Pelastuskapseli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
F-111 -koneen irtoava ohjaamo

Pelastuskapseli on pieni suljettu laite, jonka tarkoitus on pitää yksi tai muutama ihminen turvassa ulkoiselta uhalta tai evakuoida heidät pois jostain, esimerkiksi suuremmasta aluksesta hätätilanteessa. Fiktiivisissä teoksissa erilaisia pelastuskapseleita löytyy usein science fictionista.

Tosielämän sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusaluksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusasemille on suunniteltu "pelastusveneiksi" kapseleita, joilla miehistö voisi palata vahingoittuneelta asemalta takaisin Maahan. Esimerkiksi Kansainväliselle avaruusasemalle suuniteltiin NASA X-38, mutta se ei tullut koskaan käyttöön, vaan pelastusveneen virkaa on toimittanut Sojuz tai Crew Dragon -avaruuskapseli.[1][2]

Ilma-aluksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamissa sotilaslentokoneissa heittoistuimet on korvattu erityisillä pelastuskapseleilla, koska kone lentää liian korkealla tai nopeasti turvallista heittoistuinhyppyä varten. Tällöin evakuointitilanteessa koko ohjaamo tai sulkeutuva heittoistuinkapseli irtoaa koneesta ja laskeutuu laskuvarjoilla, pitäen miehistön turvassa sisällä.[1] Esimerkiksi yhdysvaltalaiset X-2, B-58, XB-70, F-111 ja B-1A -lentokoneet käyttävät jonkinlaista suljettua pelastuskapselia.

Sukellusveneissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havainnekuva Akula-luokan ydinsukellusveneen pelastuskapselista

Useat venäläiset sukellusveneet ovat varustettu kapseleilla, joilla miehistö voidaan nostaa pintaan hätätilanteessa. Länsimaisissa sukellusveneissä pelastautuminen tapahtuu yleensä pintaan vetävillä pelastuspuvuilla tai paikalle kuljetettavalla pienellä pelastussukellusveneellä.[3]

Luonnonkatastrofeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokoneinsinööri Julian Sharpe suunnitteli vuoden 2004 tsunamin jälkeen kaksipaikkaisen alumiiniisen pallon erilaisia luonnonkatastrofeja varten. Pelastuskapselissa on tarvikkeita muutaman päivän selviytymiseen ja se kestää jonkin verran iskuja ja laavaa. Sharpen Survival Capsules -yritys myy eri kokoisia pelastuskapseleita ja väittää niiden kestävän kaikki mahdolliset katastrofit.[4]

Onnettomuuksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chilen kaivosonnettomuudessa 2010 loukkuun jääneet kaivosmiehet pelastettiin kapeaa kuilua pitkin yksitellen maanpinnalle Fenix 2 -nimisellä pelastuskapselilla. Kapseli oli lähes neljä metriä kokea, mutta vain hieman yli 53 senttimetriä halkaisijaltaan. Testikapseli oli nimeltään Fenix 1. Chileläiset suunnittelivat kapselit yhdessä Nasan kanssa.[5]

Fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastuskapseleita on useissa fiktiivisissä teoksissa.[1] Scifissä, kuten Star Wars ja Star Trek -sarjoissa, avaruusaluksissa on usein pelastuskapselit. Joissain elokuvissa esiintyy Air Force One -lentokoneen pelastuskapseli, muun muassa elokuvissa Air Force One ja Big Game. Oikeasti presidentin VC-25A -lentokone ei ole varustettu pelastuskapselilla. Pelastuskapseli (engl. lifepod) on vuonna 1993 julkaistu elokuva ja Escape Pod (suom. pelastuskapseli) on vuonna 2023 julkaistu elokuva.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Peter Suciu: The Story of How NASA Once Attempted to Design a "Lifeboat" from the ISS The National Interest. 5.7.2020. Viitattu 2.12.2023. (englanniksi)
  2. Mike Wall published: SpaceX Dragon capsule to be 5-person 'lifeboat' in event of ISS emergency Space.com. 18.1.2023. Viitattu 2.12.2023. (englanniksi)
  3. Submarine Escape and Rescue: A Brief History www.navy.gov.au. Royal Australian Navy. Viitattu 2.12.2023. (englanniksi)
  4. Pelkäätkö luonnonmullistuksia? Tässä on joka kodin pelastuskapseli! Tiedetuubi. Viitattu 5.2.2024.
  5. Smithsonian Magazine, Joseph Stromberg: The Capsule That Saved the Chilean Miners Smithsonian Magazine. Viitattu 5.2.2024. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Escape pod