Operaatio Hurrikaani (sota)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sotaoperaatiota. Operaatio Hurrikaani on myös televisio-ohjelma.

Operaatio Hurrikaani (kroatiaksi Operacija Orkan) oli kroaattijoukkojen hyökkäys Länsi-Slavoniassa Kroatian sodassa 12. joulukuuta 19913. tammikuuta 1992. Operaatio tapahtui Länsi-Slavoniassa Papukin vuorella ja sen ympäristössä. Kroaatit valtasivat merkittävän PakracPožega-tien, joka vei Itä-Slavoniaan läntisestä kroatiasta, ja turvasivat taemman Podravska magistralan rauta- ja maantien.

Hyökkäys tapahtui monella alueella pitkin Länsi-Slavonian rintamaa. Papukin sektorilla kaksi joukko-osastoa teki pihtiliikeen serbien asemiin. Eräällä sektorilla kroaatit vapauttivat Vocinin ja humin 15. joulukuuta 1991, ja etenivät serbien tukialueelle Bučjeen. Slatina sektorilla kroaatit valtasivat Požegan alueella 15.–18. joulukuuta 1991 Novo Zvečevomin, Kamenskan ja muutamia muita kyliä. 19. joulukuuta serbit valtasivat Mašička Šagovinan kylän Nova Gradiškan sektorilla. 127. prikaati eteni edelleen ja valtasi Grahovljane ja Dragovićin kylät 24.–25. joulukuuta, ja sillä välin 104. Kroatian armeijan prikaati valtasi Kusonjen. 25. joulukuuta 1991 kroaatit olivat edenneet serbian tukialueella Bučjeen.

Operaatio oli menestyksekäs, ja vain tulitauko esti kroaatteja etenemästä Sava-joelle. Kroaatit valloittivat tässä hyökkäyksessä osan Länsi-Slavoniasta; kroaattiarmeija HV vapautti 170 neliökilometriä maata Kroatialle, ja valtasi 21 serbien linnoitettua asemaa.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.