Martin Barre

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Martin Barre

Martin Lancelot Barre (s. 17. marraskuuta 1946) on tunnettu parhaiten urastaan englantilaisen rockyhtye Jethro Tullin kitaristina. Barre on yhtyeen laulaja-huilisti Ian Andersonin jälkeen yhtyeen pitkäaikaisin jäsen. Barre on kuulunut Jethro Tulliin yhtyeen toiselta, vuonna 1969 julkaistulta Stand Up-albumilta lähtien. Barren soittotyyliä verrataan monesti Jeff Beckin ja Eric Claptonin tyyleihin.

Barren instrumentti oli aluksi saksofoni, jota hän soitti Birminghamilaisessa The Moonrakers -yhtyeessä 60-luvulla. Myöhemmin kokoonpano vaihtoi nimensä The Motivationiksi. Ryhmä esiintyi useamman kerran Lontoon maineikkaalla Marquee-klubilla, ja lämmitteli kerran jopa itse Creamia. Hieman tämän jälkeen yhtye vaihtoi jälleen nimensä, tällä kertaa muotoon The Penny Peeps. Vuonna 1968 Barre viimein vaihtoi soittimensa kitaraan, ja samana vuonna yhtye julkaisi kaksi singleä. Toisen singlen nimi oli "Model Village", jolla Barre soittaa jo melko säväyttävän kitarasoolon. Jälleen oli nimenvaihto edessä, tällä kertaa Getshemaneen. Joulukuussa 1968 Barre kuuli huhujen kautta, että eräs hänen suosikkiyhtyeistään, Jethro Tull, etsi sopivaa kitaristia. Barre meni koe-esiintymiseen - ja sai paikan. Jethro Tullin johtohahmo Ian Anderson on myöhemmissä haastatteluissaan kertonut Barren olleen melko hermostunut koe-esiintymisiin menosta; Koe-esiintymistään kovasti jännittänyt Barre oli hermostuksissaan unohtanut sähkökitaransa vahvistinjohdon kotiin.

Kitaristina Barre on eräs onnistuneimmista, ja hänen kitarasoolonsa Jethro Tullin hittikappale Aqualungissa on äänestetty useaan otteeseen erääksi rockin historian parhaista. Barre on saanut tunnustusta itse Dire Straitsin johtohahmo Mark Knopflerilta, joka kutsuu Barren ja Jethro Tullin laulajahuilisti Ian Andersonin yhteistyötä "maagiseksi"lähde?.

Diskografia (soolotuotanto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]