Pääkonttori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemiran pääkonttori Helsingissä vuonna 2008

Pääkonttori on strategisesti sijoitettu keskuskonttori, joka toimii yrityksen ja sen konttoriverkoston hallintokeskuksena.

Pääkonttori koostuu konsernin emoyhtiön juridisesta kotipaikasta, ylimmästä johdosta (toimitusjohtaja ja johtoryhmä) sekä konsernitason toiminnoista[1].

Sijainti valitaan yleensä joko yrityksen markkina-alueen, historian, työvoiman saatavuuden, logistiikan, matalan kustannustason tai näiden yhdistelmien perusteella. Pääkaupungit ovat suosittuja sijoituspaikkoja, kuten myös erilaiset talouskeskukset kuten Hongkong ja New York.

Yritykset ja yhteisöt maksavat yhteisöveronsa siihen kuntaan, jossa niiden pääkonttori on. Suurin osa yhteisöverosta menee valtiolle, mutta osa palautuu kunnille sen mukaan paljonko yrityksellä on työntekijöitä kyseisessä kunnassa. [2] Emoyhtiön juridinen kotipaikka on siis vain yhdessä paikassa, mutta käytännössä yrityksen johto ja konsernitason toiminnot voivat olla hajautettuna useampaan paikkaan [1]. Hajauttamisella toimintaa useampiin toimipisteisiin voidaan sijaintiin liittyviä riskejä sekä lisätä tuottavuutta. Hajautuksen epäonnistuessa taas se voi esimerkiksi lisätä liikaa kustannuksia suhteessa saavutettavaan hyötyyn.

Yrityksen toiminnan kansainvälistyessä voi olla tarpeellista perustaa myös sivuliikkeitä tai tytäryhtiöitä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jyrki Ali-Yrkkö, Pekka Ylä-Anttila): Pääkonttorien sijainti, kansainvälistyminen ja verotus 5.11.2002. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Viitattu 6.7.2020.
  2. Katso taulukosta, missä kunnissa yhteisöverojen maksu kasvoi suhteellisesti eniten 5.11.2014. YLE. Viitattu 6.7.2020.
  3. Sivuliike vai tytäryhtiö ulkomaille? 16.6.2020. Helsingin seudun kauppakamari. Viitattu 6.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.