen elokuva. Vuodesta 2012 on näytetty myös live-säestettyjä elokuvia.

Reikäreunassa on lyhytelokuvakilpailu, jonka parhaat lyhytelokuvat raati on palkinnut haluamallaan tavalla. Kilpailuun on voinut osallistua kaikki Suomessa tuotetut enintään 30 minuuttia pitkät elokuvat.

Reikäreuna on ollut osa Oriveden kulttuuritapahtumien ketjua, Oriveden Suvea[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kerran festivaali järjestettiin vuonna 2005. Ajatus festivaalin pystyttämiseen syntyi, kun Taideyhdistys Roihy ry:n jäsenet kaipasi lyhytelokuvilleen näkyvyyttä. Festivaali toteutettiin yhdessä Sirkus Supiaisen kanssa ja se sai vieraakseen Markku Pölösen.

Toisena vuonna päävieraaksi saapui Arto Halonen ja kolmantena vuonna festivaalien päävieraat olivat interaktiivisen elokuvan ammattilaiset Chris Hales ja Teijo Pellinen. Neljäntenä vuonnaan festivaali kasvoi kaksipäiväisestä viisipäiväiseksi. Vuonna 2008 lanseerattiin myös kaksi uutta vieraskategoriaa: taiteilijavieras ja satunnaisvieras.

Päävieras, taiteilijavieras ja satunnaisvieras muodostivat lyhytelokuvakilpailun raadin vuosina 2008-2014.

2008 päävieraina olivat Kummeli Alivuokralainen -elokuvan tekijät Matti GrönbergHeikki VihinenTimo Kahilainen ja Heikki Silvennoinen. Taiteilija vieraana Kari Yli-Annala ja satunnaisvieraana puutarhuri Harri Entonen. Vuoden 2008 festivaalilla vieraili 1 510 kävijää.

Vuonna 2009 päävieraana oli elokuvaohjaaja Mari Rantasila, taiteilijavieraana kuvataiteilija Markku Arantila ja satunnaisvieraana hautausurakoitsija Timo Virtanen. Lyhytelokuvakilpailun voiton vei dokumentti Sniikkerit, jonka on ohjannut Heikki Slåen Metropolia ammattikorkeakoulusta. Kokonaisuudessaan festivaalilla vieraili 2250 henkeä, joka oli 750 henkeä enemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuoden 2010 festivaali järjestettiin 9.-12.9.2010 ja lyheni nelipäiväiseksi. Festivaalin erityisvieraina olivat ohjaaja Aleksi Salmenperä päävieraana, kuvataiteilija Veli Granö taiteilijavieraana ja talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattunen satunnaisvieraana. Elokuvakilpailuun osallistui ennätykselliset 104 elokuvaa. Sen voitti Zagros Manucharin lyhytelokuva Vielä tämän hetken. Raati luonnehti elokuvaa omaperäiseksi, vaikuttavaksi ja kilpailun vahvimmaksi elokuvaksi. Voittaja kuittasi 400 euroa 500 euron palkintopotista ja 100 euron kunniamaininta myönnettiin Mari Aaltosen Syyslaululle. Yleisön suosikki vuonna 2010 oli Joni Männistön, Janne Kukkosen, JP Saaren ja Mikko Korhosen animaatio Katiska. Jaetulle toiselle sijalle yleisöäänestyksessä tulivat Reetta Aallon Marja-Sisko ja Outi Tienhaaran Haluatko tietää. Kuudes (2010) Reikäreuna teki uuden yleisöennätyksen, kun festivaalille osallistui kaiken kaikkiaan 2812 kävijää, mikä on yli 500 kävijää enemmän kuin vuonna 2009.

Vuoden 2011 päävieraana oli elokuvaohjaaja Matti Ijäs, taiteilijavieraana kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen ja satunnaisvieraana työterveyshoitaja Päivi Suomela-Rautio. Elokuvakilpailun voitti Hannu-Pekka Peltomaan Kädessäni. Kunniamaininta myönnettiin Maarit Lallin Keinu Kanssain -elokuvalle. Festivaalilla vieraili 2300 ihmistä. Festivaalin uudeksi vetonaulaksi osoittautui Taiston pihalla ollut Kylpytynnyri-Kino, joka oli siitä lähtien Reikäreunan päävetonaula.

Vuoden 2012 päävieraana oli elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri, taiteilijavieraana kuvataiteilija Outi Heiskanen ja satunnaisvieraana ambulanssikuski Pekka Määttä. Festivaalilla järjestettiin ensimmäistä kertaa livesäestetty elokuvanäytös (Buster Keatonin Kenraali) sekä höyryjuna-ajelu Tampereelta Orivedelle ja takaisin. Elokuvakilpailun voitti Lauri Randlan 3OHA. Festivaalilla vieraili 2700 ihmistä.

Vuoden 2013 päävieraana oli animaatio-ohjaaja Katariina Lillqvist, taiteilijavieraana kuvataiteilija Sari Tenni ja satunnaisvieraana parturi-kampaaja Ansu Syvänen. Elokuvakilpailun ensimmäinen palkinto (300 €) meni Jari Kokon dokumentille Rakastan sinua kyyneliin (2012). Toisen palkinnon (200 €) sai fantasiaelementtejäkin sisältävä fiktio Labyrintti (2013), jonka on ohjannut Lauri-Matti ParppeiFestivaalilla vieraili yli 2800 ihmistä.

Toistaiseksi viimeinen vuosi Reikäreunalle oli 2014, jolloin tapahtuma keräsi kaiken 3000 kävijää. Päävieraana oli elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, taiteilijavieraana Samuli Heimonen, joka oli järjestämässä kahta ensimmäistä Reikäreunaa ja satunnaisvieraana kassaneiti Ronja Roth. Muita vieraita Reikäreunan juhlavuonna oli dokumenttiohjaaja Lasse Naukkarinen, Kjell-Åke Andersson ja Amer Ali.

Festivaalin lyhytelokuvan kilpailun voitti Juho Fossin dokumenttielokuva 1,048. Raadin mukaan kyseessä on voimakas elokuva ihmisen sosiaalisesta vastuusta uusien kontaktivälineiden maailmassa.

Raati palkitsi myös kaksi elokuvaa kunniamaininnoin. Ne menivät animaatioille Electric Soul ja Sukkavartaankatu 8Joni Männistön Electric Soulia raati luonnehti visuaalisesti ja äänimaailmaltaan kauniiksi ja ehyeksi elokuvaksi. Elli Vuorisen Sukkavartaankatu 8:n ydin puolestaan on sen sisällön syvyydessä. ”Pelkistetyllä animaatiotekniikalla se luo äärettömän vaikuttavia tiloja ja saattaa meidät muistin, pelon ja unen maailmaan”, raati kuvaili. Yleisöäänestyksen voitti Antti Laakson ja Simo Ruotsalaisen Safari Heat.

Vuoden 2014 tapahtuman jälkeen tapahtuma jäi tauolle lähinnä tilojen heikon kunnon takia, rahoituksen epävarmuuden takia ja tuottajien ajanpuutteen vuoksi.[2]

Tilastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Ajankohta Elokuvanäytösmäärä Muu ohjelma Osallistuneiden elokuvien määrä Voittaja Muut palkinnot Kävijämäärä Vieraat
2005 10.–11.8. 5 elokuvanäytöstä 4 muuta ohjelmaosuutta 2 Kumpaakaan ei palkittu. Aiju Salminen: Karaoke ja Pasi Hakkio: elokuva. Arvio: 500 Markku Pölönen
2006 8.–9.9. 8 elokuvanäytöstä 3 muuta ohjelmaosuutta. Kellarikino tuli mukaan NON-STOP-ohjelmalla. Ei järjestetty kilpailua. Arvio: 500 Arto Halonen (päävieras), Samuli Torssonen ja Jarmo Puskala
2007 28.–29.9. 9 elokuvanäytöstä Pääsalissa. 4 näytöstä Kellari-Kinossa. Ei muita. Ei järjestetty kilpailua. Arvio: 400 kävijää. Teijo Pellinen ja Chris Hales (päävieraat)
2008 24.–28.9. 16 näytöstä Pääsalissa. Kellari-Kinossa 3 näytöstä. RR-tori, 5 taidenäyttelyä ja 3 keikka-iltaa. 27 yleisöäänestys: 1. sija: Helena Yli-Kyyny, Pakoon ja 2. sijalle J-P Yläkangas, Monophobic 1510 Matti Grönberg (päävieras), Kari Yli-Annala (taiteilijavieras), puutarhuri Harri Entonen (satunnaisvieras), Heikki Vihinen, Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen
2009 9.–13.9. 19 elokuvanäytöstä Pääsalissa. 11 näytöstä Kellari-Kinossa (kaikki Pääsalin uusintoja) RR-tori, 3 keikka-iltaa, avajaisiltamat ja 7 taidenäyttelyä 66 Heikki Slåen: Sneekkerit yleisöäänestys: 1. sija, Heikki Slåen: Sniikkerit ja 2. sija, Miina Alajärvi: The Electrician ja 3. sija Juha Kuoppala: Speakeasy 2250 Mari Rantasila (päävieras), Markku Arantila (taiteilijavieras) ja hauturi Timo Virtanen (satunnaisvieras).
2010 9.–12.9. 32 elokuvanäytöstä (Kellari-Kinon näytöksistä tuli osa pääohjelmaa) RR-tori, 2 keikkailtaa ja avajaisiltamissa stand-uppia, 4 taidenäyttelyä 104 Zagros Manuchar: Vielä tämän hetken, kunniamaininta: Mari Aaltonen: Syyslaulu yleisöäänestys: 1. sija Joni Männistö, Janne Kukkonen, J-P Saari ja Mikko Korhonen: Katiska, jaettu 2. sija Reetta Aalto: Marja-Sisko ja Outi Tienhaara: Haluatko tietää 2812 Aleksi Salmenperä (päävieras), Veli Granö (taiteilijavieras) ja talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattunen (satunnaisvieras). Muita vieraita: Jonas Selberg Augustsén, Miesten vuoron ryhmä: Mikko Rissanen, Katja Gauriloff, Petri Koskinen, Kari Tenhunen
2011 8.–11.9. 37 elokuvanäytöstä 3 keikkailtaa, 5 näyttelyä, vieraiden haastattelut (muut RR-torilta jäi pois) 216 Hannu-Pekka Peltomaa: Kädessäni, kunniamaininta Maarit Lalli: Keinu kanssain yleisöäänestys: 1. sija Maarit Lalli: Keinu kanssain, 2. sija Outi Tienhaara: Laulu sieltä tyyntä on 2300 Matti Ijäs (päävieras), Kari Tykkyläinen (taiteilijavieras) ja työterveyshoitaja Päivi Suomela-Rautio (satunnaisvieras). Muita vieraita: Ingela Lekfalk, Phil Evans, Visa Koiso-Kanttila, Iiris Härmä
2012 6.–9.9. 52 elokuvanäytöstä 2 keikkailtaa, 7 taidenäyttelyä, vieraiden haastattelut 194 Lauri Randla: 3OHA (2012) yleisöäänestyksen voittaja: Antti Heikki Pesosen Korsoteoria, toiseksi tuli Joni Aapaojan Et ole yksin, nuorisoraadin palkinto Sakari Suuronen: Tunneli, Filmsourcing-palkinnot: Lauri Randlan 3OHA, Antti Heikki Pesosen Korsoteoria ja Sampsa Virkajärven Sun kanssa 2700 Päävieras: Anssi Mänttäri, taiteilijavieras: Outi Heiskanen, satunnaisvieras: Pekka Määttä, muut vieraat: Samuli Torssonen, Atte Joutsen, Valentina Svensson, J-P Passi, Jarmo Puskala ja Kirsti Palonen
2013 5.–8.9. 39 elokuvanäytöstä 2keikkailtaa, 10 taidenäyttelyä, 3 luentoa, RR-tori 178 Jari Kokko: Rakastan sinua kyyneliin (2012) 2. sija ja yleisöäänestysken voittaja: Lauri-Matti Parppein Labyrintti (2013). Kunniamaininnat: Perttu Inkilän fiktiolle The Chauffeur (2013) ja  Jan Ijäksen kokeelliselle elokuvalle Two Islands (2013).  2800 Päävieras: Katariina Lillqvist, taiteilijavieras: Sari Tenni ja satunnaisvieras: Ronja Roth. Muut vieraat: Jouko Aaltonen, Jari Halonen, Susanna Helke, Márton Jelinkó, Kimmo Koskela, Mika Ronkainen
2014 3.–7.9. 43 elokuvanäytöstä (23 eri elokuvanäytöstä) 3 keikkailtaa, 12 taidenäyttelyä, 3 luentoa, RR-tori 160 Juho Fossi: 1,048(2014) Kunniamaininnat: Joni Männistön Electric Soul ja Elli Vuorisen Sukkavartaankatu 8. Yleisöäänestyksen voittaja: Antti Laakson ja Simo Ruotsalaisen Safari Heat. 3000 Päävieras: Pirjo Honkasalo, taiteilijavieras: Samuli Heimonen ja satunnaisvieras: Ronja Roth. Muut vieraat: Kjell-Åke Andersson, Amir Ali, Lasse Naukkarinen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oriveden Suvi Oriveden kaupunki. Arkistoitu 4.4.2016. Viitattu 20.3.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]