Kurala (Turku)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Kurala
Kurala
Kaupungin kartta, jossa Kurala korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Kurala korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Nummi-Halinen
Pinta-ala km² {{{pinta-ala-lähde}}}
Väkiluku ? ?  (?)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?
Talvimaisema Kuralasta

Kurala on kaupunginosa Turun itäosassa vajaan neljän kilometrin päässä keskustasta. Hannunniitun alue kuuluu Kuralan kaupunginosaan. Kaupunginosan tunnetuimpia nähtävyyksiä on Kuralan Kylämäki, Elävän Historian Kylä, jossa toimii 1950-luvun maatila sekä kokeellisen arkeologian toimintapiste.

Kuralasta löytyy keskustan läheisyydestä huolimatta myös maalaismaisemaa, peltoja ja niittyjä. Kesäisin alueella laidunnetaan niityllä lampaita maisemanhoidollisista syistä. Rakennuskanta on monipuolista, vaihtelevan ikäistä pientaloasutusta on paljon, mutta myös kerrostaloja löytyy.

Kuralassa sijaitsevia palveluja ovat esimerkiksi K-supermarket, baari, Valintatalo, kioski, ja kirpputori. Turun keskustan ja Kuralan väliä kulkevat runkobussit 2 ja 2A sekä yölinja 28. Poikittaisia yhteyksiä mm. Skanssiin ja Länsikeskukseen tarjoaa linja 99. Myös palvelulinja P2 kulkee Kuralan kautta.

Kuralan nimistö perustuu maatalouden työvälineisiin, esimerkiksi sirppi, varsta ja talikko.

Alueen koulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuralassa sijaitsee ainakin kaksi koulua, C. O. Malmin koulu ja Hannunniitun koulu.

Kuralan kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä Kuralan kaupunginosa on saanut aiemmin Kaarinan kuntaan kuuluneesta mutta sittemmin yhdessä muiden Kaarinan alueiden kanssa Turkuun liitetystä Kuralan kylästä, jonka vanhat talot nykyään muodostavat Kuralan kylämäen. Kylän taloista Kohmo on antanut nimensä läheiselle Kohmon kaupunginosalle. Kohmon jäljellä olevan osatalon Ison-Kohmon isäntänä toimi ennen Raisioon muuttoaan Urho Haavisto, ministeri ja maatalousvaikuttaja Heikki Haaviston isä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 60°27′30″N, 22°19′45″E

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.