Marcello Mastroianni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marcello Mastroianni

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni (28. syyskuuta 1924 Fontana Liri19. joulukuuta 1996) oli italialainen näyttelijä.

Mastroianni syntyi Apenniineilla pienessä Fontana Lirin kylässä. Mastroianni kasvoi kuitenkin Torinossa ja Roomassa. Toisessa maailmansodassa hän joutui natsien vangiksi mutta pääsi pakenemaan ja piiloutui Venetsiaan.

Vuonna 1945 hän aloitti työnsä elokuvissa ja rupesi opiskelemaan näyttelemistä. Hänen ensiesiintymisensä elokuvassa oli Kurjat (I miserabili, 1948, perustuu Victor Hugon teokseen Kurjat).

Pian hänestä tuli kansainvälinen romanttinen tähti, osan elokuvasta Suuri keikka Madonna-kadulla (I Soliti ignoti, 1958) ja etenkin Federico Fellinin elokuvan Ihana elämä (La dolce vita, 1960) takia, jossa hänen vastanäyttelijänä oli Anita Ekberg. Hänen seuraava ikimuistettava roolinsa oli turhautuneen elokuvaohjaajan rooli Fellinin elokuvassa .

Mastroianni oli naimisissa italialaisen näyttelijän Flora Carabellan (1926-1999) kanssa, joka näytteli monissa elokuvissa mm. Culastrisce nobile veneziano ja La fine del mondo nel nostro solito letto in una notte piena di pioggia, he olivat naimisissa vuodesta 1948 Mastroiannin kuolemaan asti; heillä oli yksi lapsi, Barbara. Lisäksi hänellä oli yksi tytär, Chiara Mastroianni, pitkäaikaisen rakastajattaren, ranskalaisen näyttelijän Catherine Deneuven kanssa; molemmat olivat hänen kuolinvuoteensa ääressä, kun hän kuoli haimasyöpään 72-vuotiaana.

Oscar-ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1988 - Paras miespääosa - Mustat silmät (Oci ciornie)
  • 1978 - Paras miespääosa - Kohtaaminen Roomassa (Una giornata particolare)
  • 1963 - Paras miespääosa - Avioero italialaiseen tapaan (Divorzio all'italiana)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]