Prefektuuri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Prefektuuri on useissa maissa, muun muassa Ranskassa, käytetty alueiden hallinnolliseen jakoon viittaava termi. Sana tulee alun perin latinan sanasta praefectura, joka tarkoitti Rooman valtakunnassa Rooman alaista kaupunkia, jota hallitsi prefekti (praefectus) ja jonka asukkailla oli osittaiset tai täydelliset Rooman kansalaisoikeudet.

Ranska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskassa termiä "prefektuuri" (préfecture) käytetään neljässä eri merkityksessä. Se voi merkitä:

  • prefektin (préfet) hallinnoimaa aluetta
  • alueen hallintoa instituutiona ja sen tarjoamia palveluita
  • varsinaista rakennusta, jossa prefekti toimii
  • kaupunkia, jossa prefekti toimii (prefektuurin pääkaupunki)

Jokainen Ranskan departementti muodostaa oman prefektuurinsa (préfecture départementale). Oman prefektuurinsa muodostaa myös jokainen Ranskan 26 alueesta (préfecture de région). Koska näiden prefektuurien alueet vastaavat täysin departementteja ja alueita, sanalla "prefektuuri" viitataan yleensä vain niiden pääkaupunkeihin (virallisesti siis prefektuurin pääkaupunkiin, chef-lieu de préfecture) tai niissä oleviin hallintorakennuksiin.

Lisäksi Ranskan merialue on jaettu kolmeen meriprefektuuriin, joiden tehtäviin kuuluu mm. meripelastus ja ympäristönsuojelu. Prefektuurit ovat Atlantin meriprefektuuri, joka toimii Brestissä, Välimeren meriprefektuuri Toulonissa sekä Englannin kanaalin ja Pohjanmeren meriprefektuuri Cherbourgissa.

Departementin alajaon, arrondissementin, hallintoinstituutiota ja pääkaupunkia kutsutaan aliprefektuuriksi (ransk. sous-préfecture).