Michelle Rodríguez

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michelle Rodríguez
Michelle Rodríguez vuonna 2006.
Michelle Rodríguez vuonna 2006.
Syntymäaika 12. heinäkuuta 1978 (ikä 36)
Syntymäpaikka Bexarin piirikunta, Texas, Yhdysvallat
Aktiivisena 2000–
Oikea nimi Mayte Michelle Rodríguez
Ammatti näyttelijä, DJ
Merkittävät roolit Leticia Ortiz (Hurjapäät)
Chris Sanchez (S.W.A.T.)
Ana Lucia Cortez (Lost)
Trudy Chacon (Avatar)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Mayte Michelle Rodríguez (s. 12. heinäkuuta 1978 Bexarin piirikunta, Texas) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja DJ. Hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan elokuvissa Hurjapäät, S.W.A.T., Resident Evil ja Avatar sekä televisiosarjassa Lost.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michelle syntyi Bexarin piirikunnassa, Texasissa Carmen Miladyn (o.s. Pared), joka on kotoisin Dominikaanisesta tasavallasta, ja Rafael Rodríguezin, puertoricolaisen entisen Yhdysvaltain armeijan sotilaan, tyttäreksi. Michellellä on kaikkiaan kymmenen sisarpuolta ja sisarusta. Osittain hänet kasvatti hänen uskonnollinen äidinäitinsä, ja hän kuului Jehovan todistajiin. Michellen vanhemmat erosivat vuonna 1986, ja Michelle muutti kahdeksanvuotiaana äitinsä kanssa Dominikaaniseen tasavaltaan ja 11-vuotiaana Puerto Ricoon. Myöhemmin hän muutti New Jerseyyn. Michelle lopetti high schoolin 17-vuotiaana saatuaan potkut kuudesta eri koulusta, mutta ansaitsi kuitenkin myöhemmin päättötodistuksensa. Michelle kävi hetkellisesti bisneskoulua, mutta lopetti sen kuitenkin keskittyäkseen näyttelemiseen, tullakseen kirjoittajaksi ja ohjaajaksi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juostuaan koe-esiintymisissä Michelle voitti 350 muuta hakijaa saatuaan roolin pienen budjetin itsenäisessä elokuvassa Girlfight. Michelle näytteli Diana Guzmania, teiniä joka päättää kanavoittaa aggressionsa nyrkkeilijäksi tulemiseen; ja ansaitsi sillä tunnustusta kriitikoilta ja katsojilta, mutta suuresta alan hälinästä huolimatta Michelle ei saanut Oscar-ehdokkuutta. Michelle sai kuitenkin useita muita merkittäviä palkintoja ja ehdokkuuksia roolisuorituksestaan ja itse elokuva voitti parhaat palkinnot sekä Sundancen että Cannesin filmifestivaaleilla.

Michellellä on ollut myös muita menestyksekkäitä elokuvarooleja, kuten Hurjapäät, Resident Evil, Blue Crush ja S.W.A.T.. Vuonna 2004 Michelle lainasi ääntään videopelille Halo 2, näytellen Marieta. Hän tuotti myös Liz Riarson äänen sarjakuvassa IGPX. Vuosina 2005–2006 hän näytteli Ana Lucia Cortezia televisiosarjan Lost toisella tuotantokaudella (hahmon ensimmäinen esiintyminen oli ensimmäisen kauden viimeisen jakson takaumassa), mutta palasi viidennen kauden toiseen jaksoon vuonna 2009. Vuonna 2006 Michelle sai oman jakson G4-kanavan sarjassa Icons.

Vuonna 2008 Michelle esiintyi elokuvassa Battle in Seattle Charlize Theronin kanssa. Michellen seuraava esintyminen oli 9. huhtikuuta 2009 ensi-iltansa saaneessa Hurjapäät-elokuvassa, jonka nimi oli Fast & Furious. Michelle nähtiin myös James Cameronin elokuvassa Avatar, joka julkaistiin 18. joulukuuta 2009.

Äskettäin Michelle kuvasi elokuvaa Trópico de Sangre, joka perustuu Dominikaanisen tasavallan historian Miraballin sisaruksiin.

Huomattavat listasijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moneen kertaan uransa aikana Michelle on listattu Stuff-lehden "102 Sexiest Women In The World"-listalle (suom. "102 maailman seksikkäintä naista"), Maximin ”100 Sexiest Women” -listalle (”100 seksikkäintä naista”) ja People En Espanolin ”50 Mas Bellos” -listalle (”50 kauneinta”).

Tuottaminen ja kirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michelle oli perustamassa tuotantoyhtiö Cheshire Kat Productionsia, joka tuottaa parhaillaan historiallista draamaa nimeltä Trópico de Sangre (engl. Tropic of Blood, suom. Veren tropiikki), jossa hän myös näyttelee.

Michelle on kirjoittamassa tällä hetkellä käsikirjoitusta perhe-elokuvaan, joka perustuu konseptiin, jota hän kuvailee ”vuoden 2012 tarina puhtaudesta ja eläimistä ja lapsista”.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2000 alussa Michelle erosi muslimipoikaystävästään, viitaten uskonnollisiin vaatimuksiin jota mies oli vaatinut häneltä, muun muassa itsensä peittäminen täysin. Vuonna 2001 Michelle tapaili Hurjapäät-elokuvassa myös näytellyttä Vin Dieseliä. Vuonna 2003 Michelle kuvattiin suutelemassa Kylie Minoguen poikaystävää Oliver Martinezia ja heidät nähtiin myöhemmin myös juhlimassa yhdessä Puff Daddyn jahdilla Etelä-Ranskassa.

Vuonna 2006 Michellellä ”oli silmissään” irlantilainen näyttelijä ja S.W.A.T.:issakin näytellyt Colin Farrell. Heinäkuussa 2006 Michelle kertoi Englannin Cosmopolitanille, ettei ole homoseksuaali, mutta hänellä on ollut ”kokemuksia molempien sukupuolten kanssa.” Marraskuussa 2006 Kristanna Lokenin kommentit The Advocate -lehdessä olivat laajasti puhdittuja ja raportoituja, koska niistä sai käsityksen, että Michellellä ja Kristannalla olisi suhde, vaikka Kristanna onkin naimisissa Noah Danbyn kanssa.

Vuoden 2007 alkupuolella Michelle kuvattiin uudestaan Oliver Martinezin kanssa. Tällä kertaa kaksikko nähtiin lounastamassa Chateau Marmont Hotelissa Los Angelesissa, jossa Martin asui. Huhuttiin myös, ettei Michelle tullut ulos hotellista ennen seuraavaa aamua. Kesäkuussa 2007 Curve-lehden kannessa Michelleä kuvattiin sanoilla ”bi bad girl” (suom. bi-seksuaali paha tyttö).

Kun Latina Magazine -lehti kysyi huhtikuussa 2008, epäilyksistä ja spekulaatioista Michellen seksuaalisuuden ympärillä, hän vastasi: ”En vastaa niihin kysymyksiin. Pidän sitä omana asianani eikä se ole muiden asia. Jos haluan harrastaa seksiä tytön, pojan, tai koiran kanssa – se on oma asiani.”

Marraskuussa 2008 Cayena-lehden haastattelussa Michelle kertoi, ettei ole lesbo.

Michelle Rodriguez soittaa pianoa ja harrastaa rullalautailua.

Ongelmat lain kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2002 Michelle pidätettiin hänen jouduttua tappeluun huonekaverinsa kanssa. Syytteet kuitenkin kumottiin.

Marraskuussa 2003 Michelle joutui oikeuteen kohtaamaan kahdeksan syytettä, jotka perustuivat kahteen auto-onnettomuuteen, jotka sisälsivät kolaroinnin ja karkauksen, sekä DUI:n. Kesäkuussa 2004 hän aneli kolmen syytteen kumoamista; kolarointi ja karkaus, alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen ja ajaminen epämääräisellä luvalla. Hän joutui vankilaan 48 tunniksi, suorittamaan yhdyskuntapalvelua kahdessa New Yorkin sairaalassa, suorittamaan kolme kuukautta kestävän alkoholistavieroitusohjelman ja kärsimään kolmen vuoden ehdonalaisen tuomion.

Vuonna 2005, kun Michelle oli kuvaamassa Lostia Havaijilla poliisit saivat hänet useasti hankaluuksiin ylinopeuksista. 1. joulukuuta Michelle ja hänen vastanäyttelijänsä Cynthia Watros pidätettiin (erikseen) alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2000 Girlfight Diana Guzman
2001 3 A.M. Salgado
Hurjapäät Leticia ”Letty” Ortiz
2002 Resident Evil Rain Ocampo
Blue Crush Eden
2003 S.W.A.T. Chris Sanchez
2004 Control Teresa
2005 BloodRayne Katarin
2006 Cats: The Movie Jujube (äänirooli)
The Breed Nicki
2007 Gardens of the Night Lucy
Battle in Seattle Lou
2009 Fast & Furious Leticia ”Letty” Ortiz
Trópico de Sangre Minerva Mirabal
Avatar Trudy Chacon
2010 Machete Luz
2011 Battle: Los Angeles Elena Santos
Blacktino Charlotte Foster Jane
2012 Resident Evil: Retribution Rain Ocampo
2013 InAPPropriate Comedy Harriet
Fast & Furious 6 Letty Ortiz
Turbo Paz (äänirooli)
Machete Kills Shé
2015 Fast & Furious 7 Letty Ortiz
Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
2005 Punk’d oma itsensä 1 jakso
Immortal Grand Prix Liz Ricarro 26 jaksoa
2005–2006, 2009 Lost Ana Lucia Cortez 25 jaksoa
2007 Adventures in Voice Acting oma itsensä 1 jakso
Ääninäyttely videopeleissä
Vuosi Nimi Rooli
2003 True Crime: Streets of LA Rosie Velasco
2004 Driver 3 Calita
Halo 2 Marine
2009 Avatar Trudy Chacon
2012 Call of Duty: Black Ops II Strike Force -sotilas

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michelle Rodríguez.

Haastattelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]