Luolavuori

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luolavuori
Luolavuori
Kaupungin kartta, jossa Luolavuori korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Luolavuori korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Skanssi-Uittamo
Pinta-ala km²
Väkiluku ? ?  (?)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?

Luolavuori on kaupunginosa Turussa noin kolme kilometriä kaakkoon keskustasta. Se kuuluu Uittamo-Skanssin suuralueeseen. Alueen asukasluku on 4 566 (2007)[1]. Luolavuoren rakennuskanta koostuu pääosin 1950-luvulla rakennetuista kerros- ja pientaloista. Luolavuoren itäreunassa on Petreliuksen lähiö, joka jatkuu sieltä edelleen Peltolan puolelle.

Kaupunginosassa sijaitsevat Luolavuoren ja Vuorelan koulut, Luolavuoren ja Mäntyrinteen vanhainkodit sekä Luolavuoren vesitorni. Petreliuksen alueella sijaitsevat Henrikinkirkko, kuntoutuskeskus Petrea, Tähkäpuisto sekä Petreliuksen uimahalli.

Luolavuoren nimi on peräisin huipun alla sijaitsevasta luolasta. Luolan sisäänkäynti löytyy suunnilleen puolessa välissä keskellä rinnettä tenniskentän ja vesitornin välissä. Sisäänkäynti on ahdas mutta sen takaa avautuu tila jossa voi hyvin kävellä. Tarinan mukaan rikolliset pitivät luolaa majapaikkana aikoinaan.[2]

Luolavuoren kukkula on nykyään 65 metriä korkea merenpinnasta. Sen korkeuden tämänhetkiseen tilaansa nosti vuosina 1941-1970 toiminut Peltolan kaatopaikka, jonka jälkeen sen käyttö muuttui Ilpoisten maankaatopaikaksi. 1950-luvulla paikan ollessa vielä kaatopaikka, sieltä ammuttiin 665 grammaa painanut Suomen suurin rotta.[3] Nykyään alue on suosittu paikka lenkkeilyyn ja koirien ulkoiluttamiseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun kaupungin tilastollinen vuosikirja. Väestö alueittain Luettu 16.7.2008
  2. Miettunen, Sari: Luolavuori on seikkailijan taivas. Turun Sanomat, 30.11.2009. TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio Viitattu 12.1.2013.
  3. Turun Sanomat, 14.9.2002, Aika sankareita

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 60°25′55″N, 22°16′50″E