Pandroseion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pandroseion
Πανδρόσειον
Pandroseionin paikka Erekhtheionin (vasemmalla) kyljessä, taustalla Parthenon. Seinustalla Athenen pyhän oliivipuun paikalle istutettu oliivipuu.
Pandroseionin paikka Erekhtheionin (vasemmalla) kyljessä, taustalla Parthenon. Seinustalla Athenen pyhän oliivipuun paikalle istutettu oliivipuu.
Sijainti Akropolis, Ateena, Attika, Kreikka
Koordinaatit 37°58′19″N, 23°43′34″E
Rakennustyyppi heroon
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Ateenan Akropolis
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pandroseion (m.kreik. Πανδρόσειον) oli antiikin aikainen Pandrosokselle omistettu pyhäkkö Ateenan Akropolis-kukkulalla.[1][2]

Ennallistus Pandroseionin pylväiköstä.
Rakennuksen pohjakaava.
1. Pandrosoksen temppeli.
2. Pylväikkö.
3. Kekropeion.
4. Zeus Herkeioksen alttari.
5. Athenen pyhä oliivipuu.
6. Poseidonin suolavesilähde.
7. Stomion.
8. Poseidonin kolmikärjen iskemä jälki.
9. Myöhemmän Erekhtheionin paikka.

Pyhäkkö oli rakennettu osaksi Erekhtheionin läntistä esipihaa. Se oli omistettu antiikin Ateenan mytologisen ensimmäisen kuninkaan Kekropsin yhdelle tyttärelle, Pandrosokselle, ja se piti sisällään useita kohteita, jotka liittyivät Ateenan varhaiseen mytologiaan ensimmäisten kuninkaiden aikana. Paikalla jatkettiin mahdollisesti mykeneläiseltä ajalta periytynyttä kulttia, joka oli alun perin samalla paikalla sijainneen mykeneläisen Ateenan kuninkaallisen palatsin palatsikultti.[1][2]

Pyhäkössä oli gamma-kirjaimen muotoinen pylväikkö sekä pieni Pandrosoksen temppeli. Lisäksi pyhäkkö piti sisällään Zeus Herkeioksen alttarin sekä Kekropeionin eli Kekropsin haudan, joka oli osittain Erekhtheionin karyatidipylväikön alla.[1][2] Pyhäkön alueella oli myös Athenen Ateenalle antama pyhä oliivipuu, Poseidonin kaupungille antama suolavesilähde (Thalassa) sekä Poseidonin kolmikärjen iskemä jälki kalliossa, jotka kaikki liittyivät myyttiin Athenen ja Poseidonin kilvasta Ateenan omistuksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pandrosion Ancient Greece. Viitattu 4.4.2016.
  2. a b c Πανδρόσειον Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών. Viitattu 4.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]