Malcolm Bradbury

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malcolm Bradbury
Henkilötiedot
Koko nimi Malcolm Stanley Bradbury
Syntynyt7. syyskuuta 1932
Sheffield, Britannia
Kuollut27. marraskuuta 2000 (68 vuotta)
Norwich, Britannia
Ammatti kirjailija, käsikirjoittaja, professori,
Kirjailija
Tuotannon kielienglanti
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Malcolm Stanley Bradbury (7. syyskuuta 1932 Sheffield, Britannia27. marraskuuta 2000 Norwich, Britannia[1] ), Sir, oli englantilainen kirjailija, televisiosarjojen käsikirjoittaja ja kirjallisuuden professori.lähde?

Bradbury syntyi Sheffieldissä, josta perhe muutti vuonna 1935 Lontooseen. Hän opiskeli kirjallisuutta ensin Leicesterin yliopistossa ja sitten Queen Mary Collegessa, jossa hän vuonna 1955 suoritti M. A. -loppututkinnon. Vuosina 1955–1958 hän työskenteli vuoroin Manchesterin ja Indianan yliopistoissa Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Palattuaan vuonna 1958 Britanniaan hän joutui sydänleikkaukseen. Sairaalassa hän viimeisteli ensimmäisen romaaninsa Eating People is Wrong, joka ilmestyi vuonna 1959. Sen alaotsikkona on ”komedia”, ja huumori leimaa myöhempiäkin kaunokirjallisia teoksia.lähde?

Luovan kirjoittamisen ohella Bradbury oli vakavasti otettava kirjallisuudentutkija. Hänen tutkimuksensa käsittelivät varsinkin romaanilajia. Hänen tunnetumpia tieteellisiä teoksiaan ovat What is a Novel? (1969), The Novel Today (1977), The Modern American Novel (1983) ja The Modern British Novel (1993).lähde?

Fiktiivisissä teoksissaan hän usein parodioi yliopistomaailmaa ja kirjallisuudentutkimusta, kuten teoksessaan My strange quest for Mensonge, structuralism’s hidden hero (1987, suom. Mensonge strukturalismin salainen sankari, 1992).lähde? Bradbury laskee leikkiä Roland Barthesin tekijän kuolemasta:

»Barthes nimittäin väitti, että teokset eivät ole kenenkään tai ainakaan tekijöittensä kirjoittamia: kirjoittajat eivät näet kirjoita kirjoja, vaan jokin heidän ulkopuolellaan oleva kirjoittaa heitä. Me tietenkin tiedämme tämän kokemuksesta: usein kyseessä on vaimo, vanha täti, pankinjohtaja, kirjallinen agentti tai joku uusi kustantamossa työskentelevä tyttö, joka ei löydä koko kamasta päätä eikä häntää ja päättää kirjoittaa sen selvyyden vuoksi kokonaan uusiksi. Koska Barthes ei erityisemmin perusta tekijän käsitteestä, hän kuitenkin väittää vielä rohkeammin, että vastuussa oleva osapuoli ei ole kukaan henkilö. Kirjoja ei tosiasiassa kirjoita mikään muu kuin historia, kulttuuri tai tarkemmin sanoen kieli itse. Kieli on itse asiassa niin tehokas, että se tulee aamu toisensa jälkeen töihin, istuu koneen ääreen ja saa päivän pulkkaan jo ennen kuin keskimääräinen niin kutsuttu tekijä on päässyt edes suihkuun saati sitten pukeutunut ja nauttinut aamiaiseksi croissantiaan.[2]»

Bradbury sekoitetaan usein David Lodgeen, joka myös on kirjoittanut yliopistomaailmaan sijoittuvia humoristisia romaaneja. Bradburysta kirjoittamassaan muistokirjoituksessa Lodge sanoo jäävänsä kaipaamaan kirjallista kaksoisveljeään.[3]

Bradbury lyötiin ritariksi vuonna 2000 kirjallisten ansioidensa takia. Monista hänen teoksistaan, kuten romaanista Ajan mies, on tehty televisioversio. Bradbury on sovittanut myös televisiosarjoja, kuten Yorkshiren etsivät.lähde?

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bradbury, Malcolm, Kirjasampo, viitattu 31.1.2022
  2. Bradbury, Malcolm: Mensonge: strukturalismin salainen sankari, s. 34–35. Vastapaino, 1992 (1987).
  3. David Lodge: He was my literary twin The Guardian. 29.11.2000. Viitattu 13.12.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]