Opel Corsa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opel Corsa A
Opel Corsa 1.0 S (9495998690).jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanja
Egypti
Valmistaja Opel
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 1982-1993
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
2-ovinen sedan
4-ovinen sedan
Luokka B-segmentti
Seuraaja Opel Corsa B
Iskutilavuus 1,0-1,7 l
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto
Vaihteet 4-5
Henkilöluku 5
Opel Corsa B
Corsa B.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanja
Kolumbia
Meksiko
Valmistusvuodet 1993-2001
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
5-ovinen farmari
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa A
Seuraaja Opel Corsa C
Iskutilavuus 1,0-1,7 l
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto
Henkilöluku 5
Opel Corsa C
Opel Corsa 1.2 16V ECOTEC (C) – Frontansicht, 1. April 2011, Mettmann.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanja
Valmistusvuodet 2000-2006
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
3-ovinen Corsavan
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa B
Seuraaja Opel Corsa D
Iskutilavuus 1,0-1,8 l
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto
Henkilöluku 2-5
Opel Corsa D
Opel Corsa D 1.2 front.JPG
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanja
Valmistusvuodet 2006-2014
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
3-ovinen Corsavan
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa C
Seuraaja Opel Corsa E
Iskutilavuus 1,0-1,7 l
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto
Henkilöluku 2-5

Opel Corsa on Opelin vuodesta 1983 lähtien valmistama alemman keskiluokan henkilöauto. Britanniassa sitä myydään Vauxhallina, sekä Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä Chevroletina.

Opel Corsa A (1982-1993)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etuvetoinen Corsa tuli markkinoille vuonna 1983. Se oli ensimmäinen Opel-malli jota valmistettiin Zaragozan tehtaalla Espanjassa. Ensimmäiset Corsat olivat 3-ovisia hatchbackeja ja 2-ovisia sedaneja. 4- ja 5-oviset korimallit tulivat markkinoille vuonna 1985.

Moottorivaihtoehdot olivat 1,0- (45 hv), 1,2- (55 hv), 1,3- (70 hv) ja 1,4-litraiset (75 hv) kaasutinmoottorit. Myöhemmin ne muuttuivat 1,0-litraista lukuun ottamatta suihkutustyyppisiksi.

Vuonna 1987 mallistoon lisättiin Isuzun 1,5-litrainen (50 hv) diesel ja 1,6-litraisella monipisteruiskumoottorilla (100 hv) varustettu Corsa GSi. Joillain markkinoilla oli saatavilla myös 1,4-litraisella monipisteruiskumoottorilla (83 hv) varustettu Corsa SRi, joka moottoria lukuun ottamatta vastasi teknisesti GSi-mallia. GSi- ja SRi-mallit poikkesivat perusmalleista myös korin osalta, etuosan runkoaisoja oli vahvistettu ja edessä jousitornien yläosassa oli vahvikelevyt.

Perusmalli oli pelkkä Corsa, sitä seurasivat Corsa Luxus, Corsa Berlina ja urheilullinen Corsa SR. Vuonna 1988 Corsalle tehtiin facelift, jonka yhteydessä se sai uuden etumaskin, puskurin ja muutamia pienempiä muutoksia. Mallimerkinnät muuttuivat seuraavasti: Corsa LS, Corsa GL, Corsa GLS ja Corsa GT.

Vuonna 1991 Corsa sai toisen kasvojenkohotuksen, johon kuului uudet kokopeittävät puskurit, pienemmät etuvalot ja uudelleen muotoiltu maski sekä täysin uusi sisusta. Mallin ikä alkoi kuitenkin jo tässä vaiheessa näkyä verrattuna uudempiin kilpailijoihinsa Ford Fiestaan ja Peugeot 106:een.

Opel Corsa B (1993-2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 A-mallin korvasi pyöreämpi ja nykyaikaisemman näköinen Corsa B. Edeltävästä mallista poiketen B-mallin sedan-versiota ei myyty Euroopassa. Muualla oli saatavilla myös farmarimalli Caravan ja pakettiautoversio Corsavan. Kahden tähden tulos[1] EuroNCAP -kolaritestissä oli hieman pettymys, sillä kilpailijat Ford Fiesta[2] ja Volkswagen Polo[3] saivat kumpikin kolme tähteä.

Corsa B:hen perustuivat myös pieni coupé Opel Tigra ja korotetulla takaosalla varustettu pakettiauto Opel Combo.

Moottorivaihtoehdot olivat 1,0- (55 hv) 1,2- (45 hv), 1,4- (60 ja 90 hv) ja 1,6-litraiset (106/109 hv) bensiinimoottorit, sekä 1,7-litrainen (74 hv) Isuzun valmistama diesel.

Vuoden 1997 faceliftissä Corsan ulkonäköä tuoreutettiin hieman. Maski muuttui yksiosaiseksi ja puskurit kokivat pieniä uudistuksia. Koria jäykistettiin paremman turvallisuuden saavuttamiseksi. Kuljettajan turvatyyny oli tullut vakiovarusteeksi jo mallivuoden 1995 autoihin. Uudistettu Corsa ylsi nyt kolmeen tähteen EuroNCAP -kolaritestissä.[4]

Opel Corsa C (2000-2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C-mallin Corsa tuli markkinoille vuonna 2000 3- ja 5-ovisina hatchbackeina sekä Combo-pakettiautoversiona. Latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Afrikassa ja Lähi-idässä oli saatavana myös sedan-versio. Turvallisuudessa Corsa oli nyt luokkansa kärkitasolla saavutettuaan neljä tähteä EuroNCAP -kolaritestissä vuonna 2002.[5]

Vaikka C-sukupolven valmistus loppui Euroopassa vuonna 2006, pysyi siihen perustuva Combo edelleen mallistossa vuoteen 2012 saakka, jolloin sille esiteltiin seuraaja.

C-mallin Corsaan perustuivat myös pieni tila-auto Opel Meriva, sekä toisen sukupolven Opel Tigra.

Corsan moottorit olivat uutta 1,7-litraista turbodieseliä ja 1,8 litran bensiinimoottoria lukuun ottamatta samat kuin edellisessä korimallissa.

Vuoden 2004 faceliftissä Corsa C sai kromilistan maskiin ja uudet puskurit.

Opel Corsa D (2006-2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corsa D esiteltiin heinäkuussa 2006 Lontoossa järjestetyssä British International Motor Show'ssa. Markkinoille auto tuli syyskuun lopulla vuonna 2006 ja Suomeen ensimmäiset autot saapuivat lokakuussa.

Auto rakennettiin samalle Gamma-pohjalevylle uuden Fiat Punton kanssa. Opelin mukaan noin 30 % auton osista on samoja kuin Fiatissa. Ulkoisesti mitään yhteyttä ei kuitenkaan huomaa. Alusta on GM:n Saksassa suunnittelema ja siitä on pyritty tekemään sekä urheilullinen että turvallinen. Neljännen sukupolven Corsa saikin täydet viisi tähteä vuoden 2006 EuroNCAP -kolaritestissä.[6]

3-oviseen Corsaan perustuva pakettiautoversio Corsavan esiteltiin Brysselin autonäyttelyssä tammikuussa 2007 ja ensimmäiset autot toimitettiin asiakkaille saman vuoden huhtikuussa. Takaistuimet on poistettu tavaratilan suurentamiseksi.

Corsa D:tä valmistettiin 3- ja 5-ovisina hatchbackeina. 3-ovinen pyrkii olemaan urheilullinen coupémainen pikkuauto, kun taas 5-ovinen on pidemmällä kattolinjalla varustettu, muunneltavissa oleva, pienille perheille ja vapaa-aikaan tarkoitettu malli. Autot on siis selkeästi suunnattu eri asiakasryhmille ja näin on pyritty laajentamaan asiakaskuntaa. Edestä katsottuna korimallit ovat hyvin saman näköiset, mutta A-pilarista taaksepäin muotoilu on jokseenkin erilaista. Yhteisiä korinosia molemmille malleille ovat vain etulokasuojat, konepelti, etupuskuri ja etuvalot.

Bensiinimoottorit olivat 1,0- (60 hv), 1,2- (80 hv) ja 1,4-litraiset (90 hv) Twinportit. Dieselvaihtoehdot puolestaan olivat 1,3- (75 hv) ja 1,7-litraiset (125 hv) CDTi-moottorit. 1,4-litraiseen bensiinimoottoriin sai halutessaan 4-vaihteisen automaattivaihteiston. 1,2 Twinportiin ja 1,3 CDTi:hin oli saatavana Easytronic -automatisoitu manuaalivaihteisto, joka oli bensiinimallissa 5- ja dieselissä 6-vaihteinen.

Vain ecoFLEX-malleissa oli 1,3-litrainen 75-hevosvoimainen dieselmoottori. Mallissa on panostettu ympäristöystävällisyyteen ja taloudellisuuteen. Ainoastaan ecoFLEX:iin oli valittavana vihreä Green Spirit -metalliväri.

Suomessa edullisin varustetaso oli Enjoy. Siihen kuului 6 turvatyynyä, ESP, 15" teräsvanteet pölykapselein, CD 30 -soitin ohjauspyörän kauko-ohjauksella, lämmitettävät sähköpeilit, kuljettajan istuimen korkeussäätö, sähköikkunat edessä ja kauko-ohjattu keskuslukitus.

Sportissa oli lisäksi urheilullinen alusta, kromattu pakoputkenpää, 16" kevytmetallivanteet, kojelaudan mattakromikoristeet, sisävalaistuspaketti, etusumuvalot ja nahkaverhoiltu urheiluohjauspyörä.

Opel Corsa GSi

Muilla markkina-alueilla oli edellä mainittujen lisäksi varustetasoina Enjoyn ja Sportin väliin sijoittuva Edition, ja malliston huipulla oleva Cosmo. Nämä jäivät pois Suomen tuontiohjelmasta.

Opel Corsa D facelift

Barcelonan autonäyttelyssä kesäkuussa 2007 esiteltiin uusi Sport- ja OPC/VRX-mallin välimaastoon mallistossa sijoittuva GSi-malli. Opel-merkin yhteydessä mallinimi on GSi ja Vauxhallilla SRi. Autossa käytettiin 1,6-litraista turboahdettua 150 hv:n moottoria. Mallia valmistettiin sekä 3- että 5-ovisena versiona. Alustaa on laskettu lähemmäksi tien pintaa, edessä 18 mm ja takana 15 mm.

Marraskuussa 2010 esiteltiin facelift-malli. Maski ja etuvalot uudistettiin enemmän Insigniaa muistuttaviksi. Kaikissa Corsa-malleissa oli nyt myös päiväajovalot.

Corsa OPC/VXR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa D OPC

Maaliskuussa 2007 Geneven autonäyttelyssä esiteltiin suorituskykyinen Opel Corsa OPC. Isossa-Britanniassa auto tunnetaan nimellä Vauxhall Corsa VXR. Valmistajan ilmoituksen mukaan alkuperäinen tavoite oli myydä ensimmäisenä vuonna noin 3000 autoa, mutta tämä rajapyykki ylitettiin jo ensimmäisenä kesänä.

Autossa on 1,6-litrainen turboahdettu moottori, jonka teho on 192 hv. Suurin vääntömomentti on 230 Nm, joka erityisen Overboost-järjestelmän avulla voi väliaikaisesti nousta 260 Nm:iin. Vaihteistona on 6-vaihteinen manuaalivaihteisto. Kiihtyvyys 0-100 km/h tapahtuu 7,2 sekunnissa ja huippunopeus on 225 km/h.

OPC:n erottaa tavallisesta Corsasta suurista helmalevikkeistä ja urheilullisesta takaspoilerista. Takaosasta löytyy myös diffuusori, jonka keskellä on persoonallinen kolmionmuotoinen pakoputkenpää. Sisutusta hallitsevat Recaron nahkaverhoillut istuimet. Lisäksi taka-akselin rakennetta on vahvistettu ja jousitus on selvästi normaalia jäykempi. Alustaa on laskettu 10 millimetrillä. Myös poiskytkettävän ESP-järjestelmän toiminta on sopeutettu urheilulliseen ajoon sopivaksi. Alla on vakiona 17" alumiinivanteet ja 215/45R17-renkaat. Joka pyörässä on levyjarrut, edessä levyjen halkaisija on 308 mm ja takana 264 mm. Jarrusatulat on maalattu OPC-mallien tunnusvärin mukaan siniseksi.

Opel Corsa OPC Nürburgring Edition

Elokuussa 2012 Opel ilmoitti, että Manuel Reuterin ohjaama Corsa OPC rikkoi Nürburgringin Nordschleifen rataennätyksen Supermini-luokassa. Corsan loppuaika 20,8 km:n pituisella radalla oli 8.49,99 min. Tämän kunniaksi esiteltiin entistäkin suorituskykyisempi Opel Corsa OPC Nürburgring Edition. Auton 1,6-litrainen moottori on saatu ohjausyksikön säädöillä, uudella ahtimella ja erikoispakoputkistolla tuottamaan 210 hevosvoiman tehon. Alustaa on madallettu entisestään valmiiksi matalasta OPC-mallista ja siinä on tuumaa suuremmat 18" alumiinivanteet.

Opel Corsa E (2014-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opel Corsa E esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä 2014. Auto perustuu samaan perusrakenteeseen edeltäjänsä Corsa D:n kanssa, joten niiden

Opel Corsa E
Opel Corsa - Mondial de l'Automobile de Paris 2014 - 005.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksa
Espanja
Valmistusvuodet 2014-
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
3-ovinen Corsavan
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Opel Corsa D
Iskutilavuus 1,0-1,6 l
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto
Vaihteet 5-6
Henkilöluku 2-5

ulkomitat ovat lähes identtiset. Ulkopuoli ja sisusta on kuitenkin uudistettu täysin. Muotoilussa on samanlaisia piirteitä kuin vuonna 2012 esitellyssä Opel Adamissa. Uudessa Corsassa on paljon varusteita, jotka ovat ennen olleet lähestulkoon vain suurempien autojen yksinoikeuksia. Mm. Bi-Xenon -ajovalot ja liikennemerkkientunnistusjärjestelmä Opel Eye ovat saatavana Corsaan lisävarusteena. Lisäksi IntelliLink-tietoviihdejärjestelmään voi yhdistää älypuhelimen, jolloin siihen voi ladata erilaisia sovelluksia ja käyttää ääniohjausta. EuroNCAP -kolaritestissä Corsa E saavutti neljä tähteä vuonna 2014.[7]

Bensiinimoottorit ovat 1,0-litraiset turboahdetut ecoFLEX (90 hv) ja Ecotec (115 hv) sekä 1,4-litraiset Ecotecit (75/90 hv). 90-hevosvoimaiseen 1,4-moottoriin voi valita halutessaan Start-Stop -järjestelmän ja 6-vaihteisen automaattivaihteiston tai 5-vaihteisen Easytronicin. Perusvaihteistona on 5-vaihteinen manuaalivaihteisto. Dieselmoottorina on 1,3-litrainen (95 hv) CDTI Start-Stopilla ja 5-vaihteisella manuaalivaihteistolla.

Varustetasot ovat Enjoy ja Cosmo.

Enjoy-varusteluun kuuluu 6 turvatyynyä, ESP, 15" teräsvanteet pölykapselein, mäkilähtöavustin, sähköikkunat edessä, vakionopeudensäädin, nahkaverhoiltu lämmitettävä ohjauspyörä, turvavyömuistutin edessä ja takana, manuaali-ilmastointi ja Radio/CD -soitin Bluetooth-järjestelmällä. 145 € hintaisen Enjoy More -varustepaketin mukana saa automaatti-ilmastoinnin, 15" kevytmetallivanteet, pysäköintitutkan taakse sekä valo- ja näkyvyyspaketin.

Vain 5-ovisena saatavassa Cosmossa on lisäksi 15" kevytmetallivanteet, automaatti-ilmastointi, etusumuvalot, osittain nahkaverhoillut istuimet, kromatut ikkunankehykset ja ovenkahvat, Bi-Xenon -ajovalot LED-päiväajovaloin ja punainen sisävalaistus. 145 € lisähintaan saa Cosmo Premium -varustepaketin, joka lisää varustukseen IntelliLink -multimediajärjestelmän, 16" kevytmetallivanteet, lämmitettävän tuulilasin, pysäköintitutkan eteen ja taakse sekä tummennetut takaikkunat.

Corsa OPC/VXR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2015 Opel esitteli suorituskykyisen OPC-version E-Corsasta. 1,6-litraisen turbomoottorin teho on noussut edellismallista 207 hevosvoimaan, ja vääntö 245 Nm:iin. Overboost-järjestelmän avulla vääntö voi nousta väliaikaisesti 280 Nm:iin asti. Kiihtyvyys nollasta sataan on 6,8 sekuntia ja huippunopeus 230 km/h. Corsa OPC:ssä on mukautuva urheilullinen alusta, joka on 10 mm normaalia matalampi. Edessä jarrulevyt ovat 308 mm halkaisijaltaan.

OPC-mallin ulkonäkö on paljon tavallista Corsaa aggressiivisempi uusine puskureineen, takaspoilereineen ja takaosan diffuusoreineen. Takaosasta löytyy myös Remuksen pakoputkisto kahdella ulostulolla. Sisällä on Recaron nahkaverhoillut urheiluistuimet, OPC-ohjauspyörä ja vaihteenvalitsimen nuppi sekä alumiiniset polkimet. Kojelaudassa on punainen ja musta koristelu.

Opel tarjoaa Corsaan myös OPC Performance -pakettia, jossa on OPC:n perusominaisuuksien lisäksi Drexlerin tasauspyörästö, 18" kevytmetallivanteet, entistäkin urheilullisempi alusta ja Brembon jarrujärjestelmä 330 mm jarrulevyillä edessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Opel Corsa.
  1. Corsa 1997 EuroNCAP
  2. Fiesta 1997 EuroNCAP
  3. Polo 1997 EuroNCAP
  4. Corsa 2000 EuroNCAP
  5. Corsa 2002 EuroNCAP
  6. Corsa 2006 EuroNCAP
  7. Corsa 2014 EuroNCAP