Pyöräretkeily

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyöräretkeily tai retkipyöräily on vapaa-ajan matkustusmuoto, jossa matkustetaan käyttäen ainoastaan polkupyörää matkustusvälineenä [1]. Pyöräretken pituus voi vaihdella kymmenistä kilometreistä tuhansiin kilometreihin. Se voi sijoittua yksittäisen maan rajojen sisälle tai ulottua useamman valtion alueelle. [2] Pyöräretkeilyä voi harrastaa yksin, ryhmässä ja lasten tai lemmikkien – useimmiten koiran – kanssa.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyöräretkeilyä voi harrastaa millä tahansa pyörällä ja varusteiden kantovälineillä, mutta siihen on kehitetty myös erityisiä varusteita. Yleisesti pyöräretkeilyn varusteiden tarkoitus on toimia pyörämatkailijan kulkuvälineenä, mahdollisten matkatavaroiden kantajana sekä turvallisuuden ja matkustusmukavuuden lisääjinä. Koska pyöräretkeilyä harrastetaan usein muuallakin kuin maanteillä, varusteissa on kiinnitetty erityistä huomiota kestävyyden ja kuormankantokykyyn.[3]

Retkipyörä
Tandemretkipyörä

Retkipyörä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Retkipyörä on pitkille matkoille ja retkille suunniteltu polkupyörätyyppi, johon on mahdollista lastata suuriakin tavarakuormia [4]. Yhden henkilön retkipyörien lisäksi on olemassa myös kahden hengen tandemretkipyöriä.[3]

Retkipyörän rungon geometria muistuttaa maantiepyörää, mutta ajoasento ja -vakaus ovat maantiepyörää ergonomisemmat [5]. Runkomateriaalina käytetään useimmiten joko terästä, alumiinia tai titaania. Lisävarusteina retkipyörässä on useimmiten vähintään kaksi pullotelinettä tai paikat niille, tukevat etu- ja takatavaratelineet tai kiinnityspaikat niille, sekä jarrutusvoimaltaan vannejarruja tehokkaammat levyjarrut.[6]

Kaksipyöräinen polkupyörän peräkärry
Polkupyörän peräkärry lapsille tai lemmikeille
Yksipyöräinen polkupyörän peräkärry

Polkupyörälaukut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polkupyörälaukut ovat pyörän taka- ja etutavaratelineisiin kiinnitettäviä repun kokoisia laukkuja, joissa pyöräretkeilijä säilyttää ja kuljettaa varusteitaan. Polkupyörälaukkujen suurimpia etuja ovat kuorman siirtyminen pyöräilijältä polkupyörän kannettavaksi sekä pyörän hallintaa helpottava alempi painopiste. Polkupyörälaukut voidaan sulkemistavan mukaan jakaa rullattaviin ja korimallisiin laukkuihin.[7]

Polkupyörän peräkärry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polkupyörän peräkärry on yksi- tai kaksipyöräinen pyörään kiinnitettävä kärry, jolla kuljetetaan matkatavaroita, lapsia tai koiria.[8] Retkipyöräilyssä peräkärry lisää huomattavasti suurinta mahdollista mukana kuljetettavaa kuormaa.[9]

Pyöräretkeilyn muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyöräilyretket poikkeavat toisistaan keston, maastojen sekä omavaraisuuden osalta. Pyöräretkeilymuodoista löytyy useita, osittain päällekkäisiä luokitteluja.[10] [11]

Esimerkkijaottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Päiväretkeily = Alle 24 tunnin mittainen pyöräretki, johon ei sisälly yöpymistä.
  • Yön yli kestävä pyöräretkeily = Pyöräretki, jossa ensimmäinen päivä pyöräillään, yövytään välillä, ja toisena päivänä palataan lähtöpisteeseen.
  • Kevyen kuorman pyöräretkeily = Pyöräretki, jossa kannetaan suhteellisen vähän varusteita, yleensä kaksi pyörälaukullista.
  • Täyden kuorman / omavarainen pyöräretkeily = Pyöräretki, jossa pyöräilijä kantaa mukanaan kaikki tarvitsemansa varusteet.
  • Tuettu pyöräretkeily = Pyöräilijä saa apua joltain taholta matkatavaroiden kantamisessa ja/tai reitin navigoinnissa. [10]

Pyöräretkeily Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on useita pituudeltaan vaihtelevia valtion tai kuntien ylläpitämiä pyöräilyreittejä [12]. Tietoa eri maakuntien pyöräreiteistä on löydettävissä Pyöräliiton [13], Suomen Ladun [14], Pyöräillen Suomessa [15] tai GoFinland -sivustoilta [16].

Suosittuja pyöräretkeilyreittejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Definition of bicycle touring collinsdictionary.com. Collins dictionary. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  2. Kelly Hodgkins: Bicycle touring 101 – How to start greenbelly.co. 12.9.2020. Greenbelly. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  3. a b Alex Strickland: Types of Touring Bikes adventurecycling.org. 8.2.2019. Adventure Cycling Association. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  4. Alee Denham: The 2022 Touring bicycle Buyer’s Guide cyclingabout.com. Cycling About. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  5. Richard Ballantine: Richard's 21st-century bicycle book, s. 34-35. Woodstock, N.Y. : Overlook Press, 2001. (englanniksi)
  6. John Stultz: Touring Bicycle Frame bicycle-touring-guide.com. Bicycle Touring Guide. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  7. Darren Alff: Bicycle Panniers – A Complete List of the 25 Best Bike Panniers bicycletouringpro.com. Bicycle Touring Pro. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  8. Your Bicycle Trailer & Cargo Carrier Buyers Guide mayacycle.com. Mayacycle.com. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  9. Michael Rogers: Bike Trailer Ultimate Guide informedcyclist.com. 17.4.2022. Informed Cyclist. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  10. a b Darren Alff: The Different Types Of Bicycle Touring bicycletouringpro.com. Bicycle Touring Pro. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  11. Bicycle Touring History and Types bicyclehistory.net. Bicycle History. Viitattu 12.5.2022. (englanniksi)
  12. Metsähallitus: Retkipyöräily luontoon.fi. Luontoon.fi. Viitattu 12.5.2022. (suomeksi)
  13. Pyöräliiton nettisivut pyoraliitto.fi. Viitattu 12.5.2022. (suomeksi)
  14. Pyöräily suomenlatu.fi. Suomen latu. Viitattu 12.5.2022. (suomeksi)
  15. Pyöräillen Suomessa pyoraillensuomessa.fi. pyoraillensuomessa.fi. Viitattu 12.5.2022. (suomeksi)
  16. a b Pyöräily ja pyöräilyretket gofinland.fi. gofinland.fi. Viitattu 12.5.2022. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]