Pullo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lasipullo
Viinipulloja
”Bellarmine”

Pullo on yleensä lasista tai muovista valmistettu ahdassuinen, tavallisesti kaulallinen astia, jossa säilytetään juomaa tai muuta nestettä, esimerkiksi ruokaöljyä, sytytysnestettä, lääkettä, nestesaippuaa, sampoota tai mustetta.

Juomapullo suljetaan korkilla. Jos pullo on suljettu kierrekorkilla, sen voi avata käsin. Kierrekorkit voi yleensä myös kiertää käsin takaisin paikoilleen. Kruunukorkilliset pullot avataan käyttäen apuna korkinavaajaa tai korkkiruuvia. Retkeilyyn ja urheiluun tarkoitetuissa juomapulloissa käytetään usein erityistä korkkimallia, joka perustuu hampailla avattavaan ja suljettavaan venttiiliin.

Pullopostiksi sanotaan viestiä, joka pulloon pantuna lähetetään kulkemaan merelle tai järvelle.

Kleinin pullo on kappale, jolla on vain yksi pinta. Hieman vastaava on Möbiuksen nauha eli liuska, jolla on vain yksi puoli.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin nesteitä säilytettiin saviruukuissa, lasi oli ylellisyyttä. Varattomat tekivät keramiikkapulloja. Niitä tehtiin pitkään vain yhtä mallia: bellarminepulloa. Lasinpuhaltajat tekivät ohutseinäisiä pulloja jotka särkyivät helposti. Pikkuhiljaa tekniikka kehittyi, ja pullot osattiin valmistaa aiempaa laadukkaammin. Englannissa 1600-luvulla kysyntää oli niin paljon, että huolestuttiin metsänhakkuista, jotka vaaransivat metsät lasinpolttouunien takia.[1]

Pullojen kierrätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupoissa myytäville virvoitus-, alkoholi- ja muita juomia sisältäville pulloille on monissa maissa asetettu pantti, jonka saa takaisin, kun pullo palautetaan myymälään tai muuhun palautuspisteeseen. Uudelleentäytettävät pantilliset lasipullot toimitetaan juomateollisuudelle. Siellä huonokuntoiset pullot poistetaan, hyvät pullot pestään ja huuhdellaan, ja otetaan uudelleen käyttöön (n. 33 kertaa). Kierrätysmuovipulloista (PET-pullo) värittömät kierrätetään useimmiten uusiksi juomapulloiksi. Värillistä materiaalia hyödynnetään muun muassa pakkausmateriaalien, reppujen ja nykyään jopa kännyköiden valmistuksessa.

Materiaaliltaan kierrätykseen soveltuvat muovipullot ovat panttimerkittyjä. Suomessa juomapullojen ja -tölkkien kierrätysjärjestelmästä vastaa PALPA, Suomen Palautuspakkaus Oy.

Lasisten viinipullojen kierrätyksestä Suomessa vastaa A-pullo.

Kaikki lasista ja muovista valmistetut pullot voi kierrättää Suomessa. Pantilliset pullot voi palauttaa kauppoihin ja pantittomat lasin ja muovin keräyspisteisiin. Lähimmät pisteet löytyvät Jätelaitosyhdistyksen verkkosivuilta.

Korkin kierrätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PET-pullo
Lasinen olutpullo
Kierrätysmuovinen viinipullo

Kierrätysmuovipullot on hyvä palauttaa korkillisina, koska myös ne ovat kierrätettävää materiaalia. Lasipullojen kruunukorkit kuuluvat metallin kierrätykseen.

Pullon valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pullon valmistuksella on pitkä historia. Lasista valmistetut pullot ovat olleet vuosisatoja yleisiä. Niitä ovat ensimmäisinä valmistaneet foinikialaiset ensimmäisellä vuosisadalla. Pullojen valmistus muuttui teolliseksi roomalaisaikana[2]. Aikaisemmin lasitehtaiden pääartikkeli oli pullo.

Suomessa lasisten juomapullojen palautusjärjestelmä sai alkunsa 1950-luvulla olympialaisten ja Coca-Colan rantautumisen aikaan. 1980-luvulla tuli markkinoille uudelleentäytettävä muovipullo. Vuonna 1996 juomatölkit tulivat pantillisiksi, ja 2008 myös kevyet kierrätysmuovipullot, joiden materiaali kierrätetään uusiokäyttöön.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Viinin tarina – Ruukku ja pullo
  2. Lasin historiaa lauri.lsd.dk. Arkistoitu 9.3.2012. Viitattu 23.7.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta pullo.